Zápisky z reprezentační pauzy (říjen 2019)

17.10.2019, 01:38
Názory a komentáře
Reprezentační pauzy pro mnohé znamenají periodické dohánění ztracených víkendových chvil s rodinami či přáteli. Někdo se z nudy poprvé v životě vydá houbařit, aby o tom záhy celé týdny nesklapl. Někdo se při absenci elitního klubového fotbalu vydá na rezervní tým béčka svého druhého nejoblíbenějšího týmu. A právě jim je věnován tento přehled toho, co jim možná uteklo (a vůbec jim to nevadilo)...

Speciálně na sociálních sítích je kritika reprezentačních přestávek, které "ruší" ligové sezony, zdánlivě čím dál hlasitější. Některé konkrétní hlasy dokonce volají po zrušení celého konceptu kvalifikací, či alespoň jeho dramatické redefinování a pokud možno nahňácání na jednu hromadu — ideálně až vše klubové utichne.

Já tyto hlasy slyším a vstřebávám, ač jim vůbec nerozumím. Nicméně i my na EuroFotbale se holt zkrátka musíme občas řídit poptávkou, a ta má zřetelnou podobu: v anketě u článku, který si rozkliklo senzačních 2,5 tisíc čtenářů, se totiž rovnou 54 % hlasujících vyjádřilo v tom smyslu, že by uvítalo pravidelné souhrny mimoevropských kvalifikací "po každé reprezentační pauze". Jenom deset procent mezitím vyjádřilo naprostý "nezájem".

Jasné znamení, no ne? Ptáte se, zda lze vzorek zhruba stovky hlasujících považovat za vypovídající? Já namítám, že lepší alternativa neexistuje.

A tak aby žádný čtenář nemohl říct, že se jeho potřeby na našich stránkách nerespektují, přicházím alespoň s pěti postřehy k tomu nejzajímavějšímu, neřkuli nejdůležitějšímu, co říjnová přestávka nabídla:

#1 Historické korejské derby, které nebylo

Měla to být velká událost. První korejské derby v Pchjongjangu po necelých 30 letech. Velká možnost pro severokorejské organizátory ukázat, že za bezmála měsíc zvládnou pohostit finále AFC Cupu, druhé největší klubové soutěže kontinentu (asijské Evropské ligy, chcete-li). Někteří optimisté se možná dokonce ani nebáli hovořit o příležitosti obou korejských stran ukázat, že spolu mohou alespoň na té fotbalové úrovni vzorně spolupracovat a potenciálně skutečně zahájit kampaň za společné pořadatelství ženského mistrovství světa 2023.

Ve skutečnosti to byl ukázkový vlastenec utržený hned několika zúčastněnými stranami.

Začněme samotnými severokorejskými fotbalovými autoritami, které chuděry ve skutečnosti ani nedělaly nic tak unikátního (na své poměry), jenom tentokrát všechny své osvědčené pofidérní tahy činily pod nebývale prudkou září reflektorů.

Snad každý, kdo si kdy chtěl při volném úterním dopoledni naladit přenos domácího kvalifikačního zápasu KLDR (a nedělejte, že vy ne) se s tím potkal — žádný živý přenos k dispozici, a občas i to haprující výsledkové zpravodajství vrchem. Tentokrát to nebylo jiné: jihokorejské televizní stanice měly zpětně obdržet nahrávky s celým derby (odvysíláno má být zítra, pokud kvalita bude adekvátní), ale to bylo tak celé. Během utkání se musel k přenášení informací zapojit i starý dobrý fax, protože severokorejské internety, a jakékoliv videonahrávky jsme dosud nazřeli pouze díky nebojácnému švédskému velvyslanci v Pchjongjangu.

Poprvé od roku 1985 takhle nějaký kvalifikační zápas Jižní Koreji nebyl zpátky doma přenášen živě. Akorát s tim rozdílem, že před 34 lety v Nepálu prostě jen nedisponovali potřebnou technikou; to v KLDR akorát nemají potřebnou chuť cokoliv pouštět do světa.

To ale není všechno, a vlastně ani to nejhorší.

Že pozápasovou tiskovku Paula Benta navštívilo přesně pět severokorejských žurnalistů, kteří z ní samozřejmě nic veřejně publikovaného nesepsali, zatímco osmnáct žádajících jihokorejských novinářů do země ani nebylo vpuštěno, to je teprve na pováženou. Obdobně dopadlo také 10+ členů jihokorejského realizačního týmu, které si severokorejské autority zkrátka nepřály v zemi (pročež se na sever s týmem vydával např. jen jeden kuchař). A zarážející byla též skutečnost, že jihokorejská reprezentace do sousední země musela cestovat stupidně přes Čínu a rovnou celé dva dny, přestože navrhovala mimo jiné i přejezd autobusem. Ani taková alternativa ani přímý přelet charterovým spojem prostě nebyly severokorejskou stranou schváleny. Malinký detail? Přes Peking se letělo hlavně proto, aby tam na jihokorejské ambasádě všichni mohli odevzdat své mobilní telefony.

V druhé řadě si vlastní gól vsítila Asijská fotbalová konfederace (AFC), která na svých stránkách toto derby zařadila mezi "pět věcí, které by nám neměly uniknout", aby následně nehnula ani brvou a uniknout nám ho zcela suverénně — bez jediného vysvětlení — také jaksepatří nechala. Ani 15 hodin po skončení zápasu neměli v Jižní Koreji k dispozici žádné citace z tiskovek či jakýchkoliv jiných rozhovorů pořízených "za oponou"; následně obdrželi přesně dva krátké skřeky od Paula Benta a obránce Lee Yonga, jinak ani ťuk.

Samotné AFC jako by tahle absence komunikace o "zápasu, který bychom si neměli nechat uniknout" nikterak nevadila, což nelze chápat jinak než jako PR selhání. Pokud měl některý kvalifikační zápas značný potenciál k tomu, že by si ho pro ten přidaný náboj naladili i jindy nezainteresovaní jedinci, byl to právě tento; dnes se přitom o korejském derby mluví jako o "ghost derby", které jako by se neodehrálo (o gól jsme ostatně nepřišli). AFC mezitím bude nejspíš potupně měnit pořadatele vrcholu jedné ze svých předních soutěží, když se již nahlas hovoří o převelení zmíněného finále AFC Cupu na čínskou půdu.

A nakonec je tu FIFA, respektive její hlavní představitel Gianni Infantino, který si do Korejské lidově demokratické republiky zaletěl se soukromým letadlem (ha, tak přece jen to šlo!) a pravděpodobně i s mobilním telefonem. FIFA to sice zkušeně zachránila tím, že šlo o "začátek východoasijského turné", ale podkopnout nohy si Infantino zvládl tak jako tak. Šéf FIFA byl totiž prý "zklamaný z prázdných ochozů" a "překvapený" absencí živého přenosu i problémy s vízy.

Jinými slovy byl tedy prezident Mezinárodní federace fotbalových asociací zaskočen trendy, které se v jedné z oněch fotbalových asociací odehrávají doslova celou věčnost. Pravda, na zápas s Libanonem přišel oficiálně plný kotel (diváků oblečených jako jeden muž v bílých tričkách přesně tak, jak byste asi očekávali), ale Kriste pane... o tom, že se v Pchjongjangu na fotbale minimálně nefandí, se přece všeobecně ví, stejně jako se ví o tamní vízové politice.

Ale co už no, aspoň že strýček Gianni při jednom ze svých zcela očividně "improvizovaných" dovádění se severokorejskými dětmi neudělal takzvaného 'Borise Johnsona'. Anebo to tedy aspoň nemáme nahrané. Jako pár dalších docela nepodstatných věcí...

#2 Obyčejné severoamerické derby, které se stalo historickým

Když byl nedávno publikován zkrácený seznam největších mladých talentů planety, kteří se ucházejí o titul "Golden Boy" roku, mnozí se bavili přítomností Alphonsa Daviese, který v 18 letech pouze vysedává na lavičce Bayernu Mnichov či přinejlepším nastupuje za jeho rezervu. Největší tvář nastupující kanadské generace ve společnosti Felixů, Sanchů či Havertzů prostě vyčnívala a docela objektivně tam ani neměla co pohledávat.

Jen o pár hodin později tentýž Alphonso Davies nastoupil za svou zemi proti USA a vystřelil Kanadě první soutěžní výhru nad jejím největším rivalem po dlouhých 34 letech. Žádný ze současných kanadských reprezentantů ani nebyl onoho památného roku 1985 na světě. Trenérovi Herdmanovi bylo tenkrát jenom devět let.

Nebyl to tedy žádný krásný gól — Davies v kombinaci s promptním zákrokem brankáře Steffena sotva protlačil Arfieldovu asistenci za brankovou čáru — ale co do důležitosti ho nejspíš v celé teenagerově kariéře již nic nepřekoná. Kanada přesně takové vítězství v Lize národů potřebovala, pokud má živit naději na tzv. Hexagon, tedy klíčovou fázi kvalifikace o mistrovství světa 2022, kam se na základě koeficientů podívá jen šestice týmů.

Kanaďané vzhledem k bizarnosti a neférovosti celého kvalifikačního formátu sice k úspěchu budou potřebovat i výraznou pomoc od ostatních (a v neděli ji třeba od Montserratu proti El Salvadoru nedostali), ale na tom v tuhle chvíli tolik nesejde. Oni sami si svou povinnost splnili a to způsobem, který se vidí málokdy. Davies sám byl najednou zcela volný a připravený Američany svými fígly a rychlostí neustále trápit. Tytam byly časy z letošního Gold Cupu, kdy několik zápasů strávil podivně zaražený na levém beku. Kanada měla čitelný herní plán, který plnila do puntíku.

Tahle výhra nemusí ve finále příliš znamenat a dost pravděpodobně vypovídá více o americké krizi (s velkým K) než o kanadské formě, ale novou éru klidně definovat může. Zatímco Christian Pulisic — hlavní tvář americké kopané — mnohdy dočista sám vedl americké protiútoky, operoval se zcela neexistující záložní řadou v zádech a po hodině hry střídal (prý kvůli teplotám), aby se záhy stěží bránil slzám, kanadské zázračné dítko se předvedlo v plné parádě.

A Kanada je nyní s devíti body po třech odehraných duelech legitimním favoritem na postup do vyřazovací fáze Ligy národů. Huh...

#3 Čím dál horší bulharská ostuda

Tohle vám těžko mohlo uniknout, ale popravdě, čím déle na celý incident člověk kouká, a čím déle o něm čte, tím horší mu ve zpětném zrcátku připadá. Ono by bohatě stačilo odmítání trenéra Krasimira Balakova, že k čemukoliv škodnému došlo, anebo rovnou otevřená pochvala publika od brankáře Plamena Ilieva. Ale to jsou jen v afektu jednající, zápasem dejme tomu pohlcené "kopačky". Mnohem hůře se člověku udělá teprve, když záhy přichází na to, jak zjevnou realitu zarputile popírají také lidé, kteří pro jistotu vládnou celému Bulharsku.

Začalo to dopisem premiéra země Bojka Borissova, který vyzýval šéfa bulharské fotbalové asociace Borislava Mihajlova k rezignaci, protože je "pro Bulharsko — jednu z nejtolerantnějších zemí na světě, kde lidé odlišných etnických a náboženských profilu žijí v míru — neakceptovatelné, aby se spojovalo s rasismem a xenofobií". (Mihajlov skutečně jako ten správný obětní beránek skončil.) K tomu se posléze přidala ministryně Ekaterina Zaharieva, jež na Twitteru zopakovala, že "nejdůležitější věcí je říct si jasně: tihle lidé nejsou Bulharsko. Moji lidé jsou mírumilovní, tolerantní a přátelští".

Pojďme si tedy místo toho říci jasně jednu další věc: tohle vše pochází od členů vládního kabinetu, který čítá tři radikálně-pravicové strany (z nich jedna se nazývá poněkud výmluvně "Ataka" — Útok) a soustavně toleruje neo-nacistické pochody; tohle je schopen říct premiér, jehož vlastní zástupce otevřeně volal po "finálním řešení romské otázky" a "povolení potratů v zájmu omezení romské populace".

Že je huba nepálí. Kdepak, tohle nebylo o žádné skupince neposlušných...

Zaplaťpánbůh za kapitána bulharského národního týmu Ivelina Popova, který se o poločase snažil fanoušky uklidnit a promlouval i k bezpečnostním složkám na stadionu. A zaplaťpánbůh za Hrista Stoičkova, který si — na rozdíl od svého vrstevníka a člena zlaté bulharské generace devadesátých let Krasimira Balakova — zachoval před mikrofony svou čest:



#4 Halilhodžić udělal přesně to, co by v jeho pozici nikdo nikdy udělat neměl

Vahid Halilhodžić se v roli trenéra marocké reprezentace teprve rozkoukává, což ho z ledasčeho omlouvá, ale po jeho posledním velkém mediálním vystoupením to spíš vypadá, jako by mu někdo zapomněl předat manuál s naprostými základy komunikace s veřejností. A tak nekompromisní Bosňan šel a po protočení horentního množství jmen v prvních nominacích brutálním způsobem setřel celou domácí fotbalovou scénu.

V klasickém "oh no you didn’t" stylu Vahid Halilhodžić prohlásil následovné:

"Už jsem povolal tucet hráčů a viděl několik zápasů. Nemají rychlost, sílu ani povědomí o taktice. Když porovnáte (Achrafa) Hakimiho s těmito hráči, je to jako sledovat dva odlišné sporty. Naživo jsem zkoukl pět zápasů Botoly (nejvyšší marocká soutěž — pozn. red.) a dalších deset jsem si pustil v televizi. Nemám nic proti lokálním hráčům, ale my je vidíme na tréninku, kde všichni nosí čipy, které nám umožňují měřit jejich výkonnost. Jasně pak můžete vidět propastné rozdíly mezi nimi a těmi, kdo působí v Evropě."

A podívejte se, byť je Botola jednou z těch lepších lig na kontinentě, Halilhodžićovi se věří docela samo. Určitě má do značné míry pravdu. Kór ve srovnání s Hakimiho fyzickou vybaveností — jak jistě rádi dosvědčí i fanoušci Slavie — se musí neadekvátně jevit kdekdo. I takový Carlos Queiroz sám promlouval podobným stylem vůči hráčům z íránské ligy, která v Asii rovněž obstojí podobně jako ta marocká v africkém kontextu.

Jenže Queiroz si v Íránu mohl dovolit cokoliv, protože si tam během osmi let získal nějaký kredit. Halilhodžić mezitím sotva přišel, sotva viděl, a hned takhle smetl celý zástup fotbalistů před očima a ušima národa, který je po zástupcích domácí soutěže notoricky hladový a strávil závěr posledního přáteláku skandováním jména Abdelrrazaka Hamdallaha (který sice nehraje v Maroku, ale taky nehraje v Evropě).

To nepůsobí věru dobře. Ovšem na druhou stranu to dokonale koresponduje s Halilhodžićovým konfrontačním způsobem vedení tiskovek, který z něj během pár měsíců v Japonsku učinil hotovou personu non grata. Tak hodně zdaru, snad z toho tentokrát předčasný konec nebude...

#5 Skokanem roku 2019 je zatím... Grenada?

Evropa má své Finsko, Asie svůj Tádžikistán a zóna CONCACAF má svou Grenadu. Ostrovní stát v Karibském moři, který zahanbí i plzeňská populace, se prozatím v kontextu vlastní konfederace prezentuje jako suverénně největší skokan roku, když po vydařeném vstupu do Ligy národů B míří za přímým zajištěním účasti na příštím Gold Cupu.

Podle predikčního modelu We Global Football má Grenada již nyní, před odehráním posledních dvou zápasů, přesně 94,48% šanci na postup do áčkové Ligy národů, a tedy i téměř stoprocentní šanci na vstupenku na Gold Cup 2021, kam by se probojovala po třech absencích a dlouhých 10 letech.

Co je na tom všem ale ze všeho nejlepší, to je obrat výsledků tohoto skromného národního týmu státu, který rozlohou zastíní i Praha.

V rozmezí mezi říjny 2017 a 2018 Grenada odehrála šest zápasů a všechny prohrála se skóre 3:27; to od loňského října doteď posbírala už šest výher, tři remízy a padla jenom jednou — před rokem s Kubou. Pravda, soupeři byly v minulém intervalu docela odlišného ražení; porovnáváme tu např. Curaçao, Panamu a Jamajku se svatým Martinem, Portorikem (které před pár hodinami vyhrálo poprvé od března 2016!) či Francouzskou Guyanou, největším konkurentem Grenady v probíhající skupině Ligy národů.

Jenže na tom přece ve finále tolik nesejde, pokud vám to má již s téměř dvouletým předstihem vynést další šanci na historicky první bod z Gold Cupu. Otázkou teď spíš je, zdali je to vlastně nějaké překvapení. Půlku grenadské obrany totiž přece tradičně tvoří hráči ze třetí anglické ligy, což jak známo stačí i na české béčko...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (106)

Přidat komentář
smazaný uživatel

OT:Expresska-Parkinson se stane manazerem Sunderlandu...Hm,to budou roztrepane vysledky

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Korea, Kanada, Maroko, Grenada...Evropu autor zmínil jenom proto, aby mohl probrat rasismus...tady je něco špatně

Reagovat
Kapřík

Reagovat
Y.N.W.A

nerozumim poznamce... Autor vybral to, o cem se dost mluvil8, v Evrope to byli Turci ci Bulhari

Reagovat
smazaný uživatel

Viz. reakce na dominga, taky cením slušnou reakci.

Reagovat
andrew96

Chudáku.

Reagovat
fantomas

Tady ne, v Bulharsku.

Reagovat
domingo

Jakoze snazis se rict, ze kdyz nekdo hajluje na stadionu a nejvetsi fotbalova legenda zeme se pri pohledu na hovadství vlastních krajanů rozbrečí v televizi, tak se o tom nemá mluvit? Proč?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne to ne, ale já bych radši vybral témata, která více souvisí s evropským FOTBALEM, myslel jsem to tak, že kdyby se v Bulharsku nestalo to co se stalo (podle mě to samozřejmě není v pořádku, ale místní primitivové hned vyskakují, aniž by se slušně zeptali), tak by tam o Evropě ani nebyla zmínka. Možná jsem nepochopil poselství článku a asi jsem měl svůj komentář lépe formulovat...

Nicméně cením slušnou reakci, měl jsem možnost to vysvětlit, ne jako když ostatní hned píšou nevhodné reakce, no o něčem to vypovídá...

Reagovat
domingo

Ja nevim, jak to Fantomas ma naplanovany, ale myslim ze treba po pristim kole bude zminka o Finsku, ktery si zajisti postup, stejne jako tady u toho korejskyho derby se taky nemluvi o fotbale, ale o okolnostech. Prave to mi na tom formatu prijde zabavny - reportaze ze zapasu najdes kdekoliv, podobnou kontextualizaci uz ne :)

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře, zrovna o Finsku si přečtu rád.

Reagovat
fantomas

Tak ono muj prvotní nápad bylo to dělat primárně o mimoevropských oblastech, páč v Evropě žijeme a z Evropy máme nejlepší servis. Nakonec sem zařadil i Bulharsko, páč mi pár věcí přišlo z dosavadního reportování vynechaných. Proto to taky neni žádná dlouhá stať o tom, jak je rasismus špatnej, ale prostě jen doplnění. (Představa, že bych měl bejt rád, že můžu psát o rasismu, je mimochodem úsměvná - já bych byl samozřejmě radostí bez sebe, kdybych nemusel.)

Obecně každopádně můžeš dál očekávat, že to bude tradičně 4-1 ve prospěch mimoevropských oblastí ale.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře, je to škoda, protože tvoje články z evropského prostředí čtu rád, ale tak piš o tom co té baví...

Reagovat
fantomas

Články z evropskýho prostředí budou i nadále.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ty z mimoevropského jsou ale super. Člověk si tím hodně rozšíří obzory. Sledovat něco jiného mimo Evropskou kvalifikaci prostě nestíhám.

Reagovat
twelwer

A vsak si to aj na uvod napisal ze to bude hlavne o mimoeurópskej kvalifikacii

Reagovat
smazaný uživatel

ano, s tebou je neco špatně

Reagovat
Zark

Píťo ty debile

Reagovat
John Obi Mikel

Taky jsem čekal víc Evropy, ale Fantomas je tímto známý. A ani mi to moc nevadí, zajímavé to bylo taky.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Explicitni_Euler

Díky za článek . Ta anketa mě minula, nicméně souhlasím, že takový článek se po pauze, kdy jsme dostali poměrně vydatné krmeníčko hromadou článků a naší repre, čte velmi hezky.

Reagovat
db18

Je to sice jen Severní (+ střední) Amerika, ale podle mne si Davies tu nominaci za výkony v repre zaslouží... (i když Kuba nebývá úplně soupeř...)

Reagovat
fantomas

Hm, dyt za repre dosud valel spis David, nepletes si je?

Reagovat
db18

Jaký David?

Alphonso máv 17 zápasech bilanci 5+8, přičemž má vítězný gól na Kubě a teď ten v USA... Ale upřímně nevím, jestli to je za kalendářní rok nebo sezonu.

Reagovat
fantomas

Jeho vrstevník, co má v 11 zápasech bilanci 11+nevimkolikáček a byl nej střelcem Gold Cupu.

Reagovat
db18

Aha. Tak ten by tam měl být taky... (už jen na to, že v takovém věku byl nej střelcem Gold Cupu)

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo malo clanku o Bulharsku

Reagovat
Y.N.W.A

skvěly postrehy, diky!... Jen si rejpnu, protože me to zmatlo: "stat, ktery zastini i Plzeň" - neni patrny, kdo koho zastini, když ma Plzeň v 1. i ve 4. padu stejnej tvar... "ktery je zastinen i Plzní"... Verim, ze ted se nam vsem bude lepe spat. Stoichkov je borec!

Reagovat
smazaný uživatel

Korejske derby

Reagovat
Xaviercreus

Fantomas Stoichkov

Reagovat
domingo

Halilhodzic udelal uplne to samy, kdyz prisel do Alzirska, prevzal tym po Saadanem, verejne je strhal jak psy a vyhazel skoro vsechny opory. Nerikam ze to bude fungovat ted, ale nemuzes byt prekvapenej, takovej proste je a jednou uz mu to vyslo...

Reagovat
fantomas

Překvapenej právěže určitě nejsem, píšu, že to k Halilhodžićovi pasuje. Ale v Maroku, kde maj skoro každym rokem tým ve finále Ligy mistrů/Konfederačního poháru, to rezonuje přece jen odlišnym způsobem.

Reagovat
domingo

Tak tehdy v Alzirsku vylil z tymu jedny z nejvetsich legend tamni fotbalovy historie, to je jak kdyby do ceskyho narodaku kolem roku 2012 prisel nejakej Arab a vyhodil Cecha s Rosickym Jasny, ze v Maroku to vypada vtipne, jneom podotykam ze to co udelal tehdy bylo minimalne stejne radikalni (i kdyz trochu odlisnym zpusobem)

Reagovat
Acrocephalus

Díky za článek, za sebe bych klidně uvítal i nějaké suma sumárum tohoto kvalifikačního okénka na EURO.

Jinak moc nevím, odkud jsi vzal to info, že narůstá počet nespokojených fanoušků, kteří repre výplň mezi ligami považují za zbytečnou vatu. Kromě pár exotů zde na diskuzi je drtivá většina ráda za repre pauzy, hojně se k nim vyjadřuje, fandí, sdílí názory a "osudy našeho nároďáku" ji není lhostejná. Nakupení kvaldy do jednoho okna je podle mě stupidní nápad, vždyť EURO i MS se hrají každé 4 roky, tzn. každé 2 roky tu máme velkej fotbalovej svátek a průběžná kvalifikace s hodně zápasy patří k tomu. "Fotbal národů", ne "fotbal klubů", hodnotím výše, protože zde nejde o to, jaký klub si jakého hráče koupí (tzn. dostatek financí zde hraje prim), ale která země má hráče k dispozici. Takový fotbal má pak náboj, sestavit mužstvo, co má daná země k dispozici, ne jaké hráče je schopna "si koupit". Ne všichni s tímto tvrzením budou souhlasit, okej. Ale určitě bych reprezentaci neviděl jako cosi druhořadého, nebo dokonce podřadného. Mistrovství Evropy/Ameriky/Afriky/Asie a Mistrovství světa jsou vrcholné akce celého fotbalu. Liga národů mi k tomu přijde jako velmi zajímavý doplněk a skvělá náhražka jinak pro veřejnost nic neříkajících přáteláků, kde nejde o nic.

Reagovat
fantomas

Hele mně tohle neřikej, já už léta proponuju, že mezinárodní fotbal > klubovej fotbal.

Ale pokud seš na sociálních sítích, tak ti ta hysterie nemůže unikat. Nedávno tweetl účet AS Řím, jak ho nudí repre pauza, a dostalo to neskutečný množství retweetů. Samozřejmě že to pohánějí hlavně fanboyové Manchesterů a Liverpoolů, ale je to prostě realita.

Reagovat
fabec1222

wtf, však repre je mnohem víc než klub

Reagovat
smazaný uživatel

nic neni vic nez klub

Reagovat
fabec1222

akorát repre

Reagovat
PaYaB

A nic není větší nesmysl, než tohle

Reagovat
mistr129

Barca je víc než klub

Reagovat
celeb

Reagovat
smazaný uživatel

Jebat repre

Reagovat
fantomas

Pro většinu hráčů dost možná, ale vážně máš dojem, že pro většinu fanouškůúdiváků?

Reagovat
fenixLFC

pre nacionalistov urcite

Reagovat
smazaný uživatel

Cože? Mezinárodní fotbal že je víc než klubovej? Nevím co jedeš za matroš, ale chci to taky.

Reagovat
fantomas

Říká "dealler" a "víc" v tom smyslu, že je to ryzejší a tedy (pro mě) lepší zábava, ano.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Acrocephalus

Z klubovýho fotbalu je fotbalista hlavně živ, ale hrát na mezinárodní úrovni má teprve věhlas, reprezentuješ danou zemi, ne klub, který si tě koupil.

Reagovat
smazaný uživatel

Uprimne, ja moc repre pauzy taky nemusim. Je to nesehrane, je to pomale, a hlavne tam je spousta zapasu, ktere jsou uz predem vysledkove dane. Tak na co sledovat zapas Nemecko vs Estonsko, Spanelsko vs Malta, Polsko vs Lotyšsko, Belgie vs San Marino nebo Italie vs Lichtenštejnsko? Repre fotbal je proste pod klubovou urovni. Nemuze to byt ale jinak. Ti hraci se v repre nemuzou sehrat, a proto to ma dopad na kvalitu hry. Zapasy velikanu se San Marinem me proste neberou. Nehlede na to, ze se se kvanta hracu pri repre pauze zrani.

Reagovat
smazaný uživatel

A v klubovém fotbale snad velké týmy s malými nehrajou?

Reagovat
fantomas

Reagovat
mayday

Reagovat
smazaný uživatel

Hrajou, ale ty zapasy nejsou tak predem rozhodnute. Ja sleduju treba hodne Premier League a Bundesligu, a jsem ochoten rict, ze v techto ligach neni zadny zapas predem rozhodnuty. Viz. City s Wolves nedavno, viz. Bayern s Hoffe. Ale dokazou uhrat neco Lotyssko nebo Malta proti favoritum? Nedokazou.

Reagovat
Acrocephalus

Tak tos asi nesledoval mezinárodní fotbal hodně dlouho. Viz Česko vs. Anglie 2:1.

Reagovat
smazaný uživatel

Sledoval. Ale ja taky nepisu, ze to jsou vsechny zapasy. Zapasy nasich s Anglii si snad musi uzit kazdy cesky fanousek. Ale zapas nasich treba se San Marinem? Nelakal by me. Podíval bych se az na konecny vysledek 5:0. Zapasy kvaldy jsou zajimave, kdyz hraji ty dva nejlepsi tymy ze skupiny proti sobe. Ok, to jsou zajimave zapasy. A jeden z nich byl CR vs Anglie. Portugalsko vs Ukrajina, supr. Nizozemi vs Nemecko parada. Osobne sleduju jen zapasy nasich, kdyz ten zapas neni predem dany, nebo bitvy tech dvou gigantu, a pak az zaverecne turnaje, jako MS, Euro, Copa America (osobne nemusim Gold Cup, tam je to o trech - ctyrech týmech), ale Pohar afr. narodu taky rad sleduju. Jenze, kdyz se tohle hraje, tak se to nedeje v repre pauzach, ale po sezone. Repre pauzy, jako kvalifikace mi prijde nudna, no. Jeste, ze uz se vratil tento vikend klubovy fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Malta neuhraje nic proti např. Francii stejně jako Vyšehrad neuhraje nic např. proti Slavii.

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle je nazor mimo misu, sorry. My se bavime o ligovem fotbale, ktery se hraje kazdy vikend.

Reagovat
smazaný uživatel

Ať se tady v diskuzích na fantomase nadává jak chce, tak tyhle jeho články se prostě čtou samy

Reagovat
smazaný uživatel

Nadava se na Fisaru

Reagovat
Y.N.W.A

přesně!... Jako nadavky v diskuzích nebrat vážně, lidi si jen potřebuji nekde zanadavat... A bohužel tito chudaci uz nejdou ani do hospody dnes. Ono uz spojeni "nadavky v diskuzich" je proste charakteristika toho nejzbytecnejsiho co dnes na svete je a prit9k se tomu dava nelogicky obrovska vaha. Škoda.

Reagovat
Pesojen

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
raduinho

Reagovat
Modroočko

Pekný článok ocenil by som, keby bol aj dlhší. Za mňa je najväčšie prekvapenie októbrovej kvalifikácie víťazstvo Bahrajnu nad Iránom, milo prekvapila aj výhra Thajska nad SAE. Dúfam, že juhovýchodná Ázia bude mať legitímneho kandidáta na postup

Reagovat
fantomas

Hele jo, ale... viděls ten Bahrajn? To byla tak moc wilmotsovská prohra, že to ani nebylo vtipný už.

Reagovat
Modroočko

Práveže nevidel predviedol Bahrajn aj niečo zaujímavé, alebo to bolo skôr o zlyhaní Iránu?

Díky za link, zaujímavé čítanie

Reagovat
fantomas

Ale jo, Bahrajn hrál celkem fajn, připomínalo to trošku ten zápas s Koreou na Asijskym poháru, byli nesmírně kompaktní, přitom pružní, sem tam vyrazili na zajímavej protiútok, ale šancí si moc nepovytvářeli no. Každopádně Írán hrál uplně rozháranou matlanici, halabala všechno, a Azmoun na AMku. :)))

Reagovat
Kucka

Reagovat
Filipow

Nechceš si na to koupit doménu? Bude to minimálně vypadat trošku líp.

A na fiverru, když se domluvíš s někým, tak ti za pár doláčů udělá i vizuálně hezký web. Promysli to.

Reagovat
fantomas

Hele dokud je to jen blog a prostredek, jak to dostat k lidem, tak to moc neresim.

Reagovat
fantomas

Jakoze... uz tak si psanim o fotbale sotva vydelam, jeste abych si platil za blog. Mozna v budoucnu s extra prijmy na to pak urcite dojde.

Reagovat
Filipow

Tak doménu koupíš za 150 na rok, .com i levněji.

Vypadá to pak líp, udělat si k tomu účet na FB, pomalu to propagovat, případně si na web nahodit nějaký affiliate. (zájezdy na fotbal, eshopy prodávající dresy, whatever..) Tak by ti to mohlo do budoucna tvořit další příjem. Ale záleží na návštěvnosti no.

Reagovat
fantomas

V takový fázi určitě nejsem, je to samozřejmě mega niche.

Reagovat
smazaný uživatel

Az tak? Jakoze ty mas krome toho psani tady jeste nejaky vedlejsak? Ja myslel, ze to mas tady na plny uvazek, a ze se s tim da vyzit

Reagovat
fantomas

No vedlejšák nemám a vyžít se s tim dá tak, že zaplatim obě pojištění a netrpim hlady, ale třeba pražskej nájem z toho už neutáhnu, takže "přechodně" bydlim u rodičů a to přechodně se táhne už přes půl roku.

Reagovat
smazaný uživatel

Kurna, Eurofotbal jede reklamy na Tipsport, Fortunu, Sazkabet, takze to musi byt hezke vynosy, a nedokaze poradne zaplatit zamestnance, aby mohl mit vlastni bydleni a tudiz klid na psani?

Reagovat
fantomas

Ono já bych taky moh/měl produkovat víc, než aktuálně produkuju. Popravdě ani nemám srovnání, jak platí jinde, max. nějaký menší povědomí o iSportu a tam to neni o moc lepší (a něco jako tohle, resp. spíš rovnou 90 % mých článků, by mi tam samozřejmě nikdy nevydali).

Reagovat
smazaný uživatel

Ja myslel, ze redaktori na iSportu jsou placeni dobre Nebo to dela Ringier tak, ze jim daji mene a zbytek jsou bonusy ve formě zazitku? Ze muzou psat o fotbale a jezdit na akreditace na stadiony a zazivat zazitky? Jinak ale teda az na vyjimky, jako treba P. Hartman (myslim fotbal), tam zadne odbornejsi texty nevidim. Ale zase Hartman ma i vystudovanou profi licenci, takze toho si vzdy rad prectu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak clanky supr. Je videt, ze to ovladas, parada

Reagovat
domingo

Jinak ještě perlička z kvalifikace na Afcon - Liberie vypadla na penalty s Cadem a Jizni Sudan postoupil z predkola

Reagovat
fantomas

Jižní Súdán je super. Škoda že je to tak moc obskurní a info žádný, že je to fakt jen na telegrafickou zmínku.

Reagovat
domingo

Btw tohle je výborný, myslim ze tebe to bude bavit (mimofotbalové OT):

https://lifeinsouthsudan.wordpress.com/

Reagovat
fantomas

Bookmarked

Reagovat
Trapný diskutér

ten Čad sme všichni čekali, Domčo.. Ninga je parádní forward, hned bych ho bral k nám do Vlašimi.

Reagovat
Pasha

Bravo, hvala, Tomáši.

Reagovat
Fabregas@ole

Dobrý článek, díky ti

Když jsem si četl kapitolu o zápasu Kanada s USA a lídrovi Států Pjůlisikovi, vzpomněl jsem si na legendu Arsenalu - Zelalema Proč se netáhne nároďák padesáti hvězd?

Reagovat
SpartaOvenka

Super článek, KLDR a Infantino hodně dobré

Reagovat
Rudnevs

Šialené, že v dnešnej dobe existuje štát ako KLDR. Bohužial.

Reagovat
fantomas

More amusing details of what took place in Pyongyang during South Korea's stay. At the airport, players and staffers were required to write out a list of every item he has brought. Three boxes of food and beverage were confiscated at the airport by the North Korean authorities.

Reagovat
fantomas

Takový to, když se chceš v KLDR aspoň normálně najíst, ale oni že bys šel jejich lidu blbym příkladem.

Reagovat
Rudnevs

Tým dobre drbe...

Reagovat
Mass

No, něco už mi přijde jako výmluvy, třeba tvrdí, že seveřani hráli extrémně tvrdě a přitom na karty to bylo 2:2. Nebo jak jihokorejskej trénér po zápase říkal, že na ně seveřani vrhali nenávistný pohledy, to mě pobavilo.

Reagovat
krisa

počet karet nemusí vypovídat vůbec o ničem...nenávistné pohledy jsou vtipné

Reagovat
Hokaido

wtf

Reagovat
Mass

Předpokládám, že jim to vrátili, ale předtim jim tam naflusali

Reagovat
celeb

najskor to zozrali riaditel letiska, sef odborov a velitel kontrarozviedky.

Reagovat
Mass

Určitě najdeš i spoustu jiných, ještě "horších" zemí. Pusť si někdy liveleaks a např. Latinská Amerika (válka kartelů) nebo Subsaharská Afrika (veřejné lynčování) taky stojí za to, co se tam někdy děje.

Reagovat
mayday

Neskutečný, v jakým temnu to tam drží ještě v roce 2019.

Reagovat
mr.Silver

Bohuzel to ani tak neni chyba KLDR, ale svetovych velmoci. Kdyby jim USA (a taky Japonsko), Rusko a Cina dali volnou ruku, tak jsou obe zeme pravdepodobne uz sjednocene.

Reagovat
smazaný uživatel

Prima oddechové čtení, díky.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

<3

Reagovat
Pasha

Počas repre prichádza vítaný jeden víkend bez toho, aby človek strávil hodiny pri zostrihoch, ktorých je niekedy akoby tisíc

Reagovat
ttopi

To s tou Koreou je strašný. Jestliže se tady furt hlásá, že politika do sportu nepatří, tak proč sakra FIFA nevyloučí ty blbce ze Severní Korei ze všech mezinárodních soutěží? Ať si tam hrajou MS Severní Korei.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele