Železný muž z Brazílie: Marquinhos oslavil klubový rekord, v PSG odehrál nejvíce utkání

22.04., 10:22
Aktuality
Marquinhos (© AFP)

Marquinhos nedávno dosáhl na historický milník v dresu PSG. Brazilský reprezentant srovnal letité statistiky Jeana-Marca Pilorgeta, bývalého obránce francouzského klubu, v počtu startů za celek z hlavní francouzské metropole. A po nedělním vítězném utkání nad Lyonem si již přebral zlatou sošku Eiffelovy věže, to když zasáhl do 438. utkání. Je novým rekordmanem.

V roce 2013 se rodák ze Sao Paula stěhoval do Francie z AS Řím, tehdy za něj vedení Les Parisiens vysázelo na stůl přes 30 miliónů eur. Od té doby zůstal věrný barvám PSG, kde kroutí již svou jedenáctou sezónu v kuse. A zůstane tomu tak i v budoucích letech, v květnu loňského roku protáhl kontrakt až do roku 2028. Na své konto získal osm ligových prvenství, šest z Coupe de France a Coupe de la Ligue, osmkrát se radoval z triumfu ve Francouzském superpoháru.

Jedinou trofej na klubové úrovni, kterou doposud nezískal, je ta z Ligy mistrů. Byl u toho, když v roce 2020 bylo PSG prvenství nejblíže, tehdy se však ve finále konala porážka s Bayernem. A právě milionářská soutěž mu nyní odložila oslavy jeho úctyhodného počinu. Do svého 435. zápasu, které ve své kariéře zaznamenal dosavadní rekordman Jean-Marc Pilorget, zasáhl už zkraje dubna v Ligue 1 proti Clermontu. Pak ovšem na řadu přišla Liga mistrů a dvojduel s Barcelonou. Nikdo tak nechtěl, aby během čtvrtfinálových bitev tým něco rozptylovalo.

Marquinhos do obou klání proti Barce očekávaně zasáhl, vyrukoval přitom i do toho s Les Gones. I nadále zkrátka kráčí za sbíráním dalších nástupů, má jich už o tři více než Pilorget. PSG v Brazilci našlo neodmyslitelnou ikonu, kterou si dlouhodobě hýčká. Je pevným pilířem defenzivních řad, středním obráncem číslo jedna. A umí rovněž střílet branky, jakožto stoper jich posbíral napříč všemi soutěžemi slušných třicet osm.

Chválil ho mimochodem už před duelem s Clermontem také jeho šéf Luis Enrique. I on na něm staví, podobně jako jeho trenérští předchůdci. "Kromě toho, že je kapitánem, jakýmsi rozhodčím během hry i mimo ni, působí také jako kdyby byl ještě mladý hráč,” uvedl. "Když ho vidím, jak se angažuje v předzápasových diskuzích, je to něco neuvěřitelného. Neustále se snaží zlepšovat. To je ta nejlepší mentalita, kterou může hráč mít. Je to jeden z důležitých hráčů, lídr schopný pomoci, a to na hřišti i mimo něj.”

Hráči s největším počtem utkání v dresu PSG

Hráč
Aktivní roky
Počet utkání
1.
Marquinhos
2013 - ???
438
2.
Jean-Marc Pilorget
1975 - 1989
435
3.
Marco Verratti
2012 - 2023
416
4.
Sylvain Armand
2004 - 2013
380
5.
Safet Sušič
1982 - 1991
344
6.
Paul Le Guen
1991 - 1998
344
7.
Bernard Lama
1992 - 1997, 1998 - 2000
318
8.
Thiago Silva
2012 - 2020
315
9.
Mustapha Dahleb
1974 - 1984
310
10.
Kylian Mbappé
2017 - ???
302

Autor: Patrik Sandev / lequipe.fr

Komentáře (10)

Přidat komentář
Pharrell

Reagovat
Largo

Pamatuju, jak Walter Sabatini nakupoval v Brazílii Castána a fanoušci si tehdy říkali: V pohodě, máme ještě mladšího a lepšího Marquinhose. Tak si ho Walter vzal taky Už u nás z něj byl velkej talent a v Paříži to jen potvrdil.

Reagovat
Seydou Doumbia

Hráč mistr, škoda že se zakopal v takovém týmu.

Reagovat
Garde

A kde by podle tebe měl hrát?

Reagovat
Seydou Doumbia

Jako se svou dlouhodobou kvalitou mohl strávit ty roky klidně v Realu, Bayernu, Live...

Reagovat
Langi

na druhou stranu vyhrál s týmem 22 trofejí, chybí mu jenom LM a není mu ještě ani 30..."zakopal" je trochu silné slovo...i hráč PSG může být aspon trochu srdcař...on je tam asi spokojený

Reagovat
Garde

Přesně tak

Reagovat
Seydou Doumbia

Možná jsem se nechal trochu unést, ale to v případě toho týmu u mě není poprvý no. Tu LM každopádně nevyhraje dokud nepřestoupí.

Reagovat
Moshe Dajan

Železný Mareček

Reagovat
Mönchengladbach

Měl na to strávit kariéru v TOP4 ligách. Škoda.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele