Žádná demolice, San Siro je kulturní památka. AC i Inter budou hledat nový domov

10.08.2023, 18:03
Aktuality
San Siro (© AFP)

San Siro se bourat nebude, ikonický chrám totiž čerstvě dostal status kulturní památky. Pro milánské kluby Inter a AC jde ale o nečekanou změnu plánu. Projekt nového stadionu, který měl vyrůst v těsné blízkosti stárnoucí arény, se musí přepracovat.

Milán bude hostit olympijské hry 2026 a právě na San Siru proběhne slavnostní zahájení. Ihned po akci se ale mělo začít se stavbou nové arény. Z původního stadionu měly v přilehlém parku zůstat pouze monumentální sloupy, jako připomínka historie. Nové modernější San Siro mělo mít kapacitu 65 tisíc diváků, tedy až o 15 tisíc méně než to současné.

Projekt ale neprošel u regionální kulturní komise Lombardie, která označila ikonickou stavbu z let 1948-1955 za kulturní dědictví. Právě tehdy dali inženýři Armando Ronca a Ferruccio Calzolari při první rekonstrukci fotbalového svatostánku dnešní podobu.

V roce 1980 pak bylo San Siro pojmenováno po italské fotbalové legendě Giuseppem Meazzovi, který zemřel o rok dříve. Milánský svatostánek hostil zápasy mistrovství světa 1990, stal se jedním z domovů italské fotbalové reprezentace, hostil čtyřikrát finále Ligy mistrů a tři finále Poháru UEFA.

Jak informuje Gazzetta dello Sport, majitelem stadionu je město Milán, které od fotbalových klubů AC a Inter každoročně vybírá poplatek za jeho využívání. I proto hledají milánské kluby nová řešení, i když se nabízí i rekonstrukce a modernizace. Tato varianta by prý ale nevyřešila všechny požadavky moderní doby. Inter už oznámil, že chystá stavbu nového domova klubu na jižní periferii města v Rozzanu, AC by se chtělo stěhovat ještě o kousek dál do San Donata.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Rambousek

Komentáře (54)

Přidat komentář
Kincl

Takže oba týmy si postaví svůj stadion a město bude určitě dávat finance do údržby San Sira :D

Reagovat
Pablos

Proč by to udržovalo ? Chtějí svoje koloseum i v Miláně.

Reagovat
bobis21

Ano, a památkáři se pak budou plácat po zádech, že tak krásnou ruinu nikdy neviděli. Navíc ta čtvrt bude mrtvá, protože se tam prostě nic nebude dít a bude tam zavazet obrovský nepoužívaný areál.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Rudnevs

Ja to nechapem, preco chcu novy stadion? To sa San Siro neda nejak zrekonstruovat aby to splnalo nejake predpoklady alebo kde je problem? Mohol by to tu niekto z talianskej sekcie vysvetlit

Reagovat
Salfovic

Všechno jde, když se chce, ale tady se prostě nechce, protože kluby chtějí nový stadion, kterejm jim třeba skyboxům přinese více peněz.

Reagovat
bobis21

Dá, ale stálo by to neuvěřitelné prachy.

Nejen že vyjde výhodněji postavit místo toho nový stadion. Ono vyjde výhodněji postavit místo toho i 2 stadiony. A to pořád o hodně.

Reagovat
Salfovic

Součástí té rekonstrukce mají bejt mramorové záchody a zlaté sedačky ?

Reagovat
bobis21

Ne, jen prostor pro vůbec nějaké záchody

Reagovat
Rudnevs

Okej, chápem to, čo píše Salfovic, že kluby chcú svoj štadión a nie vlastnený mestom a chcú mať z toho prachy, ale skutočne by bolo čiste z ohľadu nákladov/času na stavbu výhodnejšie postaviť nový štadión než rekonštrukcia? To potom preboha čo všetko by bolo treba zmeniť na San Siro? Za mňa z laického pohľadu to nevyzerá, že by sa to rozpadávalo…

Reagovat
bobis21

Tak do rozpadání zase tak daleko nemá. Opravdu není v dobrém stavu, i když v TV to vidět není.

A potřeba je tam změnit úplně všechno. Včetně samotné struktury stadionu, protože tak jak je postavený tam prostě není prostor vůbec na nic (tím myslím ani na takové věci jako záchody nebo stánek s klobásou).

A ani po těch nejambicióznějších (=nejdražších) rekonstrukcích by to pořád nevyřešilo ty problémy na příjmové straně tak, jako nový stadion. Finančně opravdu vyjde lépe postavit i 2 stadiony.

Reagovat
Rudnevs

Chápem čo tým myslíš, taká tá medzizóna medzi vstupom do štadióna a vstupom na tribúnu, kde sú všetky tie wc, kiosky, bufety a podobne.. to mi ale chceš povedať, že tam nič také doteraz nemali? To tam doteraz šťali do flaše a jedli rohlíky s paštétou?

Reagovat
Salfovic

Proč vůbec musí lidi na fotbale něco žrát a pít? Copak to nevydrží dvě hodiny bez toho?

A tím by odpadla i starost se záchody.

Reagovat
Rudnevs

Hneď mi napadlo… V Japonsku tuším fanúšici počas zápasov cielene nepijú alkohol, lebo fandenie berú ako svoj vlastný šport a chcú tímu dať svoju plnú energiu, v čom by im chlast bránil. Ale colu si asi dajú no

Reagovat
Neutron

Tak toto bude skor nejak regionalne orientovane…

Reagovat
Rudnevs

Neviem či sa to vzťahuje na všetkých fanúšikov, ale čítal som to tuším o fans Kashiwy Reysol.

Reagovat
Neutron

ja som navstivil zapas v Osake ci uz futbal alebo baseball a teda pivo tam tieklo potokmi preto si myslim, ze to asi bude skor regionalneho charakteru

Reagovat
zurix_new

Tvl víš jak funguje lidský organismus?

Reagovat
bobis21

No v těch vyšších patrech prakticky ne. Regulérně horší než v Příbrami

Líbilo se mi jak byly fotky nějakých hostujících fans kde fotili jak je tam hrozné zázemí u sektoru hostů, otevřel jsem fotky a jen jsem si říkal, že úplně stejné je to v prostředním a horním patře i v ostatních sektorech (spodní nemůžu hodnotit, vždy chodím do prostředního)

Reagovat
Rudnevs

Nemáš, prosím ťa, nejake fotky, ktoré toto ukazujú? Mňa by to trebárs dosť zaujímalo, lebo ten štadión mám rád, ale bez taliančiny si toho moc na internete nenájdem a neprečítam…

Reagovat
Remt

Přidávám se i mě

Reagovat
Savi

Myslím, že i trávník na tom bývá špatně a modernizace by byla asi nákladná, jestli vůbec možná. Někde psali že je to i o cirkulaci vzduchu.

Reagovat
Salfovic

Tak to je problém prakticky všech velkých stadionů, navíc SS je extrémně vysoké.

Reagovat
Largo

Tak on právě nedostatek stadionů, respektive to, že je nevlastní až na výjimky kluby, je jeden ze základních kamenů úpadku italský ligy. Minimum příjmů...

Reagovat
Ragazzo d'oro

Reagovat
ACSMan

Tak stačilo by zbourat San Siro a postavit uplně stejný stadion akorát více sky boxů a záchodů a výtahů a je to

Reagovat
bobis21

Takže ... přesně to co byl ten návrh?

Reagovat
Salfovic

A ještě by se mohlo tvrdit, že je to původní stavba jen zrekonstruovaná, spokojenost pro všechny

Reagovat
Rudnevs

No asi tak Teraz som si o tom niečo aj zisťoval a ono je tam fakt najväčší problém s tým vlastníctvom a s peniazmi. Štadión patrí mestu, mesto nemá záujem ho rekonštruovať. Kluby nebudú na vlastné náklady rekonštruovať štadión, ktorý im nepatrí a než ho kúpiť plus zrekonštruovať, to sa im už viac oplatí postaviť si nový. Problém teda podľa mňa skôr nie su ani samotné úpravy, ale skôr to, že tie kluby chcú vlastný štadión, nejaku eventovú arénu, kde sa budú môcť hrať koncerty a budú mať z toho príjmy etc. Samozrejme, že dve nové arény by nestáli viac než rekonštrukcia starej, to sa mi hneď nezdalo a až tak zle na tom San Siro ani neni, ale tam je celý ten problém v tom, komu čo patrí a kto z čoho chce mať príjmy.

Inak teda, z toho čo som sa dočítal, sú fakt najväčší problém asi tie záchody a infraštruktúra, tak ako písal bobis21. Niekde som videl fotku, kde záchod bola proste taká maličká vanička na zemi a that’s it Plus teda sedačky sú farebne nezladené s klubmi (boli farebne robené na MS ‘90 a odvtedy s nimi nikto nič nerobil) a už sú zošúchané a slnko z nich vypálilo sýtosť farby. Ale to mi príde ako najmenej. Tie úpravy mi stále neprídu ako nič nemožné, podľa mňa keby bola vôľa, tak sa s tým dá niečo robiť. Problém proste je s tým, že štadión patrí mestu a kluby holt chcú vlastný, aby mohli držať krok s PL klubmi.

Mimochodom, taká zaujímavosť, dočítal som sa aj, že vraj v Janove na štadióne vôbec nešla voda a vo Verone boli donedávna nálepky Italia 90. Ono to podľa mňa nie sú veľké veci, ale celkový problém so štadiónmi v Taliansku je asi taký, že štát na to sere a kluby ich nevlastnia.

Reagovat
bobis21

Abys ty záchody a další zázemí na stadion dal, musíš úplně posunout celou fasádu o několik metrů, aby se pro to udělal prostor. To je opravdu masivní stavební zásah, který by samozřejmě taky musel projít přes památkáře. Schválili by vůbec něco takového, že by se odstranila celá fasáda stadionu a celý se přestavěl tak, že se fasáda o několik metrů posune a všechny patra se o několik metrů rozšíří? Pak by tam už nevešly ani ty sloupy, takže by se muselo posunout i to. Ano, celé ty sloupy by se musely posunout o několik metrů pryč od stadionu. To není o tom, že bys starý hajzl vyměnil za nový, to by samozřejmě problém nebyl.

Reagovat
Votas

Tohle je tezko rict, nakolik by se to muselo menit proporcne, ale faktem je, ze z cele jedne dlouhe strany stadionu neni misto prakticky ani metr, protoze primo sousedi s historickym konskym zavodistem. Proto uz pri prestavbe v devadesatkach na tehle strane nebylo vybudovano treti patro ochozu. Na google mapach to jde dobre videt, ze z te jedne strany je ten stadion prakticky zapikanej.

Reagovat
bobis21

A k té ceně - když k tomu přičteš i ty ušlé příjmy, tak to tak opravdu vychází.

Reagovat
Largo

Přesně tak. Je to jeden ze základních problémů a dokud se to nevyřeší, propast mezi Itálií a Premier League se bude jen zvětšovat. Kluby potřebují vlastnit stadiony, mimo jiné i kvůli těm eventům. Prostě celoročně otevřená aréna.

Reagovat
fenixLFC

https://www.youtube.com/watch?v=d2CWWvPUmy4 tu je to pekne vysvetlene napriklad. plus som pozeral aj nejake videa specialne o sansire kde to vysvetlovali

Reagovat
fenixLFC

neda. respektive ide o to ze ten stadion im nepatri takze si ho nemozu prisposobovat, rekonštruovať, prenajimat na dalsie akcie atd. realne potrebuju stadion kde budu mat skyboxy (ktore generuju najvacsie prijmy) a ktory bude schopny byt pouzitelny viacucelovo, teda aj na dalsie koncerty a akcie, vybudovat okolie napriklad s hotelom, nakupnym centrom atd. oni na tom starom stadione neskutocne stracaju, ved napriklad taky juventus po psotaveni vlastneho stadiona a vykaslani sa na delle alpi generuje len na stadione nejakych minimalne 50 mega navyse. si pozri uz len na slovensku trnavu alebo v cesku hradec, novy stadion ti dava kopec dalsich moznosti aj vybudovanim suvisiacej infrastruktury. realne tak teda rozhodujes medzi tym mat vlastny moderny stadion ktory bude generovat ovela vacsi zisk, mas z neho vsetky prijmy je v sulade so sucasnymi a buducimi potrebami alebo rekonstrukciu stadiona, ktory ti nepatri, ma trvat dlhsie ako postavit novy pricom rozdiel v cene nie je tak vyznamny a z ktoreho nemas ani vsetky prijmy. objektivne jediny dovod preco sa sansiro nezbura je ze je to vnimane ako pamiatka, cisto racionalne sa to milanskym klubom neoplati a hrozne ich to brzdi

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Benfica

Nechápem ako na čo.. ale ja tým italúm nejak nerozumiem niekedy

Reagovat
Martin9719

Železobeton. To je ten důvod. Víš kdo všechno a jak se na těch dalších nových dvou stavbách napakuje?

Reagovat
zurix_new

Jsem asi kulturní barbar, ale za mě jste to udělali s Estádio da Luz nejlépe jak šlo, je to skvělý stadion se vším okolo.

Reagovat
Benfica

No a ten čo tam stal predtým.. 120k kapacita.. ale tak načo meniť miesto keď sa to dá postaviť na tom istom mieste kde sú na to fans zvyknutí.. preto nerozumiem prečo chcú nechávať tento, ako čo od toho očakávajú? Že sa im tam budú ľuďia o 20 rokov na to pozerať ako to chátra? Pritom všetky, alebo takmer všetky štadióny čo som videl hoci len na fotkach a sa dlho nepoužívajú tak vyzerajú katastrofalne..

Reagovat
Largo

To je obecně problém s italskými památkáři. V Římě se tyhle spory táhly několik let, až to došlo k soudním jednáním. Ta zkostnatělost italský byrokracie je neskutečná, snad jak za c. a k. mocnářství

Reagovat
bobis21

V Miláně chtěli postavit stadion hned vedle starého, aby se na starém mohlo stále hrát když bude probíhat výstavba.

Nový stadion měl vypadat takto:

https://parametric-architecture.com/the-cathedral-stadium-by-populous-studio-in-milan/

Reagovat
Nuno čomes

Jenže i ta kapacita je nesmysl.

Reagovat
bobis21

Když budou stavět oba kluby vlastní (k čemuž to teď směřuje), budou ještě mnohem menší.

AC plánovalo stavět vlastní v roce 2015 a to mělo mít 48 000.

https://www.theguardian.com/football/2015/feb/04/milan-plans-stadium-emirates-london

Reagovat
Nuno čomes

Chápu, že nejsou peníze, ale nedává to moc smysl taková nízká kapacita.. Lístky půjdou cenově hodně nahoru.

Reagovat
DelPiero137

Mesto ako Milano a kluby ako AC, Inter by mali mat vacsi a hlavne ikonicky stadion s moznostou hostit finale LM. Mari sa mi ze 48k nie je dostatocne pre finale LM.

Reagovat
Benfica

jop to viem, prakticky rovnaké riešenie ako mala Benfica 2003, nový Luz stojí z časti tam kde stal starý a tiež sa o to postaral Poulous.. btw starý Luz mal vraj dosť podobné problémy, ako tie čo píšeš o San Siro

https://www.google.com/search?sca_esv=555867564&rlz=1C1CHBD_pt-PTSK1035SK1035&sxsrf=AB5stBgSA_gYWk4UrqwrHByoLIIfBz04iQ:1691751945068&q=est%C3%A1dio+da+luz+antigo+e+novo&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwjl_-6Nu9SAAxWuhf0HHSFECykQ0pQJegQIDBAB&biw=1536&bih=723&dpr=1.25#imgrc=gDIW_4-iCi4SQM

Reagovat
Sigma Olomouc

Ten stadion ve videu vypadá velice dobře

Reagovat
Mönchengladbach

Průměrná návštěvnost v minulé sezóně: Inter 73k, AC 72k (vyprodáno je při 75,5k). A oni chtějí stadion s kapacitou 65k.

Reagovat
didosh

Reagovat
ratusek

Reagovat
Mass

Tipoval bych že adekvátně natáhnou ceny.

Reagovat
Benfica

a akú mali pred Pandémiou? Brať do na základe jednej sezóny je zavádzaujúce

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele