Události Bundesligy: Augsburg našel recept na nemesis, Bochum pokračuje v povstání

06.02.2023, 15:55
Názory a komentáře
Mërgim Berisha (© AFP)

Na zhruba 26 hodin se v německé Bundeslize změnil lídr, po odehrání kompletního kola se ale vše vrátilo do starých kolejí. Na předních pozicích tak nakonec došlo jen ke kosmetickým změnám a šestice mužstev se stále drží blízko sebe. Naopak jasněji se krystalizuje situace na spodku tabulky, kde Augsburg s Bochumí využívají tápání protivníků.

Za 11 bundesligových sezon na sebe Augsburg s Leverkusenem narazily celkem 22krát. Bilance? Z pohledu bavorského FCA nic moc. Fuggerstädter mezi lety 2011 a 2022 Bayer ani jednou neporazili. To tým z Porýní uspěl v 15 vzájemných střetnutích, sedm dalších duelů skončilo nerozhodně.

V probíhajícím ročníku ale Augsburg strašlivou kletbu zlomil. Těžko říct, zda celý problém z nějakého důvodu doposud tkvěl v osobě Klause Hofmanna, jenž vloni na jaře po několika letech složil funkci předsedy FCA. Možná se Bavorům prostě a jednoduše podařilo angažování trenéra Enrica Maaßena. Anebo jde o náhodu bez racionálního vysvětlení.

Ať tak či onak, Fuggerstädter si na změnu trendu rozhodně nestěžují. Leverkusen vyškolili jak v srpnu v BayAreně, tak i nyní na začátku února doma. V mnohém se oba zápasy podobaly. Kouč Maaßen vždy věděl, že proti Werkself nemá cenu snažit se o herní dominanci. V obou utkáních tak protivník dominoval jak v držení míče, tak v počtu rozdaných přihrávek.

Avšak zatímco v srpnu si Leverkusen mohl stěžovat na smůlu, v 19. kole se mu Augsburg už zdatně vyrovnal. Rozdíl ve statistických ukazatelích tentokrát nebyl tak markantní a podle metriky očekávaných gólů (xG) si vítězství skutečně víc zasloužili Bavoři. Nicméně nenechme se zmást, žádná ofenzivní paráda se v pátek večer neodehrála. Ostatně Mërgim Berisha vsítil jediný gól jen díky rohovému kopu, nikoliv po hezké kombinaci ze hry.

Statistiky zápasu Augsburg - Leverkusen (©Opta by Stats Perform)

Pro FCA je každopádně zásadní to, že Leverkusen už zřejmě není bubákem. A taky to, že v Augsburgu se hostující týmy neumí po zimní přestávce prosadit. Ještě před Bayerem zde totiž v lednu vyšel naprázdno také Mönchengladbach, shodou okolností další klub z Porýní. Díky výhrám nad oběma mančafty si Maaßenova družina připsala do tabulky šest bodů a zavčasu si vytváří náskok na sestupové pozice. Což je něco, co Fuggerstädter dlouhodobě umí.

V první polovině bundesligové tabulky finišoval Augsburg naposledy v roce 2015. Od té doby skončil nejlépe na 12. místě, mezitím ovšem nejvyšší německou soutěž nikdy neopustil. Zkrátka poněkud nudný, avšak stabilní, "nesestoupitelný" účastník soutěže. A při současné formě Stuttgartu, Herthy nebo Schalke se nezdá, že by se bundesligový ročník 2023/24 měl bez Fuggerstädter obejít.

Tabulka Bundesligy (©Livesport)

Hráč kola

Strádání konkurence využívá vedle Augsburgu také Bochum. Ano, ta Bochum, která mezi třetím a desátým kolem uzavírala ligové pořadí a která v podstatě celý podzim strávila na sestupových příčkách. Nyní se ovšem bavíme o trochu jiném týmu. Trenér Thomas Letsch si po svém zářijovém příchodu na Ruhrstadion rychle zvykl na nové prostředí, a to dokonce tak, že z něj udělal nedobytnou tvrz. Z Porúří tak postupně odjely s nepořízenou Frankfurt, Union, Mönchengladbach, Hertha a naposledy Hoffenheim, jenž kvůli potupné porážce 2:5 ztratil trpělivost se svým koučem Andrém Breitenreiterem.

Sobotní demolici Hoffenheimu řídil Christopher Antwi-Adjei. Ghanský křídelník, který dříve zaujal v Paderbornu, přitom za dva roky působení v kádru VfL nepatří mezi pevné členy základní sestavy. Až nyní pod Letschem dostává více prostoru. A ukazuje, že mezi náhradníky zpět nechce.

Proti Hoffenheimu si na své konto připsal tři asistence. Všechny za první poločas, což se v Bundeslize naposledy povedlo v roce 2015 tehdejšímu útočníkovi Gladbachu Raffaelovi. Ve dvou případech uplatnil Antwi-Adjei svou rychlost a z levé strany hřiště naservíroval gólovou přihrávku Philippu Hofmannovi i Philippu Försterovi. Ve 40. minutě pak křídelník VfL šikovně sklepl míč pro rovněž skórujícího Takumu Asana.

I díky Antwi-Adjeiovi zvítězila Bochum počtvrté za posledních šest kol a už ji rozhodně nelze brát za předem odepisovaný celek.

Gól kola

Zatímco v Bochumi, Dortmundu či Wolfsburgu viděli diváci hned několik gólů, v Mönchengladbachu a Kolíně se na branku čekalo marně. I tak se za jedno kolo opět našlo několik výstavních tref a vybrat tu zcela nejhezčí nebylo jednoduch.

Nelze totiž jen tak opomenout zásahy Brém na hřišti Stuttgartu. Jak Jens Stage, tak také Marvin Ducksch učinili z gólmana VfB Floriana Müllera bezmocného diváka. Jenže za několik desítek minut se ve městě Volkswagenů rozběhl Jamal Musiala a úchvatným sólem dal zapomenout na střelce Werderu.

Při jedné několikavteřinové akci zaměstnal Musiala šest protihráčů... a všem unikl. Parádní sólo započal u pravé autové čáry, od níž si to nasměroval doprostřed pole. Následně zabočil směrem k bráně a ani v pokutovém území jej nikdo nezastavil. Snad už Stage s Duckschem chápou, proč došlo k upřednostnění mladíka, který teprve za pár dní oslaví 20. narozeniny.

.

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (14)

Přidat komentář
Rudnevs

Ten geniálny recept Augsburgu sú milióny z Ameriky, za ktoré si môže klub so spodku tabuľky dovoliť prestupy ako Pepi, Dorsch, Meier, Beljo, Berisha a podobne. Aj tak sú stále v podstate “zbytočným klubom” v rámci bundesligy.

Reagovat
Heresy

V tom citim trochu zavist skrz schalke

Reagovat
Stannis Baratheon

Strašnej uplakánek.

Reagovat
Hyrax

Reagovat
stas87

Nemusis byt zatrpknuty voci nim. Uz nejaku tradiciu maju, clovek si na nich zvykol a aj oni mali za svoju existenciu v BL niekolko zaujimavych hracov ci trenerov. Tie miliony z Ameriky nemaju dlho, zaobisli sa dlhu dobu bez nich, nezostupili a nie su ekonomicky v prdeli ako tvoje Schalke. Ja voci nim vobec nic nemam, futbal hrali a hraju zaujimavy, na to ake moznosti maju hraju svoj strop.

Reagovat
cologneFC

Ja s ním súhlasím. Jeden z najmenej atraktívnych klubov v lige, výjazdy tam sú za trest a navyše berú peniaze od investorov. Vôbec nebudú chýbať keď raz pôjdu o úroveň nižšie, kam aj patria.

Reagovat
Rudnevs

Presne

Reagovat
stas87

Ok, nehadam sa s tebou o tom ci je vyjazd za trest, pretoze uz nie som nejaky cas aktivny co sa tyka vyjazdov. Za mna to je prijemna dojazdova vzdialenost, stadion nie je hrozny, ale tak kazdy to moze vidiet inak.

Tie peniaze beru ako dlho? Rok? Pride mi to tak, ze je to asi posledny väcsi dovod im priat zostup z pohladu tradicneho fanusika. Mne je ten tim pomerne sympaticky, nie na urovni Kölnu ci SCF, vnimam ich uz ako BL stalicu. A aj ked maju investora, nechytilo ich sialenstvo ze mozu rozhadzovat, skor je to take preslapovanie na mieste a skusili to s Pepim a zatial sa im to nevratilo.

Reagovat
cologneFC

To, že ako dlho berú peniaze je jedno. Dôležité je, že ich berú. Pozri kde skončili kvôli investorom HSV, Schalke alebo Hertha.

Klub ti môže byť sympatický, ja v podstate proti nim nič nemám. To, že sú tam výjazdy za trest je môj názor, ty môžeš mať iný. Bol som na každom bundesligovom štadióne a videl som, že kde to ako funguje a kde je aká atmosféra. Ale ako píšem, toto je iba môj názor.

A ešte k tým investorom - pre klub je to obrovské riziko a čudujem sa, že im to členovia schválili, hlavne keď už majú príklady z iných klubov. U nás bola tiež diskusia o tom a nakoniec sa aj hlasovalo. Výsledok? 97,2% hlasujúcich bolo proti vstupu akéhokoľvek investora do klubu. Myslím, že podobne by to bolo aj u Vás v Brémach a aj ďalších kluboch. Ale tak rozhodli sa sami a mne takéto veci nie sú sympatické.

Reagovat
stas87

Tak investorom v BL mozes byt snad len v niecom ako RB ci prave FCA. Klubu, co nema tradiciu BL ako Köln, SVW ci S04, tam to nikdy neprejde vdaka fanusikom. Ani mne sa to nepaci, nema to za mna v BL co hladat. A aj ked nikto okrem Bayernu nemoze pomyslat na vyhru v CL, tak ta liga ma stale dost dovodov na sledovanie. Urcite ku nim nebude patrit to, ci investorovi dojdu peniaze a tim to vyrazne pociti.

Dost dlho sa diskutuje o tom, ci povolit peniaze investorov v BL. Ze BL straca konkurenciu schopnost v euorpe...chcu ale sami kluby byt uspesne mimo BL? Ja si to az tak nemysli, uspech chcu primarne v BL ci Pokalu. Europa ti naplni rozpocet v pripade tych väcsich klubov, u tych mensich to je castokrat za trest to hrat, viacero z nich sa spalilo s hranim v troch sutaziach.

Reagovat
andrew96

Nesmysl stál jen Pepi. Jinak se zatím nezdá, že by je miliony z USA měly zásadně držet nad vodou,

Reagovat
Stannis Baratheon

To teda drží! Díky nim si mohli dovolit hráče z Osijeku, za pár milionů hráče z Belgie a na hostování s opcí! To by jiný klub z druhé poloviny tabulky nedokázal. A basta!

Reagovat
Stannis Baratheon

ty seš fakt šášula

Reagovat
Bastaron

Týpci jako Rudnevs tady by byli nejradši, kdyby měl každý tým v lize rozpočet 10m na rok hlavně aby v tom nebylo moc peněz a na UCL rovnou zapomenout.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele