TURECKO ČEKÁ NA VERDIKT

06.02.2006, 23:52
Aktuality
V těchto dnech by měla mezinárodní fotbalová federace FIFA rozhodnout o budoucnosti turecké fotbalové reprezentace. Za incident, který se stal při odvetě baráže kvalifikace na MS v Německu se Švýcarskem, hrozí Turecku vyloučení z MS 2010.

Připomeňme si, co se stalo. Už když Švýcaři 15.11. přicestovali do Turecka, potýkali se s nevídanými problémy a zvažovali proto bojkot utkání. Výprava z alpské republiky si totiž po pondělním příletu do Istanbulu stěžovala na chaos a několikahodinové čekání na odbavení. Představitelé švýcarského svazu podali dokonce protest, v němž uvedli tři důvody; především to, že po přistání na Atatürkově letišti v Istanbulu musela výprava čekat dvě hodiny na pasovou kontrolu. Stejně dlouho pak celníci s pomocí psů vycvičených na hledání drog prohlíželi jejich zavazadla.

Nedostatečná se Švýcarům zdála i policejní ochrana. Cestou na hotel navíc týmový autobus napadlo několik fanoušků, kteří soupeře "přivítali" vajíčky a pytlíky mléka. Po trpké zkušenosti proto trenér Köbi Kuhn raději zrušil v pondělí večer plánovaný veřejný trénink.

Samotné utkání, které proběhlo druhý den, se obešlo bez výraznějších náznaků agrese. Turci sice vyhráli 4:2, ale náskok Švýcarů z prvního utkání nesmazali. To, co následovalo po závěrečném hvizdu, asi nikdo nečekal.

Hráči obou týmů i rozhodčí museli utíkat přes celé hřiště do šaten, aby unikli rozběsněným fanouškům, kteří na ně házeli nejrůznější předměty. V tunelu došlo ještě k hromadné rvačce mezi fotbalisty, po níž byl švýcarský obránce Stephane Grichting dokonce převezen do nemocnice s podezřením na vnitřní krvácení. Podle agentur ho některý ze soupeřů silně kopl do slabin.

Podle tureckého listu Vatan uvedl delegát utkání do oficiálního zápisu, že problémy odstartoval asistent domácího trenéra Mehmet Ozdilek. Podle televizních záběrů se zdá, že při úprku hráčů z hřiště nastavil nohu jednomu ze Švýcarů. Hostující Benjamin Huggel ho pak zezadu nakopl.

FIFA celý incident odsoudila a zavázala se k razantnímu řešení. Několik dní po osudném odvetném barážovém zápase Turecka se Švýcarskem Mehmet Ozdilek, jeden z hlavních aktérů bitky, odstoupil z funkce asistenta trenéra tureckého národního týmu. Uvedl, že nechce dále poškozovat tureckou fotbalovou reprezentaci.

V pondělí začalo dvoudenní zasedání disciplinární komise, která by měla rozhodnout o definitivním verdiktu. První den se měly projednávat individuální případy, v úterý pak hlavní "bod" programu, trest pro tureckou federaci. Závěry svého zasedání by měla FIFA oznámit v dalších dnech.

Autor: Tomáš Hodboď

Komentáře (10)

Přidat komentář
HOST*

Ty PSI POHANSKÝ bych dal do asijské zóny. Tam at se s Irakem a podobnyma blbama pokopou.

Reagovat
HOST*alan

Přesně tak!!! Zbyvil bych se těch pohanů. Navíc hrozí teroristickými útoky. Pryč s nima dokud je čas

Reagovat
HOST*Gianakopoulos

Vyloučil bych je na vždy. To by měli i za nás za Řeky.

Reagovat
HOST*Andy

přesně tak, tyhle kultury jsou zlo. Pryč s nima tam kde patří a to do asijský zony.

Reagovat
smazaný uživatel

Turci to s tým psychologickým bojom trochu prehnali. Dúfam, že si z toho nič nezapísal do zápisníčka taktických variant známy to psychológ Mourinho.

Reagovat
smazaný uživatel

Udělali sice blbost, ale zase bych žádnej exemplární trest nedával. Zavřít staďák na 5 zápasů nebo přesunout "domácí" kvalifikační zápasy někam mimo Turecko - to by mělo stačit.

Určitě bych je nevylučoval z MS ´10

Reagovat
HOST*Paulino

Turci jsou borci mají radi fotbal na rozdíl od nás. U nás existuje jenom reprezentace a Sparta.Turecko to je kopaná a emoce.To je to co to potřebuje.Pár kopancu do zadku je lepší jak VEŘEJNÉ UPLACENÍ v naší lize. Hledejte problem tam kde je .

Reagovat
HOST*Kuchta

Rozhodně bych je nevyloučil!!!Jejich fotbal je kvalitní,navíc jsou kouskem území v Evropě.Politiku bych do toho netahal .Byla by škoda,kdyby kluby jako Fenerbahce nebo Besiktas zmizely z Evropských pohárů

Reagovat
smazaný uživatel

Taky by mohli zakázat turkům vstup na stadion, ale švycaři taky najsou svatý

Reagovat
HOST*Paulino

V Německu bude víc Turku jak kde jine. Jsou tam větší šílenci než doma. To teprve něco uvidíme.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele