USA, MLS a peníze

08.04.2008, 21:00
Fejetony
Možná, že to pro mnohé z vás bude velké překvapení, ale ze všech fotbalistů, kteří hrají v USA profesionální fotbalovou ligu, Major League Soccer, vydělává nejvíce David Beckham. Tvrdíte, že se to dalo čekat? Dobrá, asi máte pravdu. A tak jen dodám, že to zase tak velký balík není.

David Beckham, bývalý hráč Manchesteru United a Realu Madrid, hraje, jak jistě všichni víte, za Los Angeles Galaxy. Jeden musí být pravdomluvný, nebo se o to alespoň občas snažit, a tak je třeba uznat, že to není žádná velká sláva. Jeho roční příjem je ovšem daleko nejvyšší ze všech hráčů této soutěže. Přijde si na takových nějakých 6,5 milionů dolarů. Jako u ostatních je do této cifry započítán základní plat a všechny další bonusy, příplatky, atd. Při stále klesajícím kurzu dolaru to v korunách dělá něco kolem 100 milionů. Jak známe Viktorku, tak ji to asi na dlouho stačit nebude...

Nejblíže Beckhamovi, co se příjmu týče, je problematický reprezentant Mexika, který dřivé hrával za Águilas del América, Cuauhtémoc Blanco. Tento fotbalista, středopolař, Chicago Fire přiznává dokonce přesnou částku svého přijmu z fotbalu: US$ 2.666,778.

Po jednom Angličanovi a ne právě oblíbeném Mexičanovi musí přeci přijít konečně někdo z jihu! Argentinská kolonie je v USA rozsáhlá a všichni se rádi podívají třeba na takového Gallarda. Je znám jako Marcelo "El Muňeco" Gallardo. A víte, co znamená jeho přezdívka? No přeci "panenka"! Tedy v mužském provedení a s naším Tondou nemá nic do činění!... Hrával za River Plate, ve Francii si na něj pamatují fanoušci AS Monaco a Paris Saint Germain. Nyní je hráčem DC United a v roce 2008 si vydělá 1,8 miliónu dolarů. Přesně se jedná o US$ 1.874.000.

Jeden z jeho krajanů, Guillermo Barros Schelotto, hrával za Gimnasia y Esgrima de La Plata a Boca Juniors, patří k chudým příbuzným. Mezi vyvolené se nedostal. Columbus Crew mu každého patnáctého pošle na konto US$ 35 416,67, což za rok dělá US$ 425 000,-. A to je něco, měsíčně, přes půl miliónu korun! Jestli se nepletu, tak blahé paměti bral Karel Poborský ve Spartě 4x tolik. No a takový Tomáš Řepka utratí tyhle peníze za benzín do svého Lamborghini Murcielago LP 640!

Ale podívejme se, alespoň ze slušnosti, na 4. místo v tabulce nejlépe placených hráčů MLS. Juan Pablo Ángel je z Kolumbie, hrál za Atlético Nacional, River Plate v Argentině, ale v Evropě je znám zejména ze svého šestiletého působení v Aston Ville. Dnes kope za Red Bull New York, všichni si ho moc a moc chválí a dobře mu platí. Tento rok si vydělá něco přes půldruhého miliónu dolarů.

Vy, kteří sledujete MLS, se možná zeptáte, jak je možné, že někdo bere víc než je smlouvou a vnitřním řádem stanoveno. Umožňuje to změna v uzavírání kontraktů, která dává přeci jen trochu víc volnosti a samostatnosti jednotlivým klubům. Ty smějí zaměstnávat až 2 hráče, jejichž příjem je vyšší než platový strop. Má to ale někdo štěstí, co?

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tak už nevím, jak pojmenovat "velký balík" jinak, než třeba "100 mil. kč ročně"

Reagovat
smazaný uživatel

hh chudák, že vydělává tak málo no

Reagovat
smazaný uživatel

tak tolik vydělá i Baroš

Reagovat
smazaný uživatel

Beckham má ještě 10x tolik na reklamách

Reagovat
smazaný uživatel

Beckham je buh ne..ale je jasne ze jak na fotbal jde spis na prachy

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele