Valverde označil fungování VARu za absurdní. Měl opravovat jen hrubé chyby, myslel si kouč

13.03.2023, 10:05
Aktuality

Trenér Athleticu Ernesto Valverde (59) po těsné prohře 0:1 s Barcelonou těžko hledal slova. Jeho tým v závěru vyrovnal, ale VAR branku Iňakiho Williamse kvůli sporné ruce odvolal. Baskický celek tak prohrál čtvrtý z posledních pěti zápasů a v tabulce La Ligy zůstal na deváté příčce.

Athletic sice na konci prvního poločasu inkasoval úvodní gól zápasu z kopačky Raphinhy, ve druhé části byl ale lepším týmem a Barcelonu přehrával. Na tabuli svítila 87. minuta, když Williams pláchl obraně Katalánců a s lehkostí překonal Marca-Andrého ter Stegena. Zatímco stadion San Mamés slavil vyrovnání, VAR přezkoumával souboj, který gólovému úniku předcházel.

Na začátku celé akce byl střet Ikera Muniaina s Frankiem de Jongem. Kapitán domácích mužstva hluboko na vlastní polovině obral nizozemského středopolaře o míč, ve výskoku si ale pomohl rukou a VAR jeho provinění odhalil. Rozhodčí Gil Manzano po konzultaci s kolegou od videa branku odvolal, což rozlítilo i jinak zdrženlivého trenéra Valverdeho.

"Myslel jsem, že VAR je tu od toho, aby opravoval hrubé chyby. Alespoň to tak bylo od začátku prezentováno. To aby rozhodčí upozorňoval na sotva znatelnou ruku, která se stala pět přihrávek před vstřelenou brankou, to mi přijde absurdní," řekl trenér Athleticu.

"Nelíbí se mi, že na hřišti si těchto věcí nikdo nevšimne a někdo zvenčí do toho tak necitlivě vstupuje. Vždycky se najde nějaké porušení pravidel, kvůli kterému by se mělo přerušovat, ale to už není fotbal. Nás teď něčí angažovanost připravila o body. Udělali jsme pro ně hodně, ale bohužel to nevyšlo," dodal Varverde.

Autor: Livesport.cz / César Suárez

Komentáře (38)

Přidat komentář
Rizek

Ta ruka nebyla sporná, ale úplně jasná.

Nicméně Baskové hráli výborně a měli na minimálně jeden bod. Ti jezdili ...

Reagovat
EaP

Nás rozhodcovia pripravili o postup do osemfinále LM. Xavi sa vyjadril o dosť diplomatickejsie a všetci to kritizovali ako plačeme a mali sme si to vybojovať na ihrisku. Tu je jasne porušenie pravidiel a zase sme zlí, lebo rozhodca neuznal neregulerny gól a Bilbao sa cíti poškodené. Žiadna sebareflexia . Áno, druhý polčas Bilbao hralo skvele, ale nedokázalo streliť gól. Môžu byť frustrovaný sami zo seba. Dovolím si povedať, že dat tie šance Lewa ktoré mal v prvom polčase, druhý by sa len dohraval.

Reagovat
Rizek

Xavi je prostě na paškále, ale může si za to trochu i sám. I já jako dlouholetý culé z něj cítím alibistu už od dob jeho aktivní kariéry.

Ernesto byl v emocích a přehnal to. Mluví o pěti přihrávkách před gólem, ani to byly přihrávky dvě. Mluví o tom, že je někdo připravil o body, když o body se připravili sami svou špatnou koncovkou. Někdy by se rozhovory měly dávat až den po zápase.

Reagovat
Rizek

A jen teda ještě - další věc - Ernesto sám říká, že to bylo porušení pravidel, takže tady prostě není o čem. To jako chtěl říct, že sice porušili pravidla, ale viník je ten sudí, co se aktivně podíval na záznam? Neuvěřitelný.

Reagovat
smazaný uživatel

Momentálně ale ve Španělsku platí, že "Neúmyslná hra rukou bude trestána pouze v případě, že gól padne přímo a okamžitě."

A tady ģól rozhodně nepadl přímo a okamžitě, byl to 70 metrů daleko, takže i když ruka byla, gól měl platit.

Reagovat
Rizek

A ruka byla neúmyslná, když šel přímo do souboje nataženou rukou proti míči?

Reagovat
ttopi

Gól padl po dalších 2 přihrívkách, v podstatě to šlo po odražení z tohoto souboje rovnou dopředu. Nebylo to takový to na 10 přihrávek a dalších 30 vteřin.

Reagovat
Visca el barca

Reagovat
vceradnesazitra

Barcička má pošéfované

Reagovat
Rizek

viděl jsi to?

Reagovat
vceradnesazitra

Jak si zaplatili sudí? Jo, o tom je mnoho důkazů

Reagovat
Rizek

Takže jsi to neviděl. OK

Reagovat
ttopi

O tomhle není důkaz právě ani jeden. Vsadím boty že ta pseudokauza vyšumí.

Reagovat
Cracker10

Ruka je proste ruka, tak fakt nevim co resi.

Reagovat
ttopi

Kdyby to bylo těch 5 přihrávek, jak Valverde říká, tak prosím. Jenže tak to právě nebylo. Možno vidět zde.

https://twitter.com/SiaranBolaLive/status/1635100256793927680?s=20

Reagovat
Eichel

Reagovat
smazaný uživatel

Podle aktuálních pravidel RFEF:

https://twitter.com/rfef/status/1425756233336823810?t=mX42UxfeCmrm7tk92rZVQw&s=19

"Las manos involuntarias solo serán sancionables si se logra un gol directa e inmediatamente".

"Neúmyslná hra rukou bude trestána pouze v případě, že gól padne přímo a okamžitě."

To se nestalo, takže jednoznačná chyba rozhodčího, gól měl platit.

Reagovat
Rizek

Podívej se na záznam - Muniaín jde do souboje. Ještě metr před tím, než zasáhne míč do jeho ruky na míč kouká. Pak dá ruku nahoru a otočí hlavu (reflexivní reakce). Míč zasáhne rukou v nepřirozené pozici. Tady prostě fakt nevím, čeho se chytáš.

Schválně si ten záběr rozfázuj - kouká z metru na balon, který poté zasáhne rukou. Neúmyslné?

Reagovat
smazaný uživatel

Až na to, že nebyla neúmyslná. Tuhle demagogii si běž hrát na fórum Bilbaa.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, byla 1000% úmyslná Rozhodně se nebudu hádat s místníma gloryhunterama Barcy, kteří budou obhajovat jakejkoliv zářez Holt pravidla se posouvají, ale když je potřeba, tak se vždycky ohnout ve prospěch Barcičky. A tak máte 4 body navíc z posledních 2 zápasů, gratuluju Holt víc než jen klub

Reagovat
Rizek

Tak zatím jsi tady nepředložil nic, o čem by bylo možno diskutovat.

Rozfázoval sis ten souboj? Koukal Muniaín z metru na míč, do kterého pak šel rukou?

Nahoře píše fanda Realu, že ruka neoddiskutovatelná. Je to teda taky skrytej gloryhunter Barcy?

Reagovat
smazaný uživatel

Když jdeš do souboje o míč rukou napřed, tak co to tedy je? Zásah bohů, ve kterém je chudák Muniaín nevinně? Ne, má si prostě dávat pozor, co dělá s tělem. Pokud to neumí, ať jde hrát házenou.

Reagovat
patas92

Díky ruce Athletic získal bálon, který by jinak odkopl De Jong, šli jste díky tomu do brejku a celé to netrvalo ani 10 sekund.

Reagovat
Well

Nevím jestli je relevantní řešit čas, míč prostě byl odebrany proti pravidlům a jestli si dal tým 5 nebo 15 přihrávek by mělo být irelevantní.

Reagovat
Rizek

Tady máš výtah z pravidel fotbalu.

12.14 Při rozhodování, zda se jednalo o hru rukou, musí rozhodčí posoudit tyto

aspekty:

 zda hráč rukou (rukama) učinil své tělo nepřirozeně větším

 zda se jednalo o pohyb ruky k míči nebo o pohyb míče k ruce

119

Pravidlo 12 – PŘESTUPKY A PROVINĚNÍ

 zda jeho ruka byla v přirozené poloze, odpovídající pohybu těla hráče

 zda hráč neměl ruku nad úrovní ramene

 zda se snažil předejít tomu, aby se míč dotkl jeho ruky

 zda měl vůbec možnost předejít kontaktu míče s rukou

Ano, hráč učinil svoje tělo větším asi o 20 cm

Ano, jednalo se o pohyb ruky k míči.

Byla v nepřirozené poloze - jde do souboje rukou napřed.

Tohle je na hraně, ale vypadá to, že nad úrovni ramene nebyla a tohle je teda jediné pravidlo, které Muniaín neporušil.

Nesnažil - šel do souboje, kde je míč rukou napřed

Mohl předejít - stačilo jít do souboje tělem s rukou u těla, tak jak ti všichni ostatní v tom souboji.

Tohle už stačí?

Reagovat
Well

V tomto případě šel hrát ramenem, ale nešťastně to trefil i rukou, takže jasná, minulý zápas Valencia penaltu měla kopat. Tento zápas za mě měl mít Ter Stegen jasnou žlutou za zdržování, to nevím, co rozhodčí předváděl s tím napomináním. Na druhou stranu tam byl i jeden žlutý zákrok na Gaviho tuším.

Za mě tedy i v zápase Reálu proti Espanyolu byl před gólem faul na Tchoua, protože hrál nohu i míč a z následného nakopu byl gól.

Bohužel Bilbaa je mi docela líto, protože přehravalo Real i Barcu a bez bodu, pak taková Mallorca dá docela šťastný gól a pak to celý zápas zavře a body bere.

Reagovat
Rizek

To napomínání MAtSe bylo vtipný, no.

Reagovat
Rizek

A jináč teda - tobě by nevadilo, kdybyste získali bod po gólu, co neměl platit, protože mu předcházelo porušení pravidel? A to si dovolíš nám tady nadávat do gloryhunterů? No teda ...

Reagovat
smazaný uživatel

Tobě asi není moc jasný význam označení gloryhunter...

Reagovat
Rizek

Je.

Reagovat
smazaný uživatel

Úplně to tak nevypadá...

Reagovat
Rizek

neotravuj s nesmyslama

Reagovat
dave30

Mně je úplně jedno, jestli vyhraje Barcelona, Real, Bayern, MC, Juventus, Sparta, Slavia nebo Zlín. Ale ta ruka byla jasná...

Reagovat
Visca el barca

Fakt ne no

Reagovat
valloire

peníze peníze

Reagovat
dave30

Tato ruka za mě jasná. Nicméně s těmi "hrubými" chybami mám i já problém. Proč se řeší centimetrové ofsajdy? Proč je vyžadována ofsajdlajna? Jestliže bez ní nejsou VARrozhodčí schopni na 100% posoudit, jestli se o ofsajd jednalo nebo ne, tak to přece není hrubá chyba pomezního. A samozřejmě ponechám rozhodnutí, které učinili rozhodčí na ploše. Proč vyžadovat dodržování jednoho pravidla na 100% a u jiných přimhouřit oči?

Reagovat
Truffaldino

Tak zrovna u offsidu je semi-automatický systém a kalibrovaná čára dobrý krok vpřed, celá polemika o tom, zda offside byl či nikoli je transparentní, posuzování je ve všech případech totožné a ve výsledku spravedlivé. A hlavně se tím snižuje možnost jakéhokoliv tendenčního pískání a rozdílného posouzení takřka totožných situací. Vždycky se řešilo, co je ještě jasně viditelný offside a kde stanovit hranici, to co jedni viděli jako neregulérní postavení druzí viděli jako hraniční a pustili by to. Současné řešení je právě pro všechny stejné a nedává prostor k náhodnému ani cílenému ovlivnění výsledku sudími na ploše ani u VARu.

Reagovat
dave30

S tím samozřejmě souhlasím. Jen mi to prostě nejde dohromady s tím, že má VAR odstraňovat pouze hrubé chyby rozhodčího...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele