Události Bundesligy: Ajorque pomohl Dortmundu, Hložek zakončil pohlednou akci

24.04.2023, 23:00
Názory a komentáře
Ludovic Ajorque (© AFP)

Po třítýdenní pauze se Dortmund vrátil do čela Bundesligy. Vděčí za to vlastnímu výkonu proti Frankfurtu, ale i nalomené psychice rivalů z Mnichova. Slabá odolnost Bayernu se naposledy ukázala v Mohuči, kde Bavory ztrestala zřejmě nejlepší zimní akvizice v celé soutěži.

Takhle blízko konci sezony sídlil Dortmund na prvním místě naposledy před 11 lety, kdy taky naposledy získal mistrovský titul. Nyní má vskutku obrovskou šanci se na prestižní trůn vrátit. Bayern totiž momentálně vypadá nejzranitelněji za hodně dlouhou dobu.

Jeho slabost se po nezvládnutém čtvrtfinále Ligy mistrů a klopýtnutí s Hoffenheimem projevila též v Mohuči. Utkání v Porýní-Falci přitom "Roten" zahájili zdárně. Joao Cancelo se po zranění Alphonsa Daviese zabydlel v rozestavení 3-5-2 na levém kraji hřiště. Odtud také přesně odcentroval na Sadia Maného, který gólem na 1:0 alespoň částečně odčinil své nedávné hříchy.

Jenže po změně stran přenechal Bayern iniciativu domácím a "za odměnu" inkasoval třikrát v rozmezí pouhých 14 minut.

Dokonalá náhrada za "Jonnysiwa"

K obratu ve skóre v Mewa Areně nicméně došlo i díky vynikajícímu výkonu Mohuče. Ta pod vedením kouče Bo Svenssona porazila Mnichovany v Bundeslize na domácí půdě už potřetí v řadě. Sobotní úspěch tak rozhodně nebyl náhodným.

V průběhu let se však mění aktéři dějství. Dříve se Svensson často spoléhal na útočné duo Karim Onisiwo - Jonathan Burkardt. Oba ovšem v průběhu sezony několikrát trápila zranění a talentovaný Burkardt kvůli nim nastoupil v základní sestavě pouze šestkrát. "Jonnysiwo", jak zní přezdívka mezi fanoušky populární dvojice, toho tedy letos moc neukázalo.

Ludovic Ajorque v dresu Mohuče září (©Opta by Stats Perform)

I z důvodu chatrného zdraví forvardů dorazil v lednu do Mohuče Ludovic Ajorque. A snad ani Svensson nedoufal, že posila ze Štrasburku zapadne do kádru FSV tak snadno. Od svého příchodu se Ajorque trefil v Bundeslize šestkrát. Nešetřil ani Bayern, jehož porážku načal vyrovnávací hlavičkou a poté asistoval na rozhodující branku Leandra Barreira.

Ajorque si za svá představení klidně může vysloužit ocenění pro nejlepší zimní bundesligový příchod. Zvlášť, pokud by se Mohuč probojovala do evropských pohárů. Z aktuálního sedmého místa to do nich určitě nemá daleko.

Požár v Mnichově přetrvává

Ačkoli po dalším titulu už tolik nelační ani sami příznivci Bayernu, pohled na Mnichovany v sobotu byl smutný i pro nezaujatého diváka. Mužstvo trenéra Thomase Tuchela po přestávce zcela odešlo a snad kromě střídajícího Mathyse Tela se nezdálo, že by někdo měl chuť ještě něco s nepříznivým výsledkem udělat.

Obzvlášť zarážející jsou výkony brankáře Yanna Sommera. Náhrada za zraněného Manuela Neuera si opět neodpustila minelu a Ajorqueovi zásadně usnadnila vyrovnání.

Oheň, jenž rozpoutal Mané, se už možná podařilo uhasit. Šrámy po vyhazovu Juliana Nagelsmanna jsou ale pořád viditelné. Bayern rozhodně není v pořádku. A sám Dortmundu nabízí obrovskou příležitost.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Borussia Dortmund
29
19
3
7
66 : 39
60
2
Bayern Mnichov
29
17
8
4
79 : 33
59
3
Union Berlín
29
16
7
6
44 : 31
55
4
SC Freiburg
29
15
8
6
45 : 37
53
5
RB Lipsko
29
15
6
8
53 : 37
51
6
Bayer Leverkusen
29
14
5
10
53 : 41
47
7
1. FSV Mainz 05
29
12
9
8
49 : 40
45
8
VfL Wolfsburg
29
11
10
8
51 : 37
43
9
Eintracht Frankfurt
29
11
9
9
49 : 45
42
10
Borussia Mönchengladbach
29
9
9
11
43 : 46
36
11
1. FC Köln
29
8
11
10
40 : 47
35
12
Werder Brémy
29
10
5
14
47 : 56
35
13
FC Augsburg
29
8
6
15
38 : 54
30
14
TSG Hoffenheim
29
8
5
16
39 : 50
29
15
VfL Bochum
29
8
3
18
32 : 66
27
16
VfB Stuttgart
29
5
10
14
36 : 51
25
17
Schalke 04
29
5
9
15
26 : 56
24
18
Hertha BSC
29
5
7
17
35 : 59
22

Hráč kola

Odhadem až 25 tisíc fanoušků Brém dorazilo podpořit milovaný Werder na berlínský Olympiastadion. A výletu určitě nelitovali. Hráči SVW překonali obranu Herty hned ve čtyřech případech, přičemž třikrát rozvlnil síť Marvin Ducksch.

Werder tak ukázal, že si umí poradit i bez nejlepšího střelce Bundesligy Niclase Füllkruga, jenž kvůli zranění absentoval ve druhém zápase po sobě. Odpovědnost v útoku však na sebe vzal Ducksch. Už v první půli se prosadil dvakrát: nejprve levačkou po prostrčení od Jense Stageho, podruhé hlavou zužitkoval pas Christiana Große. Po změně stran pak gólmana Herty Olivera Christensena přelstil ještě tvrdou ranou.

Brémy díky Duckschovi zvítězily po téměř dvouměsíční pauze. Získaly již 35 bodů, což by jim už nyní mělo na základě zkušeností z let nedávných stačit na záchranu. To Hertha je ve velkých problémech a Pála Dárdaie, jehož BSC povolalo v hodině dvanácté jako spasitele, zřejmě čeká několik bezesných nocí.

Gól kola

Přes 30 branek padlo během víkendového programu Bundesligy. Často se ale jednalo o pohotové dorážky, hlavičky či protiútoky, ve třech případech došlo také na penaltu. Zkrátka až tolik dechberoucích akcí se šťastným koncem k vidění nebylo.

Avšak kdo chtěl, byl jistě spokojen. A kdo vydržel až do neděle, dočkal se také přesného zásahu českou nohou. Adam Hložek stál ve 40. minutě duelu mezi Leverkusenem a Lipskem na konci rychlé akce. Rodák z moravských Ivančic zužitkoval kombinaci, kterou ve středu hřiště urychlil Robin Andrich, jenž nechal rozběhnout Moussu Diabyho. Francouzský křídelník pak přihrál do pokutového území Hložkovi, jenž z prvního dotyku přelstil přízemní střelou gólmana RB Janise Blaswiche.

Statistiky Adama Hložka (©Livesport)

Po změně stran se na straně Leverkusenu prosadil ještě Nadiem Amiri. Bayer po výhře 2:0 bodoval poosmé za sebou a dál živí naději na kvalifikaci do Ligy mistrů. Nyní ztrácí čtyři body na páté Lipsko, které si po 29. kole nechalo odskočit Union i Freiburg. To znamená jediné: boj o Champions League ještě slibuje zajímavou podívanou.

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (15)

Přidat komentář
Rudnevs

Pozerám si, že Mainz si aj po odchode Schrödera dosť ide to Francúzsko, asi využívajú tú geografickú pozíciu. Možno nejak zlepšili ten skauting alebo niečo, ale pod Heidelom to nejak zrazu funguje. Za mňa z pohľadu fanúšika Schalke dosť nefér, že týpek, ktorý to u nás doslova sabotoval, v Mainzi teraz vykonáva skvelú prácu.

Reagovat
andrew96

Nejsou jediní, řada posil z Francie se za poslední roky nakupila i třeba v Gladbachu. A nedivím se, Ligue 1 je pro bundesligové týmy ideální trh (kvalita, mládí, za dostupné ceny). Plus Mainz nebo Freiburg mají geografickou výhodu.

Reagovat
Rudnevs

Nie vždy to musí vyjsť, fans Schalke majú doteraz v hlavách všetkých tých preplatených problémových priemerákov z tej afro-francúzskej skupinky. Ale je pravda, že Mainz to v poslednej dobe robí rozumne a majú dobrý mix domácich i zahraničných hráčov.

Reagovat
Seydou Doumbia

To je ale neschopnosti Schalke že nedokážou najít v takové top lize kvalitní hráče a privadi si do kádru odpad. Přitom těch dobrých hráčů tam je plná prdel.

Reagovat
Rudnevs

Pravda, vedenie to pokazilo, ten pomer cena/kvalita hráčov ako Bentaleb či Mendyl vôbec nesedel. A priviedol ich k nám Heidel, ktorému to teraz v Mainzi vychádza. Nedá sa pritom ani povedať, že by Heidela zomlelo prostredie Schalke, on to pokazil tými nákupmi viac menej sám. Je zvláštne, že v Mainzi pracoval vždy perfektne a v Schalke sa z neho stal najväčší diletant. Možno to dokáže len v jeho špecifickom prostredí, kde pozná každý roh a po odchode inde proste dopadol podobne ako Schaaf po Brémach, Finke po Freiburgu či Schäfer po konci v KSC.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jak máš systémové hráče tak můžeš mít i systémové trenéry. Coutinho, Wijnaldum a další co odešli z Live taky potom hořeli v jiných angažmá. A takových hráčů máš určitě plno, málokterý top světový hráč dokáže hrát ve 3,4 top klubech na stejně vysokém levelu. Přitom na první pohled Ajorque a Caci nejsou ani to nejlepší co Ligue 1 nabízí, ale fakt dobrá práce.

Reagovat
Rudnevs

Inak teda Xabi asi kouč sezóny, nie?

Reagovat
andrew96

Pokud udělá LM, tak určitě. Jinak to může dostat Terzic čistě jen za titul. Osobně zatím nevím, nabízí se řada jmen: Xabi, Streich, Fischer, Svensson, Letsch.

Reagovat
Müllered

Tuchel, za titul pro BVB.

Reagovat
Rudnevs

Tých kandidátov je tam viac, ale Xabi zatiaľ vyhráva. Mimochodom, nikto ani moc nerieši, že sú vlastne v semifinále EL. To je dosť veľký úspech, minulý rok bol okolo Frankfurtu extrémny ošiaľ a teraz takmer nič. Aj to svedčí o tom, aké sú rozdiely medzi tradičným a komerčným klubom a ako úplne ináč to vníma verejnosť. U Frankfurtu tomu výrazne pridali tie výjazdy fanúšikov a nimi spôsobená eufória, Bayeru tieto faktory chýbajú.

Reagovat
vladino10

Na jednej strane máš pravdu, na druhej tomu za mňa pomáha aj ta tragikomédia okolo Bayernu - povedal by som, že ľudia majú v médiách radšej zamotané trápne telenovely ako...ako leverkusen

Reagovat
Kaspar

Konecne je nekde napsano Hlozek a ne Bizon

Reagovat
Modi6

Je dobře, že se Hložkovi docela daří. Snad se bude ještě zlepšovat.

Reagovat
Rudnevs

OT: Werder zrejme príde o svojich "škaredých vtákov" Fullkruga chce Gladbach a Duckscha chce Union. Prísť by naopak mohol Kownacki zadarmo z Fortuny. Som zvedavý, ako sa im bude dariť bez nich, nakoľko podľa mňa práve oni dvaja tvorili väčšinu úspechu Werderu.

Reagovat
db18

Gladbach Fullkruga nechce, je pro ně drahý... naopak také chtějí Kownackiho zadarmo. A pak pár francouzů...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele