Zahrál si pod Mourinhem nebo Guardiolou. Kdo utvářel kometu jménem Alonso?

19.12.2023, 10:39
Aktuality
Xabi Alonso (© AFP)

Xabi Alonso je nejen v Německu, ale i v celé Evropě velmi oceňovaným trenérem, který se prezentuje vyspělým pojetím hry. A není divu, bývalý záložník Realu Madrid, Liverpoolu nebo mnichovského Bayernu trénuje Leverkusen od října 2022 a v prosinci letošní sezony dovedl Werkself do čela bundesligové tabulky. Jeho svěřenci v 15 zápasech nasbírali 12 výher a tři remízy, což z nich dělá jediný neporažený tým v TOP 5 evropských ligách.

Již v minulé sezoně předváděl Leverkusen pohledný fotbal, jenž fanoušky nadchl. Alonso během několika měsíců zavedl atraktivní, všestranný a efektivní systém hry, díky němuž Bayer v současné době vypadá poprvé od začátku roku 2000 jako vážný uchazeč o titul německého mistra.

Sám Alonso byl za svou profesionální kariéru nejen vynikajícím záložníkem (701 zápasů, 43 gólů a 67 asistencí). Byl také hráčem, který se formoval pod legendárními trenéry. Proto nabízíme souhrn těch nejvýznamnějších koučů v Alonsově kariéře a poodkrýváme, jak ovlivnili vývoj rodáka z Tolosy.

Rafa Benítez - Liverpool (2004-2009)

Jedním z nejdůležitějších titulů, které Alonso jako hráč získal, byl jeho první. Ve finále Ligy mistr v Istanbulu v roce 2005 proti AC Milán sice Liverpool prohrával 3:0, nakonec však dotáhl zápas do nerozhodného stavu na konci základní hrací doby a vynutil si penaltový rozstřel. V něm se pak radovali právě členové anglického týmu.

Kromě Alonsa, který hrál pod Benítezem na Anfieldu povětšinou klíčovou roli, byli součástí týmu i tehdejší čeští reprezentanti Milan Baroš a Vladimír Šmicer.

Rodák z Madridu upřednostňoval fyzicky náročný systém hry, v základu velmi podobný anglickému stylu. Alonso v něm převzal roli fyzicky zdatného a agresivního "box-to-box" záložníka. Obvykle se však více věnoval distribuci míčů a organizaci hry. Podstupování soubojů a napadání přenechával jiným, například Luisi Garcíovi nebo Javieru Mascheranovi, který do Liverpoolu přestoupil v roce 2007.

Manuel Pellegrini - Real Madrid (2009-2010)

Pellegrini trénoval Real Madrid pouze jednu sezónu. Za tu dobu vyhrál 36 zápasů, pětkrát remizoval a sedmkrát prohrál, takže jeho bilance nebyla nutně špatná. V La Lize však prohrál s Barcelonou a ani přes nasbírání 96 bodů nezískal mistrovský titul, navíc vypadl z Ligy mistrů s Lyonem a ze španělského poháru s třetiligovým Alcorcónem po porážce 0:4.

Florentino Pérez však využil tuto sezonu k podpisu několika špičkových hráčů. Jedním z nich byl právě Alonso. Záložník se rychle ocitl v základní jedenáctce a pod Pellegrinim nakonec odehrál 41 zápasů.

José Mourinho - Real Madrid (2010-2013)

Po několika neúspěšných letech, kdy byl klub zastíněn Barcelonou Pepa Guardioly, podepsal madridský celek Josého Mourinha, který přišel na Santiago Bernabeu s životopisem, v němž měl na kontě vítězství v Lize mistrů s outsidery Portem a Interem Milán. Není překvapením, že Portugalec svěřil Alonsovi stěžejní roli. Záda mu tehdy kryli také Khedira, Lass Diarra, Gago a Granero.

Alonso a Mourinho v Evropské lize (©AFP)

Pod Mourinhem získal Alonso ligový titul, Superpohár i triumf v Copa del Rey. V Lize mistrů se dostal do semifinále, kde však prohrál s Bayernem. Během tří let pod Mourinhem odehrál pokaždé více než 40 zápasů za sezonu.

Carlo Ancelotti - Real Madrid (2013-2014)

Xabi Alonso prožil v sezoně 2013/2014 jeden ze svých nejlepších ročníků v dresu Realu Madrid. Real Madrid v ní po více než desetiletém čekání opět vyhrál Ligu mistrů poté, co ve vypjatém finále porazil Atlético Madrid. Carlo Ancelotti, který byl zpočátku zpochybňován, sestavil tým, který měl ve svém repertoáru jak styl tiki-taka, tak defenzivní hru s rychlými protiútoky.

Pod Ancelottim si Alonso připsal 42 vystoupení, načež přestoupil do Bayernu Mnichov. Tam na něj čekal současný manažer Manchesteru City Pep Guardiola.

Pep Guardiola - Bayern Mnichov (2014-2016)

Alonso odešel z Realu Madrid ze spíše technické soutěže do fyzicky orientované německé ligy. Také v Allianz Areně však přijal významnou roli a rychle se prosadil do základní sestavy. Alonso odehrál za Bayern 117 zápasů a během pouhých tří let získal tři tituly německého mistra, domácí pohár a Superpohár.

Vicente del Bosque - Španělsko (2008-2014)

Ve Španělsku si fanoušci Alonsa pamatují jako jednoho z mála hráčů, kteří si dokázali zajistit místo ve středu zálohy La Roja i v době vrcholící éry Sergia Busquetse, Xaviho Hernándeze a Andrése Iniesty. Vicente del Bosque využíval Alonsových předností a nasazoval ho jako hlouběji hrajícího středního záložníka, přičemž Iniestu často posouval o něco dál dopředu.

Alonso po vítězství na mistrovství světa v roce 2010 (©AFP)

Tento taktický tah byl jedním z faktorů, které Španělsku umožnily vyhrát mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice. Za zmínku stojí, že ve finále byl Alonso zasažen do hrudi velmi nepříjemným kopem Nigela de Jonga. Kromě MS vyhrál španělský záožník také mistrovství Evropy 2012 a mistrovství Evropy 2008 (ještě pod vedením Luise Aragonése).

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Rafael Gómez

Komentáře (69)

Přidat komentář
Aldeano

Reagovat
LyEX

Tohto trenéra by si malo City vytipovať ako náhradu za Guardiolu, zatiaľ sa mi páči maximálne , oproti Artetovi je mi trochu viac sympatickejší, asi tým správaním na ihrisku sa viac podobá na Guardiolu, kdežto Arteta začína jemne pripomínať toho Loca z Atletica alebo Conteho. P.S. nespomenúť, že aktuálne trénuje nejakých čechov aj cez to, že v časti LFC kariéry nesmeli chýbať, je za mňa kaňka

Reagovat
El Cid z City

Předběhnul jsi mě.

Reagovat
misinho7

ten pojde do Realu

Reagovat
Well

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
Pony Slaystation

Jeden z nejlepších záložníků, navíc evidentně inteligentní, přeju mu to!

Reagovat
Fenix

Konečně se na Eurofotbalu zmiňuje, že Pellegrini trénoval i Real.

Reagovat
Rothbard

Budoucí prezident Slovenska.

Reagovat
Neutron

Reagovat
vladino10

Peter Kuťka

Reagovat
pistacik11

Kto?

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
technecium

Dobrej hype

Reagovat
JM

Reagovat
Rothbard

kňúúú

Reagovat
Greaber

Vadí ti to hodně, že nikdy nepůjde do žádnýho tvýho oblíbenýho klubu ?

Reagovat
10adam

Ani do Hradce?

Reagovat
technecium

Ne, pac by tam shořel.

Reagovat
Well

Tam to hoří i bez něj.

Reagovat
misinho7

Reagovat
Tomanatura

Je to super typek, ale ma nulovy tlak a v tymu o tridu lepsi hrace nez zbytek ligy. Vysledky ma vynikajici, mozna da sj titul, pral bych mu to, ale prece netrenuje Darmstadt.

Reagovat
nani92

Reagovat
Aldeano

Reagovat
misinho7

Reagovat
SixtoRodriguez

Reagovat
raduinho

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Well

Reagovat
ACSeRw!n

???????

Reagovat
raduinho

Reagovat
Gazdo

Zatial teda jeho tim predvadza viac ako Xaviho Barcelona

Reagovat
technecium

Povíme si po sezoně

Reagovat
Gazdo

Titul pravdepodobne neziska ale uz to ze o neho bojuje je uspech. Predsa len je to Bayer Leverkusen nie Barcelona

Reagovat
Well

Reagovat
Manik...

.. je Xavi

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
freeSanchinho

Hlavně ať už mi nikdo netvrdí že trenér potřebuje čas na to aby otiskl svůj rukopis do hry svého týmu po tom co předvedl on s Bayerem…

Reagovat
El Cid z City

Reagovat
freeSanchinho

Reagovat
LyEX

Táto tvoja teória sa potvrdzuje u ETH, len on svoj rukopis vtlačil skôr fanúšikom do sietnice - okamžite.

Reagovat
freeSanchinho

Však to myslím hlavně v souvislosti s ETH…je jasný ze pokazdy jsou okolnosti jiný ale já u nas nevidím žádný pokrok ..

Reagovat
LyEX

Tak ono sú tréneri, ktorí ťažili zo systému klubu a zapadli napriklad Potter v Brightone a práve ETH v Ajaxe alebo mali k dispozícií skvelé poskládane mužstvá a pokračovali v práci za mňa to je Zidane v Reale, potom sú tréneri, ktorých rukopis uvidíš ako Guardiola, Arteta aktuálne, Klopp, ale aj im trebalo viac ako sezónu na pretvorenie systému v City prvý rok bol podpriemerný, Arteta v Arsenale tiež zmena bola viditeľná, ale veľa veci ešte nebolo doladených, Klopp to isté, u Alonsa to isté, ako píšu už minulú sezónu hral zaujímavý futbal, ale až túto ma aj výsledky, takže nie okamžité to nie je podľa mňa.

Reagovat
freeSanchinho

Okamžité zlepšení jsem ani nečekal a je jasný ze se musí sejít hodně okolnosti aby si to sedlo rychle jako u něho ale mas určitě pravdu v tom co píšeš. Přijde mi ze spis SAF nastavil takovou laťku kterou už nikdo neprekoná a naši fanoušci to nějak nemůžou pochopit.

Reagovat
Maximm9

Reagovat
Pablos

první půlrok mu to celkem skřípalo né ?

Reagovat
freeSanchinho

První půlrok byl nic moc mas pravdu ale podívej jak hrajou teď ..a tak dávno to zase není .. všechno si sedlo ..chtěl jsem říct ze to nemusí bejt pravidlo ze trenér potřebuje 3-4 roky na to aby to začalo fungovat .. musí se proste sejít hodně věci okolo ve správný čas ..což u nás zatim nefunguje skoro nic ..

Reagovat
Pablos

Ferrari

Reagovat
Spalovač šancí

Stačil odrážkový seznam, zásadních věcných poznatků je v článku poskrovnu.

Reagovat
Heisenberg

To už dávno nepíše člověk, ale Fišara.

Reagovat
Bakary3

Taky bych čekal něco hlubšího o tom, co a proč se od koho naučil než "hrál v letech x-x tam a tam, s tím a tím, úspěchy..."

To si najdu na Wiki

Reagovat
SpartaOvenka

V tom lepším případě ještě musíš hledat na wiki, v tom horším (pro autora článku) to prostě víš

Reagovat
Spalovač šancí

Ono je to těžké, protože, co se od koho naučil, ví on jen sám. Biografii ještě určitě nepsal, rozhovor na dané téma taky pravděpodobně nedával. Takže já bych takový článek snad ani nepsal ...

Reagovat
Bakary3

Souhlasím.

Když už si autor vybral tohle téma, měl tomu dát opravdu dost péče, třeba popsat nějaký společný prvky jeho hry s týmy, kde působil, výběr hráčů...

Ale to téma si prostě vybral a nakonec tak nějak sepsal jeho kariéru. Tak to nemá moc hodnotu.

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
pa3ce

Tieto články prídu často so zaujímavou témou aby bol obsah vlastne dosť často nulový. Škoda.

Reagovat
ACSeRw!n

AI generated clanek

Reagovat
wyqinac

proc je v casti s Mourinhem zmineny, ze se jednou dostal do semifinale a vypadnul s Bayernem? Pod Mourinhem bylo semifinale kazdou z tech tri sezon

Reagovat
Heisenberg

Příští sezonu Real, případně od půlky příští sezony bude zachraňovat Pool od sestupu po Floppiádě.

Reagovat
rominhoFCB

OT: Na uzsi zoznam potencialnych posil na post defenzivneho zaloznika Barcelony sa dostal aj Pierre-Emile Højbjerg. Nikdy som ho podrobne nesledoval, ale na youtube vyzera uchvatne, ale to castokrat klame. Aky mate na neho nazor ? Mal by na Barcelonu ? Preco v sucasnosti nehrava ? Aka moze byt jeho cena ?

Reagovat
PanAu

Je úžasný, berte ho hned

Reagovat
vladino10

Dokonalý nástupca romeua

Reagovat
j_mrazik

Nepůsobí extra fotbalově ani v Tottenhamu.

Reagovat
Ingimir

"Alonso během několika měsíců zavedl atraktivní, všestranný a efektivní systém hry, díky němuž Bayer v současné době vypadá poprvé od začátku roku 2000 jako vážný uchazeč o titul německého mistra."

v 2002 keď im titul ušiel o bod (a mimo toho prehrali finále pohára a LM) ako vážny uchazeč nevypadal? a prečo od začátku roku 2000 keď ten titul prehrali v poslednom kole?

Reagovat
Kucka

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Jason_

On nechce byt kometa , kometa je jen kratko...

Reagovat
ACSeRw!n

uz kdyz ho clovek videl na hristi, tak bylo jasny, ze to bude skvelej trener

Reagovat
Well

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele