V Argentině stále netuší, zda se o víkendu vrátí prvoligová kopaná

03.03.2017, 19:04
Aktuality
Zaujalo nás
Argentinská sezona 2016/17 se o tomto víkendu má vrátit se svou jarní částí, zvanou také jako Clausura, ani v tuto chvíli ale není známo, zdali k tomu skutečně dojde. Původně se mělo vykopávat už o druhém únorovém víkendu, kvůli dohadům nad distribucí televizních práv a všeobecnému chaosu se však restart odkládá...

Začátek celé krize se datuje na start ročníku 2009/10, kdy držitelé televizních práv odmítli zvýšit dotace klubů, které následkem toho neměly dostatek prostředků na pravidelné vyplácení gáží, a hráči si záhy čekání na opožděné výplaty zpestřili stávkou.

Tenkrát se do celé věci vložila vláda prezidentky Cristiny Fernández de Kirchner, která Argentinskou fotbalovou asociaci (AFA) s předstihem pěti let přiměla roztrhat platný televizní kontrakt a představila svůj vlastní program Fútbol Para Todos (FPT; fotbal pro všechny).

Na jeho základě se až do konce roku 2015 prvoligové zápasy vysílaly na veřejnoprávních, volně dostupných kanálech, přičemž veškeré reklamní sloty vyplňovala veskrze vládní propaganda. Potom Kirchner prohrála v prezidentských volbách a krátce nato, loni v létě, se rovnou 90 procent klubů vyjádřilo proti doběhnutí stávající smlouvy platné do roku 2019.

V tuhle chvíli tedy sice vláda do konce sezony zůstává právoplatným držitelem vysílacích práv, zároveň už ale zápasy běží na komerčních stanicích a samotná AFA aktuálně jedná o předání práv někomu z trojice Fox-ESPN-Mediapro.

Kluby mezitím čekají na poslední platbu v rámci programu FPT. A hráči mezitím opět čekají na výplaty. Někteří i tři měsíce, ne-li déle. Jen hrstka klubů na televizních penězích není závislá. Například River Plate dle slov pokladníka Andrése Ballotty od vysílacích práv odvozuje jenom sedm procent svých příjmů. Jinde ovšem kráčí o podstatně větší podíl.

I pokud by snad k oné platbě ve výši 350 milionů pesos (21,5 milionů amerických dolarů) během následujících hodin došlo, je nicméně včasné spuštění jarní části argentinské sezony nepravděpodobné. Kluby totiž budou stále namítat, že ani tato splátka nepokryje vše, co mají dostat, a Argentinská unie fotbalistů zase dál neoblomně volá po stávce.

Argentinská fotbalová asociace hráčské odbory nerespektuje a obě strany v posledních dnech soustavně vydávají prohlášení, které spolu ostře kontrastují - což platí dokonce i o včerejším setkání představitelů obou organizací, z něhož si zjevně obě strany vzaly něco dočista jiného.

"Nic se nezměnilo, žádný fotbal nebude," prohlásil rázně šéf unie fotbalistů Sergio Marchi a jeho slovo teď zřejmě bude tím hlavním, jakkoliv si AFA namlouvá přesný opak a nedávno znovu potvrdila víkendový rozpis zápasů. Včerejší hlasování členů unie rozhodlo jasně ve prospěch stávky...

Autor: Tomáš Daníček / independent.co.uk

Komentáře (11)

Přidat komentář
madridcan

Pri ,,kopana" sa mi hneď vybaví Frodo v Green street hooligans a jak ho švagor jeho sestry zjebal

Reagovat
Uwe háže buly

Mě se vybaví Koller s Lokvencem

Reagovat
smazaný uživatel

argentina je jedna velka komedie ... (jinak dik za zajimavy clanek)

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Dolezite, ze nijaka ceska ci slovenska tV na argentinsku ligu prava nema

Reagovat
smazaný uživatel

Podle me Arena Sport, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

To este funguje? pokial viem tak nedavno mali prava na portugalsku a rusku sutaz, momentalne vsak neviem. A Argentinu som nikdy nezaregisroval. Pamatam, ze na Digi mali zo 2 sezony Copu Libertadores

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, funguje. A dival jsem se schvalne do programu a zitra i v pondeli tam mel byt kazdy den primy prenos.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Adyss

aj na stv3 pokial sa nemylim

Reagovat
smazaný uživatel

Inak vdaka za clanok, velmi zaujimavy,prijemne si ho rano po prebudeni citat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele