Události Bundesligy: Nejdřív Füllkrug, potom Ducksch. Nejlepší útočníci hrají v Brémách

20.03.2023, 15:57
Komentáře a souhrny
Marvin Ducksch (© AFP)

Na čele tabulky došlo k toužebně očekávané změně, dynamiku dostal také napínavý boj o udržení. O dost se však hraje také ve zdánlivě nudném středu tabulky. Pohybují se v něm totiž Brémy se svými zajímavými tvářemi. Pozornost si přitom místo gólového Niclase Füllkruga (30) momentálně vysloužil druhý z produktivních forvardů Marvin Ducksch (29).

Stejně jako v jiných prestižních evropských soutěžích funguje také v Bundeslize magická 40bodová hranice. Pokud ji týmy překonají, nemusí se obávat sestupu. Nicméně vzhledem k nižšímu počtu mužstev v soutěži ve srovnání s anglickou Premier League či španělskou La Ligou stačí německým celkům zpravidla i nižší počet bodů. Pomyslná čára se tak v Bundeslize ustálila spíše na 35 bodech. Toto nepsané pravidlo naposledy porušil v roce 2017 Wolfsburg, který se každopádně v nejvyšší soutěži stejně udržel skrze baráž.

Při aktuálním pohledu na bundesligovou tabulku se tak pádu do druhé ligy nemusí obávat polovina klubů. Ostatní zůstávají jako na trní. Jistě, takový Mönchengladbach je záchraně mnohem blíž než Stuttgart. Dokud však nezíská 35 bodů, nemůže polevit.

Totéž platí pro nováčka z Brém, jenž zažívá dost možná pohodovější sezonu, než sám čekal. Cíl v podobě záchrany ale pořád v kapse nemá. Při rychlých počtech stačí Werderu uhrát ve zbývajících devíti kolech dvě vítězství. V hanzovním městě nicméně pomalu narůstá nervozita, neboť daný úkol se SVW už třetím týdnem nedaří plnit.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Borussia Dortmund
25
17
2
6
55 : 31
53
2
Bayern Mnichov
25
15
7
3
72 : 27
52
3
Union Berlín
25
14
6
5
38 : 28
48
4
SC Freiburg
25
13
7
5
38 : 34
46
5
RB Lipsko
25
13
6
6
49 : 30
45
6
Eintracht Frankfurt
25
11
7
7
46 : 36
40
7
VfL Wolfsburg
25
10
8
7
44 : 32
38
8
Bayer Leverkusen
25
11
4
10
45 : 40
37
9
1. FSV Mainz 05
25
10
7
8
40 : 36
37
10
Borussia Mönchengladbach
25
8
7
10
40 : 44
31
11
Werder Brémy
25
9
4
12
39 : 48
31
12
FC Augsburg
25
8
4
13
32 : 45
28
13
1. FC Köln
25
6
9
10
33 : 44
27
14
VfL Bochum
25
8
1
16
27 : 56
25
15
TSG Hoffenheim
25
6
4
15
33 : 45
22
16
Hertha BSC
25
5
6
14
30 : 48
21
17
Schalke 04
25
4
9
12
21 : 45
21
18
VfB Stuttgart
25
4
8
13
29 : 42
20

Střídání stráží?

Werder by každopádně měl být schopen dvě výhry do konce ročníku urvat. Bundesligu baví líbivým fotbalem pod vedením schopného kouče Oleho Wernera. Navíc se může spolehnout na silné individuality. Vyniká samozřejmě nejlepší střelec celé soutěže Füllkrug, jen na něm ale Brémy nestojí.

Průlomový ročník hraje také Füllkrugův parťák z útoku Ducksch. Odchovanec Dortmundu si cestu na výsluní klestil poněkud krkolomně. Dosud vynikal spíše ve 2. Bundeslize v dresech Kielu či Hannoveru. Vloni však patřil k hlavním tvářím řídícím postup Werderu mezi elitu a daří se mu i po něm.

Začátek aktuální sezony Duckschovi tolik nevyšel, nyní se ovšem stává snad ještě důležitějším tahounem než Füllkrug, na něhož už si obrany soupeřů přece jen dávají větší pozor. Z toho těží právě druhý z forvardů Grün-Weißen. Ten se na rozdíl od Füllkruga tolik nerve na hrotu v soubojích ve vzduchu či na zemi. Raději hraje s míčem u nohy. Füllkrug je zkrátka mnohem víc prototypem vysokého útočného kladiva, Ducksch se zase pohybuje na větším prostoru. Často i u lajny, odkud centruje do pokutového území.

Spolupráce obou funguje parádně. V době, v níž je na hrotu zpravidla vymezeno místo pro jediného útočníka, je rozestavení hráčů Werderu poměrně unikátní. Avšak účinné. I čísla ze statistik říkají, že v Bundeslize není lepšího útočného dua.

Füllkrug a Ducksch spolu umně kombinovali také naposledy v Mönchengladbachu. Nejprve Ducksch vyhrál hlavičku, Füllkrug poté vrátil míč kolegovi, jenž přesnou střelou k tyči zajistil v Borussia-Parku dělbu bodů. Sám Ducksch se stal hlavní hvězdou páteční předehrávky, neboť ještě před trefou na 2:2 jednou skóroval.

V Brémách tak nemusí být zas tolik nervózní. Füllkrug už nedává tolik branek jako před Vánoci, pořád se ale umí prosadit. Rozstřílel se navíc také Ducksch, jehož nyní ještě minula pozvánka do německého národního týmu. Pokud ovšem bude pokračovat v dobrých výkonech, může se dočkat.

Nejlepším střelcem Bundesligy je Füllkrug, Ducksch má osm branek. (©Opta by Stats Perform / @werderbremen)

Simulant, nebo hrdina?

Vcelku kuriozní momenty se odehrály v souboji dvou "Bay" v BayAreně. Domácí Bayer Leverkusen přivítal hegemona posledních let Bayern Mnichov. Bavořany poslal navzdory hernímu projevu ve 22. minutě do vedení Joshua Kimmich, ani to však Werkself nezlomilo. Ze stínu obvyklých hvězd vystoupil Amine Adli, který pro soubor trenéra Xabiho Alonsa vybojoval dva pokutové kopy, díky nimž nakonec Leverkusen ukořištil všechny tři body.

V obou případech však francouzský ofenzivní univerzál viděl žlutou kartu za simulování. A shodně se mu nakonec dostalo od hlavního rozhodčího Tobiase Stielera omluvy. "VAR zachránil mě i celý zápas. Na konci mohou být spokojeny oba týmy, protože padla správná rozhodnutí," řekl sudí v televizní rozhovoru. Ocenil také Adliho pozitivní reakci. "V podobné situaci to můžete vzít jedině s humorem. Plácli jsme si během zápasu i po něm. Dokonce mi slíbil dres," dodal německý arbitr.

Hráč kola

V sezoně 2021/22 byl Manuel Riemann o něco větší hvězdou. I nadále má místo mezi třemi tyčemi Bochumi jisté, jeho výkony už ale nejsou tak oslňující. Sem tam nicméně 34letý brankář zavzpomíná na slavnější chvilky.

Proti Lipsku udržel Riemann teprve čtvrté čisté konto v ročníku. Die Roten Bullen neodehráli na Ruhrstadionu dobrý zápas, zcela zadarmo ovšem nulu Riemannovi nedali. Především v závěru měl gólman VfL co dělat, aby pro svůj tým uhájil jednobrankový náskok. Blýskl se zejména proti hlavičce Williho Orbána a následné dorážce Daniho Olma. Poté ještě Riemannovi pomohla branková konstrukce.

Bochum tedy měla proti Lipsku i kopec štěstí, i díky němu ale získala to nejdůležitější, tedy tři body. Ty má také zásluhou vynikajícího Riemanna.

Gól kola

Na Dortmund byla zase jednou radost se koukat. Borussia si pohrála se slaboučkým Kolínem a díky následnému klopýtnutí Bayernu se dostala do čela bundesligové tabulky.

Schwarzgelben, jak je u nich dobrých zvykem, se při vytváření brankových příležitostí dobře bavili. Stejně tak museli být po oku lahodících akcích spokojeni diváci v hledišti i u televizních obrazovek. Ta asi vůbec nejhezčí gólová akce se urodila v 17. minutě, kdy si po přihrávce od Judea Bellinghama vyměnili míč v rychlém sledu Marco Reus, Raphaël Guerreiro a zakončující Sébastien Haller.

Forvard Borussie, který kvůli nádorovému onemocnění vynechal celý podzim, se po jarní pauze prosadil v Bundeslize již potřetí. A jistě si užívá, že Dortmund je po letech zase reálně ve hře o titul.

Autor: Livesport.cz / Ondřej Vaculík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele