základní část, 6. kolo
19.10.2008 12:30 CET
3 : 1
(0:1)

Reportáž

Vítězem východoholandského derby nakonec Nijmegen

Vitesse Arnhem nebylo daleko od stvrzení ambicí na daleko lepší postavení v tabulce než to, které mu momentálně náleží. Jenže přestože vedl, svého souseda z Nijmegenu udolat nedokázal, přičemž nakonec v závěru přišel díky penaltě o veškerý bodový zisk.

Slavná skladba Eye of the Tiger se za mohutného aplausu publika rozezněla na Stadio de Goffert, aby správně naladila všechny aktéry tohoto gelderlandského derby. Ti také od počátečních minut dřeli, ovšem na úkor pohledné hry. První šanci utkání datujeme do sedmé minuty, kdy se balon po rohu snesl k překvapenému hráči Nijmegenu, který už nestačil ideálně nastavit nohu a minul. Nicméně úvod zápasu provázely četné nepřesnosti v rozehrávce obou mužstev, a tak se místy z hlediště ozýval dokonce pískot. Pozitivní ohlas přihlížejících si vysloužil až ve 12. minutě Van Beukering, jehož pokus z hranice šestnáctky proletěl jen těsně nad horní částí brankové konstrukce Vitesse. Záhy se na druhé straně přihlásil o slovo Molhoek, který v dobré pozici hlavičkoval zcela osamocený nepříliš výrazně.

To jeho kolega Nicky Hofs, někdejší fotbalista slovutného Feyenoordu, se za pár chvil již nemýlil. V 16. minutě si překrásně narazil s van Wolfswinkelem, aby posléze sám před brankářem Babosem nechybil a suverénně poslal hosty do vedení. Arnhem tato branka notně povzbudila, a tak se ve 22. minutě Claudemir nadechl k životnímu sólu. Značně mu pomohl i nikým nezaviněný pád Zomera na zem, nicméně najednou se ocitl sám před soupeřovým brankářem. Toho sice levačkou obstřelil, zároveň si to však balon namířil kousíček vedle vzdálenější tyčky.

Snaha NEC vyrovnat byla po celý zbytek prvního dějství poněkud křečovitá a lehkonozí hosté bavili diváky i nadále. Do šancí už se ale nedostávali ani oni. Až další podklouznutí Zomera, jenž asi zvolil špatné kopačky, využil van Wolfswinkel ve 36. minutě ke střele do boční sítě. Tato příležitost byla však v těchto fázích zápasu výjimkou, tudíž se šlo do kabin za stavu 1:0 pro hostující Vitesse.

Počátek druhé půle zrovna nenasvědčoval tomu, co zanedlouho přišlo. Hned ve 49. minutě se totiž balon ze skrumáže před brankou Arnhemu odrazil k Radomskému, který nekompromisní dělovkou málem poslal s míčem do sítě i brankáře Velthuizena – 1:1. Hned po inkasování se museli hráči Vitesse bránit intenzivnímu tlaku nabuzeného soupeře. Ten ale jen velmi sporadicky vyústil v nějakou šanci. Naopak žlutočerní nadále překypovali sebevědomím při oku lahodících kombinacích a čím dál, tím častěji vyráželi kupředu. Šance však byly zkraje druhé části naprosto nedostatkovým zbožím.

Až v 71. minutě vzbudilo trochu rozruchu v hledišti zaváhání Velthuizena při vyběhnutí z branky, neboť se balon trochu náhodou odrazil k Ntibazonkizovi, jenž tak mohl střílet do odkryté klece. Brankáře Arnhemu zachraňoval až na brankové čáře jeho spoluhráč z obrany. Jenže tentýž útočník Nijmegenu posléze dvakrát nebezpečně a nutno říct, že s notnou dávkou štěstí vnikl do šestnáctky soupeře, přičemž podruhé byl zastaven pouze za cenu faulu. I v prvém případě tomu tak zřejmě bylo, Sansoniho zákrok ale pan rozhodčí tenkrát ještě nepotrestal. V 83. minutě už tak ovšem učinil a El-Akchaoui z penaltového puntíku trefil přesně k pravé tyčce. Velthuizen nedosáhl.

Vitesse si za svůj odvážný výkon na Stadio de Goffert patrně zasloužilo alespoň bod, ale ani jeho riskantní hra závěrem střetnutí nenesla kýžené ovoce. Naopak tři minuty před koncem mohl trestat z protiútoku Lorenzo Davids, nejen jménem ale i visáží připomínající svého slavného jmenovce Edgara, v rozhodujícím okamžiku však podklouzl. Až v posledních okamžicích zápasu se o slovo ještě na straně hostí přihlásil střídající Jenner, ten si ovšem z úhlu na Babose nepřišel. V závěru tedy přišla ještě pečeť v podobě trefy aktivního Ntibazonkizy. Tomu již v nastavení utkání nezištně nahrával Bouaouzan a burundský snajpr tak mohl prostřednictvím nápisu na tričku pod dresem poděkovat Alláhovi za další přesný zásah.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele