play off - čtvrtfinále
02.07.2021 23:00 CET
3 : 3
4:3 pen.
(2:1, bez prodloužení)

Reportáž

Gianluca Lapadula (© AFP)

Peruánci v závěru přišli o výhru, postup si zajistili až po penaltách

Prvním semifinalistou se stalo Peru, které svého soupeře sice nepřehrávalo, podařilo se mu jej ale doslova přetlačit. Výrazně mu k vítězství pomohlo vyloučení paraguayského kapitána Gustava Gómeze z konce prvního poločasu. Rozhodnout však musela až penaltová loterie.

Utkání začalo dost zostra a hned v první minutě jsme viděli dva zákroky na každé straně, které se daly ocenit žlutou kartou. Začátek zápasu však překvapivě byl z obou stran poměrně aktivní. Do vedení šla v 11. minutě Paraguay, kdy se po rohovém kopu prosadil Gómez. Hlavičku Davida Martíneze ještě dokázal fantasticky vyrazit Gallese, míč však dostal jen před kapitána Paraguaye, který už míč uklidil do prázdné brány.

Peru rázem muselo zvýšit svou aktivitu, do šancí se mu však nedařilo dostávat a Paraguay byla stále lepším týmem. Pěknou střelu vyslal z ostrého úhlu González, Gallese byl však dobře postavený. Ve 21. minutě ale z prakticky první šance hned Peru udeřilo. Carrillo se uvolnil na pravém křídle a poslal naprosto přesný přízemní centr Lapadulovi, který usměrnil míč za gólmana Silvu - 1:1.

Paraguay se snažila opět strhnout vedení na svou stranu a krátce po vyrovnávacím gólu reklamovala penaltu. Nutno říct, že oprávněně. Tapia karatistickým zákrokem sestřelil na hranici vápna Espínolu a ve stejný okamžik také zahrál míč. Situace byla však sporně vyhodnocena jako čistý zákrok. Ve 27. minutě vystrašil pořádně vlastního gólmana Christian Ramos, který odvrátil centr do vápna do břevna. Brankář Gallese by však nejspíš míč dokázal zastavit. Paraguay byla v prvním poločase jasně lepším týmem, Peru však opět potvrdilo, že je neuvěřitelně efektivní.

Po zazmatkování v paraguayské obraně, která očekávala odpískání faulu, vyslal Yotún za obranu Lapadulu, který prostřelil velice špatně postaveného gólmana Silvu. Takové střely by měl tak zkušený gólman určitě chytat. Za následné ne až tak vehementní protesty dostal žlutou kartu kapitán Paraguaye Gómez, což se ukázalo jako klíčový bod zápasu. Ve třetí minutě nastaveného času totiž Gianluca Lapadula div že nesvlékl Gómeze ze spodního prádla, ten se po peruánském útočníkovi lehce ohnal ve snaze vymanit se ze sevření, trefil ho paží do hrudi a Lapadula předvedl parádní hereckou etudu s držením za obličej, za hruď a válením po zemi. Po udělení druhé žluté karty Gómez vypadal, že tradičně mizernému sudímu Ostojichovi zdarma provede plastiku obličeje, a držet jej muselo několik spoluhráčů.

Paraguay se však nevzdala a i v 10 lidech srdnatě bojovala. Nejprve z přímého kopu z uctivé vzdálenosti prověřil Galleseho Richard Sánchez. V 54. minutě se však podařilo Paraguaycům vyrovnat. Po rohovém kopu se od Carrilla odrazil míč k volnému Júnioru Alonsovi a i druhý stoper tak zaznamenal gól - 2:2.

Poté jsme měli možnost sledovat dlouho platonický tlak Peru, který vedl k jediné šanci, když v 65. minutě Trauco v pokutovém území dostal prostor ke střele, branku však o velký kus minul. O něco později ještě zkusil ránu z dálky Ormeño, se kterou si ale Silva v klidu poradil. Zaúřadovalo tak peruánské štěstí, které ho zatím po celý turnaj provází. K ráně ze střední vzdálenosti se odhodlal Yotún a jinak naprosto nezajímavou střelu ztečoval Robert Rojas do vlastní brány mimo Silvův dosah.

Peru se tak po nepříliš nápaditém obléhání obrany konečně dočkalo gólu. Situaci však zkomplikoval jinak skvělý André Carrillo, který v 85. minutě fauloval a vykoledoval si 2. žlutou kartu a předčasný odchod do kabiny. Paraguay tak rázem ještě zvýšila tlak, který vyústil ve vyrovnávací gól Ávalose v 90. minutě.

Bohužel pro Paraguay už se jí nepodařilo využít převahy v závěru, a jelikož na Copě América se nehraje prodloužení, šlo se rovnou na penalty. V těch sice dokázal paraguayský gólman chytit o jednu penaltu víc než jeho protějšek Gallese, dva z Paraguayců však mířili vysoko nad bránu, což poslalo Peru do semifinále, kde se pokusí napravit minulý debakl s Brazílií.

Autor: Jaroslav Novotný / youtube.com, onlajny.com, conmebol.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele