Záhady Zlatého míče: Proč letošní ročník nemusí být tím nejpofidérnějším

22.10.2019, 22:22
Názory a komentáře
Na 21. říjen zrovna zcela výjimečně nepřipadá žádný mezinárodní den čehokoliv. Po letošku se však nabízí jednoduchá náprava — co takhle Mezinárodní den nekonečných hádek na fotbalových internetech? Jako každý rok totiž včera došlo na hodnocení všech nominovaných na Zlatý míč, a především tedy těch opomenutých. Zde je můj "hej, bývalo to i divnější" vzkaz...

Jako každým rokem se důvodů ke krčení rameny a ohrnování nosu najde spousta.

Poprvé po 26 letech v nominaci schází byť jen jediný Španěl. Liverpoolští aspiranti se složí na bezmála jednu čtvrtinu celého seznamu, a to se ještě najde jeden borec, který tam leckterému fanouškovi schází. Hugo Lloris — HUGO LLORIS — si rovněž našel cestu mezi třicet nejlepších, a tak dále.

Určitě byste mohli sami navázat. Jako vždy se nelze zavděčit každému, a jako vždy je to vlastně docela v pořádku.

Proto se níže nemíním tolik zaobírat kontroverzním skládáním té největší smetánky na čele žebříčku. Ano, bramborová placka pro Wesleyho Sneijdera po jeho životní sezoně 2009/10 nebyla ani omylem dostačující. Jistě, Franck Ribéry dozajista mohl roku 2013 přeskočit Messiho i Ronalda a Arjen Robben určitě neměl být až osmý.

To jsou všechno bezesporu zásadní spory lidstva, ale na jejich řešení a poměřování těch nejlepších z nejlepších není v zásadě nic moc zábavného. To vzpomínání na nominace či rovnou širší, ba dlouholeté fenomény, to je jiná disciplína, a právě v ní spolu dnes budeme soutěžit. Takže šup, račte zašátrat ve vlastních pamětech a laskavě doplňte mou nahodilou Top 10.

Začínáme sestupně od toho nejméně zarážejícího až po ty největší vypalovačky (rybníků)...

10. Mimoevropská exploze


O co šlo: Roku 2007 se anketa Zlatý míč vůbec poprvé zcela otevřela mimoevropským oblastem. Do 90. let bylo hlasování fotbalistům bez evropského pasu zcela nepřístupné, aby se teprve roku 1995 všem bez výjimky pootevřelo alespoň při dodržení podmínky angažmá na starém kontinentě. Proto se Pelé či Garrincha nikdy nedočkali, zatímco Rogério Ceni hned napoprvé obdržel tři hlasy. Younis Mahmoud, který roku 2007 dovedl Irák k senzačnímu triumfu na Asijském poháru, dostal další dva bokem, a doteď (kdy tuším zaboduje Son Heung-min) zosobňuje jediného zástupce asijské zóny s hlasem na kontě.

Jak si to šlo odůvodnit: Element určité kompenzace za "ztracené roky", ne-li přímo náhlé vzrušení nad rozšířeným polem působnosti se prostě dá do značné míry pochopit. Škoda že se to zrovna nepřekrývalo s rokem, kdy Ceni vyhrál Pohár osvoboditelů (2005), nebo těmi třemi po sobě jdoucími roky z pěti, kdy Mahmoud alespoň s Al Gharafou opanoval katarskou ligu (2008-2010), ale oba na ty hlasy měli svůj velký nárok i tak. Irácké zlato zprostřed neutuchající války doteď zůstává vzorovým "feel good story" mezinárodního fotbalu, mezitímco Ceni v témže roce vyhrál brazilskou ligu a převzal ocenění pro hráče sezony.

Proč to ale bylo především divné: Klasickou eurocentrickou optikou to samozřejmě bylo sotva akceptovatelné. Ceni přece jen dostal stejně hlasů jako Iker Casillas, přičemž nějaký Mahmoud svým počtem hlasů předčil Eto’a z Barcelony, Van Persieho z Arsenalu či Berbatova z Tottenhamu. A to ještě na fenomenálního Fernanda Torrese žádný hlas ani nevybyl. Zpropadený Mahmoud, vám říkám, fakt že jo!

9. Body útěchy pro smutného hrdinu


O co šlo: Roku 2010 Asamoah Gyan vysál neskutečných 0,46 % hlasů a lidem to mám dojem vadilo, páč hrál za Sunderland.

Jak si to šlo odůvodnit: Gyan těch pár hlasů samozřejmě nesesbíral díky těm pár gólům na cestě za solidním umístěním Sunderlandu ve středu tabulky. On byl v první řadě strůjcem teprve třetí africké účasti ve čtvrtfinále mistrovství světa, když vítěznými góly skolil Srbsko ve skupině i USA v prodloužení osmifinále. Ghana si na jihoafrickém mundialu získala srdce lecjakého neutrála a vděčila za to hlavně Gyanovi, což se počítá.

Proč to ale bylo především divné: Protože se Gyan odmítl stát tuplovaným hrdinou a Suárezův volejbal v nastavení prodloužení odmítl potrestat zahozenou penaltou. A protože hrál za Sunderland.

8. Soumrak všech krajních beků


O co šlo: V semifinále Ligy mistrů 2002/03 se představili například Míchel Salgado, Roberto Carlos (oba Real Madrid), Lilian Thuram, Gianluca Zambrotta (oba Juventus) nebo Javier Zanetti (Inter Milán). Všichni vynikající krajní beci, respektive v případě posledních dvou i schopní krajní záložníci. Krom Zambrotty navíc všichni kolem třicítky, veskrze na vrcholu sil. Jeden by si pomyslel, že právě tohle bude rok krajního obránce, kór když se do širší nominace vrchem protlačil i (vysmívaný) Hatem Trabelsi z Ajaxu. Kdepak, 0 hlasů pro Salgada, Thurama, Zambrottu i takového Cristiana Chivua. Carlos finišoval až osmý.

Jak si to šlo odůvodnit: Bavíme se o krajních becích, a ti holt takovým anketám nikdy nevládnou.

Proč to ale bylo především divné: Protože, já nevím... i Michael Ballack dostal jednu nominaci na čtvrté místo, přestože s Bayernem prožil ostudnou skupinovou fázi bez jediné výhry ze šesti zápasů. Protože, já nevím... David Beckham dostal kopec hlasů (17 bodů) snad čistě za "galáctico přestup" do Realu. Protože, já nevím... jednoho hlasu se poprvé a naposled v kariéře dočkal i Jan Koller. Zrovna tehdy.

7. Přece před Turky nebudeme za Şaşky


O co šlo: Mistrovství světa 2002 bylo senzací hned v několika ohledech. Ovšem zatímco se nominace obešla bez Američana, jediný Korejec v širším výběru (Seol Ki-hyeon; mimochodem podivná volba před Ahn Jung-hwanem) nedostal ani hlas a ocenění senegalského úspěchu bylo spíše symbolické skrze nízká umístění Papy Bouby Diopa a El Hadjiho Dioufa, s hlasy pro turecké tahouny se roztrhl pytel. Yıldıray Baştürk se vtěsnal rovnou do první desítky (13 hlasů), která jen těsně utekla i Hasanu Şaşovi (10).

Jak si to šlo odůvodnit: Inu, sami Turci na turnaji vyřadili Senegal a v boji o bronz pokořili domácí Jižní Koreu, takže jednoduchou logikou zasloužili ze všeho nejvíc potlačit právě oni. Že se Baştürk nevešel ani do All-stars týmu turnaje? Nevadí, finále Ligy mistrů z téhož roku je dostatečně silným argumentem pro Top 10. Şaş byl potom pravou kometou MS a do All-stars týmu to jako jediný ofenzivní Turek dotáhl.

Proč to ale bylo především divné: Kombinovaných 23 tureckých hlasů se prostě zdá příliš, třeba i v porovnání s osmi pro Ronaldinha nebo čtyřmi pro Cafua či Bernda Schneidera, finalisty MS i Ligy mistrů. Zvlášť problematicky se ale jeví těch 10 pro samotného Şaşe, neboť to byl İlhan Mansız, kdo střílel důležité góly ve vyřazovací fázi, a Ümit Davala, kdo mu nahrával na zlatý gól proti Senegalu či rozhodoval osmifinále. Já teda chápu, že to takhle nefunguje, ale zrovna ofenzivní fáze Turecka pro mě byla součtem rovnoměrných příspěvků od více šikovných fotbalistů, a tak proč sunout všechny žetony do klína jednoho jediného?

6. Dinovo podivně načasované ocenění


O co šlo: Jeho výčet trofejí a individuálních ocenění na západě Evropy pokrývá období let 1999-2002, jehož závěrem se trefil i ve finále Poháru UEFA, leč tenkrát jeho Borussia Dortmund prohrála, s reprezentací prožil nejlepší roky v letech 2004-06, a proto se doslovný i metaforický velikán české kopané svého jediného bezvýznamného hlasu v anketě Zlatý míč dočkal... v roce 2003? Tady něco neštymuje.

Jak si to šlo odůvodnit: Sezona 2002/03 byla pro Kollera tou nejproduktivnější v pohárové Evropě. Ačkoliv se Borussia neprodrala z těžké osmifinálové skupiny Ligy mistrů, sám dvoumetrový obr se trefil v pěti ze šesti zápasů včetně obou měření sil s Realem Madrid. Na milánském San Siru zařídil výhru 1:0. Navíc nesmíme zapomínat, že roku 2003 vrcholila kvalifikace na památné Euro a Koller nechyběl mezi střelci v obou kláních s Nizozemskem či při venkovní přestřelce s Rakouskem. Pálilo mu to, o tom žádná.

Proč to ale bylo především divné: Tohle není o tom, že si Koller roku 2003 nezasloužil ani zmínku ani tu jednu chudou nominaci na páté místo. Spíš je prostě zarážející, že si na něj v jiných letech nikdo nevzpomněl. V letech 2004, 2002 a 2001 nebyl ani na shortlistu (ovšem roku 2002 se tam vešel aspoň Tomáš Rosický), kdežto roku 2003, kdy to Dortmund v Bundeslize jen o fous sotva dotáhl do LM, rázem ano?

5. Propast mezi dvěma zázračnými kluky od Mersey


O co šlo: Roku 2001 čerstvě 22letý útočník Michael Owen pózoval se Zlatým míčem jakožto první liverpoolský hráč v dějinách a první Angličan od pozdních 70. let a Kevina Keegana. Mladá senzace tehdy překvapivě předčila Raúla Gonzáleze závěrem nejlepší čtyřletky jeho kariéry. Ale budiž, řekli jsme si, že tohle nebude o rozporování vítězů. Takže spíš — jak to, že Owen dostal 176 hlasů, zatímco jeho liverpoolský kumpán Steven Gerrard, který též posbíral pět medailí, se musel spokojit s hlasem jediným?

Jak si to šlo odůvodnit: Jednatřicet soutěžních gólů v kalendářním roce je prostě jednatřicet gólů a Owenův dechberoucí ligový finiš o sedmi trefách v posledních čtyřech kolech byl vlastně tím hlavním důvodem, proč to Liverpool vůbec poprvé od přejmenování soutěže dotáhl do Ligy mistrů. Mistrovství světa 2002 a ta pravá mánie byly sice ještě za rohem, nicméně už v téhle době byl Owen obřím miláčkem veřejnosti. Co do marketingové hodnoty se na něho Gerrard prostě nechytal, a roku 2001 ještě v této anketě hlasovali čistě žurnalisté, takže na Gerrardově srovnatelné důležitosti pro tým zas až tak nesešlo.

Proč to ale bylo především divné: Liverpoolská závislost na Gerrardově charismatu a schopnosti strhávat velké zápasy začala nabírat na váze teprve s rokem 2003, ale už onen slavný treble zpřed dvou let mnozí přičítali právě záložníkově proniknutí do základu týmu, resp. jím iniciované změně kultury v kabině. Gerrard navíc na rozdíl od Owena zasáhl do finále Ligového poháru (kdy mladý forvard zůstal nevyužitým náhradníkem) a na hrací ploše strávil také celý vrchol Poháru UEFA (kdežto Owen střídal v 77. minutě a prodloužení jen nečinně přihlížel). Jasně, Gerrard možná byl (o půl roku) mladší než Owen a jeho čas v této anketě dejme tomu nadešel o čtyři roky později (bronzová příčka), ale už tenkrát roku 2001 se rozhodně neměl krčit takhle vzadu, až za Damianem Tommasim či Emmanuelem Olisadebem (dva hlasy).

4. Proč Karima nikdo nemá rád?


O co šlo: Trenéři a kapitáni národních týmů zjevně mají s Karimem Benzemou nějaký dlouholetý problém. Vrchol jeho angažmá v Lyonu byl v letech 2008 a 2009 oceněn přesně nula hlasy, poprvé se nějaké lásky dočkal teprve roku 2011 a přes 20. místo v pořadí konečně kráčel až před pěti lety. Poslední dobou to není o poznání lepší a ani letos mu druhá nejproduktivnější sezona v Realu beztak nic nevynese.

Jak si to šlo odůvodnit: Do určité míry půjde o podobný exemplář jako Owen-Gerrard z roku 2001 — stín Cristiana Ronalda na vrcholu sil byl ještě hustší než ten Owenův při (raketovém) startu kariéry. Možná ze všeho nejvíce ale budou u Benzemy na vině ne zcela fotbalové důvody. Už v dubnu 2010 se poprvé začalo propírat obvinění Benzemy a Francka Ribéryho z pohlavního styku s nezletilou prostitutkou, které vyšumělo teprve v lednu 2014, kdy francouzské soudy celý případ smetly ze stolu. Hned nato však přišel podzim 2015, s ním údajné vydírání spoluhráče Mathieua Valbueny, a ve výsledku hořká absence na domácím Euru 2016, která bezesporu výrazně utlumila jeho choutky na vysoké umístění v této anketě, které by si jinak vzhledem k fenomenálním 24 zářezům v ligové sezoně 2015/16 bezpochyby dělal.

Proč to ale bylo především divné: Ne snad, že bych k tomu já nepřihlížel, ale na mém přístupu k chování mimo fotbalová kolbiště nezáleží — a zde hlasující profesionálové se tradičně spíš navzájem podrží než cokoliv jiného, takže není vyloučeno, že se Benzemovy soudní tahanice na jeho výsledcích vůbec nepromítly. A v takovém případě... v takovém případě mi tenhle komplikovaný vztah Benzemy se Zlatým míčem prostě hlava nebere; i pokud se oprostím od toho, že Ligue 1 netáhne (leč Yoanna Gourcuff si roku 2009 vysloužil šest nominací). V sezoně 2011/12 šel přece nad 30 gólů v LaLize a Lize mistrů, přesto mu takové výkony vynesly v obou letech 0,34, respektive 0,11 procent podílu na všech hlasech v anketě.

3. Takže i Maria má někdo rád?


O co šlo: V říjnu 2011 si Mario Balotelli po otevření skóre manchesterského derby vyhrnul dres, aby odhalil legendární tričko s nápisem "Why Always Me?". V lednu 2013 se pro změnu mnozí tázali "Why Also Him?", když uzavíral třiadvacítku hráčů s alespoň jedním hlasem v anketě Zlatý míč 2012.

Jak si to šlo odůvodnit: Protože dva góly Německu v semifinále Eura jen tak někdo nedá. A protože poprvé v kariéře dosáhl na hranici 10 ligových branek, kterou dál překlenul už jen čtyřikrát... asi. Já fakt nevím.

Proč to ale bylo především divné: Ani ty dvě produktivnější sezony s AC Milán a OGC Nice nepasovaly Balotelliho do konverzace o nejlepších útočnících planety, natož pak jakýchkoliv fotbalistů světa. Ale dejme tomu, to je pohled nazpět, který v rámci takového cvičení není zcela nefér, a tak se radši podívejme, jak si náladový útočník vedl v době oznámení výsledků ankety... *tupě civí do poznámek*... 587 minut nové ligové sezony a jeden jediný gól Wiganu. Ufff. Euro bylo tehdy už pekelně daleko.

2. Luis García na úrovni Médi?


O co šlo: Jen dva roky po svém triumfu Pavel Nedvěd klesl na poslední příčku, když si vysloužil jedinou nominaci na páté místo. Další takový kandidát? Luis García, liverpoolský kultovní hrdina, který sice v Istanbulu nescházel u veškerého dění, ale pod gól se nepodepsal a kohokoliv zvenčí příliš netankoval. Hm.

Jak si to šlo odůvodnit: Protože Liverpool toho roku vyhrál Ligu mistrů, Luis Garcia se té zlaté jízdy účastnil, a na případě letoška můžeme snadno doložit, že liverpoolský triumf v Lize mistrů rovná se záplava všech alespoň trochu vlivných hráčů v nominaci na Zlatý míč (mínus Andy Robertson, evidentně)...

Proč to ale bylo především divné: Až na to, že tehdy to žádná záplava nebyla, že ano. Kromě Garcíi hlas dostali už akorát Jamie Carragher s Gerrardem — dál už nikdo ani nebyl nominovaný. To přitom v dobách, kdy se ještě zprvu vybíralo rovných padesát kandidátů. Dietmar Hamann měl i přes rozdílový výkon v istanbulském finále smůlu, ostrouhali také Xabi Alonso, Sami Hyypiä, Jerzy Dudek, John Arne Riise... a Luis García byl mezitím odměňovaný za klíčový gól proti Chelsea, který nebyl? Samozřejmě, levonohý Španěl byl na Anfieldu všeobecně populární a ceněn pro svůj vícerozměrný přínos, ale klidně si odpovězte sami: kdybyste museli sáhnout do Liverpoolu, byl by pro vás též třetím Scouserem v pořadí?

1. Přehlédnutý "kouzelný elf" a zbytek monacké gardy


O co šlo: Na jaře 2004 AS Monaco vyřadilo vysoce favorizované Galácticos z Realu Madrid na cestě do prvního semifinále Ligy mistrů od roku 1998 a následně zaskočilo též Chelsea, anglické vicemistry, aby si zajistilo první finále nejprestižnější soutěže kontinentu a teprve druhé evropské finále v klubové historii. Na cestě za těmito výšinami ho táhli zejména Fernando Morientes, Ludovic Giuly, Jérôme Rothen či Dado Pršo, a přece se do nominace dostali jen dva z nich, aby dokupy utržili sedm bodů za tři hlasy.

Jak si to šlo odůvodnit: Giuly je vzrůstem malý pán, a proto dává rozum, že ho Morientes musel těmi dvěma hlasy vůči jednomu dokonale zastínit. Navíc ve finále odehrál jen něco přes 20 minut (a je už úplně jedno, jak to dál vypadalo), pročež vzápětí vynechal celé Euro 2004, kde v anketě podstatně úspěšnější hráči Porta jako (třetí) Deco nebo Ricardo Carvalho nechyběli. A konečně... ugh, zase Francouz.

Proč to ale bylo především divné: Kde jen začít. Je rozumné, aby Ludovic Giuly, jenž v podstatě sám zvrátil dvoubrankové manko s Realem Madrid a rozhodující úder doručil stylovou patičkou, obdržel jedinou nominaci na čtvrté místo? Neměl by gól v každém z čtyř čtvrtfinále a semifinále Ligy mistrů Fernandovi Morientesovi vynést více než jen jeden hlas za druhé místo a další za páté? Speciálně na nevzrostlého Giulyho byla radost pohledět; doma pomáhal válcovat Chelsea a dobře naladěný se zdál i na finále. Jakmile musel ve 23. minutě střídat kvůli poranění třísel, monacká hra kompletně ztratila směr a dravost. Hergot, vždyť Ludovic Giuly byl kapitánem finalistů Ligy mistrů, který v lize s 13 góly přestřílel i hrotového útočníka Morientese. Jak tohle samotné nemůže stačit ani na Top 15? Přinejmenším...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (122)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Messiho vyhra misto Iniesty tusim 2010 byla daleko skandalnejsi

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo Milita

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

5. a 6. odstavec

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, ja sel odspoda

Reagovat
fabec1222

Akorát to bylo místo Sneijdera

Reagovat
smazaný uživatel

*Forlána

Reagovat
Kily

ten dostal adekvátní ocenění za výkony, když ho vybrali za nejlepšího hráče MS

Reagovat
romeo351

Reagovat
ADM

tak dokonca škandál. V tých rokoch to klasicky vyhrávala najlepšia INDIVIDUALITA, nie hráč s najviac trofejami.

Reagovat
Reggie

Reagovat
valloire

klasicky?

Reagovat
ADM

Ešte pred pár rokmi sa v tej ankete tak masovo v médiách neriešilo, kto má akú trofej a preto by to mal vyhrať.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

miesto Xaviho, Iniesta bol časť roku zranený, Sneijder mal slabú jeseň 2010, sa divím že sa nespomína Forlán EL plus najlepší hráč LM.

Reagovat
smazaný uživatel

sorry MS samozrejme

Reagovat
Inter Eterno Amore

presne tak Iniesta nehral dosť dlho v tej sezóne .. to je podľa mňa hlavný dôvod prečo nevyhral .. skoro každý na to zabudol

Reagovat
Liquid

přesně tehlec dres mám

Reagovat
smazaný uživatel

A propos lonska vyhra Modrice a Messiho 5.misto taky hovori za vse

Reagovat
drussbarb

Ten pátý flek nechápu doteď

Reagovat
valloire

ty nechápeš víc věcí

Reagovat
smazaný uživatel

Modrič mal hrozný luck stačilo by že by Chorvátti v jednom z tých dvoch rozstrelov vyleteli na penalty, a nikomu by v súvislosti s GB nenapadol.

Reagovat
smazaný uživatel

Chorváti s jedným t samozrejme.

Reagovat
smazaný uživatel

Aj keď ako fanúšik Barcy by som tomu asi mal byť trochu rád, lebo by CR7 mal o jednú zlatú loptu viac ako Messi momentálne.

Reagovat
smazaný uživatel

V roce 2010 měl brát Sneijder jednoznačně zlatý míč na úkor Messiho. Zápasy se vyhrávají ve středu pole a Sneijder toho roku byl absolutně fenomenální. Byl výborný v zakládání útoku, v měnění tempa hry, tvorbě hry i v zakončení (Xavi a Iniesta byli naopak velice impotentní statisticky oproti Sneijderovi). A co je důležité... potvrzoval to i v TOP nejdůležitějších zápasech, jak góly, tak asistencemi. To jak fenomenálně asistoval Eto´ovi na gol na Chelsea, to jak skvěle zvládl semifinále i finále LM .... skvěle hrál i na MS.... absolutně skvělá sezóna, navíc podpořena trofejemi.

Naproti tomu Messi naprosto vyhořel na MS, v LM se mu v nejdůležitějších momentech roztřásla kolena. Můj děda celkově (a teď nechci, aby to vyznělo pejorativně) toto označoval za hovno. To je prostě úplné hovno. Messi hrál v té sezoně velice dobře, ale statistiky nejsou vše... Floyd Maywether jr. nikdy neprohrál v boxu zápas a taky není považován v boxu za GOATA (vzhledem ke korupci v USA v boxu a tomu že nikdy neboxoval s PEAK PacManem). A to jak Messi nezvládl v té sezoně 2010 klíčové okamžiky souvisí i s jeho náturou... nikdy nezměnil prostředí a klub, bál se. V Anglii by mu nemusely sednout zápasy na Stoke City nebo proti Chelsea s ANGLICKÝMI ROZHODČÍMI (viz John Terry, který ho pravidelně naprosto vymazával ve vzájemných zápasech apod.), vyhovovali mu spíše zápasy proti týmům typu Arsenal, které se snaží hrát fotbal a kdy pískali evropští sudí z kontinentu. Další věc je nabitý kalendář v Anglii. Nezkusil takticky svázanou Serii A. Zůstal v Barceloně, kde na něj hrál celý tým. Ale kde se prosadil dál? Má bezvýznamné zlato z OH, v reprezentaci je to jedna velká katastrofa. A mládežnické týmy FCB nikoho nezajímají, protože to je období, kdy se vůbec neví, jestli se hráč prosadí do velkého fotbalu na absolutní TOP úrovni.

Messi 2010... velice patetické, že dostal toto ocenění. Ale ať už Laporta, tak Rossel, tak Bartomeu jsou korupčníci, vytvořili vždy lobby pro své koně. Neskutečné finanční odklony.... absolutně tím pošlapali heslo více než klub. Podplácení rozhodčích (viz i semifinále LM 2009/2010 proti Interu, či PSG 6-1 atd.).

Sneijder měl dostat zlatý míč. Jelikož pakliže dostal zlatý míč Messi 2010, tak ho měl dostat i Thierry Henry za rok 2006.

Messi ovšem zůstává jedním z nejlepší hráčů všech dob, to bez debat.

Reagovat
smazaný uživatel

Za rok 2006 to mal dostať Gigi.

Reagovat
smazaný uživatel

Nene, nahoře píše, že Henry...

Reagovat
technecium

Wow, co se tady člověk nedočte za píčoviny

Reagovat
smazaný uživatel

Budeš aj konkrétny?

Reagovat
technecium

Nemám důvod, každý fanoušek fotbalu ví, že jeho příspěvek je bezcenný

Reagovat
smazaný uživatel

Rovnako ako aj tvoj.

Každý fanoušek fotbalu....to je taká chujovina. Sám dobre vieš, že pampeliškov názor nie je ojedinelý a podobný názor na vec má pomerne dosť diskutérov. A to iba tu na EF.

Reagovat
Zark

jaký máš názor ty?

Reagovat
smazaný uživatel

Názor na čo? Na anonymné príspevky, na paušalizovanie, na ankety všeobecne, konkrétne na anketu GB, konkrétne na GB edícia 2010?

Reagovat
mayday

V jeho příspěvků jsou solidní argumenty, když už nic. Význam tvýho příspěvku jaksi uniká.

Reagovat
valloire

mně ne...blábol

Reagovat
smazaný uživatel

Pakliže je můj příspěvek bezcenný, tak v tom případě je i celá tvá aktivita na EF naprosto bezcenná . A nechci být tvrdý, ale možná je bezcenný i celý tvůj život soudě podle tvých pravidelných příspěvků o hovně. Jsi jenom chabý zvadlý troll.

Reagovat
icefish

Jeho příspěvek obsahuje alespoň nějaká data... o kterých se můžeme bavit. Tvůj je sprosté a hloupé plácnutí do vody....

Reagovat
valloire

ne není

Reagovat
smazaný uživatel

jasné : Ale ať už Laporta, tak Rossel, tak Bartomeu jsou korupčníci, vytvořili vždy lobby pro své koně. - joj toto ja taký prijebaný názor až to bolí, to môžeš hovoriť na každého že toto robí, samozrejme bez dôkazov ale len plujeme - čiže rovnako môžem tvrdiť že Perez vybavil rozhodcov proti Bayernu, Juve a loptu pre Modriča - čiže znova pičovina.

nikdy nezměnil prostředí a klub, bál se - ty vole, vo svete sú ocenovani hráči ako Totti, Gerrad, Scholes ktorí nezmenili klub lebo to tam milovali a chceli ho potiahnut co najvyssie a toto je zrazu u Messiho problém ? Klubizmus uz je mrtvy a podme robit vsetci Ibru.

V Anglii by mu nemusely sednout zápasy na Stoke City nebo proti Chelsea s ANGLICKÝMI ROZHODČÍMI (viz John Terry, který ho pravidelně naprosto vymazával ve vzájemných zápasech apod.) - Messi dal najviac golov voci ENG top 6 zo vsetkych utocnikov, to je ozaj málo.

Idem si zapicovať a schovávam to pod akoze analýzu co vypluje kazdy hejter za 5 minut. Decko.

Reagovat
smazaný uživatel

Zapojil si sa do diskusie pod článkom zaoberajúcim sa kontroverziami v ankete GB. Ak by neboli kontroverzie, nevznikol by tento článok a ani táto diskusia.

P. S. Ad klubizmus. V dnešnej dobe svetlý zjav, ktorý ja osobne oceňujem. Ovšem jeho odvrátenou stranou je, že sa nikdy nedozvieme, ako by sa ten ktorý hráč uplatnil v inom klube a v inej lige.

Reagovat
ttopi

Já ovšem nechápu, proč někdo pochybuje zrovna o Messim, možná nejlepším hráči fotbalu vůbec. Představa, že přestoupí do PL a najednou bude dávat 20 branek za sezonu, najednou nebude schopnej obejít driblinkem hráče, nepřipraví tolik akcí, nebude mít asistence, přímáky mu najednou začnou létat metr vedle branky a taky bude furt zraněnej (protože vlastně nikdy nehrál proti týmům z PL s těmi nejlepšími beky, kteří jsou zvyklí hrát maximálně tvrdě) je fakt komická. Je to takový oblíbený argument Ronaldovců

Reagovat
smazaný uživatel

Proste, pokiaľ to neskúsi, čo už asi neskúsi, tieto úvahy budú iba v hypotetickej rovine. Navyše, asi by bolo aj dôležité, za ktorý klub by si tú PL zahral. V City by bol asi dominantnou postavou PL, u mestského rivala City možno ani nie...

Reagovat
ttopi

Řikáš to správně - když to nezkusil, není co řešit. Proto mi vadí, že jeho hejteři to berou tak, že by se neprosadil, prostě jsou si tím jisti. Přitom ale předpoklad je spíš takový, že by se prosadil všude. Kdyby měl jednu sezonu, neřeknu ani popel. Takových už bylo mnoho, kteří po wonder sezoně přestoupili a pak vyhořeli. Ale on neměl ani 2 sezony, ani 5. On má celou karieru víceméně jenom dobrý roky. Je to jako si myslet, že Gretzky by v některých klubech nezářil. Nebo Jágr. I Ronaldo by se prosadil všude a to nejsem jeho fanoušek. Tihle talenti od boha prostě mají jednodušší aklimatizaci, protože spoustu věcí, které dělají, dělají automaticky a nenadřou se na to.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud vím, tak Perez tak významný problém se zákonem neměl, naopak strejda Sandro jich měl až až (a vůbec celé vedení). Kdo ví, možná je FC Barcelona jenom neobratný slon v porcelánu na tomto poli (stejně jako pravidelně na přestupovém trhu).

Ale já proti klubismu nic nemám, naopak, obdivuji Paola Maldiniho a Gerrarda, ale pakliže chce Leoš aspirovat na nejlepšího hráče všech dob, tak se musí prosadit na více frontách... minimálně v repre, když už neměl odvahu se podrobit dnešnímu trendu a hledat výzvy i mimo komfortní zónu. A to se bohužel neděje. Je proto tedy i důvod se domnívat, že by mohl vyhořet rovněž v zahraničí na klubové scéně - jiná kultura, jiný jazyk, daleko od domova, odlišný styl hry, ale co je HLAVNÍ: jeho gólová statistika proti TOP6 z Anglie v LM je naprosto nevypovídající o tom, jestli by se prosadil v PL. Svého času (a platí to i dnes) bylo mnohem těžší hrát v PL proti fotbalově méně vyvinutým týmům, s britským rozhodčím (odlišné posuzování faulů - navíc by nebyl v Barceloně, takže by Messi nebyl tak chráněný), proti řízkům které tolik nezajímá fotbal jako to, jak protihráče zranit.

A krásně se to ukazuje na příkladu Messi vs Chelsea. Když byla Chelsea na vrcholu a hrála tvrdě, až zákeřně od podlahy (vynechme poslední dvojzápas v LM, to už nebyla Chelsea), tak měl Messi obrovské problémy se prosazovat, vlastně proti nim nedal ani gól, Terry si ho neskutečně mazal na chleba - https://www.youtube.com/watch?v=NWFuWccbJwE .A věř mi být to v Anglii, tak by se na něm vyřádil mnohem víc. A teď si vezmi, kdyby se hrálo v Anglii (v 90. letech by Messi nepřežil prvních 20 minut a odnesli by ho na nosítkách - zláté časy Roye Keana a Vinnie Jonese) .... dnes by přežil, jelikož se i z fotbalu v Anglii vytratil ten testosteron, ale stále je ho tam mnohem víc než v LM. A spousta fenomenálních hráčů naprosto propadla v PL. Vezměme si za příklad Anglela Di Mariu, ano toho skvělého hráče, který dotáhl Real i PSG k mnoha trofejím a v reprezentaci povětšinou zastiňoval Messiho svýmii výkony (viz MS 2014). V MU naprosto vyhořel, odlišný styl hry, nezapadl do koncepce a pouze se trápil. A to Di Mária je jaký fenomenální hráč (nebo alespoň býval).

Reagovat
smazaný uživatel

Další věcí je to, že se proti TOP6 z PL Messi prosazoval v LM, s kontinentálními rozhodčími a měl za sebou hráče jako Xavi nebo Iniesta a vůbec celý tikytaka systém. A stály proti němu týmy typu Arsenal či Tottenham, které chtějí hrát fotbal, což vybízí k tomu, aby se Messi lehce prosadil, jelikož do otevřené obrany se hraje lépe než do betonu, kde tě jen navíc zrakví. Pakližime Messi bude v odlišném herním stylu (žádné tiky taka), bude ho někdo soustavně faulovat a ty fauly budou posuzovány jinak, i on může znejistět, být otrávený, jako se již v minulosti stalo. A teď si vem, že takhle bude nastupovat týden co týden s tímto vědomím. Ale on se bojí tohle podstoupit, zariskovat.

1) jsi Slovák, tvůj koment plný prázdných frází ve slovenském jazyku vyznívá směšně, když nemáš žádné argumenty a jenom tupě kopíruješ a neguješ.

2) nenapsal jsi žádný protiargument, zníš pouze jako nějaká emočně labilní žena z Popradu

3) nemáš názor, ani formu... připomínáš mi Real Madrid v nejhlubším rozkladu a to je smutné.

4) jsi povrchní kašpar, který si neumí dávat dohromady souvislosti, pouze zatemněný fanboy, který nejde do hloubky. Neznáš význam slova "reálie" .... buďme upřímní, jsi prázdná skořápka, nic víc a nic míň.

Reagovat
ttopi

Ty ten první odstavec píšeš stylem, že kdyby tam místo Messiho stál třeba Kliment, tak dává úplně stejně branek. Chápeš vůbec o čem je fotbal? Můžeš mít za zády Xaviho s Iniestou, ale když nebudeš mít geniální fotbalové myšlení a nenabídneš se jim do těch pozic, nebudeš mít cit pro výběr místa, nebo nebudeš mít tu technickou vyspělost, tak ty mraky branek dávat prostě nebudeš.

Proč si alespoň nevyplníš oblíbené kluby? Mám své tipy, jaké týmy by se tam asi objevily

Reagovat
ttopi

Promiň, ale ty jsi hrozný hejtr Messiho. Když chce být někdo nejlepším hráčem, tak proto, že prostě je nejlepší ve fotbale. To vůbec není o tom v kolika ligách se prosadí, nebo jestli by ho nezabili v PL. Hrozná snůška domněnek. Takhle se to fakt nedělá.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ttopi

Pobavilo i to, jak na příkladu Di Marii poukazuje na to, že Messi by v PL vyhořel. Co na tom, že Messi je úplně jinde, než Di Maria

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně argument, že di María je v repre lepší než Messi. Přitom tam často vypadá jako trochu lepší a občas i trochu horší Krejčí

Reagovat
Cizinkx

Já obdivuji klubismus, takový Totti nebo Maldini. A hned za to si odporovat větou ale Messi musí status nejlepšího playera dokázat někde jinde, protože zrovna v Messiho případě se na klubismus nehraje, a zrovna v jeho případě musí něco dokazovat jinde, ostatní fenomenální klubisti, kteří byli považování za nejlepší na svém postu na světě ne, ale tady jo...cype takhle jsem se dlouho nezasmál

Reagovat
smazaný uživatel

Tak korupčníci jste, to nemůžeš popřít, zbytek je nepodstatný.

Reagovat
ttopi

Škoda že tvůj děda nečte tohle. Možná by to nazval stejně jako Messiho výhru v roce 2010

Reagovat
Tomanatura

Nejvic me bavi posuzovani Wesleyho od lidi, co ho tehdy videli jen v tech 5 zapasech, ktere mel opravdu top. Vsichni, co ho tehdy videli za Inter pravidelne, Messiho GB chapou. Na jare ve 13 zpasech v lize bez bodu, ve trech zapasech asistence a v jednom zapase si uletel a ukazal top vykon. Ale stejne se tu furt bude psat o fenomenalnim wesleym.

Reagovat
10

Reagovat
fantomas

Tak tam je navíc i ten faktor MS, žejo.

Reagovat
fantomas

(Jinak nerikam, ze mel nutne sesadit Messiho, ale na top3 to bylo pohodlne.)

Reagovat
The Krupy

Reagovat
Zark

vic tomanaturu na tomto foru

Reagovat
Zephyr

Reagovat
smazaný uživatel

tak to nie je o Sneiderovi ale kopnut si do Messiho, len sa to schovava za akoze analyzu

Reagovat
Kily

a taky ho pak měl dostat Ribéry místo Ronalda

Reagovat
smazaný uživatel

Proti tomu též nic nenamítám, Sneijder a Ribery.... ideální kandidáti za rok 2010, resp. 2013.

Reagovat
Zephyr

Obdivuhodny prispevek. Motas ale dohromady strasne moc nesouvisejicich veci, takze ve vysledku je to jenom takovy slaboduchy gulas pro nakrmeni trollu

Reagovat
valloire

výborně hochu, tohle píšu prakticky už pár let...tebe tu rádi mít nebudou

Reagovat
REPLIKATOR

Messi > Ronaldo

Reagovat
risk je zisk

Letos to bude zase Ronaldo a zřejmě už naposled.

Reagovat
smazaný uživatel

určite nie

Reagovat
drussbarb

Reagovat
technecium

2008 Ronaldo

2009 Messi

2010 Xavi

2011 Messi

2012 Messi

2013 Ribéry

2014 Kroos

2015 Messi

2016 Ronaldo

2017 Ronaldo

2018 Modrič

2019 Messi

Reagovat
king23

Kroos to je tam jako pěst na oko. Ale jinak ani jakovzip to nemáš dobré.

Reagovat
pingla

ty jsi tak hloupý. že to ani přes internet nedokážeš skrýt

Reagovat
Recoba Inter

Pokud někdo za rok 2010 jiný než Messi, tak jedině Sneijder, před Xavim bych umístil i takového Milita s Forlanem. Přestoupit Maicon do Realu v to léto, tak by byl taky v nominaci vysoko.

Reagovat
technecium

Xavi vyhrál MS a měl svoji nejdominantnejsi sezónu. Sneider Milito či Forlan ani náhodou.

Reagovat
Recoba Inter

Ok, zjevně víš víc jak já.

Reagovat
technecium

Dobře, že to uznáš

Reagovat
Recoba Inter

No problemo. Barcelona byla čistá dominance, každý věděl,a byť jsem sledoval jen v lize mistrů, tak uznávám, že i když UCL vyhrál Inter, nejsilnějším týmem nebyl... docela rád bych se vrátil v čase a tu Xaviho dominanci (jak ty říkáš), ze které těžila celá Barca, bych si připomněl.

Reagovat
smazaný uživatel

Monaco jsem za Giulyho, Rottena a hlavně Morientese miloval, doteď nechápu proč se Giuly minimálně neumístil výš

Reagovat
Reggie

Reagovat
cetto

"Hergot, vždyť Ludovic Giuly byl kapitánem finalistů Ligy mistrů, který v lize s 13 góly přestřílel i hrotového útočníka Morientese. Jak tohle samotné nemůže stačit ani na Top 15?"

No tyto ankety berou v potaz i jakýsi historický aspekt. Je to čistě psychologická věc, ale sami si odpovězte na otázku, kdo z těchto hráčů je nejlepší? Joao Felix, Alvaro Morata nebo Thomas Muller? Troufám si říci, že takových 90 % lidí by jmenovalo jednoho z dvojice Morata, Muller, přitom objektivně v tuto chvíli je nejlepším hráčem z této trojice s velkou pravděpodobností Felix.

Giuly byl vždy nadstandartním hráčem, ale jedna fenomenální sezona způsobila právě to, že se vůbec dostal do nominace. Kdyby měl stejně povedenou i tu sezonu následující, možná by už o top10 zabojoval... V myslích voličů byla zkrátka zvučnější jména.

A jinak připomínka k Luisi Garciovi - svého času to byl fenomenální hráč a pamatuji si, že z toho tehdejšího týmu Liverpoolu to byl můj oblíbenec a podle mě možná nejlepší hráč směrem dopředu. Z těch jmenovaných Riise (nikdy nebyl tak dobrý, jaký byl všeobecný konsensus), Hyypia (stopeři se málokdy v anketách umisťují), Dudek (zdaleka nepatřil do světové top třídy, všichni si ho pamatují díky tomu jeho penaltovému "vlnění")..

Reagovat
johan14

"stopeři se málokdy v anketách umisťují"

Beckenbauer, Cannavaro a tento rok Virgil. V južnej amerike Figueroa 3x víťaz. Očividne málo.

Reagovat
Puskas

Sammer.

Reagovat
fantomas

Hmm, docela bych se vsadil, že seš první, kdo v historii lidstva popsal Garcíu jako "fenomenálního" však to byla taková liverpoolská předzvěst Kuijta... určitě oblíbenec, fajn hráč, ale vcelku určitě nic extra.

A teda to vysvětlení s Giulym taky dost pokulhává. V historii máš několik případů, kdy se ti hráč umístil (líp než Giuly) veskrze díky jedný jediný top sezoně - namátkou Nihat Kahveci (2003), Jens Lehmann (2006), Frédéric Kanouté (2007), Andrej Aršavin (2008)... to je v podstatě každej rok někdo, a ti poslední tři mířili rovnou na pomezí top10 nebo dovnitř.

Reagovat
ttopi

To je přesně důvod, proč někteří nedoceňují kvality Messiho a Ronalda. Je to těžký, když byl pro někoho Garcia svého času fenomenálním hráčem

Reagovat
Azazelo RD

Ke Kuijtovi? V jakým smyslu? To už bych ho spíš označil za slabšího a přeceňovaného Griezmanna respektive přirovnal.

Reagovat
fantomas

Takový úrovně, a hlavně takovýho ofenzivního upside, v životě nedosahoval.

Kuijtovi v tom smyslu, že to bylo taky pracovitý křídlo a sympaťák, ale žádná extra produktivní síla.

Reagovat
pantondavo

Zajimavy pocteni, trochu mi tam chybela analyza Cannavara, ale i tak

Reagovat
Kejza

Úžasný zamyšlení! Radost číst

Reagovat
BaggioRoberto

Stejně největší nespravedlnost je, že zlatý míč v roce 2006 nevyhrál Buffon. Dostal za celé MS (7 zápasů + 2 prodloužení) 2 góly, jeden od spoluhráče z metru, druhej z penalty odrazem o břevno. Brankáři jsou obecně strašně přehlížení, jedinej zlatej míč Lev Jašin. Kdo jinej než Buffon už by to měl dostat? Největši legenda na svém postu. Stejně tak Casillas nemá zlatej míč, z obránců Maldini.

Reagovat
ttopi

Casillas určitě ne. Nadprůměrný brankář, ale že by byl nejlepším hráčem světa, to ne. To už k tomu měl blíže ten Buffon.

S tím Buffonem to máš těžký. Od něj se prostě čeká, že těch branek moc nedostane, takže se to považuje za jakýsi standard. Cannavarovi se ten šampionát prostě povedl. Ale Buffon byl druhý, což je taky super.

Reagovat
BaggioRoberto

Povedl se šampionát celé Itálii, těch adeptů by tam bylo 5, ale Buffon nedostal gól od soupeře ze hry a při vší úctě Cannavaro skvělej hráč, ale Buffon byl ještě jinde. Z těch osobností téhle italské generace v defenzivě Buffon, Maldini, Nesta, Cannavaro je pro mě Cannavaro až čtvrtá legenda. Navíc tři měsíce po MS byl Cannavaro v Realu poloviční a za 4 roky na MS vyloženě špatnej. To se Buffonovi nikdy nestalo. Kdyby se to hodnotilo dneska s odstupem... Ale diskriminace brankářů existuje.

Reagovat
Zark

ale to, ze je cannavaro az ctvrta legenda z tech jmen je prece bezpredmetny argument, protoze se to udeluje za jeden rok a v tom byl nejlepsi alespon obrance on

Reagovat
uff

Cannavaro ma vždy štve. Nikdy mi neprišiel z tej fantastiskej talianskej defenzívy ten naj. No mal akurát celkom šťastie.

Reagovat
domingo

Tak to samy muzes rict i o stoperech, zejo. Cannavaro to MS odehral zpusobem, ze to lip proste udelat neslo, hrac na jeho pozici nemuze podavat lepsi vykony nez na tom turnaji podaval on. Muzes argumentovat klidne tim, ze kdyby to Cannavaro nedostal, tak za co jinyho by to jakejkoliv stoper mel dostat? O Buffonovi se to da rict tez, ale nemuzou to proste vyhrat vsichni, no.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono tam hrá rolu aj to že Cannavaro bol po tom prestupe do Realu dosť strašný. Forlán tiež nedostal Zlatú Loptu a na MS bol pri tom fenomenálny. Samozrejme je tam rozdiel že Cannavaro šampionát narozdiel od neho vyhral.

Reagovat
domingo

Tak to uz se trochu blizime takove te vecne debate o tom, jak moc velkou roli ma hrat, jak je ten fotbalista celkove dobrej. Podle me je ten soucasnej model, kdy muzou GB pri stastne konstelaci vyhrat i borci jako Modric, Nedved nebo prave Cannavaro, proste lepsi nez mozna celkove objektivnejsi, ale v dusledku nudnejsi zohlednovani absolutni kvality hrace. Jasny, Cannavaro, Forlán, ani ten Sneijder treba se fotbalove nemohli a nemuzou verit se skutecne nejuzsi spickou planety... ale o tom by ta anketa bejt nemela, WC je nejvetsi sportovni udalost na svete a kdyz si ji de facto individualne podmaníš a jeste ziskas s tymem zlato, prijde mi to jako dostatecny argument pro zisk GB bez ohledu na vykony v Realu

Reagovat
domingo

merit*

A cena pro nejlepsiho hrace turnaje je kazdymu u prdele, prosimte to je jak argumentovat ze kdyz da Ronaldo / Messi / kdokoliv 60 golu, tak od toho je Zlata kopacka. Podle stejny logiky muzu rict ze Buffon dostal Zlatou rukavici nebo jak se to jmenuje a to mu ma stacit. Sam musis cejtit jaka je to blbost

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pokiaľ Messi podáva celý rok v lige lepšie výkony má najviac gólov, asistencii,driblingov,kľúčových prihrávok,cien MOTM a potom príde jeden nevydarený turnaj skončí 5., a zlatú loptu vyhrá niekto kto prejde so šťastím cez 2 rozstrely... Ono je to furt chápem ako individuálnu cenu, a nie ako cenu za tímové úspechy.

Reagovat
domingo

Tomu rozumim, ale proste something's gotta give. Dalsi vec je ze tohle je proste bezprecedentni situace, protoze nikdy v historii jeste neexistoval fotbalista, ktery by byl tak neskutecne dominantni po tak dlouhou dobu jako Messi... a taky nepochybuju o tom, ze jeste par GB dostane. A pak se to zase vrati do "normalu"

Reagovat
smazaný uživatel

Kiežby ale už má 32... Navyše sú tu mladí dravci Mbappé a spol. Ja by som sa ani nedivil keby ten súboj Messi-CR7 zostal už navždy 5:5. Tento rok si myslím že vyhrá VvD.

Reagovat
domingo

Ma sice 32, ale zaroven ma predpoklady byt jeste chvili nejlepsi na svete na pozici, kde hraci starnou mimoradne pomalu (Pirlo, Horváth )

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda ale zároveň tam nebude toľko na očiach, lebo nebude pravdepodobne až tak gólový. V tomto má CR7 výhodu preorientoval sa na hrot, a s jeho výberom miesta bude gólový vždy, samozrejme už nie tak ako za mlada.

Reagovat
mayday

Tak Messi zas může v klidu pár let hrát podhrota, tam někde chodit kolem vápna a trefovat to placírou na zadní bude ještě v padesáti.

Reagovat
smazaný uživatel

To jo, ale počítam že sa stiahne skôr niekde na AM.

Reagovat
smazaný uživatel

Proste že bude klasický tvorca hry, a bude hrať cca. na Iniestovej pozícii.

Reagovat
smazaný uživatel

Každopádne môj názor je že celoročné ocenenie by sa za jeden turnaj dávať nemalo, od toho je cena pre najlepšieho hráča toho turnaja. Teda pokiaľ niekto nepredvedie to čo na MS 1958 Just Fontaine akože asi nie.

Reagovat
misinho7

povedat ze Iker bol nadpriemerny brankar oblubene kluby Barca..ok chapem

Reagovat
fantomas

Nemel Buffon jeste lepsi sanci 2003 misto Nedveda?

Reagovat
smazaný uživatel

Mňa docela fascinuje že to dostal v roku 2004 Sheva a to bol pritom kedysi môj najobľúbenejší hráč. OK bol top strelec a víťaz Serie A, ale v LM vyletel v štvrťfinále a na Eure ani nehral. Vtedy to mal dostať Deco ako víťaz LM a finalista ME.

Reagovat
DieFohlenBMG

A letos by to měl podle mě vyhrát Alisson

Reagovat
smazaný uživatel

2003 Henry got robbed

Reagovat
Recoba Inter

to hrál svůj vrchol, byl prakticky nezastavitelnej

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím

Reagovat
smazaný uživatel

Na noze lepidlo, od balonu si ho nedostavil, hlava nahoře oči otevřené, mašina...

Reagovat
Recoba Inter

Takových hráčů už dnes moc není, jestli vůbec nějaký. Jeden z nejlepších útočníků všech dob. Jsem zvědavý, jak si povede Mbappé, který má podle mnohých šanci na to, se mu vyrovnat.

Reagovat
rel7

parádní úvaha, víc flashbacku

Reagovat
fantomas

V patek bude dalsi k MS "17"

Reagovat
Bakary3

Já jsem teda tenhle článek nějak nepochopil...

Úlety byly, jsou a budou v každým ročníku.

Ale sepsat článek o tom, proč v jednom roce dostal stejně hlasů Nedvěd jako Luis Garcia, proč dostal a kolik Asamoah Gyan, proč Koller v jednom roce jo a v dalším ne... při systému, kdy to ty hlasující často tahaj z prd... nebo dávaj hlasy svým krajanům, to je pro mě úplně bezcenný a bez výpovědní hodnoty.

Význam má se "přít" u možná první desítky nanejvýš?

Ty pod ní, to je kolikrát miss sympatie a nemá vůbec význam to hodnotit nebo brát vážně...

Reagovat
fantomas

Tohle asi do jisty miry bude i o tvy schopnosti/ochote brat ten clanek s nadhledem, ale i tak. Pokud si mezinarodni fotbal v letech 2007 ci 2010 pozorne sledoval, vis, jaky halo tehdy nominace Mahmouda nebo Gyana vyvolaly. A proc byl Koller nominovan zrovna za rok 2003, proc se Giuly sotva umistil, proc se Benzema soystavne neumistuje, proc byl mezi Gerrardem a Owenem tehdy takovej rozestup... to ti vsechno nedava smysl resit jo? Mne to docela pozoru a reseni hodny prijde teda.

Reagovat
Bakary3

Popravdě, mi to pořád nějak smysl nedává

Jo, chápu, jak to myslíš, ale jak jsem psal, ty nominace jsou často úplnej úlet...

Ve zkratce by mi to stačilo jen jako výkřik v diskuzi "vám se nelíbí Lloris, dyť tam byl kdysi i Asamoah Gyan "

Smysl se tím nějak zaobírat mi to nedává proto, že je to prostě povrchní anketa, často ovlivněná hodně jinými vlivy - viz ten Mahmoud a Gyan, ať jsou tam borci z Afriky, jiných zemí... Owen, tehdy to byl prostě miláček a dával góly...

Proto mi tu přijde hledání nějaký logiky (proč, proč, proč...) úplně marný.

Ale to není nic proti článku, kterej je napsanej pěkně..

Reagovat
fantomas

Jak rikam... nadhled. Psal sem to treba i z nostalgie.

Reagovat
Bakary3

Já vím, že mi ten nadhled někdy trochu chybí ok

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele