základní část, 1. kolo
29.08.2008 20:45 CET
0 : 4
(0:1)
Stadión:
Gelredome, Arnhem

Reportáž

Groningen rozprášil Vitesse i na jeho hřišti

Pořádný výbuch ambiciózního Vitesse Arnhem přinesla páteční předehrávka úvodního kola nového ročníku Eredivisie. Domácí fotbalisty nejprve načala brzká trefa De Roovera, aby je poté Groningen ke konci utkání dorazil smrtící desetiminutovkou, během níž zaznamenal tři branky.

Před bouřícími ochozy na stadionu Gelredome v Arnhemu se zpočátku odehrávala podívaná plná mnoha nepřesností. Jelikož ani jednen ze soupeřů neměl před startem Eredivisie možnost zahrát si nějaký ostřejší, například pohárový, duel, s balonem se hráči v úvodních minutách jen zlehka seznamovali a směrem vpřed byli totálně bezzubí. Snahu však nelze upřít zejména domácím hráčům oděným do žlutočerných dresů. V osmé minutě však nebyl pochopen nejprve Claudemir se šikovnou kolmicí, ani o chvíli později Kolk, taktéž se pokoušející najít spoluhráče takzvanou uličkou.

Jenže byl to hostující hráč, kdo poprvé v utkání mířil přesně, a to tak, že skóroval. V 9. minutě zahrávali hosté rohový kop, bezprostřední nebezpečí z něj odvrátil pohotovým boxem brankář Arnhemu Velthuizen, naneštěstí pro jeho tým však přímo do cesty dobíhajícího obránce De Roovera, jehož rána ze vzduchu a bez přípravy byla skutečně výstavní.

V příštích minutách dokázali fotbalisté, mající na zádech velký nápis Ameland, tedy jméno sponzora Groningenu, eliminovat očekávaný tlak domácích a sami se často dostávali do nebezpečné blízkosti Velthuizenovy svatyně. Ke střeleckým pokusům se však ne a ne propracovat, zatímco na druhé straně po houževnatém výkonu Yakuba pokoušel Kolk štěstí i z velké dálky. Míč však poslal vysoko nad. Na druhé straně zase bojoval Powel, avšak když už se dostával ze strany před bránícího soupeře, odpískal mu rozhodčí útočný faul. O ten přitom v žádném případě nešlo, spíše naopak. Sudí pak alespoň Groningenu tuto minelu vykompenzoval, když ve 24. minutě nařídil přímý kop nedaleko šestnáctky Arnhemu. Powel však na vzdálenější tyč nemířil přesně.

Za dvě minuty odpovědělo Vitesse bleskovým brejkem Kolka, když k holandskému forvardovi propadl balon trestuhodně mezi dvojicí domácích stoperů. Rodák z Den Haagu ovšem zakončoval jen do tyče. Zanedlouho si zase dobrým pokrytím míče na hraně velkého vápna Groningenu říkal o šanci Yakubu. Následovala kosa jednoho ze soupeřů, jíž ovšem kontroverzní sudí neoznačil za nečistý zákrok. Ke konci první půle už hosté určovali tempo hry. Přesto přeze všechno ještě mohlo být před přestávkou vyrovnáno. Po levé straně pronikl veterán Schreuder a na bližší tyč naservíroval přesnou přihrávku jen laxně stíhanému Pryorovi. Jeho povedený pokus vytěsnil bravurním reflexním zákrokem Luciano na roh.

Do druhého dějství vstoupili logicky aktivněji domácí a brzy o sobě dal vědět Claudemir, jenž se nebál napřáhnout z dobrých 20 metrů. Jeho povedenou bombu však do bezpečí vyrazil jistý Luciano. Hned vzápětí ovšem dokázali hosté, stejně jako v prvním poločase, podržet notnou dobu balon na svých kopačkách a následně zaútočit. Holla centrem od rohového praporku našel na zadní tyči zcela nehlídaného Berga, proti němuž se včas stihl postavit Velthuizen a hlavičkový pokus švédského kanonýra tak zvládl zlikvidovat.

Na druhé straně nebezpečí permanentně nehrozilo. Snad jen nápaditá Schreuderova kolmice ze 60. minuty stojí za zmínku, úmysl domácího záložníka však k jeho smůle hostující zadáci přečetli. O dalších šest minut později přešlapovačkou zmátl na rohu pokutového území Groningenu svého strážce Kolk a povedeně levačkou vypálil do protějšího rohu soupeřovy branky. Luciano byl pozorný a jeho pokus lapil.

Záhy přišel poněkud šokující trest. Brejk fialových v 69. minutě utnul van Der Struijk jen za cenu faulu, když evidentně rukou stáhl soupeře k zemi, uviděl červenou kartu a rozhodčí nemohl jinak než nařídit penaltu. Tu posléze bezpečně ranou k pravé tyči proměnil Van de Laak a o vítězi tohoto utkání nemohlo být sporu. Tím spíš, že za pouhé čtyři minuty měl sudí opět důvod ukázat na značku pokutového kopu ve vápně Vitesse a Van de Laaka, jenž hned po vstřelení gólu vystřídal, v jeho funkci spolehlivě zastoupil Švéd Berg, který pro změnu pálil nekompromisně doprostřed brány – 3:0 pro Groningen.

Hosté si poté do konce utkání jen hráli a zbývající minuty náležitě užívali. Naopak domácí Arnhem pokračoval v ostudném výkonu. Útočil křečovitě, bránil nedůsledně, a tak se stalo, že v 78. minutě měl prostor ke střele z ohromné dálky kapitán Groningenu Levčenko. Jeho dělovka nemohla mít lepší parametry – vznesla se neskutečnou rychlostí těsně pod břevno, od nějž se ještě efektně míč odrazil za záda bezmocně plachtícího Velthuizena.

Ani po tomto gólu hosté nedali Vitesse pokoj. Garcia sedm minut před koncem střílel na ose hřiště zpoza šestnáctky přímo do rukavic Velthuizena, o dvě minuty později pro změnu tentýž hráč z přímého kopu v podobné vzdálenosti od branky napálil jen zeď. A střelecká smůla nepronásledovala jen Garciu, ale i Powela. Ten v 87. minutě dostal nezištný pas od spoluhráče před odkrytou svatyni, trefil ovšem jen před sebou stojícího protihráče. Těsně před koncem se ještě snažil navýšit náskok svého týmu Levčenko, z dobré pozice ale mířil jen do Velthuizena, kterému následně činilo velké potíže krocení neposedného balonu. Výčet zajímavých okamžiků předehrávaného utkání prvního kola Eredivisie uzavírá Hollova rána z hranice pokutového území nad břevno v poslední minutě.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
smazaný uživatel

Groningenu jsem věřil, ale že vyhraje takovým rozdílem, to jsem nečekal

Reagovat
smazaný uživatel

Super preview a report

Reagovat
fantomas

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele