ZLATÝ POHÁR 2007 PRO USA

26.06.2007, 21:40, aktualizováno 26.06.2007, 21:40
Aktuality
Tak jako před dvěmi lety získali Zlatý pohár, tedy vítězství v mistrovství zemí CONCACAF, reprezentanti Spojených států amerických, když ve finále zdolali Mexiko. Samotný šampionát se stejně jako ten předchozí konal na území USA a to v Miami, Los Angeles, Bostonu, New Yorku, Houstonu a Chicagu.

Do bojů o Zlatý pohár se kvalifikovalo dvanáct zemí, které byly rozděleny do tří čtyřčlenných skupin. Do čtvrtfinále si pak postup zajistily vždy dva nejlepší týmy ze všech skupin a ještě dva týmy ze třetích míst. Přes vítězství ve čtvrtfinále a následném semifinále pak vedla cesta do finále.

Ve skupině A se spolu střetly týmy Kanady, Kostariky, Haiti a Guadeloupe, což je francouzský departement. Na úvod skupiny porazila Kanada Kostariku 2:1, když v dresu Kanady si zahrál Andrew Hainault, který je hráčem Mostu. Guadeloupe hned v prvním zápase získalo první bod a to za remízu s Haiti 1:1. Ve svém druhém vystoupení však fotbalisté francouzské kolonie dokázali mnohem více, když porazili Kanadu 2:1, jednu branku přitom vstřelil bývalý francouzský reprezentant dvaačtyřicetiletý Jocelyn Angloma. Fotbalisté Haiti i ve druhém utkání remizovali 1:1, tentokrát s Kostarikou. Závěrečné zápasy rozhodly, že ze skupiny A postoupí tři týmy. Kanada porazila Haiti 2:0 a Kostarika Guadeloupe 1:0. Černý petr tak v této skupině zůstal Haiti, které získalo jen dva body.

Skupinu B tvořily týmy USA, Salvadoru, Guatemaly a účastník loňského mistrovství světa v Německu Trinidad a Tobago. Na úvod domácí reprezentanti porazili Guatemalu, ale jen těsně 1:0. Z vítězství se radoval i Salvador, když udolal Trinidad a Tobago 2:1, brankou deset minut před koncem hry. Ve druhém utkání však poznal Salvador chuť porážky, když podlehl Guatemale 0:1. Spojené státy si pak zajistili postup do čtvrtfinále už ve druhém utkání, když přehráli Trinidad a Tobago 2:0. Dominanci ve skupině B potvrdili domácí reprezentanti když na závěr skupiny rozstříleli Salvador 4:0. O tom, že skupina B bude ta, ze které postoupí jen dva týmy rozhodla remíza 1:1 mezi Guatemalou a Trinidadem a Tobago. K suverénním Spojeným státům americkým se tak do čtvrtfinále připojila Guatemala.

Ve skupině C svedl los dohromady reprezentanty Mexika, Hondurasu, Kuby a stříbrných medailistů z před dvou let z Panamy. Na úvod skupiny se udála přestřelka mezi týmy Panamy a Hondurasu. Nakonec byla šťastnější Panama, které získala tři body za vítězství 3:2. Mexičané sice na úvod zvítězili 2:1 nad Kubou, ale neměli to s Kubánci vůbec jednoduché. Ve druhém utkání už Mexičané narazili, když podlehli Hondurasu 1:2 a to brankou z nastaveného času. Panama se pak přiblížila postupu po remíze 2:2 s Kubou. Mexičané měli před posledním zápase s Panamou nůž na krku, ale těžkou situaci nakonec zvládli a po výhře 1:0 se mohli těšit na čtvrtfinále. Tam je nakonec doprovodila i Panama a také Honduras, který po vítězství 5:0 nad Kubou celou skupinu vyhrál.

V prvním čtvrtfinále se utkala Kanada s Guatemalou. Nakonec bylo vše jasné už po prvním poločase, který Kanaďané vyhráli 3:0, když dvěma góly se blýsknul Ali Gerba z IFK Göteborg. Ve druhé půli už žádná branka nepadla a fotbalisté ze země lednímu hokeji zaslíbené se mohli těšit na semifinále. Ve druhém čtvrtfinále se odehrála repríza posledního finále Zlatého poháru z roku 2005. I tentokrát se z vítězství radovali fotbalisté USA a i tentokrát zdolali Panamu jen o jednu branku a to 2:1. Velký boj se odehrál v dalším čtvrtfinále mezi Mexikem a Kostarikou. Po devadesáti minutách branka nepadla a muselo se tak prodlužovat. V něm pak jedinou branku utkání vstřelil v 97. minutě Jared Borgetti a poslal Mexiko mezi nejlepší čtyři týmy turnaje. V posledním čtvrtfinále se událo velké překvapení, když Honduras podlehl Guadeloupe 1:2 a fotbalisté francouzského departementu se mohli těšit na semifinálový boj s Mexikem.

V prvním semifinále se utkali domácí fotbalisté s Kanadou. A náramně jim vyšel závěr první půle. Nejprve otevřel skóre v 39. minutě Frankie Hejduk a v poslední minutě prvního dějství přidal s penalty druhou branku Landon Donovan. Ve druhé půli pak už dokázali Kanaďané jen snížit na konečných 1:2, když se v 76. minutě trefil Iain Hume. Druhé semifinále mezi Mexikem a Guadeloupe rozhodla jediná branka, kterou vstřelil v 70. minutě Pavel Pardo a rozhodl o tom, že ve finále se proti domácím Spojeným státům americkým postaví výběr Mexika.

Očekávané finále mezi USA a Mexikem přineslo velký boj až do poslední minuty. V závěru prvního dějství se do vedení dostali Mexičané, když se ve 44. minutě trefil Guardado. Po přestávce se však Američanům po obrovském tlaku podařilo skóre otočit. V 62. minutě vyrovnal Landon Donovan a v 73. minutě dokonal obrat Benny Feilhaber, hráč bundesligového Hamburgeru SV. Do konce utkání se už Mexičanům vyrovnat nepodařilo, a tak po závěrečném hvizdu rozhodčího už nic nebránilo obrovské radosti domácích hráčů, kterým se tak po dvou letech podařilo obhájit vítězství na Zlatém poháru. Celkově se tak po letech 1991, 2002 a 2005 jedná již o čtvrtý kontinentální titul.



VÍTĚZOVÉ GOLD CUPU
1991 - USA
1993 - Mexiko
1996 - Mexiko
1998 - Mexiko
2000 - Kanada
2002 - USA
2003 - Mexiko
2005 - USA
2007 - USA

Autor: Marek Chromčák / EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
Shevchenko

Pěkný článek, díky za něj. Jinak když Mexiko a USA hrají Copa América, budou mít stejné nominace jako na Gold cup a jak to všechno chtějí stihnout ?

Reagovat
HOST*MilZed

no takovyhle finale se dalo cekat.........akorat sem si myslel ze nakonec vyhraje mexiko...Zdarec

Reagovat
HOST*

Catania have signed two Argentine players – goalkeeper Albano Benjamin Bizzarri (Tarragona) and midfielder Cristian Ezequiel Llama (Arsenal Sarandi’)

Reagovat
HOST*

Jak myslíte že si povede USA na Copa America ?

Reagovat
HOST*kuba

liverpool.xf.cz

Reagovat
smazaný uživatel

nevies nejaku podobnu na fc porto?

Reagovat
HOST*M11
Reagovat
HOST*alegre

Guadalupe neni francouzskou kolonii, ale departamentem. Jinak Copa de oro mela letos jen prumernou uroven, USA a Mexiko se do finale dostali predevsim zaslouhou slabsich vykonu tech ostatnich, zejmena Kostariky a Panamy. Vse k tomuto finale smerovalo jiz od zacatku, rozlosovani, mirna pomc ze strany rozhodcich ve forme neuznanych golu, nepiskanych penalt, atd. Kanada napr. vyrovnala zcela regulerni brankou zapas s USA, ale rozhodci ho neuznal. Pro financni uspech turnaje se musi udelat vse a stadion vyproda opravdu jen a jen zapas Mexicanu. A kdyz je to v USA tak s kym jinym, nez s reprezentaci poradajici zeme. Na Copa America odjely oba tymy v temer stejnych sestavach, Mexicanum se ale 3 hraci omluvili, jsou to ti co hraji v Holandsku a Nemecku, pry pro narocnou sezonu, kterou maji za sebou...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele