Tommasi: FIGC se nedá důvěřovat, ani legendy se nechtějí angažovat

17.11.2017, 11:46
Aktuality
Prezident Italské fotbalové federace (FIGC) Carlo Tavecchio sice slíbil fanouškům "velké trenérské jméno" na místě odvolaného Giampiera Ventury a vzápětí si dokonce vysloužil i chválu od šéfa FIFA Gianniho Infantina, plošnou důvěru fotbalové veřejnosti ve své domovině však ani zdaleka nemá. Hlasy požadující jeho konec v posledních dnech sílí...

Infantino konkrétně ocenil italský přínos vývoji technologie videorozhodčího a pro Gazzettu dello Sport uvedl, že je "nespravedlivé a směšné" soudit Tavecchiovo prezidentství na základě "jednoho špatného výsledku".

Takový názor však s Infantinem leckdo uvnitř italské kopané nesdílí, což platí zvláště pro předsedu Italské hráčské unie a bývalého prvoligového záložníka Damiana Tommasiho, který na stěžejním jednání, kde došlo k odvolání Ventury, veřejně a bezúspěšně vyzval Tavecchia k odstoupení.

"Všichni se ptají: Tavecchio vyhodí hlavního trenéra, ale sám zůstává? Takový je konsensus. (...) Snažím se už nějakou dobu do všeho zapojit hráčské legendy, ale všímám si, že se jim do toho nechce, protože se tu prostě nikdy nic nezmění," lamentuje někdejší záložník AS Řím. FIGC ani italské kluby prý už delší dobu dostatečně neuvažují o "sportovním projektu".

"Jsme připraveni si sednout ke stolu a zabývat se všemi kritickými aspekty naší fotbalové scény; s nadějí, že každý člen odstoupí, a beze strachu z následování příkladů dobré praxe z dalších zemí," předznamenal Tommasi, který v tuto chvíli svaz nepovažuje za "důvěryhodný".

"Doufáme, že po víkendu média dál povedou svou bitvu, aniž by se spokojila s pouhým dosazením velkého trenérského jména," vyzval závěrem novináře Tommasi, zatímco se vynořily spekulace, že i Carlo Ancelotti si za podmínku příchodu k reprezentačnímu kormidlu dává rozsáhlou reformu uvnitř FIGC.

Tavecchio italské kopané šéfuje od srpna 2014 a letos v březnu byl s problémy, až ve třetím kole, zvolen i na druhé funkční období poté, co to první provázely kontroverze.

Autor: Tomáš Daníček / football-italia.net

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Moc děkuju za článek, Tome.

Reagovat
johan14

Za to video by si hádam zaslúžil šancu. To bol od neho odvážny krok na ktorý si netrúfol nikto.

No v Taliansku to je teraz turbulentne, takže si prihrievaju polievku aj také akože legendy ako Tomassi ktorého si ani nepamätám, skôr Tommasona, toho si z AC pamätám.

Reagovat
Pablos

neznáš Tomassiho ? ...tady ještě z dob, kdy zpíval ...

https://www.youtube.com/watch?v=cP0R4chXUeQ

Reagovat
Inter Eterno Amore

ja som mal celkom rád ToMMasiho

Reagovat
johan14

Český Drupy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Inter Eterno Amore
Reagovat
smazaný uživatel

Jen pár střípků a postřehů...

Za Tommasim stojí poměrně dost lidí, resp. hodně lidí touží po změně. Ale málokdo skutečně vystoupí a začne jednat. Pokud u koryta zůsta Tavecchio se svým velkým kamarádem Lotitem v zádech, tak se italský fotbal sktuečné restrukturalizace nedočká.

Arrigo Sacchi k Venturovi: "Insgine je v tuhle chvíli hráč v nejlepší formě, který může být pro tým rozdílovým. A Venturův systém není 3-5-2 jako spíše 5-3-2. V Itálii nikdo nehraje s pětičlennou obranou, která je pozvánkou k pesimismu." Ale pouze nehanil, dodal i slova chvály: "Ventura udělal dobré věci. Povolal spoustu mladých hráčů, ukázal tím odvahu, byl vždy pozitivním trenérem. Nicméně měl lépe využívat hráčů ze Serie A, viz Insigne. Problémem bylo nesprávné nevyužívání hráčů v postavních, v jakých obvykle hrají ve svých týmech. Národní tým má být odrazem Serie A."

"Itálie je starou zemí, a proto je těžké změnit způsob fotbalu, ale snažíme se. Sarriho Neapol hraje například velmi dobře, nicméně vloni i přesto skončila třetí. Lídři v sobě nemají fotbalovou kulturu a to je tragédie. Berlusconi byl vyznavačem kultury krásy, vyznával fotbal jako show, ale byl také ojedinělým případem. Položme si ale ještě jednu otázku (řečnickou), pokud scénář filmu není dobrý, nestane se z něho dobrý film ani s De Nirem v hlavní roli."

A ještě dodal: "Fotbal je příliš důležitý. Jaká vlajka spojuje všechny rasy a náboženství po celém světě? Je to vlajka fotbalu. Jak ho může někdo považovat jen za sport?"

Replika Luciana Moggiho k samotné volbě Ventury trenérem reprezentace: "Měl jít do Lazia, pak ale jmenovali Simona Inzaghiho ze Salerna a on šel k reprezentaci," a ještě dodává: "Zamířil jsem do hotelu Quadrifoglio. Zrovna přicházeli manažer Salernitany a Ventura. Brzy poté je následoval Lotito. Pak Tavecchio všem oznámil, že sdělí, kdo se stane novým trenérem reprezentace. Věděl jsem, že půjde o Venturu. Lotito je dobrý, ale škody, které napáchal, jsou obrovské." A kdo má být podle Moggiho dalším prezidentem po Tavecchiovi? "Andrea Agnelli."

Něco málo do Berlusconiho: "Ventura musel skončit. Tavecchio je demokraticky zvoleným vůdcem federace, v mnoha ohledech funguje dobře." Velký Silvio se dokonce přiřadil k zástupu lidí, kteří by rádi viděli na lavičce reprezentace Carla Ancelottiho: "Podle toho, jak ho znám, může být tím pravým trenérem (reprezentace)."

A ano, Ancelotti je mužem číslo jedno, kterého chce Tavecchio získat. Chce pro to využít i vlivu Michela Uva, který dříve s Ancelottim spolupracoval ještě v Parmě, než to tam pak později celé padlo. Už údajně došlo k nějakým neformálním jednáním, ale je asi nemyslitelné, aby Ancelotti funkci trenéra reprezentace vzal, pokud nedojde k nějakým reformám.

Na to ostatně poukazuje i Aurelio De Laurentiis: "Sázka na Ancelottiho by byla hazardem, při současném systému." A tady s ADL souhlasím na plné čáře, protože sám Ancelotti ve své knize poukazoval na špatný systém kupříkladu v PSG, kde působil, že trval na řádné restrukturalizaci a vystavění pořádných základů, na kterých by mohl vyrůst špičkový velkoklub. Podobné to je s italskou fotbalovou federací, která potřebuje vybudovat nové základy. Ancelotti práci kouče reprezentace nevezme, pokud nedostane nějaké záruky. Jenomže to není jen o Ancelottim, jak dodává ADL: "Nejde o to, kdo je a kdo není schopný stát se novým reprezentačním trenérem. Každý trenér by byl hazardem, pokud se celý systém nezmění. Kdokoliv může přijít a selhat či uspět. Je to hazard."

V pondělí je na pořadu dne zasedání FIGC. V případě, že svaz vysloví důvěru Tavecchiovi, jsou hráči na úrovních Serie A a Serie B ochotni o dalším ligovém víkendu s úvodním hvizdem sednout a na jednu minutu sedět a nehrát (obdobné protesty proběhli v Řecku kvůli migrantům). Hráči, zejména italští, stojí jasně za svým předsedou Damianem Tommasim. Gesto má rozpoutat celosvětovou diskusi a vytvořit ještě větší tlak na FIGC v čele s Tavecchiem.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pipo123

Tá zmena je potrebná, len ma prekvapujú tie veci ohladom Lotita, takú moc nemá aby dokázal ovplyvniť toľko vecí, si spomínam keď sa Tavecchio dostal do funkcie ako sa všade písalo že Laziu sa bude pískať a Lotito získal silnú výhodu na trávniku pre Lazio, nič s toho sa nestalo. Aj ten hate na Venturu je proste už moc, má za sebou slušné výsledky, pri jeho nominácii sa veľa ľudí tešilo aká je to dobrá voľba, teraz rovnaký ľudia nadávajú aká to bola chyba. Jasne on repre nikam neposunul, všetci sa dušujú že taká hanba sa nestala 60 rokov, ale nikto nedokáže povedať že toto je najslabší reprezentační výber za posledné roky, samé "akože" hviezdy. Taliansko už dávno neprodukuje takú futbalovú kvalitu ako v minulosti, lenže keď sa rozprávaš s talošmi tak žijú v tom že sú futbalová veľmoc a môžu sa rovnať najlepším, postrádajú akúkoľvek sebareflexiu a na to doplatia. Tavecchio je magor, ale aj tak neverím žeby sa niečo výrazne zmenilo v prípade jeho odchodu, teraz to je len taká bulvárna vojna

Reagovat
smazaný uživatel

Hate na Venturu není moc. Otázkou je, jakým úhlem pohledu se díváš na slušné výsledky. Je nepopiratelnou pravdou, že prohrál pouze dvě soutěžní uktání (Španělsko, Švédsko). Je pravdou, jak zmiňuje Sacchi, že povolal spousu mladých kluků. To je super. Ale Sacchi to pojmenoval správně tak z toho nejpodstatnějšího pohledu, že Ventura absolutně nemá hráče, aby mohl hrát 4-4-2, resp. 4-2-4. Upřednostňoval systém před hráči. A na tom celém shořel jako papír.

Když máš Ferrari nebo Lamborghini, tak s ním přece nebudeš jezdit po silnicích druhé a třetí třídy, tomu autu akorát odděláš motor a budeš ho brzdit. A přesně tohle on dělal s těmi mladými kluky. On je na jednu stranu povolal, aby je pak stavěl do pozic, ve kterých hrát neumí. Do 4-4-2, resp. 4-2-4 neměl středové záložníky. Tací prostě nejsou dispozici. Na druhou stranu má takovou spoustu mladých hráčů, kteří jsou kovaní do tříčlenné zálohy. Namísto toho, aby hrál se skutečnými křídly ve 4-3-3, na což je většina těch mladých hráčů, které povolával, ať už do zálohy nebo útoku, kovaní, tak se držel svého. Nejde mu zazlívat to, že se držel svého, protože on nic jiného moc nezná, bohužel. Hrával to tak po celou svou kariéru, protože musel, protože vždycky se se svými týmy zachraňoval. On byl zkrátka špatně zvoleným mužem. Vědělo se, že bude povolávat mladé, obecně se to očekávalo. Jen se zapomnělo, že vlastně jeho pojetí fotbalu se s touto generací hráčů neslučuje.

Reagovat
10

"Když máš Ferrari nebo Lamborghini, tak s ním přece nebudeš jezdit po silnicích druhé a třetí třídy, tomu autu akorát odděláš motor a budeš ho brzdit."

Reagovat
smazaný uživatel

A řekl bych, že spousta lidí na ty mladé kluky, na tu současnou vycházející generaci 18-24 let, kouká špatně. Zapomínáme totiž, že tu hlavně není střední generace hráčů mezi 25-35 let. Tam hledejme další problém. Máš tu vysloužilé hráče, ony mistry Světa, kteří dohrávají, pak tu máš hrstku silnějších hráčů mezi 25-35, ale zanedbatelný počet, ale jinak samé průměrné a podprůměrné plejery, a pak tu je kupa talentovaných kluků mezi 18-24, kteří ale nehrají to, na co mají, protože je trenéři staví do absurdních rolí. Systém se má využívat k tomu, aby se využilo předností hráčů. Nejde tak ani striktně o rozestavení, ale celé pojetí. A za mě osobně to vychází už od Di Biagia z U21. Ten tam sedí taky jako žába na prameni a osobně mu dávám za vinu výsledky posledních dvou evrospkých šampionátů (2015 a 2017).

Člověk se jako osobnost nerodí, osobnost se vyvíjí a utváří v průběhu let. A když chceš vychovat fotbalovou osobnost, vůdčí osobnost, která třeba týmům chybí, musíš ji k tomu dovést. Italští hráči nemají o nic méně talentu jako ti v Německu nebo Španělsku, kde nyní vychovávají silné generace hráčů, ale jsou podstatně hůře vedení. A současná generace hráčů mezi 18-24 je zatraceně silná, nikoliv slabá, ale nemá ve svém jádru osobnost, kolem které by se ostatní postavili a vyrostli. Lidé rostou zejména kvůli dalším lidem, to platí stejně ve sportu jako v jakémkoliv jiném oboru či odvětví. Jednak se ti kluci nemají od koho učit, protože středení generace hráčů neexistuje a pak taky, budu se opakovat, nemají ve svých řadách žadnou takovou osobnost. A když se osobnost projeví, tak namísto abychom ji usměrnili - Balotelli, Berardi - mají ta správná velká ega - tak jsou ti kluci naopak biti. Oba nejsou kdo ví jak intelektuálně na výši, ale to ničemu nevadí. Kdyby byli správně vedeni, tak jsou oba na jiné úrovni.

Pláčeme tu nad ryzími talenty jako byli Pirlo, Totti, Del Piero a další. Jistě, čisté talenty od pána boha. Ale ti kluci, kdyby nedostávali ty správné příležitosti a nebyli vychováni těmi správnými muži, po jejich boku na tom trávníku bojovali, tak taky mohly být "ztracenou generací". Pirlo je krásným příkladem. Velký talent, kterého z Interu vykopali, aby pak rozkvetl. Jsem toho názoru, že nebýt přestupu do AC, pokud by setrval v Interu, tak dneska žádného velkého Pirla neoslavujeme, protože ten hráč by tu nikdy nebyl. A tyhle důležité nuance si neuvědomujeme.

Nevidím jako tragédii nepostoupit na mistrovství světa po nějakých 60 letech pravidelných účastí. Jednou přijít může na každého. Tragédií je způsob, jakým k tomu došlo. A to je dílo toho, že se lpí na špatných věcech a není na práci s mladými a přechodem mezi dospělé nahlíženo lépe. To, do jakého stavu se nyní došlo, je jen dílem usnutí na vavřínech po roce 2006. Calciopoli všechny semklo, ta zlatá generace dosáhla na svůj vrchol a ještě kolem byla začínající generace hráčů Barzagli, Chiellini, De Rossi atd., kteří pak dosáhli svého vrcholu na Euru 2012. Ale v tom mezidobí 2006-2016 se na všechno kašlalo, tam chybí ta současná střední generace hráčů, která měla převzít žezlo po dosluhující generaci a začlenit k sobě tu současnou. Stav italského fotbalu se odráží v tom, co nastalo po Calciopoli.

Reagovat
smazaný uživatel

dává mi to smysl a s tim Venturou jednoznačně

Reagovat
icka

Reagovat
Largo

Diky ;)

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě si dovolím repliku Luciana Moggiho, kterou jsem dneska zaznamenal na twitteru:

Moggi: «Il disastro della Nazionale? Macché Ventura, la colpa è di chi ha costruito Calciopoli»

Nelze všechnu vinu svalovat na Venturu, ale zejména na ty, kteří zkonstruovali Calcipoli a díky tomu se dostali k moci.

Reagovat
mayday

Je to stejně síla, u nás se bere nepostup stále spíše jako neúspěch, i když reálně mezi TOP 13 co postupuje nepatrime, a Itálie s takovou základnou nepostoupi taky.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele