Vzestup Leverkusenu do čela Bundesligy: Základ byl vytvořen před 4-5 lety, vysvětluje šéftrenér klubu

17.03., 10:44
Aktuality
Xabi Alonso je aktuálně nejžádanějším manažerem v Evropě. (© Profimedia)

Blíží se polovina jarní části sezony a Bayer Leverkusen je stále bez jediné porážky. Platí to nejen v Bundeslize, ale ve všech soutěžích. Reportéři Tribal Footballu, který je partnerem Livesport Zpráv, se setkali s šéfem trenérského týmu německého klubu Keldem Bordinggaardem (61) a vznikl ojedinělý pohled na zrod jednoho výjimečného sportovního příběhu.

Svěřenci Xabiho Alonsa suverénně vedou Bundesligu s relativně pohodlným náskokem na dlouholetého hegemona Bayern Mnichov a tým také dál i díky gólům Patrika Schicka úspěšně prochází Evropskou ligou. Pokud však hledáte bujaré nadšení, jste na špatné adrese. "Užíváme si tyto chvíle, ale zatím nic neslavíme," říká Keld Bordinggaard, který velmi dobře studoval klubovou kroniku.

Uplynulo již 30 let od zisku poslední ze dvou trofejí, ze kterých ve vitrínách musí často stírat prach. Triumf v Poháru UEFA 1988 a dobytí domácího DFB Pokalu v roce 1993 si už pamatuje málokdo. Naopak v hořkých vzpomínkách fanoušků se objevuje hlavně sezona 2001/02, kdy hned ve třech soutěžích zůstal tým těsně pod vrcholem.

Situace v čele tabulky Bundesligy (17.3.) (©Livesport)

"Z úcty k naším příznivcům a této historii zůstáváme v klidu, ale samozřejmě si užíváme skvělou práci, kterou trenérský štáb a hráči odvádějí," dodává dánský šéftrenér.

Když je řeč o trenérském štábu, je třeba připomenout, že rozhovor vzniká v čase, kdy nového manažera hledají velkokluby jako Bayern Mnichov, Barcelona či Liverpool. Alonso se během této sezony stal nejžhavějším zbožím současného fotbalového světa. Dokáže ho Leverkusen udržet? "Všichni v klubu samozřejmě doufají, že ano. Vždyť právě tenhle tým i trenérský štáb toho musí ještě hodně dokázat," říká Bordinggaard.

Právě on je jednou nejdůležitějších person v radě, jež v nedávné minulosti nastavovala preference pro určení směru a stylu fotbalu Bayeru Leverkusen: "Jakmile definujete, jakým stylem se chcete prezentovat, je pak snazší vybrat správného manažera. A my jsme byli přesvědčeni, že v Xabi Alonsovi máme toho pravého."

Moudrá slova od Bielsy

Ač to nyní vypadá jako mistrovský tah, Alonso nebyl pro mnohé přesvědčivou volbou. Jeho jedinou zkušeností v roli manažera před příchodem do Leverkusenu, bylo vedení B-týmu Realu Sociedad. Sice v jedné sezoně postoupil do druhé španělské La Ligy, následně ale neodvrátil sestup zpět do třetí úrovně. Každopádně Leverkusen nakonec neváhal, když se naskytla možnost Alonsova angažmá.

"Marcelo Bielsa jednou řekl: 'Neukazuj výsledky trenéra, ukaž mi, jak pracuje'," bere si Bordinggaard do úst větu legendárního trenéra a s potutelným úsměvem dává najevo spokojenost nad tím, jak dobře volba Alonsa dopadla.

Odkaz na slova Marcela Bielsy. (©Opta by Stats Perform)

Bundesligová tabulka ukazuje u Bayeru Leverkusen po prvních 25 kolech celkem 21 vítězství a žádnou porážku. Na kontě má tým 67 bodů, což je o 30 bodů lepší výsledek než jaký měl ve stejné době v předchozí sezoně. Přišel snad čaroděj a mávl kouzelným proutkem?

"Základ toho, co vidíme nyní, byl vytvořen před 4-5 lety. Sedli jsme si a vytvořili plán, jak bychom měli hrát, abychom byli schopni konkurovat úrovni, na kterou jsme se chtěli dostat. Tou úrovní byla první čtyřka v Německu a TOP 16 v Evropě," vysvětluje Bordinggaard a dodává: "Když si takový domácí úkol zadáte, snadněji se zaměříte na to, které trenéry a hráče potřebujete. A v této sezoně vidíme ovoce téhle práce."

Leverkusen je dlouho neporažen. (©Livesport)

Nedávným 21. bundesligovým vítězstvím vyrovnal Leverkusen svůj předchozí klubový rekord ze oné slavné "neslavné" sezony 01/02. Je to také stejný počet vítězství, který v minulé sezoně přinesl Bayernu Mnichov titul. Přitom do konce jara zbývá ještě devět kol.

"Je rozhodně neobvyklé, že jsme ještě neprohráli. Ale za to je potřeba velmi pochválit trenérský štáb a hráče. Každý den v tréninku i v zápasech odvádí mimořádnou práci. Nic neponecháváme náhodě. A samozřejmě je to také velká zásluha skautingu."

Alonso dokáže měnit zápasy

Jedním z Leverkusenem dlouhodobě sledovaných hráčů byl Alejandro Grimaldo. Tomu po minulé sezona končila smlouva v Benfice a Bayer na něj ukázal navzdory tomu, že jeho čísla šla rok od roku v portugalské lize pozvolna dolů. Tah se ukázal jako úspěšný. Osmadvacetiletý Španěl, který často střílí a připravuje góly, odešel do Německa zadarmo. A nedávno v rozhovoru pro The Athletic prohlásil, že lituje toho, že už ve svých dvaceti letech nepotkal takového trenéra, jakým je Alonso.

"Úplně mu rozumím. Když vás vede trenér s tak silným pochopením pro fotbal a logiku hry, jako má Alonso, je to pro každého hráče požehnání," říká Bordinggaard, který si ještě ve své hráčské kariéře zahrál i čtyřikrát za dánskou reprezentaci.

Slova chvály na adresu Xabiho Alonsa. (©Opta by Stats Perform)

"Často slyšíte trenéry nebo manažery říkat: 'Nemám hráče na to a na to'. Dobře, to je ale přece jejich práce, je to naučit. Takže právě tohle považuji za valnou část úspěchu: Stačí se podívat na náš tým a na to, jak se hráči od jeho příchodu vyvíjeli," dodává.

Už v době hráčské kariéry nevynikal Xabi Alonso rychlostí nebo tvrdostí. Byla to naopak herní inteligence, čtení hry, či smysl pro prostor. "Má tak dobře a jasně definovanou fotbalovou filozofii a navíc ji dokáže každý den během tréninku uvádět do praxe. Také jsme několikrát viděli, jak je schopen změnit věci během zápasů, ve kterých jsme měli problémy. Udělal to v prvním zápase proti Bayernu, a udělal to také, když jsme hráli na hřišti Lipska, pokud mám jmenovat příklady. Nejsem si jistý, kolik manažerů má ve skutečnosti takové schopnosti," chválí šéfa A-týmu Dán.

Alejandro Grimaldo (©AFP)

Již zmíněný Grimaldo přiznal, že měl nabídky na přestup do klubů z La Ligy, Premier League i Serie A, jenže když se mu ozval Alonso, měl o svém rozhodování jasno. To je další příjemný vedlejší efekt toho, že máte baskického fotbalového trenéra ve svých řadách.

"To je prvek, se kterým tuhle rovnici počítáte. Když angažujete trenéra takové úrovně, který je schopen přesvědčit špičkové hráče, že tady je projekt, co stojí za zvážení a přesvědčí je, aby se stali jeho součástí, je to samozřejmě bonus. Nemusíte být bývalým špičkovým fotbalistou, abyste toho byli schopni. Ale určitě vám takový kredit pomůže," ví Keld Bordinggard.

Setkání se Simonem Rolfesem

Dánský fotbalový odborník je součástí Bayeru Leverkusen již pět let. Původní externí spolupráci před třemi lety proměnil ve stálý pracovní poměr. Na začátku bylo setkání se Simonem Rolfesem při jednom ze vzdělávacích programů organizace UEFA.

"Od prvního dne jsme si padli do oka. A když převzal Leverkusen, požádal mě, zda bych se u něj občas nezastavil jako pozorovatel. Pak přišel Covid a od něj zazněla nabídka, stát se členem skupiny, která měla za úkol definovat, kde se Leverkusen jako klub nachází, kde by měl být za určité období a také jak se tam dostat."

"Právě tam vznikala strategie, jaký fotbal musíme hrát, abychom byli schopni neustále držet vysokou úrovni jak v Bundeslize, tak na mezinárodní úrovni. A následně jsme se to snažili realizovat," vypráví Bordinggaard o pozadí současného úspěchu, který klub založený v roce 1904 pracovníky koncernu Bayer zažívá.

"Dospěli jsme k závěru, že je nutné změnit náš herní styl, který byl orientovaný zejména podle fyzických schopností hráčů na takový, jenž je více založený na držení míče. A vidíte, jak moc v dnešních zápasech dominujeme. Nejen fyzičkou a intenzitou - což jak bylo vidět - zřejmě nestačilo. Potřebovali jsme v týmu více fotbalovosti, abych to řekl tak nějak jednoduše. A to se nám podařilo."

Za pravdu dávají šéftrenérovi Leverkusenu výsledky poslední sezony. Bayer se prý ale liší od ostatních nejen německých klubů, které měly podobné nebo dokonce lepší příležitosti k úspěšné cestě i jinak. "Myslím, že jsme dokázali jasně identifikovat, jaké výzvy před námi stojí, pokud chceme atakovat nejvyšší úroveň. Dokázali jsme vypracovat a realizovat strategii a klub tomuto procesu věřil, což nikdy není samozřejmost."

"Jsem si jistý, že v různých klubech leží na stolech spousta krásných strategií, které se nikdy nerealizovaly, protože fotbal je takový, jaký je. Dvě nebo tři porážky vytváří obrovský tlak zvenčí, který má vždycky vliv na vnitřní strukturu. Pokud pak ta rozhodnutí vycházejí z aktuální situace, a ne z dobře definované koncepce, nastává problém," říká Keld Bordinggaard.

V Leverkusenu nyní strategie funguje fantasticky, a i když uvnitř klubu zůstává jen opatrný optimismus, zvenčí to určitě vypadá, že na konci duhy čeká titul. Titul, který by konečně nadobro odstranil přezdívku "Neverkusen".

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Tribal Football / Jacob Hansen

Komentáře (49)

Přidat komentář
Mönchengladbach

Neverkusen

Reagovat
Rudnevs

Základ bol možno vytvorený príchodom Rolfesa, ktorý je určite schopný človek, ale ten kľúčový moment bol aj tak zisk Alonsa, pri ktorom mali dobré momentum a všetky okolnosti do seba pekne zapadli, čiže určite im aj osud trochu prial. Šťastie praje pripraveným, a to Leverkusen zdá sa je. Otázka je, dokedy im bude šťastie priať, bez Bonifaca bude ťažké sezónu dohrať v rovnakom tempe, skôr či neskôr začnú strácať a sériového majstra by som nikdy nepodceňoval.

Reagovat
Barca64747

Leverkusen má ale skoro dokonalou obranu, útok tedy až tak nepotřebují navíc pokud Schick chytí formu z osmifinále Evropské ligy, tak můžou útočit i na úspěch v Lize mistrů

Reagovat
Maximm9

Pro me je treba Leverkusen strasne overrated.

Jak pise Rudnevs, tak si vsechno tuhle sezonu sedlo. Do toho Bayern hraje nejhorsi fotbal za 10let. V lete odejde Alonso, z hracu odejdou asi Wirtz, Fimpong, mozna jeste nekdo a proste se to sesype a bude to zase prumerny tym.

Reagovat
Sigma Olomouc

Hodně se bojím letního výprodeje.

Reagovat
Pablos

Zase průměrnej tým Tvl jako sorry ale vzdyť oni drtivou většinu hrajou nahoře v BL. Do jakého průměru se má jako vracet ?

Reagovat
Maximm9

Tak jediny TOP tym v BL je Bayern, zbytek je pro me prumer. A vrati se zpet na 5-6 misto, na prvni budou ztracet 20-30bodu jako vetsinou let.

Vsak uvidime, ted je kazdy general, kdyz jede cely klub na vlne. Treba se pletu ja a vyhraji i pristi rok ligu.

Reagovat
vladino10

A ktorých 5 tímov to bude pred nimi keď sa vrátia na 6. Miesto?

Reagovat
Maximm9

tvl neber me za slovo proste jediny top klub BL je Bayern (mozna Dortmund), zbytek je prumer, ktery si to kazdy rok rozdava o 2-6 misto a ztraci na Bayern 20-30bodu. Podivej se na tabulky BL za poslednich 10let.

Reagovat
vladino10

ôk, nebudem ta brat za slovo

Iba dodám- 2 tímy z nemecká sa pravidelne dostávajú do osemfinále LM. Tj medzi 16 najlepších tímov sveta. Priemer.

Reagovat
Seydou Doumbia

jen mezi 16 nej týmu evropy, ve světě pořád máme giganty typu al ahly, al ahli, al nassrat, inter miami a podobně

Reagovat
Pablos

Týpek z Čech píše o průměrnosti týmů jako je Dortmund, Bayer, Lipsko apod. v Bundeslize. Ok už nic dál nepiš… mám na tohle alergii

Reagovat
Maximm9

''Typek z Cech'' Leverskusen mam 30min a Dortmund 50min od baraku a na Dortmundu jsem minimalne 2x do roka.

Kazdy ma nejaky nazor. Hlavne, ze ten tvuj jsi tady napsal a jen se memu nazoru smejes, super diskuze

Napis, jak ty vidis rozlozeni BL, kdo je podle tebe topka/prumer

Reagovat
Pablos

O to hůř, že tam žiješ a bereš je jako průměráky. To z Čech, že mi tady v lize máme třeba Budějovice, Karvinou, Teplice, Boleslav apod…. A asi tak něják mi to dává určitej pocit respektu k takovým týmům, i když nejsou ta pravá světová TOP. Napsat Bayern zbytek průměr… je pro mě ano směšný a zároveň právě varovný pro jakoukoliv další diskuzi

Reagovat
Pablos

Ale můj názor ti dám… rozhodně Leverkusen, Dortmund, Lipsko neberu jako průměr bundesligy. Ty vše porovnáváš s Bayernem… to je přece nesmysl, když ta liga má 18 týmů. Taky věřím, že to bude teď sezóní trumf a pak zase příjde pád, ale pořád to nebude žádná tragédie, když pak budou třeba 4.

Reagovat
Seydou Doumbia

To je jako by si napsal že fanoušek Lyonu by měl být potichu a nepsat o nikom křivé slovo, když fandí takovému týmu. Však je jedno odkud ten člověk je i typek z Makedonie může říct že Leverkusen je průměrný tým v německé lize a má to stejnou váhu jako by to napsal Němec. Nezáleží odkud si nebo komu fandíš. To je taky hrozný shit to rozdělovat podle toho kdo má právo to napsat a kdo ne.

Reagovat
Pablos

Taky jsem to nepsal přímo k tomu Leverkusenu, ale k tomu, že to napsal směrem na celou Bundesligu (Bayern je TOP ostatní jsou průměr), z toho mi pramení nabubřelý názor, že uznávám jen TOP kluby… a o to víc mi to příjde směšný, být nabubřelý z nějaký prdele kde žádnej TOP klub ani neexistuje. Ale ať si to má každej jak chce, já jen píšu, že jsem na to alergickej.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
deiw

Tak ono v Německu bych jako nějaký top týmy viděl dlouhodobě jen Bayern a Dortmund. V posledních letech se pak do poháru dostává ještě pravidelně právě Leverkusen a Lipsko, ale neřekl bych, že by mohly brát jako nějakej svůj standart pravidelnou ligu mistrů. Bundesliga je jinak hrozně vyrovnaná, téměř každou sezónu je nahoře klub, který hrál sezónu předtím spíš o záchranu a obráceně. Takže kdyby byl Leverkusen v příštích sezónách v průměru, asi by mě to taky nepřekvapilo.

Reagovat
Pablos

On byl s úplnými pár vyjímkami asi 30 let v TOP6 v Bundeslize… a když je 18 klubů, tak jako mně to průměrácký nepříjde Není ten vyloženě TOP …ale silnej klub to je, byl a i bude… samozřejmě někdy výkyv přijít může.

Reagovat
vladino10

Reagovat
deiw

Pravda, průměr je blbost

Reagovat
verv

Reagovat
Kucka

Reagovat
Pozor skluz!!!

Frimpong je jasný, ale kdo teď koupí Wirtze za kilo? Je mu 20, smlouvu dost dlouhou, Jestli je třeba peněz, můžou prodat Bonifaca a náhrad je v Belgii dost.

RB najdou, trochu změní styl.

Proč by měl Alonso odcházet? Může si dát ještě rok dva v Bayeru a pak vystřídá Carla s naprosto nabušeným kádrem.

Reagovat
Maximm9

Tak kilo v dnesni dobe neni castka, kterou by nejake tymy nedaly. Ja si myslim, ze po nem pujde Bayern, ktery bude delat vsechno pro to, aby se zase vratil na prvni pozici, navic si nemyslim, ze jeho castka pujde dalsima rokama dole, takze kilo letos nebo pristi rok.... to uz je asi jedno.

A jestli zustane Alonso nebo ne, tak je mi vazne jedno. Jen podle zprav a ruznych odhadu by to tak mohlo dopadnout, ze se nekde necha prekecat. V lete bude hodne top klubu bez treneru, tak vzhledem k jeho vysledkum je jeho odchod pravdepodobny.

Reagovat
verv

Vždyť ještě tuhle sezónu neprohráli jedinej zápas. To asi nebude tím, že Bayern je letos slabší než normálně.

Celkově mi přijde docela vtipný označit tým, co jako jedinej v Evropě za celou sezónu neprohrál, jako overrated.

Reagovat
vladino10

Ak by ten titul nevyhrali, tak by to nebolo ze začnú strácať, to by bolo, že musia rupnut doslova zápas za zápasom.

Toto ale vidím ako slabinu Xabiho - nedokáže ten systém prispôsobiť tak, aby bol aj ten schick k niečomu- v tom poslednom zápase BL bolo pekne vidno, ze tam beha hore dole po vápne, ale centrov naňho išlo 0, všetko po zemi

Reagovat
fenixLFC

na druhu stranu schick nie je natolko svetovy hrac aby sa mu prisposoboval cely system a zazite mechanizmy.

Reagovat
vladino10

No to áno, na druhej strane ten hrot im brutálne škrípe a za mňa by ten trener mal trochu reflektovať to, že bonifejs je preč a ma tam iný typ hráča. Hocikto kyo tam od zranenia Victora naskočil bol absolútne stratený a je pravda, že pár zápasov tam bayer v druhej polovici sezóny fakt dotlacil skôr vôľou ako nohami

Proste ten pato je tam aktuálne ako päsť na oko, pritom to je hráč ktorý je schopný dávať góly, kopec zápasov však vyzeral skôr že je na príťaž.

Reagovat
vladino10

A poviem aj konkretne- pimpong a grimaldo sú často v situácii, kde sú z krídla sami na hranici vapna. Vo vápne skvelý hlavičkar schick a miesto centra ide lopta do vápna po zemi, pripadne do zadu. Niektoré situácie tam fakt volajú po centri, akurát ten center proste nepríde, pošleš mu to po zemi a čakáš, že sa zbaví hráča tak ako bonifejs. No nezbavi

Reagovat
Pozor skluz!!!

To ne, ale hrot tam je od toho, aby dával góly - většinou, a pak je třeba mu k tomu poskytnout podmínky.

Reagovat
zurix_new

Boniface nehrál už 9 zápasů a od té doby 8 výher a 1 remíza, půjde to snad i bez něj

Reagovat
Rudnevs

Len počkaj, tie ťažké časy ešte prídu. Doteraz mal Bayer šťastie, až príliš.

Reagovat
icka

Reagovat
HalaMadrid_Flx

cmon

Reagovat
kattos

Reagovat
fenixLFC

sorry ale to ze maju stastie a nemozu to udrzat atd tu pises uz dva mesiace. pochybujem teda ze by dali unbeaten sezonu ale vobec nic nenasvedcuje njakemu velkemu kolapsu. ziaden tim v europe nebude dominovat celu sezonu a vyberie si slabsie obdobie. vtedy je ale podstatne ze aj vtedy tie zapasy dotiahnu. a to leverkusen robi, vyhravaju zapasy aj ked im chyba bonifac a musia tam hrat so schickom. cize cele to tvoje tvrdenie sa da velmi jednoducho otocit- otazka je dokedy budu mat toto slabsie obdobie a zas sa vratia do plnej prevadzky, ked dnes vyhraju tak si mozu dovolit v poslednych 8 zapasoch trikrat prehrat aj za situacie kedy by bayern vsetko vyhraval

Reagovat
Bastaron

Reagovat
Kucka

Tady se fakt nezavděčíš, tým, o kterém by to před sezonou nikdo neřekl, je v dubnu neporažený ve všech soutěžích, hraje o treble a stejně to schytá, že mají jenom štěstí nebo že jsou strašně overrated.

Reagovat
verv

Reagovat
Hachim Mastour

Granit Xhaka power

Reagovat
vladino10

Prečo ste vlastne toho Granáta pustili? Je skvelý

Reagovat
Mönchengladbach

Chtěl vyhrát ligový titul.

Reagovat
Acquanni

On už byl ready odejít zpět do Německa dřív. Už se to řešilo, že měl s rodinou sbaleno, ale po rozhovoru s Artetou se rozhodl, přišel domů a oznámil, že se nikam neodchází. Arteta ho už tak udržel déle a bylo to pro tým hodně důležitý. Já bych ho měl hrozně rád v týmu pořád, ale díky příchodu Rice už nebylo udržení Xhaky rozhodně tak stěžejní, jak předtím. Navíc bych k tomu počítal i to, že přišel ještě jako ten zkušený do středu Jorginho. Jsem hodně rád, že se Xhaka tak chytil a jde si s Bayerem pro titul

Reagovat
Geordies

Ten hype kolem Alonsa se mi vůbec nelíbí, jelikož to ve finále může uškodit jen jemu samotnému.

Leverkusen sleduju už pár let a velký kredit tady fakt patří Seoanemu, který dokázal vytvořit kvalitní, nadějnou kostru, která bavila fotbalem. Jeden talent vedle druhého - Kossonou, Tapsoba, Frimpong a Hincapie, v záloze Palacios, Wirtz je fotbalový génius, u mě ještě o něco nad Musialou, vepředu Schicky, Adli...fakt se na ně strašně hezky koukalo. Ale vždy jim něco chybělo. Defenzivní hrubky nebo desetiminutové výpadky, které je stály zápas.

Teď se Xabimu nusí nechat, že to vyladil perfektně. Dyť Grimaldo a Boniface jsou oba majstrštyk, Xhaka nemluvě! Na druhou stranu ale člověku někde vzadu furt vrtá hlavou: Není to sakra i tím, že ten tým konečně vývojově dozrál a kluci konečně předvádí svůj potenciál naplno ? Fakt nechci, ať to vyzní, že se Xabiho snažím shodit, naopak. Uznávám, že to bude kvalitní kouč, kterému hra Leverkusenu sedla. A Leverkusenu sedl Xabi. Jenže takových trenérů, kteří svého času bavili fotbalem napříč Evropou a veřejnost je vynášela do nebes, aby následně tvrdě narazili a byly za klauny internetu, najdeme nespočet - Villas-Boas, Potter, Ten hag, Sarri nebo Rangnick by mohli povídat. Snad to Xabi zvládne a nějaký ten rok si u farmaceutiků ještě pobyde, tak držím palce

Reagovat
Rudnevs

Rangnick je v tom zozname trochu navyše, ak je ten niekomu na smiech, tak ten človek nemá poňatia o futbale.

Inak teda súhlasím, že káder sa budoval už aj pred Xabim, ale tú konečnú bodku tomu dal až práve on. Bez neho by boli možno tak tretí.

Reagovat
Pozor skluz!!!

Každý z těch trenérů potřebuje mít ten kádr nějak udělaný, ne vždycky si to sedne.

Sarri loni uhrál 2. flek s Laziem, Villas-Boas se na fotbal úplně vysral, Ten Hag je v nějvíc rozesraném klubu světa, Potter není trenér pro špici tabulky, ale i díky němu (stejně jako Seoane připravil půdu Xabimu) moho De Zerbi ještě něco přidat.

Stejně tak z těch nejlepších trenérů má každý nějaké škraloupy v životopise, nezdary.

Ragnick je trochu jiná kategorie, to je fakt člověk, kterému chceš víc svěřit nějakou klubovou koncepci než jen lavičku.

Reagovat
Werkrider

Souhlasím se vším co jsi napsal, akorát ne se Seoanem. Tam bych dal veškerý kredit za skladbu týmu Rolfesovi a ano Seoane je hrál, nicméně pak taky Leverkusen skoro úplně zazdil.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele