Události Bundesligy: Sudí pod palbou kritiky. Místo arbitra pískali fanoušci

01.05.2023, 20:41
Názory a komentáře
Sudí Sascha Stegemann (© AFP)

Čelo bundesligové tabulky se opět proměnilo. Dortmund nezvládl páteční předehrávku 30. kola a přepustil první místo Bayernu. Svůj neúspěch Borussia do značné míry svádí na rozhodčího. To v Mnichově si na arbitra nikdo moc nestěžoval, samotným hráčům to však "dali sežrat" fanoušci.

Ani nejvyšší německá soutěž není prostá chybujících sudích. Avšak zatímco v Česku se jejich rozhodnutí řeší prakticky každé kolo, na západ od tuzemských hranic pravidelným tématem nebývají. Místo toho se častěji řeší výkony hráčů či (zpravidla dechberoucí) atmosféra na tribunách.

Tentokrát ale hlasy na adresu arbitra rezonují nebývale silně. "Rozhodčí ovlivnil zápas. Je to nedbalé, je to zbabělé, je to špatně, je to ostudné. Dnes nás připravil o dva body," hřímal v pátek sportovní ředitel Dortmundu Sebastian Kehl. A podobně kriticky znějí další hlasy z táborů Schwarzgelben.

Stegemann není v Dortmundu vítán

Sascha Stegemann, onen muž s němou píšťalkou, nyní v Dortmundu není vítán. V zápase na hřišti Bochumi (1:1) rozhodl hned u několika kontroverzních momentů v neprospěch Borussie. Fanoušky BVB nejvíce rozlítilo to, že sudí nechal bez povšimnutí sražení Karima Adeyemiho k zemi obráncem VfL Danilem Soaresem, k němuž došlo v pokutovém území Bochumi.

Stejně tak se ale zlobili, když Stegemann neodpískal hru rukou kapitána domácích Anthonyho Losilly či přistrčení Emreho Cana před úvodním gólem střetnutí.

Těmito stížnosti, jakkoli oprávněnými, však Dortmund též účinně maskuje svou vlastní neschopnost. Pokud chce skutečně pomýšlet na mistrovský trůn, měl by utkání jako to proti Bochumi zvládat. A taky v nich lépe hrát. Jenže Adeyemi v první půli proměnil pouze jednu ze svých šancí a v závěru si Borussia vytvořila spíše platonický tlak, tedy bez opravdu velkých příležitostí.

Nespokojenost fanoušků nakopla Bavory

Trochu podobně vypadala též nedělní seance v Mnichově, jen místo závěru dominoval jeden z celků spíše formálně v úvodu střetnutí. Ohrožovat bránu Herthy začal Bayern až po nějaké půlhodině. To už ale nestihl ukonejšit fanoušky, kteří hráče při odchodu do kabin vypískali.

Ačkoli jsou Bavoři pořád blízko další obhajobě titulu, frustraci jejich příznivců nelze přehlédnout. Nedělním pískotem, který by takový Dortmund slyšel raději z píšťalky sudího Stegemanna, ji fanoušci konečně ventilovali. Nadále je zlobí unáhlené kroky vedení mnichovského klubu i výkony hráčů, kteří po zaváháních proti Hoffenheimu a Mohuči měli co napravovat.

Výsledky 30. kola Bundesligy (©Livesport)

Nakonec se skutečně revanšovali, byť to nějakou chvíli trvalo. Ukázalo se však, že v kádru Bayernu pořád zůstávají hráči lačnící po dalších trofejích. Joshua Kimmich je jedním z nich. Proti Hertě neúnavně diktoval tempo ze středu pole a svými centry z rohových kopů či standardních situací vybízel spoluhráče ke skórování.

Nakonec Roten udeřili dvakrát právě po pasech od Kimmicha. Nejprve v 69. minutě úspěšné oslovil Serge Gnabryho, za dalších 10 minut pak z jeho práce těžil Kingsley Coman.

Boj o titul je dál otevřený

Stejně jako před týdnem tak zvítězilo pouze jedno z prvních dvou mužstev Bundesligy. Tentokrát se ale tetelili Mnichované, kteří se díky klopýtnutí Dortmundu vrátili po výhře 2:0 na vedoucí pozici. Tu už hodlají v posledních čtyřech kolech uhájit.

Koncovka probíhajícího ročníku nejvyšší německé soutěže je však očividně plná překvapení a nečekaných zvratů. Klidně se tak může stát, že Bayern za týden zase ztratí body v Brémách. Nicméně stejně tak není vůbec jasné, zda si BVB poradí se svým protivníkem.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
30
18
8
4
81 : 33
62
2
Borussia Dortmund
30
19
4
7
67 : 40
61
3
Union Berlín
30
16
8
6
44 : 31
56
4
SC Freiburg
30
16
8
6
46 : 37
56
5
RB Lipsko
30
16
6
8
54 : 37
54
6
Bayer Leverkusen
30
14
6
10
53 : 41
48
7
VfL Wolfsburg
30
12
10
8
54 : 37
46
8
1. FSV Mainz 05
30
12
9
9
49 : 43
45
9
Eintracht Frankfurt
30
11
10
9
50 : 46
43
10
Borussia Mönchengladbach
30
9
9
12
44 : 48
36
11
1. FC Köln
30
8
11
11
40 : 48
35
12
Werder Brémy
30
10
5
15
48 : 58
35
13
FC Augsburg
30
8
7
15
39 : 55
31
14
TSG Hoffenheim
30
8
5
17
39 : 51
29
15
VfB Stuttgart
30
6
10
14
38 : 52
28
16
VfL Bochum
30
8
4
18
33 : 67
28
17
Schalke 04
30
6
9
15
28 : 57
27
18
Hertha BSC
30
5
7
18
35 : 61
22

Hráč kola

Borussia se ve 31. kole utká s Wolfsburgem, jehož hra se čte vskutku obtížně. Vlci vedení koučem Nikem Kovačem často doplácejí na mladý kádr a z toho plynoucí nezkušenost. Když ale mají svůj den, umějí fotbalem bavit.

V posledním odehraném zápase ukázali tu lepší tvář. V důležitém souboji o to, který mančaft bude blíž evropským pohárům, porazila Kovačova smečka Mohuč. O osudu zápasu rozhodl Wolfsburg během první půlhodiny, během níž třikrát skóroval. Po vítězství 3:0 se Vlci v bundesligové tabulce posunuli na šesté místo právě před svého nedělního protivníka.

V koncovce se hráči v zelených dresech mohli spolehnout na Jonase Winda. Ten už v páté minutě zužitkoval pohlednou kombinaci, podruhé se dánský forvard prosadil ve 28. minutě, kdy za záda brankáře Mohuče Robina Zentnera dorazil zakončení Ridleho Bakua. Wind si tak řekl o to, aby jej Kovač konečně nastálo začlenil do základní jedenáctky Wolfsburgu.

Gól kola

V zápolení o pohárovou Evropu opět ztratil Frankfurt, jenž potvrdil jarní mizérii. Přes dva měsíce trvající čekání na bundesligovou výhru prodloužil Eintracht i proti Augsburgu, nad kterým přitom vedl.

Jenže po přestávce útočník FCA Ermedin Demirovič efektivně prodloužil pas od Rubéna Vargase. Reprezentant Bosny a Hercegoviny se šikovně vytočil a letmým dotekem umístil balon přesně k tyči.

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (25)

Přidat komentář
Mass
Reagovat
inferno08

"Těmito stížnosti, jakkoli oprávněnými, však Dortmund též účinně maskuje svou vlastní neschopnost. Pokud chce skutečně pomýšlet na mistrovský trůn, měl by utkání jako to proti Bochumi zvládat."

Tohle je za mě jedna z nejdementnějších vět, kterou kdo může napsat... Rozhodčí ti nepískne jasný penalty, ovlivní zápas a ty to vlastně svedeš na ten poškozený tým, že jestli chce titul, měl by to zvládat i bez penalt

Reagovat
Mass

Gól se na Bochumi dát prostě nedalo, jak tam skákali do nohou a rozhodčí jim to nepískal.

Reagovat
andrew96

Ne, jen je to doplnění. Protože vedle hrubic sudích by se měla řešit i hra Dortmundu. A ta měla k ideálu zase daleko. Jako už tolikrát pod Terzicem.

Reagovat
inferno08

Oni by to utkání zvládli, kdyby je neřezal rozhodčí a je úplně jedno, jak daleko k ideálu měl jejich herní projev. O titulu rozhodují body a ne herní projev.

Reagovat
andrew96

Mohli to utkání zvládnout i bez řezání rozhodčími. Mnohem pohodlněji. Díky lepšímu hernímu projevu se mohli dostat do více šancí. A tím pádem i blíž k zisku bodů.

Stegemanna nemám rád, už dřív nasekal spoustu chyb. Ale zase nedělejme, že BVB nedal vůbec žádný prostor.

Reagovat
GjøvikFF

A co to jako na věci mění? Dortmund ten zápas odehrál tak, že by ho bez chyb rozhodčího zvládl. O čem tady chceš debatovat?

Reagovat
andrew96

Kde bereš tu jistotu?

Reagovat
Nizzie

A kde ty, že by to tak nebylo?

Reagovat
andrew96

Nikde, vždyť ani o žádné nepíšu.

Reagovat
inferno08

Tu jistotu ti nikdo nedá, ale asi se nebudeš hádat, že kdyby ty penalty rozhodčí odpískal, měli by větší šanci na výhru, než bez nich...

Reagovat
andrew96

Ano, o to se hádat ani nesnažím.

Reagovat
Nizzie

Rozhodčí především nemá co někomu dávat prostor. To je zase úvaha toto.

Reagovat
andrew96

Nevím, co je na tom nesrozumitelného.

Reagovat
Nizzie

Nesrozumitelná není, jen je hloupá.

Reagovat
andrew96

Nechat prostor ve smyslu nedělat zářezy. Opravdu nevím, co je na tom tak hloupého.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
$dolar$

Jezdim na zapasy treti ligy v Nemecku a musim rict, ze horsi vykony nejsou ani od nasich zaplacenych rozhodcich. To je ciste piskani na nahodu.

Reagovat
LAM

A někdo jako čekal, že se nepostarají, aby ten titul Bayern nějak vyhrál?

Reagovat
smazaný uživatel

Stegemann a jeho kolegovia za VARom by mali za svoju "(nad)prácu" dostať okamžite dištanc, no ani táto skutočnosť nezmení nič na fakte, že Borussia opäť nezvládla dôležitý zápas.

Reagovat
Nizzie

Jenomže Borussia ten zápas nezvládla především kvůli Stegemannovi a jeho kolegům za VARem. Ne kvůli tomu, že by sama ten zápas nezvládla.

Reagovat
smazaný uživatel

Borussia ten zápas nezvládla. Ak by ho zvládla, tak dnes sa tu nebavíme o tom, ako zle si rozhodcovia odviedli svoju prácu, komu svojimi verdiktmi pomohli (!), alebo uškodili, ale bavili by sme sa o tom, či konečne začne Borussia vyhrávať aj tie dôležité zápasy a byť priamou konkurenciou Bayernu v boji o titul.

Reagovat
janinho

akoze ti curaci za VARom by mali prist natrvalo o licenciu... tie situacie 2 a 3 su pomerne jasne, ale ako mohol niekto tu prvu kosu neodpiskat ako penaltu... take nieco by som veril ze je mozne len niekde v afrike alebo juz. amerike.

Reagovat
Rudnevs

No super tak Pokal zas vyhrajú sviňský býci

Reagovat
andrew96

Ale Olmo skvělý. Naštěstí už odtamtud půjde pryč.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele