Sparta se nepoučila ze zápasu s Liverpoolem. Nasadit v Plzni náhradníky byla chyba, řekl Hušbauer

11.03., 17:55
Aktuality
Plzeň doma nedala Spartě žádnou šanci. (© Profimedia)

Fotbalový život je nestálý. Před necelými 14 dny po vyhraném pohárovém derby se Sparta topila v euforii. V uplynulém týdnu padla 1:5 s Liverpoolem, 0:4 v Plzni a situace na Letné už tak vesele nepůsobí.

Letenští mají v čele ligové tabulky náskok jediného bodu na Slavii a do souboje o titul pustili i Viktorii, která je o osm bodů za sešívanými. "Myslím, že Sparta a Slavia už nebudou ztrácet tolik, aby dali Plzni šanci," líčí v rozhovoru pro Livesport Zprávy bývalý záložník obou pražských klubů Josef Hušbauer.

Překvapila vás v neděli plzeňská dominance?

"Překvapila. Myslel jsem, že se Sparta poučí z toho zápasu s Liverpoolem, to se ale nepovedlo. Hlavně v druhé půli, kdy hrála v deseti, to byl naivní výkon. Stejně jako ve čtvrtek na Letné."

Co měl trenér Priske změnit?

"Po té červené kartě to měl trochu zatáhnout a počkat, jestli se neotevře prostor pro protiútoky. Sparta místo toho hrála stále stejně, vzadu to měla hodně otevřené a mohla klidně inkasovat víc než čtyři góly. Měli hrát trochu chytřeji. Třeba Slavia si to uvědomila a v ligovém derby minulý týden všechno podřídila tomu, aby neinkasovala."

Plzeň ale Spartu přehrávala už před Krejčího vyloučením.

"Je to tak. Viktorka byla lepší od první minuty. Sparta oproti Evropě protočila sestavu a Plzeň možná trochu podcenila. Překvapilo mě, že Priske nenasadil to nejlepší co má, protože na Anfieldu Spartu čeká už jen zápas za odměnu. Nikdo asi nečeká, že by se jeli poprat o postup. Jestli trenéři počítali s tím, že Plzeň porazí i s náhradníky, tak to byla velká chyba."

Statistiky zápasu. (©Opta by Stats Perform)

Souboj trenérů tedy lépe dopadl pro zkušeného Miroslava Koubka?

"Nehledal bych v tom souboj trenérů. Plzeň je rozjetá, hrála doma a navíc oproti Spartě prakticky bez tlaku. Nedávalo by smysl, aby pan Koubek na něco vyčkával. Neměli důvod hrát zanďoura. Je ale pravda, že Sparta na plzeňský tlak vůbec nedokázala reagovat."

Plzeňskou ofenzivu opět táhl Pavel Šulc, který kvůli trestu vynechal čtvrteční pohárový zápas na hřišti Servette. Potvrdil, že je pro současnou Viktorii klíčový?

"Hrál skvěle, ale nebylo to jen o něm. Výbornou formu potvrdili také Tomáš Chorý, nebo Lukáš Červ, který po příchodu z Liberce vytvořil s Lukášem Kalvachem skvělou dvojici ve středu hřiště. V Plzni tak vznikla velice silná osa českých hráčů, z nichž může prakticky kdokoliv myslet i na reprezentaci. Myslím si, že minimálně Šulc s Chorým by si za své výkony zasloužili pozvánku na blížící se sraz."

Šulc dlouhodobě patří mezi velké české talenty, táhla se s ním ale pověst hráče, kterému se góly spíš vyhýbají. V aktuální sezoně prozřel a se 14 přesnými zásahy vládne ligovým střelcům. Co se změnilo?

"Pavel dozrál psychicky. Fotbalista je to stále stejný, ale dokáže lépe pracovat s hlavou. Je na něm vidět, že si věří a myslím si, že už ho tolik nesvazují zahozené šance. Když se něco nepovede, hodí to za sebe a pokračuje dál."

Pavel Šulc a jeho statistiky ze zápasu se Spartou. (©Opta by Stats Perform)

Proti Spartě výborně fungovala jeho spolupráce s Cheickem Souarém na levé straně.

"Souaré odehrál skvělý zápas. Uvidíme, kam až to dotáhne. Zaujal mě, už když jsme s Příbramí na podzim hráli právě proti Vyškovu. Nenapadlo by mě ale, že za půl roku gólem a asistencí sestřelí Spartu v lize. Mnohem víc mě v tom zápase zaujal útočník Idjessi Metsoko, který šel v zimě taky do Plzně."

Viktorii se v posledních letech daří správně vytipovat posily z Afriky. Mohou Souaré nebo Metsoko vystřelit podobně jako třeba Rafiu Durosinmi, který byl v lednu jednou nohou ve Frankfurtu?

"Nikde není psáno, že nemohou vystřelit a říct si o angažmá v zahraničí. Plzeň navíc stále hraje poháry a má možnost postoupit dál, takže se mají kde ukázat. I když u Metsoka to zatím moc pravděpodobné není, protože hraje v béčku ČFL."

Plzeňské ofenzivní vozbě v neděli hodně pomohla obrana Sparty, která v posledních dvou zápasech inkasovala devět branek. Co se na Letné stalo?

"Těžko říct, ale to číslo je hrozivé. Obránci hrají na velké riziko a v posledních zápasech se jim to několikrát vymstilo. Nic to ale nemění na tom, že ve Spartě je obrovská kvalita. Filip Panák se v Plzni podepsal pod dva góly, stále ale patří mezi nejlepší stopery, které v Česku máme. To samé Láďa Krejčí, který po přísné druhé žluté kartě v neděli nedohrál. Poslední dva zápasy Spartě nesedly, ale blíží se reprezentační pauza, ve které bude důležité, aby to trenér srovnal a připravil kluky na závěr ročníku."

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
24
19
3
2
55 : 19
60
2
Slavia Praha
24
18
5
1
50 : 17
59
3
Viktoria Plzeň
24
16
3
5
59 : 28
51
4
1. FC Slovácko
24
11
5
8
33 : 28
38
5
Baník Ostrava
24
10
4
10
33 : 28
34
6
FK Mladá Boleslav
24
9
6
9
40 : 38
33
7
Sigma Olomouc
24
9
6
9
33 : 32
33
8
Slovan Liberec
24
8
8
8
35 : 36
32
9
FK Teplice
24
8
7
9
25 : 28
31
10
FK Jablonec
24
6
10
8
31 : 36
28
11
FC Hradec Králové
24
6
9
9
26 : 33
27
12
Bohemians Praha 1905
24
6
9
9
20 : 31
27
13
FK Pardubice
24
6
5
13
23 : 35
23
14
FC Zlín
24
4
7
13
28 : 52
19
15
Dynamo České Budějovice
24
5
3
16
25 : 52
18
16
MFK Karviná
24
4
4
16
23 : 46
16

V tom Letenské čeká boj o ligový titul. Na Slavii mají po nedělní prohře náskok jediného bodu.

"Sparta si to v Plzni zkomplikovala. Před týdnem jsme si všichni mysleli, že je jinde, než Slavia, stačily ale dva zápasy a situace je úplně opačná. V aktuálním rozložení sil to vidím na boj do posledního kola. Těžko mezi Spartou a Slavií hledat favorita."

A co Plzeň? Nemůže do souboje ještě promluvit?

"Ta ztráta už je asi příliš velká. V součtu s nadstavbou, kdy se ještě všechny tři týmy potkají, se může stát cokoliv, ale myslím si, že Plzeň už je daleko."

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Svoboda

Komentáře (19)

Přidat komentář
eder

Liverpoolu aspoň jeden gól dala...

Reagovat
Luc-Luc

To byl vlastnak

Reagovat
kilobyte

A to se nepočítá?

Reagovat
Luc-Luc

To jo, ale technicky ho nedali spartani

Reagovat
kilobyte

Nevím, jestli technicky je to správné slovo. V hokeji máš technický gól, když je gól připsán, aniž by byl vstřelen.

Ale to je jedno. Sparta dala gól. To že byl vlastní na tom nic nemění.

Reagovat
Imos

Sparta dala gól, sparťani ne

Reagovat
kattos

Já fakt nevěřím tomu, že Sparta nedokáže sehnat lepšího golmana než Vindahla...

Reagovat
Kluivert9

Hlavní je, že jsou spokojeni

Reagovat
Mass

Já sem spokojený taky. Ale Slavia musí v derby pořádně vystřelit a ne hrát tak na jistotu jako v posledním derby.

Reagovat
Luc-Luc

Zase Sparta podala skvelej vykon ?

Reagovat
Modi6

Čtu jen titulek. Co to je za kecy? Když chci vyhrát titul a hrát evropské poháry, nemůžu spoléhat na nějakých 11 až 13 hráčů. Takže jaká chyba? Zranění, karty i únava, to k fotbalu prostě patří. Je jasné, že naše kluby při svých rozpočtech, nemohou mít k dispozici soupisku špičkových hráčů, tak jako bohaté kluby.

Sparta, Slavia i Plzeň musí hrát s tím, co mají k dispozici. To, že někdy prohrají i doma, je přeci úplně normální.

Reagovat
kilobyte

Během necelého měsíce měla Sparta program. Gala (v), Liberec (d), Gala (d), Slovácko (v), Slavia (v), Slavia (d), Liverpool (d), Plzeň (v).

Nebýt to takhle nahuštěné za sebou, tak by "náhradníci" hráli asi jen proti Liberci. Ale tohle se prostě nedalo uhrát v 11-13 lidech.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Mass

Taky sem článek nečetl.

Reagovat
Mass

Tady s Hušbou nesouhlasím. Každý klub, který má takhle napěchovanou zápasovou listinu nemůže hrát pořád se stejnou 11. Musí tam bejt aspoň 18 top hráčů, ti ostatní to musí zvládnout při výpadku (zranění nebo únava) hráčů základu.

Reagovat
Grupma

Nojo, ale on poukazuje na to, že v Liverpoolu se jede už jen za odměnu, takže tu širší soupisku mohli zkusit tam se zataženější obranou, zatímco v Plzni se hrálo o titul a mělo tam nastoupit to nejlepší.

Nevím, nakolik jsou hráči vyčerpaní, ale v Plzni byli fakt úplně bez šťávy.

Navíc správně říká, že Sparta hrála vzadu naivně. A to i v deseti. Tam to nějaká únava moc nevysvětlí.

Ale taky možná, že Priske prostě jen nemá plán B a proto hraje pořád to samé. To by bylo úplně na prd. A obávám se, že to ale tak je. Proto hráli v Liverpoolu otevřenou hru - jinou neuměj.

Je na čase takticky postoupit na další level.

Jinak jsem ale za současnou Spartu pod Priskem neskutečně rád. Vím, že jsme došli na maximum současných možností a vůbec to není málo.

Reagovat
kilobyte

Není to tak dávno, co jsme hráli proti Slavii zataženou obranu. Takže určitě umí i něco jiného.

Podle mě se to prostě blbě sešlo. Únava, podcenění, špatně zvolená taktika, špatně načasované střídání (když už to chtěl Priske změnit, tak jsme dostali gól a redku). Pak už to bylo od nás odevzdaný.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Mikulas Cerveny

Vystřídat brankáře by logiku mělo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele