SPARTA I PODRUHÉ PROHRÁLA

29.09.2004, 01:41
Aktuality
Sparta ani druhý zápas v základní skupině Ligy Mistrů nezvládla, na Letné prohrála s Lyonem 1:2. Sice rychle vedla zásluhou Juna, ale hosté po trefách Essiena a Wiltorda otočili. Vzhledem k průběhu utkání je to výsledek asi spravedlivý...

Během dne fanoušky rozesmutněla zpráva o absenci Radoslava Kováče. Jeho oteklý kotník se ale během dne zlepšil natolik, že přeškolený stoper mohl nastoupit. Velkou vzpruhou byl samozřejmě také Karel Poborský, který se po zranění zad vrátil už v lize proti Příbrami a byl u všech čtyř gólů.

Lyonu kromě dlouhodobě zraněného kanonýra Giovanne Elbera chyběl krajní ještě bek Eric Abidal, který má natržený sval. Do pořádku se naopak dal tvůrce hry Brazilec Juninho.

Hned v páté minutě se ukázalo, na koho si budou muset zadáci Lyonu dávat pozor. Za obranu se prodíral Tomáš Jun, mohl jít sám na brankáře, ale neměl rychlost a vracející se obránce jej odzbrojil. Podobná akce přišla na druhé straně, za obrannou linii se dostal Wiltord, jeho střele však chyběla přesnost.

Skvělou podobu dala úvodu zápasu sedmá minuta. U pravého rohu velkého vápna se uvolnil Pergl, poslal nadýchaný centr před branku, kde si Reveillere s Crisem pořádně nehleděli Juna a ten je přesnou hlavičkou vytrestal – dostal Spartu do vedení.

Zbytek poločasu ovšem až na několik momentů patři spíše Lyonu. Ve 14. minutě sice brankáře Coupeta pěkně prověřil Pacanda, ale v následujících minutách hosté tlačili, Sparťané se k míči moc nedostávali. Nejvážnější akcí ale naštěstí byl pokus o střelu Juninha, který na penaltovém puntíku z otočky těsně netrefil míč.

Pěknou akci předvedli ve 22. minutě Zelenka s Junem. Obrana Lyonu jim dala až moc prostoru, Lukáš Zelenka si se spoluhráčem pěkně narazil, ale jeho dělovka zpoza vápna šla hodně nad. Hned z protiútoku zahrozil Malouda, který se po pravé straně řítil sám na Blažka, ten ale jeho zakončení zmařil skvělým vyběhnutím.

O tři minuty později už byl ale Blažek bezmocný. Mickael Essien za hranicí vápna nevěděl co s míčem, a tak jej přes několik obránců napálil na bránu. Naneštěstí pro Spartu míč trefil parádně, přesně ke vzdálenější tyči, Blažek měl zakrytý výhled, zareagoval pozdě a nedosáhl.

Nejzajímavější akci zbytku první půle měl na starosti Radoslav Kováč. Ohrozil ovšem vlastní branku – od jeho zad se odrazil centrovaný míč, směřoval sice vedle branky, ale vylekaný Blažek raději ještě zasáhl. Lyon o něco více držel míč, zbývajících deset minut už ale nic nebezpečného nepřineslo. Poločas tak vyzněl mírně pro hosty – držení míče 56:44, střely 6:4.

I druhý poločas byl v režii trojnásobného francouzského mistra. I když první vážnější akce se zrodila před jeho brankou – po pravé straně se pěkně prodral Tomáš Jun, ale tváří v tvář brankáři zamířil těsně vedle tyče.

Za čtyři minuty Lyon zužitkoval svou mírnou převahu. Sylvain Wiltord převzal na hranici ofsajdu, možná i o pár centimetrů za ní, míč od Maloudy, utekl obránci, obešel Blažka a skóroval do odkryté branky. Další čtyři minuty a mohlo být ještě hůře. Govou pěkně obešel Urbánka, před malým vápnem našel volného Essiena, jehož druhému zásahu reflexivním zákrokem zabránil Blažek. Odražený míč pak poslal Malouda nůžkami nad.

Sparta působila bezradně, dlouhé míče buď nenašly adresáta, nebo našly, ale ten si s ním nedokázal poradit. V 73. minutě se k obávané zbrani, přímému kopu, postavil Juninho, ale ze slušné vzdálenosti poslal míč po zemi vedle.

Obrovskou šanci na vyrovnání měli Sparťané v 80 minutě. Po faulu na Poborského zahrával Aleš Urbánek přímý kop a chyběly centimetry – míč se za zády marně se natahujícího Coupeta odrazil od břevna zpět do hřiště. Ve zbytku času už nepřišlo nic, až na Sivokovu hlavičku, s níž si brankář Lyonu bez potíží poradil.

Sparta má po dvou zápasech na bodovém kontě stále nulu. Nebyla to smůla, co prohru zapříčinilo, především to byl rozdíl v individuálních kvalitách. Chybělo něco víc od Karla Poborského, který sice určitě nezklamal, ale ani neoslnil. Nejlepším Sparťanem na hřišti byl Tomáš Jun, na opačném konci hřiště byl opět jistý Blažek, ale ani to nepomohlo. Lyon byl prostě lepší a tři body si zasloužil...

S vidinou dvojzápasu s Manchesterem United, který ve druhém včerejším zápase skupiny D nasázel šest branek do sítě Fenerbahce, se naděje na postup ztrácí v nedohlednu. Obrat United doma alespoň o bod by byl úspěch, bodovat na Old Trafford by byl hotový zázrak. Je sice ještě brzy Spartu odepisovat, ale na nic víc, než na souboj s Fenerbahce o třetí místo, zajišťující Pohár UEFA, to už asi nevypadá.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele