Události Bundesligy: Bayern to dokázal. A dokonce tak, že uspokojil fanoušky

29.05.2023, 18:58
Názory a komentáře
Joshua Kimmich (© AFP)

Zažil německý fotbal černou sobotu? Záleží samozřejmě na úhlu pohledu. Nicméně i nemalá část fanoušků Bayernu se netajila tím, že by jim pauza od titulů prospěla. Nakonec ale Meisterschale zůstala v Mnichově. Přičemž bavorský klub vše zařídil tak, že si i jeho příznivci vítězství v Kolíně užili.

Šílený závod o mistrovský titul se konečně dostal do finálové rovinky. A tým, který do ní vyrážel z prvního místa, nakonec překonal cílovou pásku až jako druhý. Přestože v podstatě celé Německo (ale i fotbalový svět) tlačilo na nejvyšší stupínek Dortmund, dokázala Borussia zavrávorat.

Jedenáctý titul v řadě tak získal Bayern. Část jeho podporovatelů si přitom přála neúspěch, neboť ten by mohl vyvolat jimi žádané změny ve strukturách klubu. Nakonec se ledy skutečně začaly hnout, do toho však Roten získali i "nechtěnou" trofej. A ještě k tomu v posledních minutách. To muselo potěšit i největší skeptiky.

Kahn zuřil, Salihamidžić chvíli slavil

Údajně už v pátek, tedy ještě před cestou do Kolína, rozhodlo vedení Bayernu o odvolání dvou důležitých mužů. Na Säbener Straße již nebudou dál pokračovat generální ředitel Oliver Kahn ani sportovní ředitel Hasan Salihamidžić. Právě tito dva leželi fanouškům Roten v posledních týdnech nejvíc v žaludku. Zejména kvůli tomu, že vyhodili Juliana Nagelsmanna a na trenérskou sesli přivedli Thomase Tuchela, jenž Bavory neudržel v Lize mistrů ani v německém poháru.

Hněv fanoušků se tedy podařilo utlumit. Zuřil naopak Kahn, jemuž klub dokonce zakázal v sobotu odcestovat do Kolína. Salihamidžić v sobotu na stadionu nechyběl. V 89. minutě ještě slavil titulovou trefu Jamala Musialy a spolu s hráči Bayernu juchal i poté na hřišti. Avšak právě na hrací ploše se měl dozvědět o pátečním rozhodnutí svého zaměstnavatele.

Sami příznivci Bayernu tak každopádně přihlíželi dost turbulentního dění. Ještě nyní z něj jistě mají zamotanou hlavu, ve výsledku ale u nich panuje spíše spokojenost. To už moc neplatí o kouči Tuchelovi, který se v Mnichově ocitl právě díky Kahnovi a Salihamidžićovi. Teď jeho ochránci mizí. Kdoví tak, zda Roten nevypíší výběrové řízení i na nového trenéra.

Rivalové z Porúří skončili v slzách

Emocionálně náročnou sobotu za sebou mají také v Dortmundu. Zatímco dopoledne se celé město připravovalo na velké oslavy, zhruba o půl šesté muselo plánovaný program zrušit. Borussia naprosto selhala, nelze to nazvat jinak. Celý stadion se sice po konci prohraného duelu s Mainzem utěšoval chorály, bolest ze zahození velké příležitosti ale zůstává. A ještě bude nějaký čas cítit.

Velký smutek zavládl na Signal Iduna Parku. (©@modahoud8)

Smutní ovšem také v druhé velké fotbalové baště z Porúří. Schalke po příšerném podzimu dělalo v jarní části sezony, co mohlo. Jeho velká stíhací jízda ale nakonec neskončila úspěšně. Bundesliga se tak v následujícím ročníku bude muset obejít bez skvělých výkonů fanoušků Knappen. Místo nich v nejvyšší soutěži setrvávají Bochum a Augsburg. Tedy dva tábory podporované značně menším množstvím příznivců.

A aby toho nebylo málo, podpořil špatný víkend slavných značek také druholigový Hamburk. Ten už se po letech strádání konečně viděl zpět mezi elitou, nakonec však ale na jeho úkor postoupil přímo provinční Heidenheim, který HSV předběhl až v nastaveném čase. Naopak hamburští Rothosen budou muset ještě bojovat v baráží, kde je vyzve jiný historicky velký klub: VfB Stuttgart.

Hráč kola

V Mönchengladbachu se v prvé řadě loučili s Larsem Stindlem. Dlouholetý kapitán opouští Fohlen po osmi letech, během nichž se stal miláčkem publika. A podle toho také rozlučka vypadala. Stindl se objevil na velké choreografii kotle domácích, a když v průběhu druhé půle střídal, jen těžko se bránil pláči.

Lars Stindl se nesmazatelně zapsal do historie klubu. (©@borussia_en)

Postavou střetnut Gladbachu s Augsburgem se stal ale také Stindlův parťák z útoku Jonas Hofmann. Německý reprezentant měl prsty v obou gólech Borussie. Nejprve přihrál na přesnou trefu Lucy Netze, následně sám v gól proměnil pas od Stindla.

Celkově za sezonu nasbíral Hofmann 12 gólů a 11 brankových asistencí. Víc produktivní už byli pouze Randal Kolo Muani z Frankfurtu, Jamal Musiala z Bayernu a Christopher Nkunku z Lipska.

Gól kola

Poslední Hertha už ve 34. kole o nic nehrála. Přesto připravila Wolfsburg o evropské poháry. Berlínské mužstvo tak zakončilo sezonu s 29 body na kontě, což mu ovšem na udržení nestačilo.

Důstojnou tečku za jinak nevyvedeným ročníkem obstaral také Marco Richter, autor vítězné branky ve Wolfsburgu. K někdejšímu hráči Augsburgu se balón dostal po odvrácené standardní situaci, načež Richter uklidil míč do horního rohu brány.

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (13)

Přidat komentář
Martin9719

Právě ten nečekaný vyhazov těch 2 šašků je jediný uspokojení pro fanoušky Bayernu v téhle sezoně.

Reagovat
db18

Reagovat
exot12

Podľa mňa by ich mal nasledovať aj Tuchel.

Vypadli z LM, z pohára a titul nezískali vďaka nemu, ale neschopnosti BVB.

Reagovat
Walter_Sobchak

však tam bol kolko? mesiac?

Reagovat
vladino10

Keď už tam je, tak nech dostane normálnu prípravu a možnosť ukázať či to pôjde alebo nie. Odvolať trénera čo ani nedostal šancu nepomôže nikomu.

Reagovat
db18

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Breze

Takze novy sportovy riaditel bude najskor az okolo Vianoc. Dovtedy budu viest klub a planovat kader Dreesen ako novy CEO, Hoeness, Rummenigge (ktory bol menovany do dozornej rady) a Hainer. Vyzera, ze aj Tuchel zatial ostava. Dokonca nesiel na dovolenku, ale zatial ostava v Mnichove, aby spolu s vyssie menovanymi naplanovali strategiu na leto a novu sezonu.

Reagovat
Salfovic

Hoeness má jakou funkci? A četl jsem, že právě on prosazoval Tuchela.

Reagovat
Breze

Oficialne je len cestnym prezidentom.

Reagovat
vladino10

Tak... Keď naposledy odišiel tréner Bayernu na dovolenku tak to bola zámienka na jeho odvolanie - Thomas dobre vie prečo ostal doma

Reagovat
db18

Hainer snad také půjde...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele