Ujfaluši se do Florencie dodnes vrací, tým Fiorentiny plánoval v Praze navštívit

06.06.2023, 21:57
Aktuality
Tomáš Ujfaluši u poháru pro vítěze Konferenční ligy (© AFP)

Zatímco většina českých diváků zřejmě bude ve středečním finále fotbalové Evropské konferenční ligy v pražském Edenu fandit West Hamu s reprezentanty Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem, někdejší obránce Tomáš Ujfaluši bude přát svému bývalému klubu Fiorentině s Antonínem Barákem. Na čtyři roky strávené ve Florencii moc rád vzpomíná a dodnes se do toskánské metropole na zápasy vrací. Před finále v Praze plánoval osobně navštívit tým a kustody s kondičním trenérem, s nimiž se zná.

"Je možné, že většina lidí v Česku bude fandit spíše West Hamu. Ale myslím, že Italů je tady taky strašně moc. Dorazí i plno fanoušků Fiorentiny. Budou mít i fanzónu, kde se budou moci dívat ti, kteří se nedostanou přímo na stadion. Takže jsem přesvědčen, že tu bude hodně fanoušků Fiorentiny," řekl Ujfaluši novinářům při odhalení vítězné trofeje na výstavě před Rudolfinem.

Bývalý český reprezentant za Fiorentinu hrával v letech 2004 až 2008. "Byly to úžasné čtyři roky v mé kariéře, vzpomínky jsou jen pozitivní. Jen škoda, že jsme tehdy neměli šanci bojovat o nějaký evropský pohár. Dostali jsme se do semifinále Poháru UEFA, kde jsme vypadli s Rangers," uvedl Ujfaluši.

"Úžasné město, skvělí fanoušci. V podstatě se tam ze mě ze středního obránce stala i alternace na pravou stranu. Takže to v mé kariéře hrálo taky velkou roli," doplnil pětačtyřicetiletý bývalý obránce, který v roce 2010 vyhrál Evropskou ligu s Atléticem Madrid.

Florencie mu přirostla k srdci a stále se tam vrací. "Jezdím tam docela často. Velmi dobře znám bývalého prezidenta klubu Della Valleho. S nynějším jsem neměl tu šanci se potkat. Jednou dvakrát za rok se tam vždy jezdím podívat na zápas," řekl Ujfaluši.

"Lidi mě poznávají, ale je to hlavně díky sociálním sítím, kde jsou aktuální fotky, jak vypadám. Není to jako dřív. Přece jen jsem se trochu změnil. Už nemám ty dlouhé vlasy. Jednu dobu jsem neměl žádné, teď mi zase trochu narostly," podotkl s úsměvem.

Výpravu Fiorentiny plánoval před finále osobně podpořit. "Mám to v plánu, protože jsou tam kustodi, kteří tam byli i za mé éry. Je tam ještě jeden kondiční trenér, se kterým jsme se bavili, že je zřejmě dnes přijedu navštívit," prohlásil Ujfaluši. "Byl jsem v kontaktu ještě s Tonim (Barákem). Gratuloval jsem mu k postupu do finále a samozřejmě k vítěznému gólu," doplnil Ujfaluši.

Barákovi podle něj postupová branka v prodloužení odvety semifinále v Basileji může hodně pomoci. Český záložník ve Florencii působí od loňského léta. "Fiorentina má docela široký kádr. Myslím, že jeho pozice není jako předtím, i z pohledu toho, kde nastupuje. Nedostává se tolik ke střelám a do brankových příležitostí. Ale mám pocit, že se to čím dál tím víc zlepšuje. Navíc jeho gól pomohl k postupu do finále, to mu pomůže. Rozkoukává se tam velmi dobře a věřím, že příští sezonu už bude patřit k základním pilířům Fiorentiny," mínil Ujfaluši.

Je zvědavý, jak se bude finále v Edenu vyvíjet. "Fiorentina ráda hraje na balonu, drží míč, snaží se hrát. West Ham je spíš hodně silový, hraje fyzicky náročný fotbal. Fiorentina má opravdu silnou útočnou fázi, na druhou stranu obrana není až tak ideální. Je to finále, jeden zápas, může rozhodnout každá chyba. Uvidíme, jak oba týmy začnou," přemítal Ujfaluši.

Fiorentina si zahraje v pohárech finále poprvé od roku 1990 a tehdejší porážky s Juventusem. "Je tam obrovské nadšení, dlouho nebojovali ve finále o nějaký evropský titul. Po té sezoně, v níž se neprobojovali do pohárů, by to byla taková satisfakce pro trenérský tým, hráče i fanoušky," podotkl Ujfaluši.

Podle italských médií do Prahy dorazí zhruba devět tisíc příznivců Fiorentiny, dalších nejméně 21 tisíc diváků má sledovat přímý přenos finále na dálku na stadionu ve Florencii.

"Případné oslavy by byly bláznivé. Už po příletu týmu zpátky do Florencie by na tým čekali fanoušci na motorkách a všem možném a doprovázeli by ho na stadion. To se stalo nám, když jsme po dlouhých 19 letech vyhráli nad Juventusem. Sedm tisíc fanoušků přijelo na letiště, dalších asi 35 tisíc bylo na stadionu. Kdyby se to povedlo, věřím, že pro kluky by to byl neskutečný zážitek," řekl Ujfaluši.

Má radost, že se v této sezoně daří italským klubům, které prošly do každého ze tří pohárových finále. "Itálie se trochu vrací nahoru. Inter Milán odehrál fantastické zápasy v Lize mistrů, Fiorentina je v Konferenční lize, AS Řím prohrál finále Evropské ligy. Je dobře, že to není jen o Premier League nebo španělské lize a že tam zpátky nakoukává Itálie," dodal bývalý kapitán české reprezentace.

Autor: ČTK

Komentáře (36)

Přidat komentář
Filipow

A komu bude fandit Řepka?

Reagovat
Panini Calciatore

tomu kto prvy nazbiera cervenu kartu

Reagovat
papanegra

a v kročí vůbec na Eden ? Stejně jako Křéťa ?

Reagovat
Furia Ceca

"Juventus vydal oficiální prohlášení a v tom sdělil, že se nadále nebude podílet na chystaném projektu Superligy. Turínský klub byl jedním z posledních tří klubů, které tuto myšlenku veřejně podporovaly, nyní zůstalo vše na Realu Madrid a Barceloně."

Nevím, jestli to přišlo ze strany našeho provizorního vedení nebo majitelů, ale celkem mi vadí, jak jsme se během posledního měsíce totálně zesrali a rezignovali na všech frontách. Přistoupili jsme na všechny nefér kompromisy a už si ani nestojíme za tím, co jsme vytvořili – byť neúspěšně Je mi fakt smutno z toho, jak slaboučkej a zlomenej management máme

Reagovat
j_mrazik

Ty jsi chtěl, aby se pořád hlásili k Superlize?

Reagovat
Seydou Doumbia

tak ona stejně dřív nebo později bude, je to spíš otázkou času...

Reagovat
Furia Ceca

Tak když zrovna my jsme v tom sehráli klíčovou úlohu... tak ano. Navíc jsem i její zastánce, protože UEFA mě poslední roky neskutečně sere. Už jenom z principu jsme se neměli podvolit.

Reagovat
Nieuwendyk

Souhlas

Reagovat
10

stejně musí časem bez Angličanů vzniknout, akorát dávají PL náskok...

Reagovat
Furia Ceca

Bohužel mám podobnej pocit

Reagovat
Zark

Vznikne aji s Angličanama, potom co je vykoupí Saudi

Reagovat
Eichel

Reagovat
Eichel

Reagovat
10

jak s Calciopoli, úplně stejné...prostě Elkann, chce to co nejrychleji zamést ze stolu

Reagovat
Shevchenko

Takže o EKL už asi nepřijdete ne? Když jste vlastně na vše přistoupili

Reagovat
10

bohužel asi ne

Reagovat
stuff

prave v tejto veci mi to vobec nevadi. Superliga je picovina

Reagovat
didosh

Reagovat
Truffaldino

Za mě jste to pojali dobře, všechen sportovní trest si odbudete v jedné sezóně a dál to nebudete rozmazávat. Co se superligy týče, šanci jste měli a pěkně jste to zkonili, po první snaze vám veřejnost (především v Anglii) není zrovna nakloněna a bude ještě chvilku trvat, než bude vhodný moment pro další pokus o založení vlastní soutěže. Hlavně by ji chtělo pořádně propracovat a ne jako minule, kde jste podcenili pravidla Pemier League. A být součástí zmraženého projektu třeba dalších pět nebo deset let a být kvůli tomu v nelibosti soutěží, kterých se účastníte, nedává moc smysl.

Reagovat
JuveGrandeAmore <3

No jo, mozno nas za toto super gesto nakoniec nevyradia z EKL "a to se vyplati Horste"

Reagovat
10

Za mě tohle teda není dobrá reakce na mafiánský vydírání lidí, který výrazně překračují pravomoce posraných úředníků.

Navíc vzhledem k tomu, že i těch 10 bodů odpočtu je pomsta za Superligu a bez toho by to podle mě nikdo neřešil.

Taky Real a Barcelona předloží důkazy vydírání Juventusu u soudu k Superlize. Takže stejně jako za CP bojuje sám Moggi ještě po 15 letech+, tak tady bude za Juventus bojovat Barcelona a Real.

Reagovat
10

https://twitter.com/JorgeCalabres/status/1666385913209925632

Podle médií Juventusu hrozila UEFA 3-5 lety zákazu působení v evropských pohárech v případě, že neopustí oficiálně Superligu. To nyní zástupci SL (Real a Barcelona) představí u soudu jako důkaz o vydírání ze strany Čeferina a spol.

Oni by to navíc udělali přes italskej svaz jako teď, ty zmrdi, vymysleli by si cokoliv.

Reagovat
Truffaldino

Jak byste ale chtěli bojovat proti UEFA, oni si prosadí, co potřebují, na vaši straně je de facto jen duo ze Španělska, které si ale nemůže dovolit ztratit midweek zápasy, buď byste museli spustit opravdu konkurence schopný projekt, klidně si ho spusťte ve třech, nebo budou hrát LM a smete to jen vás. Zmiňujete boj který nevyhrajete.

Jestli chcete jít proti unii, tak by bylo nejlepší najít podporu hlavních asociací pro vznik nové soutěže pod správou samotných klubů, klidně převzít současný model pohárů a postupně jej modernizovat do podoby, která vám, Barce a spol. přinést víc. Ale v tuhle chvíli nemáte podporu, superlize fandí menšina, možná jen fans tří klubů. Tohle je můj pohled, já bych to řešil umírněním situace a budováním pořádného projektu, který by mohl jednou nahradit FIFA a její evropskou složku.

Reagovat
10

Ano, pokud to postavíš takhle, tak máš z větší části samozřejmě pravdu. Jenže ty vůbec nemluvíš o tom, jak je jednání UEFA za hranou všeho, což se snad dokáže u soudu, který z toho vyvodí následky pro mafiány typu Čeferin a spol. V EU jsou tak přísný pravidla pro ochranu volné hospodářské soutěže a antimonopolní předpisy, že tohle by v každým jiným odvětví nemohlo projít. Tady uvidíme, jak silná bude politická ochrana, která už se ukázala při oznámení Superligy.

Reagovat
stuff

Do bodky!

Reagovat
mastakillah

Casadei a Pafundi to včera pěkně vymetli proti Uruguay to budou mít ale sakra těžký ve finále

Reagovat
Zark

Itálie ve finále? A ví o tom Fenix? Já jen, aby šel zase náhodou kolem

Reagovat
smazaný uživatel

Ndicka, Llorente za sníženou částku nebo někdo z ligy na čtvrtého beka, Aouar, Tielemans, nějaký krajní bek (třeba De Cuyper z Belgie, Spinův mladý klon), Frattesi, Scamacca na hostování. Dokonce i toho Moratu na hosta bych přežil, bo Dybalův bro. Pod podmínkou, že se to nevylučuje se Scammacou. Zápasů je ve hře cca 55, nikdo nemusí hrát 5000 minut, pak vypadáme jak mrtvoly v dubnu. Mour bude muset upřednostnit ligu a šanci k tomu bude mít. Inter nějaký prostor k růstu má, Milán za mě tolik ne, Juventus je samý otazník, Neapol půjde trochu dolů, takovou sezónu nezopakují a 100% ne s Luisem Enriquem. Atalanta si pojede svoje, Lazio - podle LM, ale určtě neodskočí.

Když toto dopadne a Mour se vrátí ke čtyřčlenné obraně se svým oblíbeným 4-2-3-1, nebo s něčím jako 4-3-1-2 s Pellem pod hrotem a Paulitem nebo Paulitem pod kombinací hrot/Ola či SES nebo něco jiného, ani mi nebude vadit, že prodlouží do výroční sezóny a otevření stadionu. Lidi ho milují (nechápu), hráči za ním půjdou do pekla (nechápu), Friedkin je happy (nechápu), takže budu spokojený, že neměníme trenéry jak ponožky a neutrácíme majlant za průměráky. Mí milovaní Cristante a Pelle tím naštěstí vypadnou z automatického základu, protože prostě nebude zbytí. Frattesi se všemi nedostatky, které ve svých 23 letech má, Aouar jako velká neznámá, ale s velikánským potenciálem a Tielemans (Mour už ho prý uhání), jakkoli se zdá neuvěřitelné, že bychom ho mohli podepsat jsou prostě úplně jinde jako záložníci. Navíc dohromady dávají hře to, co odešlo s Mkhitaryanem. Bryan bude lepit díry a mýtus o kreativitě Lola se rozplyne ve větru.

No, tak jsem si potřeboval po skepsí naplněné sezóně zvednout náladu, zlomené nohy a urvané kolena v přípravě mě nezaskočí, konkurencí vyfouknuté dealy taky ne, ale je to Řím.

Daje!

Reagovat
Pipo123

Ten Berardi je snad vtip

Reagovat
El Matador

A koho by sis představoval jako posilu do útoku? Jestli bude do 20ti mega, tak za mě dobrý

Reagovat
smazaný uživatel

V Laziu by byl dobrý, sám vyhraje všechny zápasy proti druhe půlce tabulky, Sarri mu dá volnost, hovno tlak. V AC i AS by vyhořel.

A na LM taky nanic, na velké scéně je marný, svázaný.

Stejně si myslím, že by měl zůstat v Sassu a dát tam ještě 70 golu třeba, když mu to tam doteď stačilo.

Reagovat
Pipo123

Jo on by sa k nám hodil, Sarri by jeho hru povýšil na vyššiu úroveň, ale nemám ho moc rád, navyše by išiel na miesto môjho miláčika Andersona

Reagovat
GEGE

Wtf však ten vás boostne o lvl...

Reagovat
Pipo123

Nemám ho rád, navyše ako píšem vyššie išiel by na pozíciu Anderona

Reagovat
Furia Ceca

Byl bych na něj zvědavý už jenom proto, že si ho mimo Sassoulo nedokážu jinde vůbec představit... + ho ještě vidět v LM Já jsem pro, fakt mě zajímá, jak to bude vypadat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele