Sparta by měla zůstat u tří stoperů, říká Brabec. Ogbu jako zeď, ale o Kuchtovi to není

13.05.2023, 10:48
Rozhovory

Klíčový okamžik tohoto ročníku FINÁLE FORTUNA:LIGY je tu. Třetí jarní derby mezi Spartou a Slavií může výrazně napovědět o tom, jak se bude zbytek sezony vyvíjet. Přiblíží se rudí k titulu, nebo se sešívaní vrátí do čela tabulky? "Byl bych s tím opatrný. Všichni si pamatujeme, jak Slavia nezvládla nadstavbu v minulé sezoně a stálo jí to titul, takže říct, že je rozhodnuto, by bylo předčasné," říká bývalý hráč obou "S" a současný vedoucí Úseku ženského fotbalu FAČR Erich Brabec (46) v rozhovoru pro Livesport Zprávy.

Jaké podle vás bude poslední derby této sezony?

"Tipuju další plichtu 3:3. Chci vidět góly, aby nás to bavilo. Hlavně, aby to rozhodčí zvládl stejně jako ve dvou zápasech předtím. Aby to lidi neodradilo. Nicméně větší psychologickou výhodu má určitě Slavia, ovšem je to pořád derby, ve kterém se může stát cokoliv. Viděli jsme to v tom prvním jarním utkání, kdy Slavii chyběli hráči a sahala po vítězství."

Rozhodne se o titulu?

"Pokud ho zvládne Sparta za tři body, myslím, že klidně může, rozhodně by udělala jasný krok k tomu, aby titul vyhrála. Na druhé straně zbývají ještě tři zápasy, ze kterých jde uhrát devět bodů, takže definitivní to nebude. A pokud by derby skončilo remízou, rozhodnuto určitě nebude."

A kdyby opět zvítězila Slavia?

"Ani to by zatím nic neřešilo, protože si všichni pamatujeme, jak nezvládla nadstavbu v minulé sezoně. Stálo jí to titul. Takže říct, že je rozhodnuto, by bylo předčasné. Stát se může ještě spousta věcí."

Lze předpokládat, že Sparta do třetího derby v tomto roce něco změní? Protože v ligovém i pohárovém derby musela dohánět vedení soupeře...

"Pro trenérské štáby to budou dva zápasy, ze kterých budou čerpat. Jsou nejvíc vypovídající. Především ten pohárový, v němž byla Slavia lepší, přišla mi dynamičtější, silnější a zaslouženě vyhrála. Sparta by se ale měla inspirovat tím ligovým střetnutím, protože se tam dokázala vrátit do zápasu a zabojovat o body."

Takže spíš zůstat u tříobráncové formace?

"Myslím si, že odsud bude Sparta čerpat, protože změna rozestavení během finále poháru jí přínos nepřinesla. Očekávám, že bude hrát vzadu na tři s Láďou Krejčím na stoperu a bude chtít být neprůchodná. Nepustit Slavii do šancí. V poháru si slávisté dokázali pomoct dvěma góly, ale příležitostí jako v ligovém zápase zase tolik neměli."

Sparťané jsou v útlumu: Lukáš Haraslín měsíc čeká na gól či asistenci, Tomáš Čvančara se zranil, Janu Kuchtovi se v derby nedařilo, zatímco Slavia válí. Smetla Bohemians, Václav Jurečka v laufu vstřelil čtyři góly. Jak velkou roli to před derby hraje?

"Je pravda, že Sparta ztratila sílu svého trojzubce. Přestala být tak nebezpečná. Teď, když se o tom bavíme, to nějakou roli má a lidé k tomu přihlížejí. Jenže pak vkročíte na hřiště a je to úplně jiné. Na všechny problémy a věci, které se řeší, naprosto zapomenete. Spartě hodně pomohlo, že zvládla náročné utkání v Olomouci na úvod nadstavby. Vůbec bych tedy netvrdil, že Slavia je v derby favoritem. Ano, Jurečka se rozehrál do skvělé formy, snadno se dostává do šancí a zakončuje je podobně, jako se mu to dařilo na Slovácku, ale nějakou chvíli to trvalo, než začal hrát pravidelně na své pozici a splácí vloženou důvěru."

Platí to také o nigerijském stoperovi Igohu Ogbuovi, který v posledním derby vymazal Jana Kuchtu?

"V pohárovém utkání působil Ogbu jako zeď! Pro Kuchtu tam nebylo žádné místo, opravdu to dopadlo jednoznačně pro slávistického stopera. Jenže každý zápas je jiný, Kuchtovi stačí malý prostor k tomu, aby dokázal rozhodnout. Ale souhlasím s tím, že Ogbu udělal obrovský progres, je to vidět na hře Slavie. Je stabilní, její soupeři se moc nedostávají do šancí a od toho se vše odvíjí."

Jde tak dominantní výkon vůbec zopakovat v takto krátké době?

"Aby to nevypadalo jen tak, že je to jen o Kuchtovi a Ogbuovi... Tam byl velký problém i v tom, jaký servis sparťané dopřáli Kuchtovi jako hrotovému útočníkovi. A ten nebyl dobrý. Když vám lítá balon na hlavu či na prsa a za vámi stojí stoper, jako je Ogbu, je to strašně složité, protože je rychlý a silný a zvládne to. Nechtěl bych zápas stáhnout jen na tento mini duel. Určitě bude zajímavé ho sledovat, ale myslím si, že zápas nerozhodne."

Co by tedy Sparta měla zlepšit, aby uspěla?

"Ideálně by se potřebovala dostat zpátky tam, kde byla před prvním derby. Jenže tam se nevrátí, protože už má zraněného Čvančaru. A třeba v pohárovém derby byl nejnebezpečnějším sparťanem Karabec. Měl dobré momenty, jen je on či jeho spoluhráči nedokázali dotáhnout. Nicméně s tou minutáží, kterou dostává, je lepší a uvidíme, zda se nestane v derby rozdílovým hráčem. Je tam však i Daněk, který začíná znovu víc hrát, Haraslín čeká měsíc na kanadský bod, Kairinen po zranění nevypadal v poháru také nejlíp... Takže faktorů, které mohou sehrát roli, je víc."

Ukazují se výhody širšího kádru, kdy je lepší sáhnout na lavičku a prohodit hráče, aniž by to bylo tolik znát? Protože u Sparty tomu tak není. Když trenér Brian Priske sáhne hlouběji, kvalita jde přeci jen dolů...

"S tím souhlasím a můžeme se bavit o tom, že Slavia má kádr širší a lépe se jí pak reaguje. Velkou ztrátou pro Spartu v poháru byla absence Minčeva, který pykal za hloupé vyloučení, protože vždy pomohl oživit hru jako střídající hráč. Minulý víkend šťastným gólem rozhodl v Olomouci, je hráčem, který by Spartě mohl pomoct. Ale přesně jak říkáte, pak už není moc variant, jak by si trenér během zápasu mohl pomoct při dostřídání ofenzivního hráče."

I trenér Jindřich Trpišovský mluvil o tom, že někteří hráči jsou na hraně. Jak moc se podle vás změní základní sestava Slavie oproti té, která doma přejela Bohemians?

"Osobně se domnívám, že bude hodně podobná té, která nastoupila do finále poháru."

Gólem jej rozhodl David Douděra. Povedlo se mu zacelit díru po Alexanderu Bahovi?

"Zatím bych ho s Bahem nesrovnával, protože ten je komplexnějším fotbalistou. Nicméně Douděra udělal za poslední měsíce také velký progres a je na pravé straně hodně cítit. Ať už hraje beka či o řadu výš. Co je ale nejdůležitější, je to, že má čísla. Dostává se do zakončení, je gólový. Dostává se k tomu, proč ho Slavia vzala zpátky z Boleslavi, kde vstřelil v té sezoně asi 10 gólů a měl čtyři asistence."

I on umí vyprovokovat hráče, často debatuje se sudím. Nicméně derby i potřetí na jaře odřídí Dalibor Černý. Jsou jeho výkony nadějí, že to s českými rozhodčími nebude zas až tak zlé?

"Když jsme s Mírou Bosákem komentovali finálové derby, Míra před zápasem správně podotkl, že dobře odpískat jedno derby v sezoně, je super. Ale zopakovat to, je daleko složitější. Sudí Černý to však zvládl a nevidím důvod, proč by to neměl dokázat i napotřetí."

Předvedl svými výkony hráčům, že to zkrátka umí a získal si tím jejich respekt? Takže se na něj neslétnou při prvním ostřejším zákroku...

"Jednoznačně! To je velký neduh českého fotbalu, kdy hráči, realizační týmy a další lidé nadávají rozhodčím, čímž jim to dělají ještě těžší. Samozřejmě, že někdy je to objektivní, ale obecně to prostředí pro sudí není dobré. A o to víc se mi líbilo, jak k tomu sudí Černý přistoupil, ukázal, že se nebojí a nehodlá o věcech diskutovat. Rozhodně si tím získal respekt a důvěru."

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele