Zahovič: Tento tým na to má, Čechy porazí!

14.10.2008, 15:52
Aktuality
Zlatko Zahovič je muž mnoha tváří. Před lety nejlepší slovinský fotbalista a reprezentační rekordman, ještě nedávno velký kritik národního týmu i trenéra Matjaže Keka a dnes plný optimismu a chvály. "Čechy porazíme 3:0!" říká.

"Tito kluci jsou na dobré cestě zopakovat naše úspěchy," věří Zahovič v navázání na léta 2000 a 2002, kdy se Slovinsko zúčastnilo mistrovství Evropy i světa. "Matjaž Kek odvedl skvělou práci, jsem více než spokojen s tím, jak se věci vyvíjí. Sledovat hru Slovinců je radost," rozplývá se rekordman v počtu reprezentačních startů i gólů.

"Robert Koren je skvělý vůdce, Milivoje Novakovič skvělý útočník a brankář Samir Handanovič je něco extra, jsem si jist, že jeho kariéra bude famózní, ještě lepší, než byla moje. Zápas Slovinsko - Česko? 3:0 pro Slovinsko!" věří Zahovič.

Zahovič - slovinská legenda

Zlatko Zahovič (37) je někdejší modlou všech slovinských fanoušků. Na konci minulého tisíciletí se stal oporou reprezentace a dostal se s ní na první velký turnaj, mistrovství Evropy do Belgie a Nizozemska v roce 2000. I tam byl největší hvězdou, i když Slovinci skončili se dvěma body ve skupině se Španělskem, Jugoslávií a Norskem poslední, on dal tři ze čtyř gólů.

Pomohl i k postupu na mistrovství světa o dva roky později, ale tam se ostře pohádal s koučem Katancem a ten jej poslal hned po prvním utkání domů. Slovinci dopadli neslavně, se třemi porážkami skončili ve skupině a Katanec ihned poté rezignoval. Poslední zápas v reprezentaci Zahovič odehrál v dubnu roku 2004, jeho bilance se zastavila na 80 zápasech a 35 gólech - v obou případech dosud nepřekonané rekordy.

Na klubové úrovni Zahovič začínal v Partizanu Bělehrad a v roce 1993 se vydal dobývat Evropu - postupně působil v Guimaraesi, FC Porto, Olympiakosu, Valencii, s níž si zahrál i finále Ligy mistrů v roce 2001 a na závěr v Benfice, kde skončil v roce 2005. Nyní se pustil do trénování, vede slovinský tým NK Maribor, kde už od loňského léta působil v roli sportovního ředitele.

Oblak: je to můj tým!

O svůj podíl na současné slávě se ale hlásí také předchozí trenér reprezentace, Branko Oblak. "Nejsem překvapen současnou situací a vývojem. Já jsem ten, kdo tento tým postavil, všichni hráči, kteří jsou v současném národním týmu, byli i v tom mém. Jen je tu rozdíl - předtím měli deset startů, teď jich mají 40," poukazuje Oblak na zkušenosti, které hráči za poslední neúspěšné roky nasbírali.

"Jsem spokojen s tím, jak nyní tým vypadá, protože to ukazuje, že jsem věci dělal dobře, když jsem byl trenérem," řídí se Oblak heslem "když tě nikdo nepochválí, pochval se sám".

61letý Oblak je také slovinskou legendou, i když hrál ještě pod hlavičkou Jugoslávie, v jejímž dresu odehrál v sedmdesátých letech minulého století 46 zápasů. Proslavil se hlavně v Německu, kde oblékal dres Schalke a Bayernu Mnichov. V roce 2003 se pak stal "zlatým hráčem UEFA" - byl totiž vybrán nejlepším slovinským fotbalistou za 50 let fungování UEFY. V květnu roku 2004 se stal reprezentačním trenérem, ale s týmem nepostoupil na MS 2006, dobře nezačal ani kvalifikaci o postup na letošní Euro a na sklonku roku 2006 byl odvolán a nahrazen současným koučem Matjažem Kekem.

Autor: Petr Starý / Rok Viškovič (ofsajd.com), wikipedia.org

Komentáře (41)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Blbost, češi se museli poučit 3:0 možná 3:1

Reagovat
smazaný uživatel

Zahovice jsem mel rad jako hrace, je to borec ale doufam ze se plete.

Reagovat
smazaný uživatel

absolutní souhlas, fotbalista to byl skvělej. Na druhou stranu, kdyby se nepletl, tak by Rada asi skončil, což by asi bylo to nejlepší, co se může stát.

Reagovat
smazaný uživatel

Stejne by na jeho miste skoncil nekdo podobny kdyz se rozhodovalo mezi radou a chovancem

Reagovat
smazaný uživatel

to je asi pravda...ale kdyby konečně přišla opravdová ZMĚNA, tak bych tu porážku bez problémů snesl..

Reagovat
smazaný uživatel

Tento chlapec není optimista, ale blbec. Já si myslím, že naši se už otřepou, nemůžou si udělat ostudu i doma a Slovinci si povezou domů minimálně trojku a když dostane pan rádoby "trenér" Rada rozum, může to být i pětka ....

Reagovat
$dolar$

Euro 2000 jeho nejlepsi akce

Reagovat
smazaný uživatel

no v soucasny situaci ma skoro kazdej tym na to aby nas porazil

Reagovat
božský John

ale ale ale...

Reagovat
smazaný uživatel

tak uznej ze pred 4 rokama bysme treba polsko nebrali jako soupere, a ted

Reagovat
božský John

Čo bolo to bolo,terazky sme v rici...

Reagovat
božský John

..ale zas né v takový alechom prohrávali s kdekým...jednou se prohraje a hraje se jak po tahu a hned sme nejhorší...

Reagovat
smazaný uživatel

Daší plagiator... Tohle říkal už Robinho nedávno o brazilcích

Reagovat
božský John

..a souperi dali čtyrku...

Reagovat
smazaný uživatel

Připomíná mi to přístup Slovenska před zápasem s náma u nich. Věřím, že tento zápas pro nás dopadne stejně dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

taky že porazí

Reagovat
božský John

jo 5:0 nás porazej..juen do nás ...snažte se nás co nejvíc shodit...

Reagovat
smazaný uživatel

nikdo mi tu nevěřil s polákama a vidíte...

Reagovat
smazaný uživatel

co 3.0...8.0 !! :-D:-D fakt ze jo..zejtra to sice bude vyrovnany ale pochybuju ze prohrajeme, a kdyz uz tak maximalne o gol..

Reagovat
smazaný uživatel

Zlatko Zahovič byl mým nejoblíbenějším hráčem.Skvělý hráč a myslím si,že by i dnes ve svých 37 letech proháněl mnohé z mladších generecí,ale věk nelze zastavit.Hodně štěstí v trénování.Ani bych se nedivil kdyby měl pravdu náš nároďák pod "nejlepším" trenérem v zemi hraje skvělý fotbal.Samozřejmě myšleno ironicky

Reagovat
smazaný uživatel

smutne je uz jenom to ze ten kouc rekne ze nas porazej 3:0 asi z nas uz moc velkej respekt necisi

Reagovat
smazaný uživatel

Jo to je, ale takový věci se mění rychle. Třeba za půl roku bude všechno jinak.

A pro nás to může být jen dobře, ža si to řikal a machrujou. S tímhle přístupem doufám, že dostanou za vyčenou.

Reagovat
smazaný uživatel

Hráč to byl skvělej, ale trochu moc horkokrevnej....To co občas předváděl

Reagovat
smazaný uživatel

Teda ti by sebevědomí moohli rozdávat oslíci...

Reagovat
smazaný uživatel

Snilek max.upoti remizu.Pripomina mi to nase pred zapasem s Polskem.Bod je malo...Kdyby se reklo remiza dobra tak bych to bral vzdyt Polaci nejsou zadni salati!

Reagovat
smazaný uživatel

Typická jižanská velkohubost, vyhrávat 3:0 si můžou tak v San Marinu. I když není úplně sci-fi, že by si z Teplic 3 body odvezli, tak tomu nevěřím, hrajeme sice mizerně, ale 2x během pár dní nerupneme, leda že by Rada postavil stejnou sestavu a naši borci budou hrát zase jen 15 minut z 90. Škoda, že tohle s vážnou tváří neprohlásil jejich trenér, vidět se po pár povedených výsledcích v oblacích je totiž ta nejlepší cesta nabít si tlamu... Zahovič si může plácat, co se mu zachce, fotbalista to byl moc dobrej, ale trochu respektu by neškodilo.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Ježišmarjá, nebojme se Slovinců! Toto je jenom o sebevědomí...

Reagovat
smazaný uživatel

doufejme

Reagovat
smazaný uživatel

chci straku

Reagovat
smazaný uživatel

ted prohra nebude,vyhrajeme 3:0,jako naposled,když jsme proti nim hráli nejsme zas takový ořezávátka. Hlavně at na hrot nedává Slepičku a dá tam mladýho Fenina,ten by se ukázal co v něm je

Reagovat
smazaný uživatel

tak to sem v klidu,tohle vzdycky jak nekdo placne,tak je to presne naopak.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako fotbalista extratřída,jinak ale jeden vítězný zápas a jeho vlast je k neporaženi-trochů silná prohlášení,určiě to neskončí 0-3 maximálně remízou.....?

Reagovat
Shevchenko

Aby neodlítal z brekem.

Reagovat
Shevchenko

s

Reagovat
smazaný uživatel

No, to jsme to dopracovali, když se na nás vytahují i Slovinci ...

Každopádně budu fandit, až budu stůl okusovat. Dokonce jsem si skoro jist, že ty tři body dneska urveme. Ale je k zamyšlení, kam náš nároďák spěje . Kája na lavku a hurá na další šampionát

Reagovat
smazaný uživatel

No no no, dvakrát vyhrali a už si myslia akí sú borci, Česko v pohode vyhrá....

Reagovat
smazaný uživatel

Slovinci mozu byt radi, ze su radi, lebo sa stavim, ze po par dalsich zapasoch budu spokojni aj na 4 mieste...myslim, ze nemaju tim na postup...je pravda, ze remizovali v polsku, ale to bol prvy zapas kvalifikacie, takze stastna remiza...Nas porazili, lebo si myslim, ze zakladna 11tka bola katastrofa(dufam, ze dnes s polskom to posklada lepsie)...a s irmi mali stastie, resp. zachytal im brankar....A dnes tipujem, ze to bude 3:1 (mozno 2:1)

Reagovat
smazaný uživatel

No ale aj my sme proti nim hrali dobre, len sme toho dosť zahodili no, kludne sme mohli aj vyhrať a nikto by nemohol namietať....

Reagovat
smazaný uživatel

mas pravdu, keby nam uznal ten Petrasov gol, tak by to asi vyzeralo inak

Reagovat
M11

to mam tak rad tyto trapne reci

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele