Zajímavosti z kvalifikace: na sever od jihu Ameriky

04.04.2009, 13:46
Fejetony
Zaujalo nás
Honduras - Mexiko 3:1, USA - Trinidad&Tobago 3:0, Kostarika - Salvador 1:0. Překvapení? Ne, vůbec žádná! Mexiko nevyhrálo v Hondurasu již 16 let!

Sven-Göran Eriksson již není "Mexičan"

Trvalo to neuvěřitelně dlouho, ale i tak to byla "smrt dávno předvídaná"! Jinak to prostě dopadnout ani nemohlo! Třináct utkání někdejší chlouby CONCACAF, třináct bodů. Z toho dvanáct doma, jen jeden, remíza s Kanadou, venku. Devět utkání kvalifikace o postup na MS 2010, čtyři přáteláky. Porážky na stadiónech soupeřů? Jamajka, USA, Honduras. Tam, v San Pedro Sula, hned 2x!

Ta druhá, středeční, prohra, donutila vedení Femexfutu reagovat. A tak si prezident Federace obul pořádné kopačky a BUM! Nic nebyla Erikssonovi platná slova na tiskové konferenci po utkání: "Nemám v plánu odejít!"

Let z hlavního města Spojených států mexických do Švédského království trvá s DELTA AIR LINES 15 hodin a 13 minut. Musí se přestupovat v Atlantě. Sven-Göran Eriksson letí přímo, bez přestupu... Kdo ho nahradí? Vasco, Javier Aguirre.

Honduras - Mexiko 3:1 Jednou z nejznámějších, ale také nejhezčích, písniček o Mexiku je ta, která začíná slovy: México lindo y querido... Mexiko krásné a drahé... Honduraský tisk ji malinko opravil a začátek změnil na: México herido... Přeloženo to znamená: Mexiko raněno...

Ona i ta další slova mají co do sebe a mnoho společného s tímto zápasem: ...jestli zemřu daleko od tebe, ať řeknou, že jen spím, ale ať mne přivezou k tobě (Mexiku)!

Mexiko zemřelo, fotbalově, vypadalo že spí, a nočním letem ho opravdu odvezli domů, do rodné kolébky.

Podobnost čistě náhodná?
Trenér reprezentace Česka nemá v plánu odejít. Podobně jako neměl ten "mexický"! Erikssona vyhodili, Radu podrželi. Kdo na tom vydělá a kdo "dojede" zůstává pro tuto chvíli nezodpovězenou otázkou.

Další podoba? Honduras v předešlých zápasech, v Kostarice prohrál 0:2 a na ostrovech Trinidad a Tobago remizoval 1:1, předváděl podobnou taktiku jako je tomu u reprezentace naší země: nakopávat balóny někam k velkému vápnu soupeře a věřit, že David Suazo balón do sítě nějakým způsobem dotlačí. Rey (král) David se ovšem zranil a tak trenér Rueda musel taktiku změnit. Na špici útoku postavil dva hráče, Pavón a Costly, po lajnách běhali Nunez a Rambo de León a ono to najednou šlo! Costly dal 2 góly, Pavón přidal jeden, parádní!

Za rodnou zemi se hraje třeba i zadarmo!
Ono to tedy asi neni tak docela pravda, fotbal je pro fotbalistu prací a živobytím, zadarmo nedělá nikdo. Ale i tak je třeba se nad výkony mnohých "reprezentantů" nutno zamyslet.
V rukou jednoho z fanoušků na utkání Honduras - Mexiko se objevil transparent s následujícím textem: Edgar Alvarez! Hrát za Platense 100 tisíc lempira. Hrát za AS Roma 100 tisíc dolarů. Hrát za Pisa 80 tisíc eur. Hrát za Honduras nemá cenu! Jsi Zrádce!

Krátce na vysvětlenou: Edgar Alvarez odmítl reprezentovat Honduras. Platense je ligový tým ze severu země. Lempira je místní měna, 100 tisíc je přibližně 5 300 dolarů.Hrát za reprezentaci rodné země by opravdu mělo být pro každého ctí...

Ach ti politici!
To by nebyl ani "náš" pan prezident! Jezdí na koni, na motorce, řídí traktor, nákladní auto, lítá ve stíhačce, potápí se v moři... Je to prostě takový "lidový člověk"!

Po prohře v Kostarice a remíze na ostrově v Karibiku, neřekl ani pí... Ale jak se vyhrálo nad Mexikem hned věděl co dělat! Svolal tiskovou konferenci, nechal přerušit vysílání všech televizních kanálů a rozhlasových stanic, a hrdě oznámil: "Státní zaměstnanci budou mít týden dovolené a všichni společně oslavíme triumf naší repezentace!" Hurá, hurá a ještě jednou hurá! Malinko zapomněl, že ten týden prázdnin mají každým rokem od nepaměti. Začíná Velikonoční týden, v sobotu a neděli se nedělá, pondělí, úterý a středa je placené volno, čtvrtek a pátek oficiální svátky...

Jak to tady vůbec vypadá
Finálovou skupinu hraje šest národních týmů, každý s každým, doma - venku. Jsou odehrána 3 kola a vedou USA. Mají 7 bodů a postup by jim neměl uniknout. Následuje Kostarika, ta má o bod méně. Honduras je třetí a vybojoval 4 body, o jeden víc než Mexiko. Tabulku uzavírá dvojice Trinidad&Tobago a Salvador s dvěma body.
Přímo na MS 2010 v Jižní Africe postupují první tři země. Kdo skončí na místě čtvrtém bude mít ještě jednu šanci! Sehraje baráž s pátým týmem kvalifikace jihoamerické.
Cesta je to moc a moc dlouhá. Stát se může opravdu všechno. Snad jen ten postup Spojených států je tutovkou. Mexiko je v krizi, ale "nové koště dobře mete"! Kostarika to vždycky nějak ukope, Honduras na MS byl naposledy, jediná účast, v roce 1982 a chce se tam vrátit... Zbylá dvojice je asi jen do počtu, ale nějaké ty bodíky těm velkým sebere a může míchat pořadím. Tipnout postupující si ale neodvážím.

Carlos Costly po utkání
... jó, před prvním gólem jsem zahrál rukou, ale nebyl v tom úmysl, prostě ta ruka šla po míči tak nějak sama, já si toho ani nevšiml, jó byla to ruka, ale já jsem s ní hrát fakt nechtěl...

Na vysvětlenou: obránce Mexika běžel k vlastní brance, měl míč před sebou asi tak ve výši prsou, Costly na něj dotíral a v jednu chvíli míč přistrčil rukou, Mexičana předběhl a vystřelil... 1:0 pro Honduras. A pak že jen Maradona má "ruku Boží"!

Příště se podíváme do Evropy, kde se to docela pěkně, v některých skupinách, rýsuje (1., 4., 5., 8. ,9.), v jiných je to zase zamotané (2., 7.). No a v jedné nás to pěkně..., víte co, že?

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Alvarez

Jinak Pisa mu dává taky celkem dost jak vidím, jen o 20k méně než AS a to je v Serii B.

Reagovat
smazaný uživatel

Hrůza to Mexico, přitom se říká, že by právě Azteci měli v nedaleké budoucnosti nějaké MS vyhrát.

Reagovat
$dolar$

Rika kdo?

Ale tym maji dobry

Reagovat
smazaný uživatel

Říká se.

Reagovat
$dolar$

Rike se kde?

Reagovat
smazaný uživatel

Doporučil bych naučit se česky, pak pochopíš, za jakých situací se používá "říká se" a co to tak zhruba znamená. Až to zkusíš a pořád ti to nebude jasné (tzn. nejdříve zítra), tak se zase můžeš přijít zeptat a vymyslíme, co s tebou dál.

Reagovat
$dolar$

Porad mi neni jasne kde se to rika Nekde se to rikat musi , nebo alespon predpokladat, predpovidat nebo tak podobne ... Jinak se muzes o kazde zemi prohlasit ze se rika ze vyhraji MS

Reagovat
smazaný uživatel

Říkal jsem, že nejdříve zítra, ať jde vidět, že jsi vyvinul nějaké úsilí. Tak šup.

Reagovat
$dolar$

Achjo , jak nemas odpoved tak ses nesnesitelnej

Reagovat
smazaný uživatel

Na blbé otázky, které vycházejí z nepochopení, odpovídat netřeba. Ale jak říkám, zítra ti třeba odpovím, pokud budeš pořád nechápavý.

Reagovat
$dolar$

Tak si uz priprav odpoved

Reagovat
$dolar$

Tak ted uz mi snad odpovis, takze ptam se opet, kde a kdo rika ze Mexiko vyhraje MS?

Reagovat
smazaný uživatel

no mna by to tiez zaujimalo ze kde se to rika lebo o tom pocujem prvykrat

Reagovat
smazaný uživatel

MEXIKO PORAZILO NA MS DO 17 LET(2005)VE FINÁLE BRAZÍLII A BYLA Z TOHO DOSTI ŠÍLENÁ SLÁVA-ASI JEN V TÉ AMERICE(NÁS TO TAK NEOSLOVILO)..A TAK SE POČÍTÁ ŽE DO BUDOUCNOSTI SE TO PODAŘÍ I DOSPĚLÉMU REPRE-MUŽSTVU- ZATÍM TO NEVYPADÁ

Reagovat
smazaný uživatel

Nebuď zvědavý.

Reagovat
$dolar$

Tak snad Kyslik dodrzi sve slovo

Reagovat
smazaný uživatel

Dost se o tom spekulovalo na španělské blogové scéně např.

Reagovat
smazaný uživatel

JE TO TAK MEXIKO MÁ MISTRY SVĚTA DO 17LET-2005.. ČLÁNEK ZE 4.10.2005 NA EU.cz - TAK SE OČEKÁVÁ ÚSPĚCH I U DOSPĚLÝCH-ALE JEŠTĚ JIM TO NEKLAPE !!

Reagovat
alegre

Latinci, ale zejmena Africane, dospivaji drive a rychleji. To znamena, ze jejich mladeznicke tymy maji prevahu a dosahuji uspechu. Pak se vse vyrovna a evropske celky se prosazuji proti vsem a Brazilii a Argetine sou minimalne vyrovnanym souperem.

Reagovat
smazaný uživatel

S TÍM SOUHLASÍM AFRIČANÉ TI MAJÍ DOSTI NAVRH-NĚMCŮM TEĎ POMOHLI VYHRÁT ME19(VE FINÁLE S ČR)RODÁCI Z AFRIKY! V ZÁŘÍ BUDE("PŘEDEHRA"PŘED DOSPĚLÝMI) MS-20 V EGYPTĚ..TEĎ BYL LOS-HRAJE TAM I HONDURAS-JSOU U NICH NA TO OHLASY NEBO"ŽIJOU"JEN KVALIFIKACÍ?..ZE SEVERU TAKY HRAJE KOSTARIKA(S ČR!)..A"PERLIČKOU"JE PRO MNE ÚČAST "OCEÁNSKÉ"TAHITI !!!

Reagovat
alegre

Mexiko ma asi nejslabsi tym za posledni roky. Ale take se na nich podepsal Eriksson. Rozumet mentalite Latincu, a Mexicanu zvlast, je moc a moc tezke. Nebyl to ale vubec dobry tah angazovat Sveda, a jeste k tomu smrncnuteho Anglanem, k reprezentaci teto zeme. Mexiko do doma uhraje, ale venku je k nepoznani.

Reagovat
$dolar$

Byl jsi se podivat ?

Reagovat
alegre

Hralo se v San Pedro Sula, tam to mam 248 km, ale to by nebyl problem. Mel jsem praci, jednani a domu se dostal prakticky na fotbal. Ja tady na fotbal moc nechodim, liga je hrozna. Vychtnavam si to v tv, jsou to exoticke zazitky. Jiz jsem o tom kdysi psal clanek, ale napr.: kazde dotknuti mice ma vlastniho sponzora. A tak 100x za zapas slysis, ze AUTOVE VHAZOVANI REZNICTVI VANECEK, ROHOVY KOP BANKA PRACUJICICH, ODKOP OD BRANKY ZELEZARSTVI U PODKOVY...

Reagovat
$dolar$

To si ani nedokazu predstavit

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
alegre

V radiu je to jeste lepsi. Nekdo da branku a tak minutu slysis: "góóól, góóól, golazo, góóól!", pak reklamu "Gól Mobilni telefony Motorola, nejlepsi znacka na nesem trhu!" a az po 2 minutach ti konecne reknou, kdo ten gol dal, jake muzstvo, atd. No a mezitim tam byl vykop, aut, faul...

Reagovat
$dolar$

A lidem to nevadi?

Reagovat
alegre

nevadi, nevadi, oni si zvykli. A je pravdou pravdouci, ze poslouchaji v radiu ze zaznamu utkani a znovu krici gol!!!

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
smazaný uživatel

U MEXIKA TO VYPADÁ NA VÝMĚNU GENERACÍ(MLÁDEŽ POTŘEBUJE SROVNAT-UVIDÍME JAK SI S TÍM PORADÍ NOVÝ TRENÉR-NA BARÁŽ BY TO MĚLO STAČIT) HONDURAS JE NA TOM LÉPE-NÁDĚJNÁ MLÁDEŽ SE ZAPRACOVALA A BOJUJE(ZATÍM ÚSPĚŠNĚ)O POSTUP KOSTARIKA TO TAKY JAKO TRADIČNĚ ROZJELA NA POSTUP USA JE SUVERÉNNÍ A NA MS MŮŽE-I DÍKY BECKHAMOVĚ MISI-DOCELA I PŘEKVAPIT(CO TAKHLE SKUPINA ANGLIE-USA-SLOVENSKO?!)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele