TOP 10 světových brankářů podle Eurofotbalu

07.04.2020, 14:03
Názory a komentáře
De Gea, Neuer, Oblak, nebo někdo jiný? Kdo je podle redaktorů Eurofotbal.cz mezi světovými brankáři tím vůbec nejlepším? Žebříček deseti skvělých brankářů báječné úrovně, v pořadí, jak ho určili redaktoři tohoto serveru.

Hlasující aneb komu nadávat v diskusi

Naše top desítka vzešla z hlasování a následné debaty čtveřice zdejších redaktorů - Tomáše Pavlíka, Jana Pikouse, Marka Ustohala a Martina Vejdělka.

10. Samir Handanović

Spolehlivá jednička Interu a lídr, který v milánském týmu nosí i kapitánskou pásku. Kromě toho je jedním z pouhých čtyř brankářů neitalského původu, kteří získali v Serii A prestižní ocenění pro nejlepšího gólmana. Cenu navíc slovinský gólman získal už třikrát. Ve slovinském nároďáku je historicky nejaktivnějším brankářem, v roce 2015 ale reprezentační kariéru ukončil a předal štafetu talentovanému Oblakovi.

9. Thibaut Courtois

Pro mnoho lidí "ten zlý". Na pohled nepříliš sympatický, pro české příznivce ten, co z brány vyhnal ikonického Petra Čecha. Pro fanoušky londýnské Chelsea had, který si vydupal za každou cenu přestup do Realu Madrid. Po přestupu do španělského klubu dvakrát nezářil a vypadalo to, že odstřelení Navase byla velká madridská chyba. Teď se belgický čahoun zase dostal do skvělé formy a místo mezi deseti nejlepšími si zaslouží.

8. David De Gea

Ještě nedávno by byl v tomto žebříčku stoprocentně mezi nejlepší trojicí. Časy se ale mění, De Gea nezažívá zrovna dobré období a i díky tomu ho v našem pořadí přeskočili jiní. Španělský gólman kupí chyby stále častěji a i když nadále patří mezi absolutní brankářskou elitu, na úplný top to v současnosti není.

7. Manuel Neuer

Podobný případ jako De Gea, byť pokles jeho formy není tak markantní. Mnoho let jednoznačně nejlepší gólman světa, který svou hrou na libera redefinoval celý brankářský styl. Už ale má svá léta a v poslední době ho zbrzdilo zranění.

6. Wojciech Szczęsny

V Arsenalu se mu kdysi smáli, on se ale vypracoval v jednoho z nejlepších brankářů. Z Londýna se přitom pakoval, aby uvolnil místo Petru Čechovi. Při hostování v Římě pookřál a v Serii A už zůstal. Dle vlastních slov mu dal italský fotbal za čtyři měsíce víc než ten anglický za deset let.

5. Keylor Navas

Pan podceňovaný. Nikdy nebyl považován za vyloženou brankářskou hvězdu, přitom jsou jeho zásluhy na úspěších madridského Realu nezpochybnitelné. Teď zkušený Kostaričan hájí barvy Paris St. Germain a hraje možná v životní formě. Z osmi zápasů v Lize mistrů, přičemž čtyři byly proti BVB a Realu, obdržel jen dvě branky. Pětkrát udržel čisté konto. Navase může přerušení ročníku mrzet velmi, tahle sezona byla prostě jeho.

4. Ederson

Za dva momentálně nejlepší anglické kluby chytají dva skvělí Brazilci, oplývající výjimečným čtením hry a parádní hrou nohama. Alisson v tuto chvíli Edersona převyšuje, ostatně je i jedničkou v nároďáku. Ederson z hlediska úspěšnosti zákroků neměl letos kdovíjakou sezonu, i tak ale patří mezi ty nejlepší reprezentanty moderní brankářské školy.

3. Alisson

Chytá v aktuálně nejlepším týmu světa a obranu před ním řídí možná nejlepší stoper světa. I tak by ale nebylo spravedlivé Brazilcovy zásluhy na úspěchu Liverpoolu snižovat. Když přicházel na Anfield, nazval ho Jürgen Klopp jedním z nejlepších brankářů světa. Teď je ještě lepší.

2. Jan Oblak

Nemá chybu. Komplexní gólman a klíčový muž defenzivy pro Diega Simeoneho. Jeho čísla jsou neskutečná, dostat gól je pro slovinského brankáře v podstatě cizí slovní spojení. Dlouhodobě se mluví o jeho přesunu jinam. Zachytá si Premier League? A bude na něj mít vůbec někdo peníze?

1. Marc-André ter Stegen

Bylo to opravdu těsné, rozdíl mezi ter Stegenem a Oblakem nakonec činil jediný bod. Z vítězství se ale raduje gólman Barcelony. Skvělá hra nohama jako samozřejmě a k tomu v podstatě dokonalý projev na čáře. Ať se Neuer nezlobí, ale jedničkou Nationalelf měl už dávno být někdo jiný.

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (586)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele