Sparťanská deka

15.09.2007, 13:21
Fejetony
Přestup do Sparty dlouho býval pro českého fotbalistu to nejvíc, čeho mohl v lize dosáhnout. Byly tam vždy nejlepší platové podmínky, nejlépe vybavené zázemí a nikde jinde si až do letoška nemohl zahrát Ligu mistrů. Přesto se už několikrát stalo, že přicházející hvězda na Letné zapadne.

Posledním takovým případem je Marek Kulič. Ještě před rokem udivoval tím, jak dovedl originálně vyřešit každou herní situaci, s míčem u nohy tančil mezi protihráči jako člen baletu Národního divadla. Chvílemi se zdálo, že i kdyby měl Kulič nastoupit na kancelářské židli, stejně by dal všem soupeřům na frak. V zimě si vyvzdoroval přestup na Letnou a jeho výkony měly jít ještě nahoru. Nestalo se. Jaro sice ještě odehrál v celku solidní formě, i když už na něm bylo patrné, že to není ten "Kulda", jak ho každý znal z Boleslavi. Přes léto jakoby z něho jeho fotbalová neotřelost vyprchala. Skončil dokonce na lavičce náhradníků. Na tom je pozitivní leda to, že se Sparta může chlubit, jak má tak silný tým, protože i její náhradníci hrají v základní sestavě reprezentace.

Kdekdo možná tušil, že právě Kulič může být hlavní zbraní letenských při soubojích s Arsenalem, ale pokud by někdo sledoval celý zápas jenom jeho, potřeboval by asi tunu popcornu, aby se neunudil k smrti.

Kuličův případ je o to zvláštnější, že není první, kdo před příchodem na Spartu v lize září a jakmile se splní hráčův sen a přestoupí do Sparty, kam vždycky chtěl (nebo alespoň tak nějak vždycky zní první věta nové posily v novinách), jde sice částka na jeho účtu strmě vzhůru, jenže forma přesně opačným směrem. Například Bolf, Pacanda (ten se z toho neoklepal do teď), Voříšek, Slončík, Strakova spící Růženka Štajner, či Marek Čech – v Praze se nechytl, ale hraje v Portu, což rozhodně vylučuje to, že by fotbal neuměl, by mohli vyprávět, jak si užili angažmá ne Letné. Ve Spartě je nyní krom Kuliče ještě jeden takový hráč – Matušovič. Fotbalista s potenciálem, aby odjezdil celý zápas na křídle, trápil slavné evropské protivníky a byl v reprezentaci minimálně jako střídající žolík. Místo toho může být rád, když se jen na pár minut dostane na hřiště v klubu. Matušovičova věta: "Tati, mám AXU", by teď asi zněla trochu kysele.

Možná to vždycky mohlo být tím, že nově přicházející hráči měli malé sebevědomí (až na Poledicu, ten ho měl, ale zase mu asi neřekli, že jde hrát fotbal, nejspíš si myslel, že bude hrát v Praze karty) . Ve svých klubech všemu šéfovali, fanoušci jim leželi u nohou. Ve Spartě museli začínat od nuly, neměli tam žádnou pozici, nevyšel jeden, dva zápasy, trenér je potom nepostavil a když dostali další šanci, věděli, že teď už musí, jenže jak moc chtěli, tím méně to šlo.

Když do Sparty přišel z Anglie Řepka, vynikal pouze velkohubými prohlášeními, ale výkon podával mizerný. Jenže jeho sebevědomí bylo a je tak vysoké, že se z toho sám vyhrabal a dnes je jednoznačně nejlepším ligovým stoperem. Že by vedle sebe občas místo Kadlece potřeboval doktora Cimického je věc druhá.

Zkrátka, ne každý na to má, aby v Praze prodal to, co se naučil. A v Kuličově případě je to dvojnásobná škoda, protože nejen Sparta, ale i reprezentace mohla mít borce, co dovede zamotat soupeři hlavu tak, že si z jeho kliček sedne na sedací část těla a ještě z toho začne, chudák jeden nebohý, šišlat. Jen si říkám, kdo asi bude další oběť sparťanského syndromu. Matějovský?

Autor: Pavel Ryšavý

Komentáře (42)

Přidat komentář
smazaný uživatel

zajímavý článek..

Reagovat
HOST*kkt

Reagovat
HOST*doo

Co sparta koupi, po tym je hovno!! např.kulič, matušovič, pacanda, slepička, rezek, atd......

Reagovat
HOST*mysman

Matusovic je nejlepsi hrac sparty!

Reagovat
HOST*

Dobrej clanek libil se mi, zda se pravdivy

Reagovat
HOST*

matušovič a kulič sou pekné piče ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

ja myslim ze pica ses jenom ty...

Reagovat
smazaný uživatel

Obětmi jsou spíš ti mladí, kterých si Sparta nakoupí kupu a pak je rozhazuje po hostovačkách. Její vlastní odchovanci z onoho čtvrtmiliardového tréninkového střediska pak skončí po celé republice, kam chodí zadarmo nebo za pakatel, ti nejlepší pak nejspíš jako posily Slavie, což sice někteří sparťané doprovodí posměškem, ale je to ten typ smíchu, kterým se maskuje vlastní naštvání a frustrace. Naštěstí tohle SKS už nědělá, takhle sme přišli o oba Jarolímovi, Trojana a kupu dalších.

Proč se neprosadil Kulič tak jak se čekalo je celkem jednoduché. V MB měl nejen Matějovského, ale hlavně herní systém "vše na Kuliče" - ne tak stereotypní jako repre nebo Sparta, ale drtivá většina útoků šla od Matějovského přes Kuliče, které zakončoval buď on nebo to dal na Pecku. Ve Spartě to jde zase vrchem na Doška a Kulič je jaksi mimo zájem.

Matušovič do toho podivného systému nepasuje už vůbec. On mi nepřijde jako ten typ "ostravská hvězda" (c)(r)(tm) ( prostě hráči, kteří září jen v Baníku, ale jinde je to bída ). To jen Bílek buď neumí udělat rozumnej systém a sestavu nebo, což je taky dost možný, do něj někdo nahoře reje, že H-A-H trojka musí hrát.

Reagovat
smazaný uživatel

"V MB měl nejen Matějovského, ale hlavně herní systém "vše na Kuliče" - ne tak stereotypní jako repre nebo Sparta",....Nevim, jak moc ten fotbal sledujes, ale tahle veta si docela protireci...jinak ja sem spartan, ale s clankem chte-nechte souhlasim

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle si nijak neprotiřečí - nebylo to nakopávání jako na Kollera nebo Doška, ale ta hra šla po zemi, Kulič si nabíhal a dostával přihrávky od Matějovského.

Reagovat
HOST*layzs

zajimavý..a celkem výstižný članek ...kulič je podle me namachrovaný kokot ...co uz nepotrebuje nic dokazovat...staci mu co ma ..sem a fandím zlínu a sem rad ze sme parkrat dali sparte na prdel

Reagovat
HOST*didi

celi je to spartou .je to klub na picu ma 30hracu ktery by mohli hrat v kazdym jinum klubu v zaklade jenze to jim je jdno oni si rikaji sem king hraju za spartu .např. igor zofčák prisel jako velka hvezda ale ja ho este nevidel hrat.Sparta je ten nejhorsi klub na svete .Kdo de do sparty tak jako by sel na sibenici.

jak rikam smrt sparte

Reagovat
HOST*

debile

Reagovat
HOST*2+kk

Ty jsi ale velkej exemplář Hovada!

Reagovat
HOST*pepe

sparta stejne jako real madrit kazi hrace.prijdou hvezdy a pak bud odejdou rychle jinam a nebo zustanou a nadobro se zkazi ja mam raci kluby ktery kdyz nekoho koupi tak proto aby hral ne aby byl na stridacce (viz.slavia)

Reagovat
HOST*ribo

Co takhle připustit, že mužstva ligy hrají mezi sebou navzájem s daleko nižším nasazením, a proto ti, kteří umí trochu víc (Kulič, Poláček, Volešák, Střihavka, ...) vynikají. Ovšem proti Spartě (a snad i Slavii, Liberci či Bolce) hrají na 120% a Ti mírně nadprůměrní již nemají tolik prostoru a času, stejně jako v pohárech. Příkladem může být loňské jarní vítězství Budějovic nad Spartou v kontrastu s jejich výkony a výsledky v jiných zápasech...

Reagovat
smazaný uživatel

To bych neřekl, hlavně v zápasech na Letné sice průměrné celky prohrajou, ale ne kvůli výkonu Sparty, ale spíš díky tomu, že sou posraní. Stačí se podívat na Olomouc - hráli proti deseti a stejně betonovali.

Reagovat
HOST*El_Cid

v to bude urcite vic nez jenom herni system. ten se casem menil a ja osobne si ted narychlo nedokazu vzpomenout na jedinyho hrace, ktery by prisel do sparty v trochu vyssim veku (tak nad 20)a tam se jeste zvednul. pri nejlepsim se dokazali drzet na svym, coz ale neni zas az takova vyhra, kdyz si clovek uvedomi, nakolik se jim napriklad zlepsili podminky pro trenink a stejne tak i spoluhraci. na druhou stranu vidim spoustu hracu, co se uplne vytratili. sparta je prsote takovy bermudsky trojuhelnik fotbalu a tezko to asi nekdo rozsekne. skoro si rikam, ze kdyby bican sel kdysi nakonec opravdu do sparty, tak by se snad ani nedostal do reprezentace

Reagovat
Shevchenko

Já to říkám pořád, ve Sparté vládne parta buze*antů.

Reagovat
HOST*Koli

Mě osobně se nelíbí práce a systém pana Bílka (furt jenom něco kupovat), a o vedení ani nemluvím. Za tři roky 5 nových trenérů neli víc. Sparta teď potřebuje nějakého trenéra jako je pan Beránek, Jarolím , Sčatný , Hašek. A dát jim ultimátum. Hele máme tady 30 kvalitních hraču a moc na hostování takže kupovat se nic nebude a buduj z nich kádr a po dvouletech zhodnotíme. Samozřejmě cíle jsou jasné.

Reagovat
HOST*

.... a buduj z nich kádr.. TO TEDA BYLA MYŠLENKA

Reagovat
smazaný uživatel

Proč? Jarolím měl podobnou pozici, něco dostal do ruky, k tomu juniorku, zbytek musel zařídit on. Měl to horší o to, že neměl na výběr z tolika hráčů. Akorát Beránek nebo Sčasný se na to nehoděj - první hraje se svými oblíbenci, ostatní ho nezajímají a druhej neumí zapracovat mladé fotbalisty.

Reagovat
HOST*Koli

No ja si myslím že Beránek našel slavii hodně mladých kluku a že by měl tolik rád nějáké oblíbence bych neřek. A Šcastný zase umí pracovat s tím co má, on není takovej ten typ co chce furt neco nového.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to o Slavii moc nevíš. Beránek dostal k dispozici ty nejlepší mladé hráče, kteří v lize byli - Piták, Skácel, Vachoušek. Doplnil to tím kvalitním, co ve Slavii bylo a to je víceméně vše. Roztžky v kabině jsou notoricky známé - hráli jeho koně v čele s Dostálkem, ostatní měli smůlu a trenér se s nima nebavil.

Reagovat
HOST*Koli

A co Švec a Latka .Ti taky začli za neho nebo ne??? A to že ve slavce byli roztržky tak to už tam bylo dávno předtím. A na druhou stranu když máš v kádru takové hrače jako byl Dostálek tak se musí všechno přizpůsobit pro ně aby oni dělali hru. To samé Polach v Brně.

Přece nemůžeš tvořit hru na Křídelním hráči. Příklad Švento - nejlepší křídlo v lize, ale on ti hru neudělá.

Reagovat
HOST*Koli

No myšlenka jednoduchá ale stale nad tvé chápání

Reagovat
smazaný uživatel

Kuliče bych takovým případem nenazýval, to se nabízí místo něj spousta jiných. Kulič na podzim nikdy nějak moc nezářil, je to hráč, kterému většinou vyjde až jaro (až na jeden vydařený podzim v Bolce, kde však pro změnu nedal za půl roku ani jeden gól ). Na jaře hrál hodně dobře, v podstatě byl jedním z mála nebezpečí, které Sparta soupeřům představovala. Matušovič je ztracený případ, typická prodejná ku*va, jak to pěkně řekl i v Hattricku Svěrky (jenž mě svými názory mile překvapil, neboť po jeho výkonu ve Studiu Fotbal jsem na něj neměl moc pozitiv co se týče vystupování na veřejnosti). Na závěr dodám, že Sparta má tým, se kterým bych se já NIKDY nemohl ztotožnit, v kolonce odchovanců nikdo, půlka týmu jenom velkohubých kecálistů, i když pár normálních by se tam možná našlo - Kozáčik, Pospěch, Kladrubský, možná i L. Došek, víc však bohužel ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Spartě chybí koncepce, pokud příjde do týmu každý rok osm nových hráčů a buduje se rok co rok nový tým, nemůže to fungovat. Sparta nemá sílu a respekt jako před lety, kdy vyhrávala ligu pravidelně s desetibodovým náskokem. Momentální Sparta se zesměšnuje Bílkem, který dobrý kouč nikdy nebude, srandovním vedením a až na Řepku a Doška průměrnými, psychicky labilními hráči. Na ligu to možná opět stačit bude, ale v Evropě Sparťani očividně ztrácí dech. dobrým směrem jde Slavia, na dobré časy se samozřejmě blýská Baníku, kde se sešlo pár chytrých hlav s rozumnou vizí.

Reagovat
HOST*skaj

Prosim te, vysvetli mi, jak muze SPARTA vest ligu o 10 bodu, kdyz dalsi tymy jeste ani neprohraly, za coz urcite nemuze spartanska koncepce, apod.

Reagovat
HOST*

Stejně tak dopadne i Abraham

Reagovat
HOST*Arne

super článek, stoprocentně souhlasím

úryvek: "....ale pokud by někdo sledoval celý zápas jenom jeho, potřeboval by asi tunu popcornu, aby se neunudil k smrti." -> to mě zase dostalo, u článků pana Ryšavého se rozhodně nudit nedá

Reagovat
HOST*skajowo

Ja si myslim, ze Kulicuv problem neni Sparta, ale jeho seda kura mozkova. Psychicky musi byt clovek ve SParte vyzbrojeny mnohem lepe nez kdekoliv jinde. Ale drzim mu palce, je radost na nej pohledet, kdyz vali.

Reagovat
HOST*Vanous

To je teda clanek nejakeho Slavisty, ne? Problem je v tom, ze nez ti hraci jdou do Sparty, tak jsou vesmes jedninou hvezdou tymu, nebo se hraje temer vyhradne na ne. Ale v lepsim klubu je to jine a hrac proste musi makat a byt JEDNIM z tymu a ne TEN jeden.

A poznamka - LONI Kulic nedal na podzim v BOleslavi ani 1 branku, po prestupu na Spartu jich dal asi 6!!!!!!!!! A to hovori za vse

Reagovat
HOST*

kozačik-pospěch,řepka,brezinský,kadlec-kladrubský,abraham,sylvestre,matušovič-slepička,kulič ikdyž mám rád l.doška a podle mě hraje momentálně hodně dobře tak jeho přítomností v sestavě trpí celá hra sparty, když mají míč obránci tak vědí že nic nemusí vymýšlet a ulevují si tím že to prostě kopnou na doška stejně jako repre na kollera ale sami jsme viděli že když ted nehral koller tak obranci museli dát přihrávku po zemi založníci se museli nabízet a celkem to šlo

Reagovat
smazaný uživatel

Systém hry záleží spíše na trenérovi a Bílek ještě nikdy v kariéře nehrál s žádným týmem koukatelný fotbal a pochybuji, že se to změní.

Reagovat
HOST*já

Reagovat
HOST*vejvik

Podle mě je problém ve vedení Sparty. Absolutně nemaj zvládnutou přestupovou politiku. Vemte si Silvestreho podle mne od dob Rosickýho nejlepší hráč ve Spartě a nehraje a kdy náhodou jo, tak defenzivního. Přitom by měl tvořit. Místo toho koupí Horváta a uspokojí je jeho technika a pár dobrejch přihrávek... Další příklad je třeba Šimunek prodej ho aby zacelily ztrátu z LM, přitom si ho mohli klidně ještě alespoň rok nechat. Další případ je Kóňa, místo toho aby mu daly šanci ať ukáže co v něm je, tak na jeho post koupí 3 hráče

Reagovat
HOST*laysz

ted sem skoukl zapas sparta-teplice ...celkem pohoda az na ten konec ..řepka to zas nepobral ..matušovič.kulič nepredvedli opet nic ...teplice respekt!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*

sparta -shit...čuráci namistrovaní určitě teplý....

Reagovat
HOST*Martin

Je to bohužel pravda... :(

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele