Neplač pro mne, Argentino. To já pláču za tebe

22.08.2016, 23:01
Názory a komentáře
Nedávná epizodka s Lionelem Messim trucujícím stranou národního týmu posloužila jako solidní zábavná vložka. Barcelonská hvězda se vrátila, aniž by vynechala jediné reprezentační utkání, a tak by se nad vším chtělo jen s pohrdavým odfrknutím mávnout rukou. Jenže to by znamenalo ignorovat širší kontext, který odkrývá hlubokou krizi argentinské kopané...

Lionel Messi měl pozici v reprezentaci vždy automaticky ztíženou. Jakmile po mistrovství světa 2006 pominulo počáteční nadšení z generačního talentu, začalo se mu často vyloženě bez rozmyslu předhazovat, že Argentině nedává tolik co Barceloně, že nedělá takový rozdíl jako Maradona, atd., atd...

I z těchto důvodů uplynulé dva frustrující roky znamenaly větší nápor na Messiho psychiku než na psychiku kteréhokoliv z jeho krajanů.

Předloni přebral sošku pro nejlepšího hráče turnaje jakožto útěchu za krutou finálovou porážku, respektive Higuaínovu neschopnost v zakončení. Loni už na Copě stejnou cenu odmítal, ačkoliv byl tentokrát jako hlavní mozek týmu celkem jasně nejlepší. Letos ve finále neproměnil stěžejní penaltu.

To všechno — spolu s menší zradou jeho spojence-trenéra Gerarda Martina, který pro obě kontinentální finále nepochopitelně vsadil na bojácný herní plán; příliš defenzivní, příliš úporný až agresivní ve svém zaměření na Mascheranem vedený střed pole — se na Messim jednoduše muselo podepsat.

A už jen z tohoto úhlu pohledu se Messiho přirozeně afektované rozhodnutí dalo chápat. Ovšem pak je tu ještě jeden úhel — stavějící rovněž na kumulované frustraci, akorát sesbírané z více stran. Mimo jiné ten úhel, který s Messim sdílí a od počátku sdílelo hned několik spoluhráčů, třebaže se opět veškerá pozornost médií zaměřovala čistě na Messiho rozhodnutí skončit.

"Někteří z nás zvažují, zdali dál pokračovat v národním týmu," sdělil dokonce novinářům zcela na rovinu jinak nedotknutelný Kun Agüero. Podle informací ESPN se mělo jednat o Mascherana s Bigliou. Jiné (a četné) zdroje se zase přidávaly s Banegou, Lavezzim, di Maríou a Higuaínem. To už je skoro celá kostra.

A jistě, je to celé přehnané. Ale taky bezprecedentní. A konečně taky opodstatněné.

Ne snad proto, že Argentina na trofej dál čeká nepřetržitě od roku 1993 a od počátku devadesátých let při zahrnutí Konfederačního poháru nezvládla dohromady osm finálových zápasů. Spíš hlavně proto, že přes veškeré to psychické hroucení se na trávníku ta hlavní rakovina dlí na vyšších místech.

Trenér Gerardo Martino a jeho pobočníci například až do letošního května po šest měsíců neviděli své výplaty, protože svaz jednoduše nemá peníze. Což úzce souvisí s čerstvým skandálem, při němž byl z čela Argentinské fotbalové asociace (AFA) násilně vystrnaděn sám prezident Luís Segura...

Grondonův zhoubný odkaz

Luís Segura se napoprvé dostal do čela svazu nepřirozenou cestou. Původně byl totiž jen dočasným šéfem argentinské kopané poté, co v létě 2014 — krátce po očekávané rezignaci kouče Alejandra Sabelly — zesnul dlouholetý prezident AFA a vyhlášený despota Julio Grondona. S jeho smrtí se vedení asociace měnilo poprvé od roku 1979, a proto se jisté tápání dalo čekat. Přesto jeho míra leckoho zaskočila.

Všeobecně stěží oblíbený Grondona zodpovídá za dramatické zchudnutí asociace, úpadek mládežnické kopané (o obou více níže) a nepřímo i několik lidských životů, které si vyžádal nikterak potlačovaný kulturní fenomén tzv. 'barra bravas'. Za co už ale ani Grondona nemůže, to je například hnedle groteska, kterou se ukázala být volba jeho nástupce.

Nejprve se nečekaně oznámilo, že Luís Segura bude post 'dočasně' držet déle než rok, až do vypršení původního mandátu Grondony (říjen 2015), ovšem takové zarážející rozhodnutí ještě nebylo nic proti tomu, když z následného regulérního hlasování dokázalo 75 volitelů vykouzlit zázračnou remízu 38-38. Segurův jediný vyzyvatel, televizní persona a viceprezident San Lorenza Marco Tinelli, nakonec musel začátkem června letošního roku z boje sám odstoupit, aby se Segura konečně stal regulérním lídrem...

... a to vyloženě jen na pár dnů. Už Tinelliho rezignace na pokračování trapného závodu koneckonců divže nezapadlo ve vlně zpráv o zpronevěřených příjmech z televizních práv. Pro Seguru nešlo o první skandál, to bychom jinak nebyli v Argentině; jmenovec slavného dominikánského zpěváka byl už dříve zapleten do kauzy ohledně odprodeje již zakoupených lístků na zápasy MS, které záhy skončily v rukou nechvalně proslulých 'barra bravas'. Avšak letošní aféra byla přeci jen jiné monstrum. Dokonce takové, že v době finále Copy América byla AFA pod přechodnou kontrolou nezvykle intervenující FIFA.

Už roku 2011 Grondonovi před novináři uklouzlo takové 'malé' doznání, že mu vlastně televizní peníze pomáhají ve vymáhání různých laskavostí od jednotlivých klubů, čímž jím ražené heslo "Futbol para todos" (Fotbal pro všechny) nabylo nového rozměru — lépe řečeno parafráze ve volném znění "(Peníze na) fotbal pro všechny (kdo mi půjdou ochotně na ruku)".

Jen pár dní po Grondonově náhlé smrti potom tato poctivě rostoucí bublina splaskla, když byla provedena razie kanceláří AFA. Podezření mělo padnout konkrétně na období let 2009-2015, na jehož počátku svaz ukončil spolupráci s největší televizní společností a místo toho podepsal novou smlouvu se samotnou vládou. Její hodnota zprvu odpovídala 41 milionům pesos; dnes už je to milionů 116 (bezmála sedm milionů eur).

I přes tak drastický nárůst ocenění televizních práv ovšem AFA 'záhadně' nebohatne, ba naopak chudne. A příčiny jsou poměrně banální stejně jako zarážející — svaz v podstatě načerno financuje provoz nejednoho argentinského klubu, když peníze tradičně rozpůjčovává bez jakýchkoliv úroků, a proto je nezřídka vidí naposledy.

Právě touto cestou za uplynulou dekádu dluh všech domácích celků vůči AFA vzrostl o stěží uvěřitelných 473 %. Roku 2009 — tedy na rozjezdu nové éry TV práv — činil souhrnný závazek argentinských klubů vůči své matičce přesně 348 milionů pesos (20,7 milionů eur), což samo o sobě značilo 27procentní skok oproti předešlému roku. Na silvestra 2010, kdy stihl uplynout pouhý rok a čtyři měsíce od podpisu nové smlouvy, dluhy narostly o dalších 38 procent.

Ale dobře, to jsou jenom nějaká od pohledu vysoká, povrchní čísla, že? Pojďme teď tedy díky vynikající studii prestižního argentinského listu La Nación zarýt ještě o něco hlouběji a posvítit si na jednotlivé kluby...

Tak třeba samotné Independiente, nejzadluženější z celků a zároveň nejúspěšnější argentinský aktér dějin Copa Libertadores, aktuálně v červených číslech laškuje s hranicí stovky milionů pesos (skoro šest milionů eur). Ke stejné částce se dále blíží taky Argentinos Juniors, mimochodem další kontinentální šampioni (1985), a přes 80 milionů se vyšplhaly ještě celky Banfieldu a Quilmese. Pouze Quilmes se z daného výkvětu nikdy nestal poválečným ligovým mistrem.

Pokud bychom udělali pomyslnou tlustou čáru za uplynulou dekádou, pouze třicet z celkového počtu 170 zkoumaných argentinských klubů by se mohlo tváří v tvář AFA pochlubit pozitivní bilancí. V tomto malém okruhu celků nenajdeme ani Boku Juniors (ačkoliv ta se zdaleka neřadí k nejzadluženějším subjektům), naopak neméně slavné River Plate tam jako jeden z pouhých pěti prvoligistů figuruje.

Obecně vzato je River Plate vlastně jediným elitním argentinským klubem, který není finančně závislý na řídícím fotbalovém orgánu země. Vděčit za to může čtyřletému prezidentskému období kapitána mistrů světa z roku 1978 Daniela Passarelly (2009-2013), ale i parádním úspěchům na mezinárodním poli. Dle pokladníka River Plate Andrése Ballotty tvoří příjmy z televizních práv akorát zanedbatelných šest procent klubového rozpočtu. Přezdívce Los Millonarios je tedy činěno zadost.

Na takto nerovný vztah mezi kluby a domácí asociací přirozeně v důsledku netrpí pouze ligová scéna plná finančně nevyrovnaných účastníků, ale částečně i reprezentace. Vzhledem k tomu, že je AFA v dané situaci nucena neustále hledat nové zdroje příjmů, dělá se poslední dobou z národního týmu tak trochu cirkusová společnost obrážející širý svět kvůli více či méně zbytečným přátelským zápasům.

Tady se nám přitom na scénu vrací Lionel Messi, ta hlavní atrakce metaforického cirkusu. Když totiž svaz dojednává přípravné utkání, jsou v nabídce dvě ceny — jedna za Argentinu s přítomností Messiho, jedna za Argentinu bez něho. Když se Messi před 10 lety ocital na rozjezdu reprezentační kariéry, nijak se ještě nerozlišovalo a Argentinci si za každý přátelák účtovali 300 tisíc pesos. Dnes je to už milion za národní tým bez argentinské hvězdy a půldruhého milionu za Messiho účast, což je rozdíl zhruba 30 tisíc eur.

Zde tedy máte dodatečné vysvětlení toho, proč se fenomenální číslo 10 předloni v říjnu vláčelo do Hong Kongu, aby se dvěma góly podílelo na povinné demolici domácích v poměru 7:0...

Hladové krky argentinské mládeže

To bychom tedy měli už několik velice pravděpodobných zdrojů Messiho frustrace — věčný Maradonův stín, prohraná finále, únavné přáteláky. Jedním dalším relevantním faktorem by však mohl být také celkový stav argentinské mládežnické kopané na mezinárodní úrovni.

Sám Lionel Messi býval prominentní postavou různých akcí s věkovým omezením. Kvůli tahanicím se španělskou stranou sice kompletně přeskočil kategorii do 17 let (kde na druhou stranu jeho generace s Bigliou, Garayem či Gagem tak jako tak brala roku 2003 bronz), ovšem ihned záhy coby čerstvý dospělák slavil mezi dvacetiletými (2005) a za další tři roky si připsal na konto i cenný olympijský triumf.

Tehdy do Pekingu pod argentinskou vlajkou hrdě cestovali také Sergio Agüero, Juan Román Riquelme, Ángel di María či Javier Mascherano. Pravda, tenkrát samozřejmě nic nekomplikovala výroční Copa América, ale i tak jde o dramatický kontrast s letoškem. Fanouškům byli dávno před Olympijskými hrami v Riu slibováni alespoň Paulo Dybala, Luciano Vietto, Matías Kranevitter, Mateo Musacchio, Leandro Paredes, Joaquín Correa či Ramiro Funes Mori... aby nakonec všichni bez výjimky zůstali doma.

Takové fiasko bylo vrchem doprovázeno rezignací ztrápeného kouče Gerarda Martina, ale i seriózními spekulacemi o tom, že Argentina ani nedokáže složit a do Brazílie včas odeslat svůj 18členný výběr, což nevyhnutelně následovalo rovněž fiasko výsledkové.

Albicelestes tedy v Brazílii nehráli nijak extrémně zle — stačilo ostatně, aby Jonathan Calleri proměnil pár svých tutovek, a bezpochyby šli dál na úkor semifinálové senzace z Hondurasu — ovšem jejich debakl v základní skupině nakonec jenom vhodně dokresluje větší obrázek. Na první překážce totiž Argentinci končili i na loňských srazech smetánky do 17, respektive 20 let.

Něco takového v Argentině nedávných časů samo sebou nepamatují — a všechno to opět souvisí s diletantským počínáním domácí fotbalové asociace. Kouč olympijské výpravy a světový šampion z roku 1986 Julio Olarticoechea již dříve upozorňoval na hladovějící mládežnické výběry na základně AFA, kde si nemohou dovolit platit ani "blbé špagety", a po turnaji se pak do svazu pustil ještě jednou:

"Caldera, můj asistent, dělá tisíc různých věcí. Vydělávat má 18 tisíc pesos měsíčně (něco přes tisíc eur - pozn. red.) a po tři měsíce už nic z toho neviděl. (...) Včera jsem volal mé ženě a žádal jí, ať mi pošle peníze od naší dcery. Říkal jsem šéfům svazu, že potřebujeme peníze, a teď je tahám ze své dcery. Jeden by nad tím zaplakal, ale taková je realita."

Hrozivé, že? A tím to ani zdaleka nekončí. Bývalý trenér argentinské dvacítky si zároveň dříve stěžoval na to, že mu největší domácí kluby, Boca Juniors a River Plate, z "politických důvodů" odmítají uvolňovat hráče, zatímco vyslanci jiných celků se nedostavují kvůli příšerným podmínkám na základně AFA.

Za takových okolností vážně není divu, že si mládežnické výběry — někdejší velká chlouba země — zničehonic vedou tak špatně. Ještě v letech 2005 a 2007 se přece Argentincům stejně jako v předešlé dekádě podařilo obhájit prvenství na MS dvacetiletých. Už na konci sedmdesátých let na této úrovni zářil Diego Maradona a žádná jiná země se nevyrovná souhrnnému počtu šesti argentinských titulů.

Jenže v polovině minulé dekády bylo leccos jinak. José Pekerman si za přispění svého asistenta Huga Tocalliho dával velmi záležet na příkladném chodu mládežnických struktur i na následném hladkém postupování největších nadějí, které koneckonců dodnes tvoří naprostý základ seniorské reprezentace.

Co by dnes v Argentině dali za takovou pevnou vizi; místo toho se teď kormidlo dvacítky stává oblíbeným terčem nepotistických praktik vedení svazu. V nedávné minulosti takto byli odměňováni světoví šampioni z roku 1986 jako Sergio Batista či Marcelo Trobbiani, potažmo neznámá jména s minimem zkušeností (Walter Perazzo), a úplným vrcholem bylo dosazení Grondonova syna Humberta.

Potomek bývalého prezidenta svazu byl z pozice odvolán okamžitě po senzačním krachu argentinské "20" na loňském světovém šampionátu, kde talentované mužstvo ani jednou nevyhrálo. Ještě hůře si toho samého léta vedla "17", která dokonce všechna tři skupinová klání rovnou prohrála. A tyhle kolektivní neúspěchy v součtu možná trochu neférově vrhají špatné světlo i na vycházející hvězdy argentinské kopané.

Talentu hodného opěvování se přitom v tradiční jihoamerické fotbalové baště stále rodí požehnaně, akorát se taková skutečnost z výše nastíněných důvodů neprojevuje na velkých turnajích. A to tedy dramatickým způsobem. Vždyť považte následující:

Na MS do 20 let se od roku 1995 tradičně vyhlašuje trojice největších hvězd šampionátu. Z prvních sedmi edic pouze dvě neměly argentinského držitele zlatého, stříbrného či bronzového míče. Mezi Albicelestes se našli hned tři vítězové (Saviola, Messi, Agüero — všichni nejlepší střelci daných ročníků) a oceněno bylo dohromady sedm jedinců.

Na posledních čtyřech srazech po zlatém roce 2007 takhle ovšem nezazářil ani jeden Argentinec; na dva z turnajů se dokonce vinou selhání v kvalifikaci žádný Argentinec ani nedostavil...

Messiho čin byl potřeba. Jen trošku jinak

Pokud binec na nejvyšších místech do značné míry ničí i rozvoj mladé krve, je nejvyšší čas zakročit. A Messiho symbolické gesto v tomhle ohledu mohlo udělat zásadní rozdíl. A taky mělo, kdyby jen trvalo o něco déle a ideálně se dotklo i nově zvoleného vedení svazu.

Osoba Lionela Messiho je totiž v podstatě tím ideálním protagonistou takového typu protestu. A to ne v první řadě proto, že jde o největší hvězdu týmu a patrně nejlepšího fotbalistu planety v jednom, nýbrž hlavně proto, že je Messi svými krajany veskrze vnímán jako outsider. A právem. Jde přece o hráče odkojeného v Katalánsku, který ve vlasti nikdy na žádné profesionální, ba ani amatérské úrovni nehrál; čili jinými slovy o hráče se svěží perspektivou, kterou by AFA tak zoufale potřebovala vštípit.

Proto — ačkoliv Messi v Argentině není ani zdaleka tak bezvýhradně zbožňován jako třeba Mascherano s Tévezem — byl konec barcelonské hvězdy obvykle přijímán nikoliv s pohoršením, nýbrž spíše s regulérním zděšením, co bude dál. A snad i s nadějí, že se právě teď něco konečně změní k lepšímu.

U nikoho jiného by stejný krok žádný radikální vývoj situace nesliboval. Univerzálně obdivovaný Javier Mascherano je přece ztělesněním všeho dobrého i zlého, co argentinský fotbal znamená; jeho kult je výsledkem tradiční argentinské fixace na tzv. 'huevos', tedy v přeneseném slova smyslu drsné válečníky, kteří ze sebe na hřišti vždy vydají sto procent a nejdou pro ostrý zákrok dvakrát daleko.

Ačkoliv to může znít jako sebevětší klišé, kopaná je v Argentině fenoménem natolik silným, že prostupuje celou společností. Již onu posedlost 'huevos' si například někteří vykládají jako odraz dalšího typicky argentinského jevu — 'machisma', tedy nadřazování mužského pokolení. Kdyby fotbal neměl takový dalekosáhlý vliv, bylo by zároveň daleko snazší vykořenit již zmíněné násilné fanouškovské skupiny 'barra bravas'. A taky by se o něm nejspíš nevyjadřoval sám papež František, který se nechal slyšet, že San Lorenzo není pouze o fotbale, ale že definuje identitu jeho samotného.

Slovy "takový je holt už argentinský fotbal" se běžně omlouvá lecjaká vada na kráse, a proto by eventuální řádně provedené gesto 'outsidera' Messiho klidně mohlo kdekoho přimět k tomu poodstoupit o jeden metaforický krok a zamyslet se nad aktuálním stavem věcí. Bohužel, takhle spíš nelze hovořit o ničem jiném než o promarněné příležitosti.




O tomto víkendu se znovu nanovo rozjede argentinská nejvyšší soutěž a svým způsobem se bude jednat o připomínku Grondonova starého režimu. Čerstvé sladění kalendáře s předními evropskými ligami se ještě dá považovat za chvályhodný krok, ovšem monstrózní liga o 30 účastnících již rozhodně nikoliv.

Původní Grondonův plán — de facto poslední velké dílo umírajícího prezidenta — každopádně počítal se dvěma matoucími 15člennými divizemi a nevyhovujícím únorovým začátkem ročníku, takže i zde lze spatřovat menší krůčky vpřed. Dalším takovým bylo třeba loňské zrušení zákazu vstupu cestujících fanoušků na ligové stadiony — takový kontroverzní ban platil od roku 2013 a jednalo se o stěží efektivní řešení bujícího fanouškovského násilí.

Závěrem by se tedy chtělo zvolat optimistické "jen tak dál", a i příchod v Brazílii vysoce ceněného trenéra Edgarda Bauzy ke kormidlu seniorské reprezentace k tomu vybízí, ovšem minimálně do prezidentských voleb si nelze být ani zdaleka jist. Už jen samotný, již jednou odkládaný, termín voleb je přece ve hvězdách...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (190)

Přidat komentář
valloire

Chudák Leo, takovej tlak by nikdo nevydržel...

Reagovat
Atlético de Madrid

Leo ten tlak drzi docela obstojne bych rekl

Reagovat
valloire

jj, to bylo vidět při penaltách a výkonech při PO MS...

Reagovat
Cipinho

Ten ti musí hodně ležet v žaludku

Reagovat
smazaný uživatel

Včera si tady psal, jak dokáže ustát tlak neymar, který se vzdal pásky a dneska píšeš jak to dokáže messi, který po prohraném finále ukončí repre kariéru zvláštní...

Kdo třeba podle tebe ze světových fotbalistů ten tlak tedy nevzládá?

Reagovat
smazaný uživatel

seš nehoráznej debil fakt ... zajímalo by mě, co seš zač. Kolik ti je a tak...co ty seš za hovno...

Reagovat
valloire

Reagovat
LAM

Neuvěřitelnej bordel.To musí bejt paráda něco takovýho reprezentovat a jako by to odráželo tu smůlu ve finálových utkání.

Snad se to obrátí k lepšímu a s lepší atmosférou se pojede na MS.

Reagovat
papanegra

Asi to neunesl a tak musel sáhnout k daňovým unikům.. a pak se nechal potetovat jak nějakej trestanec...

chudáčik mno

Reagovat
LAM

Ty jsi kokot

Reagovat
smazaný uživatel

vulgárnost do kopané nepatří!

Reagovat
tunkic

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
patas92

Reagovat
papanegra

Messi a Neymar... slaboši...

Reagovat
papanegra

nablito

3

2

1

....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

vzdyt takovy tlak ma na sobe kazda hvezda v tymu viz CR, Ibra a Wayne...i dalsi se najdou to me jen napadlo

Reagovat
LAM

Četl jsi článek?

Reagovat
papanegra

moc dlouhý, vsadím se že by se to dalo napsat maximálně do 3 odstavců..

Reagovat
mato Kreator

Reagovat
Majk91

naco by cital? hlavne ze mohol spomenut CR

Reagovat
papanegra

Reagovat
FCBjhonysFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Ano a podobny problemi neres jinde tlak na hvezdu je tlak stejny...to by kculi natlaku u nas skoncili vsichni snad

Reagovat
fantomas

Reagovat
Dr. Admess

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Harakan

Reagovat
Pospovič

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Rssa

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Mass

Třeba se o tom natočí nějakej film, Lea by mohl hrát Daniel Radcliffe

Reagovat
smazaný uživatel

Ten me neni podobnej...schvalne kdo by ze znamych Holllywoodskych herce mel hrat znamy fotbalisty...peo me Eddie Murphy Ronaldinha...takovej úsměv jen tak někdo nemá:-)

Reagovat
papanegra

Tak Messi je herec sám o sobě, podle by mě to zvládl.

Reagovat
Majk91

ze si ty pil?

Reagovat
smazaný uživatel

Ani piju ale podle me zajimava otazka...dlasi David Seaman je Kevin Costner ve Wyatt Erpp...

Reagovat
Majk91

myslel som si

Reagovat
smazaný uživatel

Jasny ale to nemeni nic na otazce. Mam znamyho stary sedivy pan s brylemi a vypada jak cisar Kaiser

Reagovat
smazaný uživatel

Jeste mam kamose co jeden vypada jak Xabi Alonso a Freddie Ljungberg ale jinak me nikdo nenapada

Reagovat
smazaný uživatel

A Tim Roth jako Blutter je vysmech...videl to nekdo?

Reagovat
drussbarb

Jude Law = Vermaelen

Reagovat
smazaný uživatel

Fabregas = Zachary Quinto

Mexes = Jeremy Renner

Reagovat
atlee

David Moyes = Hugh Laurie

Brandon Rodgers = Joaquin Phoenix

Reagovat
Furia Ceca

A Rooneyho by mohl hrát David Novotný nebo Marek Taclík.

Jinak v Gomoře je spousta herců, co vypadaj třeba jako Sarri, Guardiola, Dybala...

Reagovat
Azazelo RD

A taky jsou to v Gomoře velmi produktivní střelci.

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
Pato44

Ten maxwell je presnej . Fabreho by mel spise hrat ten ucitel z Fakju pane uciteli a jeste teda me bavi podoba Van der Wiela a Worma z her o truny

Reagovat
Pato44

Pro upresneni Fabre = elyas m barek, Van der Wiel = jacob anderson

Reagovat
SunFells

Reagovat
SunFells

A Dani Osvaldo je velice důvěryhodný Johnny Depp.

Reagovat
Pato44

ten by taky sel

Reagovat
SunFells

Vinnie Jones - Vinnie Jones

Reagovat
alcantara

Vdaka, fantomas

Reagovat
Dr. Admess

AFA

Ale ještě víc nechápu místní fanoušky, předpokládám totiž, že ti o stavu fotbalu (AFA) ve své zemi vědí a stejně si dovolili radši pi*ovat na Messiho a proti svazu ani muk? To je vážně k pláči...

Snad se už aspoň probrali. A do Ruska pojedou fotbalisti v lepší atmosféře.

Reagovat
fantomas

Já bych ani neřek, že se po jeho konci v Argentině pičovalo spíš na Messiho než na AFA teda.

Reagovat
Dr. Admess

Taky mluvím o dřívější době. Ano, po Messiho konci se jim otevřeli oči a už si to zřejmě uvědomili. Ale už před rokem pi*ovat na svaz bylo pozdě...

Reagovat
valloire

Takže Messi skončil, aby otevíral očí? Aktivista

Reagovat
fantomas

Reagovat
valloire

Reagovat
drussbarb

Reagovat
valloire

Reagovat
Majk91

Reagovat
Pato44

Reagovat
smazaný uživatel

Proč seš tak vylízanej?

Reagovat
dextroza_m

Je to jenom troll

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi idiot :D

Reagovat
smazaný uživatel

ale děti nenadávejte si!

Reagovat
smazaný uživatel

Diky za clanok.

Reagovat
fantomas

Žádnej komentář k titulku?

Reagovat
smazaný uživatel

Nemas za co.

Reagovat
Majk91

Je smutne, ze aj v takto futbalovo zalozenej krajine ako je Argentina sa deju taketo veci. Je potom urcite tazsie reprezentovat s myslienkou, ze je zvaz takto prehnity a nefunguje v nom takmer nic. Ta Messiho rezignacia sa da po tomto clanku ovela lahsie pochopit. Leo nie je hrac ktory by sa vzdaval, ale trebalo s tym nieco robit. Snad sa veci pohnu iba spravnym smerom, Uz len nominaciou Edgarda Bauzu to vyzera celkom nadejne do buducna.

Reagovat
Kokesh

Reprezentuje 11 let, ta krize argentinskem fotbalu se neobjevila ze dne na den. Ukoncil repre po 4.!!!! prohranem finale v rade. Hrac, co v Barce vyhrava vse co muze a individualne sbira jedno oceneni za druhym, je v Argentinske repre a zrejme vzdy bude Maradonovym stinem a sam nedokaze repre dotahnout ke kyzenem uspechu, tak jako na klubove urovni. Proc se to paneboze nebere jednoduse, ze selhal psychicky, po nepromenene penalte v rozstrelu??

Ne, hledame cestu, jak Messimu dat nad hlavu svatozar....paneboze.

Reagovat
fantomas

Proč se to tak nebere? Protože to tak neni. Jednoduchý. A že svatozář... boha.

Reagovat
Kokesh

Ciste hypoteticky. Vyhrat Copu, ukoncil by nekdo karieru v repre? Ne. Oni byli odpovedni za svoje vykony na hristi, na hristi, ne v kancelari. Opet selhali. Ale ne, jde se cestou, jak bozsky Lionel ukazal Argentine, ze tohle uz stacilo, to je dost. No ja mam fakt dost.

Reagovat
fantomas

No tak to je pěkně dementní hypotéza jasněže další prohraný finále přispělo. Ale minimálně stejnou měrou přispěl ten fakt, že během toho samýho finále byl argentinskej fotbal pod dočasnou správou FIFA a svazoví pohlavárové se zrovna vyšetřovali pro zpronevěru.

Krom toho bych rád upozornil na to, že článek psal někdo kompletně oproštěnej dění ve španělskym fotbale a čili ani zdaleka fanda Barcelony/Messiho. Je celkem výmluvný a velmi klasický, že to tady hned fanoušek Realu obrací do nějaký směšný žabomyší války a vnímá to a priori jako snahu udělat z Messiho kladnýho hrdinu. To koneckonců článek na ani jednom místě nedělá - naopak mu vyčítá nešťastný až groteskní provedení toho kroku a obecně se víc zaměřuje na obecnou problematiku než na jeho osobu.

Reagovat
Kokesh

Dementni neni, protoze by nevznikl tenhle clanek, Messi by neukoncil karieru a vse by bezelo vesele dal, tak jak se to po uspechu vetsinou dela.

Btw. nechapu proc zminujes Barcu nebo v Messiho v ni, pokud vim clanek resi Argentinu a Messiho v ni, ja tez zminuji jeho odchod z repre a nejaka zabomysi valka je mi nekde, ja sam jsem Messiho fanousek jako hrace.

“It’s tough, it’s not the time for analysis,” he said. “In the dressing room I thought that this is the end for me with the national team, it’s not for me. That’s the way I feel right now, it’s a huge sadness once again and I missed the penalty that was so important.

“I tried so hard to be [a] champion with Argentina. But it didn’t happen. I couldn’t do it. I think it’s best for everyone, for me and for many people who want it. The choice for me is over, it is a decision. I tried many times [to be a champion] but did not.”

Tohle jsou presne jeho slova po ukonceni. Takhle mluvi frustrovany clovek, ktery ma uz pokrk situaci v Argentine.

Reagovat
fantomas

"Takhle mluvi frustrovany clovek, ktery ma uz pokrk situaci v Argentine."

- přesně tak, situace v Argentině jako celku, ne frustrovaný člověk, co má v hlavě jen jeden zápas.

Reagovat
Kokesh

No jeden zapas urcite ne, prohral treti finale za tri roky. Taky prave nemluvil o tom jednom zapase.

Reagovat
Afrokrecek

ty jsi blbej az to mlati o zem

Reagovat
roman1978

Bolt už nepojede na další OH. On, po tom naúspěchu v Riu, už fakt nemůže dál.

Reagovat
roman1978

e

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Majk91

Nikto Messimu svetoziaru nad hlavu nedava. Ale si naivny ak si myslis ze rezignoval len kvoli tomu ze mu nevyslo dalsie finale. Ta situacia vo zvaze bola medzi hracmi urcite dobre znama. Ligova scena, mladeznicke tymy to vsetko postupne upadalo (ale o tom sa pekne pise v clanku). Kedze sa to nabalovalo a nabalovalo jednoducho musela prist reakcia. A od koho ak nie od najvacsej hviezdy a kapitana tymu? Aj to gesto ostatnych hviezd ako Aguero, di Maria a dalsich hovori samo za seba... Rezignacia cisto iba z frustracie a dalsieho nezdaru by vyznela strasne sebecky a to mi na Messiho nesedi. Uz len ten "comeback" hovori za to, ze hracom na futbale vo svojej krajine zalezi a dali tym jasne najavo, ze sa to musi vsetko zmenit k lepsiemu...

Reagovat
Kokesh

Klidne si dokazu priznat, ze ma jeho rozhodnuti co do cineni s AFA [na to je ten clanek az moc kvalitni se spoustou zajimavych informaci], ale prvotni priznak je pro me prohrane treti finale za tri roky, kde ve vsech tahl Messi Argentinu jako kapitan, celkove ctvrte v jeho repre kariere. Frustrace, kterou po prohre mel, tak jako kdyz v roce 2015 na CA odmitl cenu pro nejuzitecnejsiho hrace po prohre s Chile. Spousta hracu v historii ukoncila repre karieru ve 30 ci 29, mimochodem Pele, Puskas, Cruyff, nove treba Lahm, Totti, Scholes, Ronaldo, nebyl by prvni ani posledni.

Ale odejit jako spraskany pes nemuze, navic kdyz se hraje kvalifikace o WC 18 a hned rok pote je opet Copa. Na instagramu kritizuje AFA za zpozdeni letadla, ale kdyz se od nej cekaji slova, nic nerekne. Mozna jsem naivni, ale kdybych se mel vcitit to jeho tela, po prohre bych v prve rade resil svuj neuspech, sveho tymu, a ne jaka banda diletantu ridi svaz. To je to, co se snazim rict. Po prohre se ti nehoni myslenky o tom, ze v Argentine nebude startovat liga, lidi nedostavaji penize apod., a on sva slova rekl bezprostredne po prohre. Nebo co myslis, ze mel pripravny za scenar? Pokud vyhraje, bude delat ze se nic nedeje a pokud pohraje, ukonci karieru a ukaze vsem, ze to takhle dale nejde? V tom pripade jsi ale naivni ty.

Reagovat
fantomas

Tak tady de prostě o to, že se to v něm nahromadilo. Hromadily se v něm prohry na hřišti, ale bezesporu i frustrace se všim kolem AFA - i s těma blbýma zpožděnýma letadlama. Co k tomu přispělo víc, to je zřejmě afekt a finále. Ale že to k tomu přispělo pouze a jedině, to je minimálně krajně nepravděpodobný.

Reagovat
uff

Tu viacerí nechápu čo to je ked v človeku vrcholí frustrácia. Je jasné že hlavní dôvod je finále, ale veci čo nefungujú ťa ovplyvňujú. Mnohokrát výraznejšie ako tá hlavná vec.

Reagovat
smazaný uživatel

uplny suhlas

isiel som pisat podobny koment....

Za clanok, ochotu, kopu novych info vdaka Fantomas...

Ale ak ideme hovorit o jeho skonceni v repre, tak tam nejde len o dovody, ktore sa vzdy najdu (toto je cisty alibizmus) ale aj o sposob akym to urobil a kedy ! Ako je v clanku mozno mal vydrzat dlhsie kym sa vratil ? Ano. Ale kedy to urobil ? po spackanom finale, ktore spackal aj on sam...Preco neukoncil karieru pred turnajom, po nejakom vydarenom zapase ? Vtedy by ludi aj napadlo, ze nieco nie je v poriadku aj inde ako na ihrisku...Objektivny pohlad na vec ani nehovorim, kedze kazdy vidi RMCF fans, ale kazdy ho vie. Musim povedat, ze Messi svojim rozhodnutim odist a po chvili vratit sa do repre, si to posral este viac ako to mal, pretoze charakter, povaha sa v jeho cinoch vyrazne ukazala v negativnom svetle

Reagovat
Switchback

Reagovat
alcantara

Pan psycholog

Reagovat
smazaný uživatel

pan "vyjadrimsanaosobuleboneviemnaprispevokreagovat"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
patas92

Reagovat
Majk91

Reagovat
kubys

Looool

Reagovat
roman1978

Reagovat
Rssa

Reagovat
drussbarb

Kdyby tak fanoušci Realu radši neřešili otázky charakteru ...

Reagovat
alcantara

Pretoze k uspechu to vzdy dotiahne sam jeden hrac

A veta so svetoziarou je tiez v pohode, ako keby sa riesilo, ze urobil nieco necestne, trestne

Reagovat
smazaný uživatel

Co znamená ta 30 členná liga? Oni to mají postupně nějak vyřazovat až dojdou myslím k 20 týmům, ne? A už tam neplatí ta zvláštní pravidla o dvou částech za rok nebo nějakém bodovém průměru za posledních X let, podle kterého určili sestupující, ne?

Reagovat
rickroll

Ano,už tuhle sezonu sestupují 4 týmy s nejhorším promediem a z B Nacional postupují jen dva,takže to by mělo v roce 2021 vyústit v normální ligu s 20 týmy. Hovořilo se o tom,že vznikne nová Superliga,která by byla bez promedios - takže stejný systém sestupů jako v Evropě a Primera a B Nacional by se odtrhly od AFA a kluby by dostaly víc peněz z TV práv + ještě nějaké drobnosti. Tohle se ale nějak nestihlo podepsat a odložilo se to minimálně o rok.

A sezona je teď 30 zápasů (už žádná Apertura a Clausura)- každý proti každému + 1 kolo výhradně pro derby a postupně by se za pár let mělo přejít na evropský systém doma i venku každý proti každému.

Ono se to ale skoro každý týden mění,jediná věc jistá je zatím začátek ligy 26.8.

Reagovat
smazaný uživatel

Zlatej Peťa...

Reagovat
smazaný uživatel

Pelta... nesnáším automatickou opravu textu

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
dextroza_m

Zlatý Pelta

Reagovat
r.mrazik

zalez Míro...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
drussbarb

Zajímavé čtení. A trochu smutné

Reagovat
smazaný uživatel

it's on the internet, it must be true

Reagovat
smazaný uživatel

Tak kdyt se v tom tak vyznas, tak rekni, co je spatne. Zajima me to

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hyrax

Za článek díky

Reagovat
Tomanatura

Moc pekny clanek. tam je vetsi bordel, nez si kdo umi predstavit.

Reagovat
Harakan

Zajímavé čtení. Díky za článek

Část fans Realu

Reagovat
smazaný uživatel

cast fans MANU

Reagovat
-Carles-

Reagovat
frank

Zajimavy nahled do pro me neznameho argentinskeho bordelu. Pekna prace.

Reagovat
smazaný uživatel

Pěknej článek, akorát si mohl poznamenat, že ocenění pro nejlepšího hráče MS jasně ukazuje, jak FIFA hraje pro Messiho. Myslím, že tam bylo nespočet lepších hráčů a z jeho týmů ho určitě předčil Angel Di Maria.. Hlavně na něm bylo vidět, jak mu to je úplně trapný..

Reagovat
Mercury

To může být sice pravda, ale článek se týká něčeho zcela jiného

Reagovat
smazaný uživatel

"Předloni přebral sošku pro nejlepšího hráče turnaje jakožto útěchu za krutou finálovou porážku"

Sice to mohla být cena útěchy, ale myslím, že to je vůči ostatním hráčům nefér. Minimálně 2-3 hráči z Argentiny byli lepší.

Reagovat
fantomas

Tak už jen to, že píšu "cena útěchy", myslim naznačuje, že si to ve skutečnosti zasloužili jiní. Tam fakt nebyl prostor se nějak rozepisovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasný, ale jsou tu lidi co to určitě nepochopili, tak jsem jim to musel rozepsat.

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
Pato44

Tak hlavne, ze si to pochopil ty a dal to vsem vedet

Reagovat
Switchback

To stím AdM vždycky pobaví

Reagovat
Kily

Di María hrál super, ale dostat to on, tak bude lidem divné a začnou protestovat proti tomu, jak mohl dostat cenu pro nejlepšího hráče někdo, kdo vynechal poslední dva zápasy a k tomu jednomu z předchozích pěti naskočil až jako náhradník

Reagovat
fantomas

Pokud nějakej Argentinec, tak jednoznačně Mascherano.

Reagovat
Kily

bez debat

Reagovat
roman1978

ne

Reagovat
smazaný uživatel

Na tom turnaji opravdu jo, Masch byl uplne fenomenalni

Reagovat
alcantara

Alebo Tevez

Reagovat
smazaný uživatel

i lamela byl na ms lepsi

Reagovat
Majk91

ludia ktori pisu, ze di Maria si zasluzil vyhrat ocenenie viac ako Messi, tak len dokazuju, ze zapasy argentiny na MS ani nevideli Ak bol niekto na tych MS lepsi ako Messi, tak jedine Masche, ale obrancovia/defenzivny hraci to maju v tychto anketach dost tazke

Reagovat
roman1978

přesně

Reagovat
patas92

Reagovat
roman1978

https://www.youtube.com/watch?v=g6OT7mr0bKM

škoda, že máš místo čelzí arzenal. jinak by to bylo naprosto přesné vyjádření - ale i tak - dva ze tří = idiocie

Reagovat
smazaný uživatel

Na youtube každý hráč vypadá dobře, podle toho nesmíš vycházet, ale aspoň je vidět, jak to bereš.

Reagovat
roman1978

to není pravda. je to jen sestřih toho, co jsem viděl na vlastní oči. messi byl jednoznačně nejlepším hráčem na ms v brazílii. a kdyby nebyli pipita a palacio kopyta největšího kalibru a di maria a aguero furt zranění, tak by to ms i vyhráli. když obejdeš pár hráčů, přihraješ, naběhneš si a zpátky od těch kopyt nic nedostaneš, tak se moc vyhrávat nedá. nedá se každý zápas hrát jen sám na sebe, když je kolem tebe pořád několik bránících hráčů. zkus si projít analýzu pohybu argentíny a pak se tady svěřuj se svýma žvástama. argentína dala na tom ms 8 gólů, sedm hráči a jeden vlastní - messi z toho dal sám 4, po jeho centru padl ten jeden vlastní a na další nahrál - hrozná bilance

Reagovat
smazaný uživatel

Prosím-tě všichni fanoušci Messiho řekli, že to zasloužený nebylo, tak jestli tě to uspokojuje, tak si to říkej dál, ale rozhodně to tak nebylo

Reagovat
roman1978

ne, neřekli. zase další lež

Reagovat
drussbarb

Já nic takového neříkal. Messi doslova protlačil Argentinu do play-off. Mimo jiné

Reagovat
Switchback

Článek Škoda těch pár baleťáků co tu zase jedou svoje bomby

Reagovat
Jordi Alba

Článek pěkný, ale do diskuze se asi nemá cenu pouštět, jak tak koukám.

Reagovat
dextroza_m

Nemohl za jeho odchod Berbr s Damkovou?

Reagovat
smazaný uživatel

Bol som pozriet na liverpoolsky.net. Kritizovali tam Guardiolu odkazujuc na Ibrahimovicovu knihu. Cital ju niekto ? Vie mi nejak skratene podat, co tam Zlatan pise ? Diky.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je hodně známá kauza. https://sport.aktualne.cz/fotbal/zatrpkly-ibrahimovic-guardiola-je-zbabelec-nema-koule/r~6e6e0062299411e3ae99002590604f2e/

Šlo hlavně o to, že Ibrahimovíč měl skvělou formu a sázel hodně gólů, ale Messi si u něj vybrečel, aby i s jeho výškou mohl hrát na hrotu a posadil Zlatana.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim, ze z hladiska vykonnosti timu Pep urobil len dobre, i ked komunikacia so Zlatanom mala byt asi o niecom inom.

Reagovat
smazaný uživatel

Nijak to nezpochybňuju, ale myslím, že i Messi si to místo nemusel vybrečet, mohl v klidu počkat a ukázat výkonem, kdo na to má..

Reagovat
smazaný uživatel

Otazkou je, co sa pod tym vybrecet predstavuje. Myslim, ze je normalne povedat, ze kridlo nie je moj optimalny post, kde by som najlepsie pomohol timu. Dajte ma na hrot.

Reagovat
Majk91

...Messi to vykonami aj jednoznacne potvrdil, ze to bolo skvele rozhodnutie od Guardioly aj po odchode Ibrahimovica Barcelona nijak nestratila

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře, ale nemusel mu to furt hustit do hlavy. Nedávno jsem někde četl, že mu prý i volal a říkal ať hraje on..

Reagovat
roman1978

kde jsi to četl? nějaký zdroj a nebo pouze vlastní svět?

Reagovat
smazaný uživatel

Četl jsem v nějakým starým hattricku nebo v nějakom takovom časopise, kde byl rozhovor se Zlatanem..

Reagovat
roman1978

já mám všechny hattricky a nic takového tam není

Reagovat
smazaný uživatel

to může být tak rok starý a hlavně nevím, jakej to byl, možná sport, možná hattrick. Ale určo jsem to četl..Jako říkal to nenápadně. Spíš takovýto, Doufám, že dneska budu na hrotu a tak..

Reagovat
Hokaido

Zase v tý Zlatanový knize je jen jeden úhel podlehu...

Reagovat
Kily

a možná i přibarvený, už několikrát jsem četl a slyšel, že Ibra při vyprávění přeháněl a novinář to do knihy zapsal tak, jak mu to Zlatan naservíroval na talíři

Reagovat
Hokaido

Psal jsem už níž, že mu to všechno tak úplně nežeru.

Zas dobrý je, že rozumnýho člověka by to mělo trknout hned na začátku - když vypráví o Mino Raiolovi jako o super člověku.

Reagovat
Kily

tak klient o něm jako o super člověku mluvit klidně může, když mu zařídí tak parádní platové podmínky

Reagovat
Hokaido

Před pár dny jsem jí dočetl. Dokonce jsem na tu pasáž, kde se obouvá do Guardioly, zmiňoval i pod prevkem PL, kam už, naštěstí, nechodíš.

Kniha dobrá, popisuje tam svojí kariéru i těžký dětství. Trochu se snaží hájit, že se jako egomaniak narodil a nemůže za to, ale moc mu to nežeru... Za přečtení určitě stojí.

Reagovat
mickey mouse

V krátkosti, podle Zlatana je Pep jako člověk totální odpad, hodně mezi nimi vázla komunikace. A Mourinho je prý přesný opak, férový chlap atd. Sice pak praskla ta kauza že některé ty citace jsou vymyšlené, ale zrovna tomu rozebírání Pepa-Moua bych věřil.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
roman1978

úplně zírám, kolik tupých bílých madristů tady píše své žvásty. ono to musí být hrozné, když nejlepší hráč hraje za největšího soupeře.

no, nejlepší - neumí kopat pravou nohou, neumí hlavičkovat, v anglii by se nechytl, nepřesprintuje hřiště za 10s, kope míčem do fanoušků (měl to udělat vícekrát a silněji ), je to podvodník, když krátí daně, neví co chce, když opouští repre a pak se vrací (to nikdo ve sportu ještě nikdy neudělal) apod. prostě vlastně by nemohl hrát ani za slavoj bůhvíco

Reagovat
smazaný uživatel

uplne ziram kolko tupých a závistlivých hlav ma problem pochopit, ze CR je najkrajsi, najslavnejsi a v tejto dobe najlepsi futbalista na svete

Reagovat
Afrokrecek

Reagovat
roman1978

hm, new level

Reagovat
rickroll

Zabils

Reagovat
smazaný uživatel

"najkrajsi"...

Reagovat
drussbarb

Reagovat
Diego2

Reagovat
Dr. Admess

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Majk91

Reagovat
smazaný uživatel

Zvlastne ze s repre mal tolko pokusov a tolko krat zlyhal a to mal okolo seba same ofenzivne esa. velkost tych absolutne najvacsich ako bol Pele, Maradona a Zidane je v tom, ze dokazali vyhravat a to vo viacerých teamoch a na viacerých frontach a tam boli najlepsi. Messi to dokaze len v jednom teame a to je dost malo nato aby patril k tym absolutne najlepsim. CR to dokazal s outsiderom a to mal proti sebe omnoho tazsie teamy ako ma Argentina

Reagovat
Dr. Admess

Reagovat
Rssa

Pekny clanek, ono to hodne vypovida o tom, jak se teziste dobre vedeneho fotbalu presunulo z Brazilie a Argentiny do Chile a Uruguayes, tedy zemi, ktere uz z politickeho hlediska maji jasnejsi strukturu a rad nez zbytek kontinentu (vyjma te Argentiny, ktera evidentne doplatila na samozvaneho boha v cele svazu)...

Reagovat
fantomas

Still not certain to have the first round of Primera matches this weekend but at least the AFA have selected the refs for each game

Reagovat
eder

Však Argentina Mistrovství světa vyhraje. Hned potom, co skončí Messi doopravdy.

Reagovat
blaugrana

Kde je schovaný vtip?

Reagovat
smazaný uživatel

Taky bych řekl, měli by dávat možnost hráčům, kteří chtějí svojí zemi vážně reprezentovat a dají do toho vše. Takový Dybala by si místo rozhodně zasloužil, myslím, že by tmk aspoň běhal a dal do toho srdíčko.

Reagovat
smazaný uživatel

Ať už je argentinský fotbal jakkoliv prohnilý, je nemyslitelné, aby "nejlepší fotbalista planety" jak se rád nechává Messi počastovat, nedokázal vyhrát se seniorským týmem Argentiny za celou svou repre kariéru ani jeden titul, ať už kontinentální (CA), světový (MS), nebo alespoň konfederační (pohár FIFA). Dokonce ani Superclásico de las Américas kde k trofeji stačí jen porazit v derby Brazílii. Zkrátka NIC A to kolem sebe měl a má Messi fenomenální fotbalisty jako Riquelme, Zanetti, Samuel, Crespo, Verón, Di María, Agüero, Higuaín, Tévez, Mascherano, Lavezzi, Banega, Pastore atd. atd. ... tohle není chyba systému.. Hráči největších světových klubů a s repre po boku rádoby "nejlepšího fotbalisty planety" nevykopou žádnou trofej..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
eder

Reagovat
smazaný uživatel

Jako sory ale to co pises nedava ziaden zmysel. Hraci nejlepsich klubu na svete po boku radoby hrace... ked toho Messiho a aj ostatnych ustrazia tak bohuzial neda sa s tym nic robit. Co hrali snad proti nejakym huslistom?

Reagovat
smazaný uživatel

Ako ja som sa o tieto temy nikdy moc nezaujimal ale je jasne ze ten tym ma problem. Proti tak dobre skonsolidovanym a odhodlanym superom ako Nemecko a Chile im to proste nevyslo urcite preto lebo na nich stracali. Kto vidi Lea hrat za barcu tak mu musi byt jasne preco tam podava take vykony - vyborne zazemie, fanusikovia ho maju radi a on sa moze opriet o pomocnu ruku, to z jeho hry doslovne citit. lenze v reprezentacii mu ju nikto nepodal. Neverim tomu a myslim ze z futbalovej stranky je to nezmysel, ze by prave barca mala byt prenho nejaka zazracna destinacia kde hra zrazu lepsie nez inde Ja si myslim ze ak to vezmeme seriozne bez saskovania tak Argentinska repre je prave tym problemovym miestom. A to pomerne zasadne A je jasne ze hracmi to dane neni

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele