play off - čtvrtfinále
03.07.2021 02:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Lucas Paquetá (© AFP)

Brazílie zvládla dlouhé oslabení a porazila Chile

Přesně jak se očekávalo, Brazílii vůbec nečekal lehký soupeř, který měl i po velkou část zápasu herní převahu. Nakonec se však Brazílii proti Chile podařilo vyválčit postup a v semifinále se utkají s Peru, proti kterému se jí tradičně daří.

Na rozdíl od předchozího utkání Peru s Paraguayí, v tomto zápase se jednoznačně projevovala snaha hlavně nechybovat. V úvodu utkání překvapivě drželo míč mnohem častěji Chile a snažilo se prokombinovat až do pokutového území, což se mu však příliš nedařilo. Do první šance utkání se tak až ve 22. minutě dostala Brazílie. Po centru Neymara totiž na zadní tyči nedokázal usměrnit míč do brány Firmino.

První šanci si Chile připsalo po individuální akci fantoma Copy Eduarda Vargase, který obral o míč jednoho z brazilských obránců, umotal kličkami Thiaga Silvu a pořádně protáhl Edersona křižnou ranou. Jinak to ale byli spíš Brazilci, kteří se dostávali alespoň k náznakům šancí. Ve 32. minutě vystřelil ze střední vzdálenosti obránce Danilo, branku však o metr přestřelil. Šanci Neymara z 37. minuty zase zblokoval Sierralta. Největší šance prvního pooločasu však přišla v jeho závěru. Mena předvedl nedůrazný obranný zákrok proti průnikové přihrávce Neymara a prakticky sám před brankářem se objevil Jesus. Claudio Bravo však vytáhl fantastický zákrok a udržel nerozhodný stav.

Druhý poločas začal pěkně zostra a Tite si může gratulovat, že vystřídal nevýrazného Firmina za Paquetu. Právě žolík Paquetá se totiž dostal po hezké narážečce s Neymarem a dalším nedůrazném zákroku obránce Vegase ke střele z hranice malého vápna. Bravo tentokrát nedostal šanci zasáhnout.

Hned o dvě minuty později však Gabriel Jesus zadělal na drama. Špatně se totiž zorientoval a ve snaze o zpracování vysokého míče nohou nakopl surově Eugenia Menu do hlavy. Následovala jasná červená karta a Mena musel být ošetřován. Je však třeba zmínit příkladné chování faulujícího Jesuse, který si svou chybu uvědomoval, a bylo vidět, že se zajímá o zdravotní stav soupeře, kterému se ihned všemožně omlouval. Mena byl naštěstí v pořádku a zápas dohrál.

Chile po zbytek druhého poločasu převážně drželo míč, do šancí se však příliš často nedostávalo. Za zmínku stojí akorát situace z 62. minuty, kdy se Chilanům podařilo dosáhnout branky, ta však pro ofsajd správně neplatila. Druhou zajímavou situací pak byla Breretonova hlavička do břevna z 69. minuty. Poslední šance zápasu přišla v 78. minutě, kdy se k odraženému míči dostal Vargas, míč však napálil jen do míst, kde stál Ederson. Brazílii se tak podařilo i přes početní nevýhodu zvítězit a postoupit do semifinále.

Autor: Jaroslav Novotný / youtube.com, onlajny.com, conmebol.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele