Události Bundesligy: Padá Schalke, přejte si titul. Ještě ne, vzkazují horníci

27.02.2023, 18:20
Komentáře a souhrny
Oslavující Marius Bülter (© AFP)

Stále opatrně, ale přece jen čím dál víc si v Dortmundu připouští možnost zisku titulu. Kdyby vedle toho nastal také sestup úhlavního nepřítele, slavilo by se na Westfalenstadionu několik týdnů. Zatím však Borussia musí zůstat nohama na zemi. Na prvním místě ještě nesídlí a ani nenáviděné Schalke se na chvostu tabulky nevzdává.

Doba, kdy se rivalové z Porúří potkávali v horních patrech Bundesligy, už před nějakým časem pominula. Zatímco Dortmund se dál drží nahoře, Schalke zažilo v posledních letech tvrdý pád dolů. Loni si mužstvo z Gelsenkirchenu dokonce zahrálo druhou nejvyšší německou soutěž. V aktuálním ročníku je zpět mezi elitou, dost možná ale opět sestoupí, neboť v tabulce mu náleží poslední místo.

Už na podzim Schalke nabralo značné manko a zkraje nového kalendářního roku to s "horníky" nevypadalo o moc lépe. První dva zápasy po zimní přestávce prohráli se souhrnným skóre 1:9. Od té doby se však v Gelsenkirchenu přece jen začalo blýskat na lepší časy. Ne dokonalé, ale přece jen lepší.

Schalke neprohrálo pět zápasů v řadě. (©Livesport)

Po debaklu od Lipska na konci ledna uhrálo Schalke čtyři bezbrankové remízy v řadě. Pozoruhodná série naznačila, že horníci zapracovali na defenzivě, ještě by se nicméně potřebovali naučit střílet branky. Přece jen, tři body za výhru jsou více než jeden za plichtu. Gólová stavidla konečně prolomili proti Stuttgartu. Po výhře nad VfB sice mužstvo kouče Thomase Reise zůstává poslední, třetí vítězství v sezoně a měsíc trvající šňůra bez porážky s jednou inkasovanou brankou však představují do záchranářských bojů důležitý impuls.

Přehled zápasu Schalke - Stuttgart 2:1

Posílení ve všech řadách

V čem se Schalke během února zlepšilo? Především posílilo, ať už díky nákupům nových tváří nebo uzdravení opor. A taky se k němu konečně přiklání trocha štěstí. Wolfsburg v Gelsenkirchenu neproměnil penaltu, stuttgartský Wataru Endo zase tuto sobotu ve Veltins Areně hlavičkoval o sto šest, gólu se ale nedočkal.

Změny najdeme u horníků v každé řadě. Mezi třemi tyčemi se nyní nepohybuje Alexander Schwolow, nýbrž zkušený Ralf Fährmann. Odchovanec Schalke už asi ani nečekal, že v klubu svého mládí ještě dostane šanci. V únoru ovšem jeho kariéra alespoň na čas přestala uvadat. Byť inkasovanou branku proti Stuttgartu, kdy Fährmannovi ostudně prošel míč mezi nohama, si za rámeček nedá.

Mnohem stabilněji vypadá defenziva, do níž zapadl host z francouzského Lorientu Moritz Jenz. I díky němu nebyl v sobotním klání tolik znát výpadek hned tří krajních beků. S Jenzem a kapitánem Mayou Yoshidou vypadá stoperská dvojice o poznání sehraněji jak při bránění, tak i během rozehrávky.

Totéž lze říct o double-pivotu, jenž tvoří Alex Král s Tomem Kraußem. První jmenovaný patřil během podzimu k nejlepším hráčům Schalke, v lednu ovšem marodil. Nyní je zpět a německého mládežnického reprezentanta Krauße, jenž se nebojí vystřelit z dálky, svou schopností vyvézt balón vhodně doplňuje.

Zranění trápilo také Rodriga Zalazara, u něhož v Gelsenkirchenu ještě čekají, až se pořádně rozehraje, neboť lepšího tvořitele příležitostí horníci nemají. Na gól v modrém dresu zatím čeká forvard Michael Frey, i tak ale umí obranám soupeře pořádně zatopit. Ostatně proti Stuttgartu si připsal asistenci na trefu Dominicka Drexlera, který stejně jako Marius Bülter zastoupil absentující křídelníky Tima Skarkeho a Soichira Kozukiho. Alespoň na krajích zálohy má trenér Reis určitě z čeho vybírat.

Zlepšení Schalke tedy nepřišlo zničehonic. K záchraně sice mají horníci pořád daleko, pokud ovšem budou v dobrých výkonech pokračovat, mohou ještě Dortmundu překazit škodolibé radovánky.

Aktuální tabulka Bundesligy (27.2.) (©Livesport)

Hráč kola

Je zvyklý především na útočné povinnosti, proti Augsburgu se ale Marco Richter musel také poctivěji vracet do obrany. Ve formaci Herthy se třemi stopery se totiž postavil na pozici pravého křídelního beka. A zle si rozhodně nevedl.

Richter, jenž v létě překonal nádorové onemocnění, fotbalově dorůstal právě Augsburgu. V utkání proti svému bývalému klubu ovšem veškerý sentiment potlačil a předvedl spolehlivý výkon dopředu i dozadu. A ještě si na své konto připsal vítěznou trefu, kterou navzdory své augsburské minulosti bouřlivě oslavil.

Gól kola

I Richterův zásah by mohl aspirovat na gól kola. Svým způsobem lze uvažovat také o brance Juliana Brandta, jenž zády - a spíše nechtěně - tečoval standardní situaci rozehranou Marcem Reusem, což se jen tak nevidí.

Vítězem se ale nakonec stal Marvin Ducksch, který zasadil třetí a poslední hřebík do rakve Bochumi. Útočník Brém si těsně za hranicí pokutového území vzal na starost přímý kop. Oproti očekáváním však nemířil do horního rohu brány, nýbrž dospod. Ducksch využil výskoku hráčů ve zdi a chytrou přízemní střelou skóroval. Jen samotný nápad si jistě zaslouží ocenění.

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (6)

Přidat komentář
Rudnevs

Navraty zo zraneni Krala a Zalazara su najlepsimi posilami, s nimi a s normalnym trenerom by ta prva polovica vyzerala uplne inac. Pri momentalnej forme Schalke a neforme inych timov v tu zachranu naozaj zacinam verit. Ak sa podari vyhrat s Bochumom, tak mame rovnako bodov ako oni a mozno aj ako dalsie timy (ak VfB alebo Hoffe buduce kolo prehra), v takom pripade je manko dobehnute a bude to uz ferova hra. Toto je pre Schalke matchball a musi ho vyuzit, aj ked viem, ze na Ruhrstadione to bude extremne tazke.

Reagovat
andrew96

Na Kramerovi nenecháš nit suchou teda. Já si ale nejsem jistý, že by to s někým jiným vypadalo od začátku sezony zásadně jinak. Třeba obrana získala kvalitu až v lednu.

Reagovat
Rudnevs

Kramer nemal absolutne ziaden system, uplny antifutbal, tak ako v Bielefelde, tak ako vacsinu jeho kariery. Si pamätam ked hral Fürth proti HSV baraz, uz vtedy sa hovorilo, ze Kramerov Greuther sa tam dostal skor tak nejak nahodou a seriou dobrych zapasov, nie ze by hrali dobry futbal. Pravda, ze ta obrana sa zosortovala az s Jenzom, ale aj tak si myslim, ze s Reisom alebo s Büskensom by Schalke nemalo po Hinrunde tak obrovske manko.

Reagovat
verv

On ten rozdíl ve výkonech pod Kramerem a Reisem je do očí bijící. A zdaleka to není jen o obraně. Sice teď přišel Jenz, kterej hraje skvěle, ale nemyslím si, že jsou za tou změnou jenom jeho dobrý výkony. I směrem dopředu má ta hra konečně hlavu a patu, pod Kramerem to bylo k nekoukání. Stejně jako jeho podivný (ne)využívání hráčů.

Reagovat
verv

Myslím, že hlavní faktor je trenér. Král na podzim žádný extra výkony nepředváděl a Zalazara před zraněním Kramer ani pořádně nevyužíval, i když bylo zřejmý, že když už hrozilo pro soupeře nějaký nebezpečí, tak většinou od něj.

Je škoda, že se místo aspoň jedné z těch remíz nepodařilo urvat výhru (výkony na to byly) ale i tak v záchranu věřím. V sobotu to bude extrémně důležitej zápas.

Reagovat
Rudnevs

Suhlas. Toho Bochumu u nich sa bojim, teraz sice nemaju moc formu, ale oni su nevyspytatelni a obzvlast doma to moze skoncit kludne aj debaklom.

Nevyuzivanie Zalazara spociatku som absolutne nechapal. Vsak je to nas najlepsi hrac a asi jediny kreativny ofenzivny hrac. Vdakabohu, ze ho Frankfurt v lete nechce spät. Ak sa podari udrzat sa, tak verim v jeho zotrvanie, jemu samotnemu sa v GE paci.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele