Souhrn bundesligové Hinrunde: V čem spočívá síla Lipska a proč Bayern ztrácí?

25.12.2019, 19:59
Názory a komentáře
Téměř ve všech elitních ligách fotbalové Evropy (pouze anglická Premier League slova "pauza" či "odpočinek" nezná) se na konci kalendářního roku zastavil koloběh zápasů, aby jednotliví aktéři mohli nabrat síly do dalších bojů. Jednu z nejdelších přestávek má německá Bundesliga, kde se téměř měsíc neodehraje jediné utkání. Tato pauza rozděluje německou soutěž na dvě poloviny, podzimní "Hinrunde" a v druhé půlce ledna začínající "Rückrunde".

Proto je právě probíhající období krátkého odpočinku vhodnou dobou k tomu, aby se fotbalová veřejnost v Německu zastavila a ohlédla za první polovinou Bundesligy. Zároveň se před lednovým výkopem spekuluje a přemýšlí, jak asi bude následující Rückrunde. Nás však v tento moment zajímá především Hinrunde, během které se toho odehrálo opravdu hodně.

Tak zajímavý podzim v Německu vskutku dlouho nebyl. Nesmírně vyrovnaná tabulka Bundesligy se začala výrazněji trhat až těsně před Vánocemi, i tak je ale po svátcích nadále zaděláno na drama. Na jednotlivých pozicích se navíc umístily týmy, se kterými se před sezónou počítalo v jiných patrech. Někde to byla změna k lepšímu, jinde zase mají do ledna o čem přemýšlet.

Hlavní aktéry, příčiny, důvody a důsledky napínavé Hinrunde dopodrobna rozebereme v našem souhrnu. Pro ten jsme oslovili trojici bundesligových pozorovatelů, které můžete znát i z diskuzí na portálu EuroFotbal. Do bilancování se tak s vervou pustil fanoušek Bayernu Mnichov Willi Schröckinger, jenž je z preview a souhrnů Bundesligy znám jako db18. S podrobnými analýzami přišel též odborník na německý fotbal Dominik Husťak alias Rudnevs. Neméně nápadité poznatky přinesl též příznivec Herthy Radoslav Vagaský, jenž na EuroFotbalu diskutuje jako JozkokozleJ.

Souhrn je z velké části tvořen formou rozhovoru, v němž oslovení pozorovatelé odpovídají na to zásadní, co bundesligový podzim přinesl. Závěrem přineseme tři různé verze nejlepších sestav a také největší překvapení a zklamání Hinrunde.

Hodnocení Hinrunde



Velká spokojenost s uplynulou Hinrunde musí panovat v Sasku. Tamní Lipsko půjde do jarní části z vedoucí pozice se slušným náskokem na na největší konkurenty. Jak moc je na výkonech RB zřetelný rukopis kouče Juliana Nagelsmanna a co od klubu ze Saska můžeme očekávat po měsíční pauze?

Willi: Nagelsmann zastává názor, že taktické rozestavení je vidět pouze v úvodu utkání, což jde vidět i v Lipsku. Jeho mužstvo bývá lépe takticky připravené na různé soupeře, proti Bayernu například nechal Nagelsmann svůj tým nastoupit s pěti obránci, proti slabším týmům zase tři zadáky (přičemž na křídlech pak nutně nemusí být další dva beci, ale jednoho například supluje ofenzivní Marcel Sabitzer). Dalším faktorem je, že tým pod Nagelsmannem nemůže podlehnout pocitu spokojenosti. Oproti minulé sezoně má RBL o šest bodů a o sedmnáct vstřelených branek více, ale trenér stále vidí prostor pro zlepšení a nebojí se své hráče kritizovat, když se mu něco nelíbí, což bylo k vidění například poté, co Lipsko vyhrálo svou skupinu Ligy Mistrů.

Dominik: Ralf Rangnick (manažer a někdejší trenér Lipska) už v roku 2015 prehlásil, že majiteľ Red Bullu Dietrich Mateschitz chce vidieť titul. Malo by sa tak stať do roku 2024, kedy Mateschitz oslávi osemdesiatku. Pod vedením nového trénera Nagelsmanna sa cieľ možno podarí splniť i s predstihom. Súčasný tím je zaujímavý mix zabehnutej Rangnickovej filozofie s novými prvkami Nagelsmanna, ktorý na Rangnicka výborne naviazal. Pod Nagelsmannom je tím flexibilnejší, môže nastúpiť i vo formácii s tromi respektive piatimi obrancami, čo doteraz v Leipzigu nebolo zvykom. Nagelsmann navyše tímu určite prospel i ako osobnosť po psychologickej a osobnej stránke, keďže je to tréner s dobrým prístupom, ktorý dokáže správne vyhodnocovať situácie a má víťaznú povahu.

Rado: V predsezónnom Kickeri verila len štvrtina tipujúcich, že si Nagelsmann s Lipskom siahne na Meisterschale počas svojej štvorročnej zmluvy. Zrejme do výsledku ankety prehovorilo aj prianie tipérov. Favoritom tejto sezóny je naďalej Bayern s Dortmundom, ale ak v Rückrunde nepôjdu na sto percent, je titul pre býkov reálny. Celý klub sa vezie na pozitívnej vlne a neťaží ho žiadný tlak. Nagelsmann je fenomén, ktorý žije futbalom a premýšľa o ňom 24 hodín denne. Variabilita hry, taktiky a rozostavenia je väčšia, než v predošlej sezóne. Tréner dokáže pracovať so širokým kádrom a raz je ťahúňom Sabitzer, inokedy Emil Forsberg, či Christopher Nkunku. Samozrejme, vždy s nimi Timo Werner. Napriek tomu, že obrancov kosili zranenia a herné vyznenie tímu je zamerané ofenzívne, tretí najmenší počet inkasovaných gólov je veľmi solídna vizitka a dôvod, prečo Nagelsmannovcom na jar veriť.

Před zahájením sezóny se očekávalo, že po konci podzimní části budou o přední příčky usilovat především mnichovský hegemon Bayern, případně jeho velký rival Borussia Dortmund Proto je druhé místo Borussie Mönchengladbach velkým překvapením. Čím si vysvětlujete vynikající výsledky "hříbat"?

Willi: Především se jim v létě podařilo skvěle posílit kádr, a to i přes odchod Thorgana Hazarda. Hodně vidět jsou - aspoň v posledních zápasech - krajní obránci Stefan Lainer a Ramy Bensebaini, do toho trenér Marco Rose probouzí kariéru Breela Embola, stejně jako probouzí potenciál týmu, který pod Dietrem Heckingem jen dřímal. Týmu sice chybí výrazný ofenzivní tahoun, jakým je třeba Werner nebo Lewandowski u RBL případně u Bayernu, ale za to se daří všem ofenzivním aktérům (Thuram, Embolo, Hermann, Pléa) na zhruba stejné úrovni a v ofenzivě nejsou tak předvídatelní.

Dominik: Je to výsledok dlhodobej práce a konceptu. Káder Gladbachu je inteligentne poskladaný a vhodne dopĺňaný. Strojcom úspechu je športový riaditeľ Max Eberl, ktorý odvádza naozaj dobrú prácu, zvlášť keď si uvedomíme, že pred jeho príchodom bolo v Gladbachu obdobie chaosu a nepodarených nákupov. Od príchodu Eberla ide Borussia postupnými krokmi smerom nahor. Pred sezónou navyše prišiel nový tréner Rose, ktorý svoje kvality ukázal už v Salzburgu, a spolu s ním hráči ako Embolo, Marcus Thuram či krajní beci Lainer a Bensebaini, čo sú ďalšie dieliky do fungujúcej skladačky.

Rado: Tréner Marco Rose. Ďalší, ktorý potvrdzuje kvality trénerskej školy RB Salzburg, viď Adi Hütter, či Roger Schmidt. Je zvyknutý pracovať s mladými hráčmi, dáva im veľa priestoru (z najčastejšie nasadzovanej ofenzívnej šestice len jeden má nad 23 rokov - Alassane Pléa) a obzvlášť Denis Zakaria a Thuram svoj priestor využili. Zásahom do čierneho boli príchody krajných obrancov Lainera a Bensebainiho. Výkonnost M'gladbachu ale nebola konzistentná, neraz len individuálna kvalita niektorého hráča pretavila zápas v tri body. Borussia ešte potrebuje čas a ohľadom ich jarného útoku na Meisterschale som skeptický.

Naopak obhájce titulu a neohrožený vládce Bundesligy z posledních let Bayern Mnichov v Hinrunde nepředváděl přesvědčivé výkony, což nakonec stálo místo trenéra Nika Kovaće. V čem konkrétně shledáváte největší slabiny bavorského celku?

Willi: Na Nika podle mě dolehl tlak, který na něj byl dělaný už od začátku, kdy nikdy neměl podporu celého vedení klubu (například ředitel Karl-Heinz Rummenigge se nikdy netajil tím, že si představoval někoho jiného a často přicházel s prohlášenámi, které tak trochu podkopávali pozici Kovače). Do toho se Niko musel potýkat s kabinou, takže to místy vypadalo tak, že sestava je skládaná pro uspokojení hvězd (minimální rotace). Na další problém se zadělalo v létě, kdy se na přestupy uvolnila poměrně velká částka, ale především se posílilo o defenzivní hráče a ofenzivní Philippe Coutinho přišel poměrně pozdě, takže na hřišti dlouhou dobu působil jako cizí element. Dalším problémem je časté nasazování hráčů mimo svůj klasický post, což je sice do jisté míry dáno množstvím těžce zraněných (Niklas Süle, Lucas Hernández), ale není to jen tím, například Joshua Kimmich pendluje mezi středem zálohy a pozicí pravého beka, a tam kde zrovna nehraje, pak citelně chybí a jediné jistoty jsou tak Manuel Neuer a Robert Lewandowski.

Dominik: Myslím, že najväčšia slabina Bayernu je v tom, že ten káder už nie je natoľko silnejší oproti súpiskám ostatných klubov. Kovač zrejme skutočne nebol úplne trénerom pre veľkoklub a jeho futbal nebol pastvou pre oči, aj keď sa musí uznať, že to v Bayerne nemal jednoduché. Pod Hansi Flickom je minimálne herný prejav pozeratelnejší, hoc v zápasoch proti silnejším klubom bude potrebné viac vystužiť obranu, ktorá i vďaka ofenzívnemu štýlu občas hapruje. Tak či tak je ale vidieť, že doba, keď bol káder Bayernu o dve triedy nad ostatnými, sa skončila a myslím, že by to mali zohľadniť i zodpovedné osoby pri hodnotení práce zatiaľ dočasného trénera Flicka.

Rado: V Bayerne momentálne nevidím pevnú osu základnej zostavy. Okrem istôt Lewandowského a Neuera hráči rotujú, a to i v rámci pozícií, kvôli čomu sa nestačia vytvoriť herné návyky a mechanizmy medzi jednotlivými hráčmi. Aj preto hra pôsobí niekedy trošku ťažkopádnejšie, než by fanúšik od Bayernu očakával. Naopak, nadšený som z Alphonso Daviesa na ľavom bekovi. Ak sa nepokazí, ľavého obráncu Bayern nemusí riešiť desať rokov.

Jistotou neoplývala ani Borussia Dortmund. Po famózním podzimu v minulé sezóně se tentokrát žluto-černí nevyhnuli několika zbytečným ztrátám, načež se v médiích i na sociálních sítích živě probírala možná změna na trenérské židli. Vidíte v práci Luciena Favreho na lavičce "Schwarzgelben" budoucnost?

Willi: Už jsem si začínal myslet, že se Favre jako trenér BVB vyčerpal, tak jak se mu to stalo již v minulosti v Herthě a následně u Borussie Mönchengladbach. Situaci mu navíc komplikuje zranění středové dvojky Axel Witsel - Thomas Delaney, které Julian Weigl jednoduše nedokáže nahradit, dalším nedostatkem je absence druhé devítky, Paco Álcacer se na podzim střelecky vyčerpal již ve čtvrtém kole a v případě jeho zranění na hrotu musel naskakovat Marco Reus, kterého ale Favre raději vidí na pozici podhrota (tak jako už kdysi v Gladbachu). Nová devítka by mu práci jistě usnadnila, dále ale musí začít zvládat konce utkání, protože BVB takto v poslední čtvrthodině nechalo ležet až příliš bodů. Pokud Borussia pod Favrem nadále nebude zvládat tyto konce zápasů, asi by stálo za to uvažovat o změně trenéra.

Dominik: Výkony BVB sú bohužiaľ veľmi nevyrovnané a mnoho bodov sa stratilo zbytočne. Minimálne zatiaľ zrejme Favre ostáva, ale na dlhodobé pokračovanie spolupráce to nevidím. Dortmund má v súčasnosti ambície na Meisterschale, čomu zodpovedá i káder a pokiaľ bude tím pod Favrem naďalej podobne rozpačitý ako v Hinrunde, tak švajčiarsky tréner na lavičke nemá dlhú budúcnosť. Favre bohužiaľ nie je najlepší psychológ, nemá takú víťaznú povahu a silnú osobnosť ako trebárs Nagelsmann či Jürgen Klopp. Je skôr dosť uzavretý typ a mám pocit, že po tejto stránke má rezervy. Okrem toho nedokáže ani správne reagovať ani na zmeny v zápasoch. Dortmund by mimochodom určite mal v zime priviesť poriadneho hrotového útočníka, tento post nie je dostatočne obsadený, čo možno Borussiu stálo pár bodov.

Rado: Záverečné zápasy roka proti Lipsku a Hoffenhiemu Favre neustál. Z jasných šiestich bodov majú jeden. Mužstvo akoby nevedelo pracovať s priebežným výsledkom, nezmenilo rytmus hry a zbytočne strácalo. Favre je v Dortmunde druhým rokom a nároky na neho sú logicky vyššie. Borussia má v zápasoch fantastické pasáže, avšak vždy aj situácie, na ktoré nereagujú a to ide na vrub Favreho. Ak by bola na trhu zaujímavá náhrada, zmena by stála za zváženie. Najneskôr v lete k nej podľa mňa dôjde.

Jako zjevení zatím působí SC Freiburg. Skromný celek z Bádenska-Württemberska se skvěle rozjel už v srpnu a z velkých nároků neslevil ani v prosinci, kdy až na poslední chvíli vypadl z pozic zaručujících místenku do pohárové Evropy. Jaké jsou hlavní faktory brilantní podzimní jízdy družiny kouče Christiana Streicha?

Willi: Jedním z prvních důležitých faktorů podle mne je, že Freiburg v Evropě nehraje v letošní sezoně, takže se může soustředit pouze na domácí soutěže (po vypadnutí z domácího poháru dokonce už jen na jednu soutěž). Dále se podařilo natrvalo podepsat Vincenza Grifa, který v minulé sezoně pouze hostoval z Hoffenheimu, a posílili post pravého obránce. Sice nevyšel slávistický Vladimír Coufal, který byl zřejmě první volbou, ale příchozí Jonathan Schmid byl pro Freiburg zřejmě i lepší volbou, jelikož už Streicha zná. Ten si totiž velmi zakládá na taktické připravenosti hráčů a mnohdy trvá, než vše dokáže hráčům předat, což je podle mne další z faktorů, který hraje roli na letošním úspěšném podzimu (například Vladimír Darida na svou první větší šanci musel také čekat poměrně dlouho). V minulé sezoně se také museli sehrávat stopeři Philipp Lienhart a Dominique Heintz, kteří už herní styl Streicha také mají více zažitý. Posledním faktorem je podle mne celková nestálost bundesligové špičky, takže Freiburg kromě zisku bodů proti slabším celkům dokázal ukořistit další body proti BVB, Bayeru, Frankfurtu a překvapivě také proti RBL. Též utkání s Bayernem ztratili až v nastaveném čase.

Dominik: Klasicky je v lige každú sezónu minimálne jeden klub, ktorý vyletí nahor vďaka dobrej atmosfére a víťaznej vlne, hoc by sa podľa papierových predpokladov mal pohybovať na nižších priečkach v tabuľke. Túto sezónu je to práve Freiburg, kde roky panuje príjemné rodinné prostredie a futbal tam robia naozaj sympaticky. Kultový tréner Streich je služobne najstarší tréner Bundesligy a keby mal ambicióznejšiu povahu, mohol by pokojne trénovať i väčší klub. Pre dlhodobo stabilné počínanie Freiburgu je veľmi dôležitá postava. A platí to aj naopak, Freiburg je klub, kde Streichovi môžu poskytnúť ideálne prostredie na trénovanie. Jeden z jeho predchodcov Volker Finke vydržal na lavičke Freiburgu šestnásť rokov, čo je doteraz rekord v nemeckom profesionálnom futbale. Čo sa týka tejto sezóny, dôležitým faktorom je, že dokážu zápasy rozhodovať v posledných minútach, vďaka čomu získali už slušných pár bodov navyše.

Rado: Streich pár dní oslávi osem rokov na lavičke Freiburgu. Hráčov doslova elektrizuje, veria mu a nasledujú každý jeho pokyn. Pred sezónou, snáď prvýkrát, čo trénuje SC, mu neodišla žiadna opora, naopak, domov sa vrátil skúsený Schmid - ťahúň zo sezóny 12/13, v ktorej bol Streich zápas od Ligy majstrov. Mužstvo má tak stabilizované jadro, tímového ducha, ale aj individuality, ktoré vedia urobiť zápas (Schmid, Grifo, či Haberer). Veľká škoda zranenia najlepšieho hráča, Lucu Waldschmidta. I tak považujem Freiburg za reálneho adepta na európsku miestenku. Za pozornosť stojí súboj v bráne. Miláčika publika Alexandera Schwolowa vyhnalo zo zápasov zranenie. A mať na konte viac zápasov, jeho holandského náhradníka Marka Flekkena by som zaradil do zostavy jesene. Streich má v zime nad čím premýšľať.

Podobně jako Freiburg se nečekaně vysoko pohybuje Schalke. Ještě na jaře měli "Königsblauen" mnohem blíže sestupu nežli pohárové Evropě, nyní je však situace zcela jiná. Vrací se mužstvo z Gelsenkirchenu pomalu mezi nejlepší německé celky?

Willi: Zatím bych úplně nepředbíhal, přišel nový trenér a "nové koště dobře mete”, obzvláště na Schalke. Důležitější bude, jestli se Schalke povede alespoň stejně dobře i v té následující sezoně. Navíc zatím nejsem přesvědčen o počínání na přestupovém trhu. Ozan Kabak a Benito Raman se zdají jako dobré posily, ale například od Michaela Gregoritsche příliš nečekám. Po sezoně navíc odejde Alexander Nübel a zájem nejspíše bude o Amine Harita, pokud udrží formu.

Dominik: Po minuloročnej katastrofe sa prekopal celý systém, úlohy vo vedení sa rozvrhli na viacero osôb a nové vedenie prišlo s novým konceptom. Keďže finančná situácia po posledných rokoch nie je zrovna najlepšia, očakávania neboli vysoké a vedenie si dalo za cieľ vrátiť sa do Európy počas najbližších troch rokov. Momentálne sa dá povedať, že Schalke je v tabuľke umiestnené lepšie než by sa podľa papierových predpokladov a kvality kádra čakalo, za čo vďačí najmä novému trénerovi Wagnerovi, ktorý hre dodal tvár a v tíme pod jeho vedením opäť panuje dobrá nálada. Vo výbornom svetle sa ukázal tvorca hry Harit, ktorý konečne napĺňa svoj potenciál. Myslím, že Schalke čaká svetlá budúcnosť, keďže nové vedenie i tréner zatiaľ pôsobia inteligentným a stabilným dojmom.

Rado: Bol by som veľmi opatrný, aj keď úspech Schalke prajem. Herne to od nich nie je presvedčivé, avšak body dolujú pravidelne. V mužstve je viacero otáznikov, predovšetkým v útoku. Vidím tam ale rysujúcu sa kostru. Dvadsaťročný stoper Kabak mal druhú polovicu jesene priam famóznu. A stred ihriska v zložení Omar Mascarell (26 rokov), Harit (22) a Suat Serdar (22) vyzerá solídne už teraz. Veľkou výstrahou nech sú jo-jo sezóny pod Domenicom Tedescom. David Wagner zatiaľ na lavičke pôsobí presvedčivo a vyzerá, že takticky vie svoje mužstvo pripraviť na zápas výborne.

Velké očekávání vzbuzovaly před sezónou mnohé trenérské změny. Zatímco Marco Rose si v Mönchengladbachu vedl po celou Hinrunde navýsost skvěle, výsledky Alfreda Schreudera v Hoffenheimu a Olivera Glasnera ve Wolfsburgu byly kolísavější. Co způsobilo nestálost výkonů TSG a VfL?

Willi: Glasner toho ve Wolfsburgu začal hodně překopávat, místo držení míče preferuje přímočařejší hru a přešel ze hry čtyř obránců na tři stopery, i když se ke konci opět vrátil ke klasickému rozestavení. Nové herní pojetí navíc Wolfsburg zkoušel pouze proti poměrně lehkým soupeřům (s výjimkou Nice a PSV Eindhoven), těžší zkoušky tak přišli až v lize.

Zatímco Glasner začal měnit věci dobrovolně, Schreuder neměl moc na výběr. Na přestupovém trhu nastal tak trochu průvan. TSG opustili hráči za skoro 120 milionů eur a mezi odchozími bylo hodně výrazných hráčů, jako Nadiem Amiri, Kerem Demirbay a Nico Schulz, kteří navíc posílili ligovou konkurenci - a posily dorazily převážně z jiných soutěží, takže se dal očekávat delší čas, než si vše sedne.

Dominik: Myslím, že výsledky Hoffenheimu a Wolfsburgu plus mínus zodpovedajú ich kvalitám. Minimálne pre mňa nie sú kolísavé výkony TSG a VfL žiadnym sklamaním, naopak je to normálne, zvlášť keď sa pozrieme na to, ako nabitá a vyrovnaná je túto sezónu prvá polovica tabuľky. V prípade Hoffenheimu by to možno chcelo, aby priviedli poriadneho ľavého beka (Kostasu Stafylidisovi sa očividne neverí), tým pádom by tam nemusel nastupovať Robert Skov, ktorý by sa mohol vrátiť na svoju pozíciu do útoku. To by mohlo znamenať stabilnejšiu obranu a nebezpečnejší útok.

Rado: V oboch kluboch bude po jeseni vládnuť spokojnosť. Nebyť strát v závere, mohli okupovať pohárové miesta. Hoffenheim opustili pred sezónou hráči za viac ako 100 mil. eur a predovšetkým tréner Nagelsmann. Už len fakt, že sa zabránilo viditeľnému prepadu pozícií, je dôvod k oslave. Nový kouč Schreuder štýlom hry celkom úspešne nadväzuje na svojho predchodcu. Menším sklamaním je posila zo Salzburgu Diadié Samassékou, ktorého adaptáciu ovplyvnilo zranenie. TSG však nezvykne panikáriť, na hráčov a trénerov sa nezvykne vyvíjať nezdravý tlak, a to je ich výhoda do Rückrunde.

Wolfsburg príkladne reprezentoval v Európe, na záver jesene však došli sily. Pozitívom je návrat stratenej formy ústredných postav stredu ihriska - Maximiliana Arnolda a Joshuy Guilavoguiho, ku ktorým sa pridal ďalší bundesligový nováčik zo Salzburgu Xaver Schlager, ktorý síce zasiahol kvôli zraneniu len do ôsmych zápasov, v nich však ukázal veľkú kvalitu. Kouč Glasner bol pre mňa neznáma; teraz súdim, že vedenie VfL vsadilo na správneho koňa.

Pozvolna se rozjížděl také Leverkusen, avšak na konci podzimu musel fotbal Bayeru fanoušky Bundesligy bavit. Může "Werkself" na jaře ještě promluvit do hry o titul?

Willi: Myslím, že na boj o titul to nebude a dokonce se domnívám, že se letos nepodaří ani kvalifikace do Ligy mistrů. Na to Bayer jednoduše dostává příliš branek. Navíc Kai Havertz nepředvádí výkony, na které si všichni zvykli během minulé sezony a další hráči (především Leon Bailey, a dá se říct že i defenzivní práce celého mužstva, ale taková už je herní tvář trenéra Petera Bosze) předvádí nevyrovnané výkony. Pokud by však Havertz zase našel svou formu a klub předváděl vyrovnanější výkony, mohli by letos, kdy Bayern ztrácí, opravdu do boje o titul promluvit, to je ale podle mne utopie.

Dominik: Nemyslím si, že by sa Bayer ešte akokoľvek zapojil do boja o titul, na to majú príliš nevyrovnané výkony a zrejme to ani nebol cieľ pred sezónou. Z môjho pohľadu je škoda, že Bayer nepredvádza konzistentnejšie výkony a nemá vyššie ambície, čo by však možno nebolo zlúčiteľné s herným štýlom trénera Bosza, ktorý ale aspoň necháva hrať atraktívny futbal, a pokiaľ má Bayer svoj deň, hrá perfektne. Zápasy proti Freiburgu či Schalke naozaj bavili. Pozitívne prekvapenie je pre mňa mladý Moussa Diaby, ktorý v pár zápasoch na ihrisku žiaril. Myslím, že do budúcna ide o veľmi zaujímavého hráča. Výborne sa počas Hinrunde prezentoval i brankár Lukas Hradecky, bratia Benderovci a záložník Charles Aránguiz, hviezdy ako Havertz či Bailey naopak najmä v posledných zápasoch zostali za očakávaniami.

Rado: Bayer ma až príliš veľké výkonnostné výkyvy. Kvalita kádra na súboj o titul v Leverkusene určite je. Len by to chcelo, aby top bundesligoví hráči ako Havertz, Aranguiz, Bailey, a zaradím sem i mladú hviezdu Diabyho, podávali konštantné výkony. Ťažko súdiť, či za ich nekonzistentnosť môže Boszov jednosmerný (ale atraktívny) futbal, kvôli ktorému sú herne predvídateľní, alebo nabitý program. Ak sa však Bayeru darí, je veľké potešenie ich sledovať.

Jisté zklamání naopak představuje Eintracht Frankfurt. Jak je možné, že semifinalista uplynulého ročníku Evropské ligy zaostává za podobně kvalitními týmy a v tabulce nejvyšší německé soutěže figuruje až na 13. místě?

Willi: Stejně jako v minulé sezoně se musí vypořádat s nabitějším programem, který jim připravila Evropská liga. V minulé sezoně to ještě zvládli dobře, ale letos se jim rozutekl "magický trojúhelník” Haller - Jović - Rebić a těžké zranění potkalo Kevina Trappa. Gólový je zatím pouze Gonçalo Paciência (který byl v minulé sezoně až čtvrtým útočníkem a nyní z něj má být jeden z tahounů). Bas Dost měl sice dobrý nástup, potom se ale odmlčel, navíc ho trápí zdravotní problémy. Ze hry se také vytratilo nadšení, dynamika a lehkost (kdy Ante Rebić pouze nahrál na Joviće a začal slavit, ještě předtím, než Luka Jović vystřelil), která hru Eintrachtu zdobila v minulých sezonách. Teď se ještě vrátím k začátku mé "analýzy”: Frankfurt má v kalendářním roce 2019 na kontě nejvíce soutěžních zápasů ze všech bundesligových celků a především euforické jarní tažení Evropskou ligou stálo tým hodně sil, za což nakonec ani nebyl odměněn, jelikož ve finále hesenský celek prohrál.

Dominik: Raz ten mierny pokles prísť musel, zvlášť po tom, ako bol do kádra urobený výrazný rez po odchodoch ťahúňov Rebića, Hallera a Jovića. Dôvodom menšieho úpadku Eintrachtu je aj únava a vyťaženosť zo zápasov Európskej ligy, ktorú berú vážne a do zápasov idú s plným nasadením, čo v prípade iných klubov hrajúcich EL nie je úplne samozrejmosť. Napriek poklesu formy však stále Frankfurt hrá pekný futbal a verím, že sú na správnej ceste. Majú dobrý koncept a v budúcej sezóne alebo už v Rückrunde budú opäť hore. Hinrunde možno neprebiehala ideálne, každopádne minimálne na jeden moment fanúšikovia Frankfurtu ešte nejakú dobu nezabudnú. Myslené tým samozrejme nie je nič iné než výhra 5:1 proti úradujúcemu majstrovi z Mníchova.

Rado: Došiel benzín. Paradoxne, po tom, čo v desiatom kole porazili červenou kartou oslabený Bayern, získali zo zvyšných siedmych zápasov už len bod. Chuť si čiastočne napravili výhrou na ihrisku Arsenalu a postupom zo skupiny Európskej ligy. Poklesu výkonnosti sa však v prípade Eintrachtu nemožno diviť. Mnoho zápasov, noví hráči, ktorí na obdobné herné zaťaženie neboli zvyknutí... Najlepšou zimnou prípravou by bolo, ak by hráči dostali trojtýždňové voľno. Niet však pochýb, že Frankfurt pôjde hore. Adi Hütter je toho zárukou.

Velké rozpaky představovaly též výsledky berlínské Herthy. Krize "Staré dámy” nakonec vyvrcholila trenérskou změnou, kdy vedení nad lavičkou Berlína převzal navrátilec do Německa, starý známý Jürgen Klinsmann. Může někdejší reprezentant a lodivod německého nároďáků vytvořit z Herthy opět pohárového aspiranta?

Willi: Myslím si, že i když letos bude Klinsmann úspěšným trenérem, na poháry to letos nebude. Více bych mu věřil v nadcházející sezoně, otázkou ovšem je, zda "Klinsi” bude chtít dále trénovat, nebo místo něj přijde Niko Kovač. Z toho by ale podle mne také koukala úspěšná spolupráce, takže věřím, že základ pro boj o poháry jistě položí již Klinsmann v této sezoně, kdy se mu už nyní ke konci podzimu (i přes ztrátu s BVB hned v prvním utkání, v němž působil jako hlavní trenér Herthy) podařilo probrat tým.

Dominik: Ťah s Ante Čovićom sa Herthe nepodaril, nový tréner neukázal žiadne veľké ambície ani pohľadný futbal. Oproti Dárdaiovi to nebol krok vpred, skôr naopak. Trénerskú výmenu možno urýchlili i vysoké ambície Herthy. Ta dlhodobo sní o veľkoklube z hlavného mesta, čo v poslednej dobe dostáva reálnejšie črty. Okrem toho, že sa plánuje výstavba nového štadiónu, do klubu vstúpil i bohatý investor Lars Windhorst. Príchodom nového trénera Klinsmanna sa začali hýbať ďalšie veci. Stará dáma zrazu púta obrovskú pozornosť. Ako už pri Klinsmannovi býva zvykom (zrejme to odpozoroval z NFL, keďže už roky žije v USA), aj do Herthy si so sebou priviedol obrovský štáb. Okrem toho do tímu priniesol novú atmosféru, nechce vládnuť autoritárne, podľa vlastných slov chce hráčom slúžiť, stanovil si dlhší čas sa spoznanie sa s hráčmi a keďže sa s hráčmi chce spoznať osobne, jednotlivo ich postupne pozval na kávu. Klinsmann stanovil vysoké ciele, budúcu sezónu je cielom Európa a do troch až piatich rokov útok na titul. Je však otázne, v akej funkcii bude v Herthe ďalej pôsobiť sám Klinsmann. Trénerom je zatiaľ len do konca sezóny, následne by sa mal vrátiť na pozíciu v dozornej rade a na pozíciu poradcu. Vzhľadom na to, aký potenciál Hertha má, verím tomu, že by za pár rokov mohli vysoké ciele naplniť.

Rado: V Berlíne sa už myslí na budúcnosť. Pál Dárdai sa vyčerpal a Čović nielen, že nezachoval status quo, ale vytratila sa i poznateľná organizácia hry, ktorou bola Hertha príznačná pod maďarským trénerom. Ja, čo by priaznivec berlínčanov, som pod vplyvom noviniek v štruktúre klubu vo veľkom očakávaní svetlej budúcnosti. Trošku sa obávam, aby sa neurobili unáhlené kroky a Hertha nehľadala skratku cez drahé oživovanie polomŕtvych futbalových karier.

Podzim jako z hrozného snu prožili fanoušci Werderu Brémy. Když se zdálo, že po letech bídy se tradiční celek vrací do lepších vod, přišla katastrofální Hinrunde, jejímž výsledkem je sedmnáctá, tedy předposlední pozice v tabulce. Hrozí Werderu reálně sestup?

Willi: Werder pro letošní sezonu už jednoznačně musí vyhlásit boj o záchranu v nejvyšší soutěži. Kádr sice má svou kvalitou na mnohem lepší umístění, ale v tom právě může být past, do které se v minulosti již lapili jiné týmy, které si odmítaly připustit boj o záchranu a naivně mysleli na vyšší umístění. Hlavním problémem týmu je obrana, které kvůli zraněním chybějí či velkou část sezony chyběli hráči jako Ömer Toprak, Niklas Moisander či Ludwig Augustinsson (i když poslední dva zmínění hráči již u největších debaklů byli přítomni) a za poslepovanou obranou jistotu nevyřazuje ani Jiří Pavlenka, který v minulé sezoně předváděl daleko lepší výkony, na které se jeho tým mohl spolehnout. Dalším problémem je naopak ofenziva, kde se Werder momentálně může spolehnout pouze na Milota Rashicu, který to ale sám neuhraje. V útoku mohl být další oporou Niclas Füllkrug, ten se ale naneštěstí po dobrém vstupu do sezony také zranil. Přesto si myslím, že je v silách mužstva pod Florianem Kohfeldtem nepříznivý vývoj zvrátit, tým se dá přes zimní přestávku dohromady (snad se také uzdraví další hráči) a začne se mu více dařit.

Dominik: Werder pred sezónou nezvládol správne ohodnotiť svoje sily, keď vyhlásil boj o pozície zaručujúce účasť v európskych pohároch. Reálna sila kádra papierovo zodpovedá približne stredu tabuľky. Keďže sa však Werder musel pasovať s početnými zdravotnými problémami, skončil po Hinrunde až v zostupovom pásme. Nemyslím si však, že Kohfeldt príde o miesto a v Rückrunde zrejme príde v ich podaní zlepšenie výkonov.

Rado: Werder je pod obrovskou dekou a v inom klube by už zrejme tréner letel. Zimná prestávka prišla vhod na zapracovanie na defenzíve, kde je podľa mňa najväčší problém. Predovšetkým obsadenie stredného obrancu nemá príliš bundesligové parametre. Werder sa za sedemnásť zápasov počtom inkasovaných gólov priblížil k číslu za celú minulú sezónu. Nemyslím si, že by v Brémach mali otvorene hovoriť o boji o záchranu, na to je tam až príliš veľa skúsených a kvalitných hráčov. Príklad Stuttgartu, Hannoveru a ďalších však nemožno opomínať. Stačí v januári nenaskočiť na správnu vlnu a trápenie môže pokračovať.

Z nováčků si zatím nejlépe vede Union Berlín. Bundesligový debutant díky svým fanouškům a útulnému domovskému stadionu rychle získal další příznivce, které hráči odměňují bojovným představením na hřišti. Čím klub z hlavního města vedle bojovnosti na trávníku vyniká?

Willi: Union mne dosavadními výsledky velmi překvapil, ale spíše než že by vynikal něčím jiným než bojovností si myslím, že těží z euforie po postupu, která je navíc v domácím prostředí umocněna. Letos se sestupu vyhnou, i když jsou zatím jen v půlce (jak sezony, tak bodovým ziskem, kdy se obecně jako udržení bere zisk 40 bodů), ale v příští sezoně už to tak optimisticky nevidím a bude potřeba na hřišti ukázat více.

Dominik: Union vyniká okrem bojovnej hry a nováčikovského nadšenia hlavne pevnou obranou a silou na domácom štadióne. V priebehu sezóny zvládli doma štyrikrát za sebou vyhrať bez inkasovaného gólu. Keby sa to podarilo ešte raz, bol by to rekord, keďže päťkrát to nezvládol ešte žiaden nováčik (miesto toho však prišla prehra 0:2 proti Hoffenheimu). Hra Ursa Fischera bola už i v druhej lige založená najmä na stabilnej a organizovanej obrane, čo je dobrý a efektívny spôsob ako sa udržať v lige. Na druhej strane to znamená, že zápas Unionu sa oplatí zapnúť skôr len kvôli úžasnej atmosfére a čaru štadióna Alte Försterei. V útoku Unionu sa o prísun gólov staral najmä švédsky útočník Sebastian Andersson, ktorý vzbudil záujem klubov ako Ajax či Celtic.

Rado: No, popravde mi nič ďalšieho nenapadá. Ako fanúšik Berlina som im roky fandil v 2. Bundeslige a prial postup. Ich zápasy však nestranného futbalového fanúšika aktuálne nalákajú. Tým vôbec nechcem povedať, že im prvá liga nesvedčí. Union je klub, ktorý robí postupne kroky. Ich vstup medzi elitu nie je predčasný, len momentálne idú na efektivitu, čo sa zatiaľ vypláca. Myslím, že sú schopní sa v lige dlhodobejšie etablovať; chce to však zvládnuť aspoň dva roky bez zostupu. Nebyť projektu Red Bullu v Lipsku, je Union jediným zástupcom bývalého východného Nemecka. Hendikep nemeckého "Ostblocku” sa na futbalovej mape nepodarilo neutralizovať ani po tridsiatich rokoch. Tento jav by si zaslúžil samostatnú analýzu.

Dalším dvěma novicům ale pšenka tolik nekvete. Paderborn plní roli outsidera a otloukánka od počátku, avšak ani kozli z Kolína nemají mnoho důvodů k úsměvům. Co musí oba kluby udělat pro to, aby je v květnu nečekal návrat do druhé ligy?

Willi: Nejdůležitější krok podle mne kozlové již udělali, když v listopadu předčasně nahradili Armina Veha (který chtěl nejpozději v létě 2020 stejně skončit) a také zbytečně neotáleli se změnou trenéra, i když Achim Beierlorzer přišel teprve v létě. Pod Markusem Gisdolem se navíc začínají chytat letní posily, které na podzim spíše působily jako krok vedle (Sebastian Bornauw, Kingsley Ehizibue, Ellyes Skhiri) a do formy se dostal také útočník Jhon Córdoba. Na jaře bude důležité pokračovat v nastoleném trendu ze závěru podzimu, možná by kozlům ještě přišel vhod další gólový útočník, jinak si ale myslím, že letos mají předpoklady k udržení (byť přes baráž). I Paderborn bude na jaře všechny týmy zlobit, stačit to ale podle mne nebude a důležitější podle mne bude plánovat i s ohledem na možný sestup, aby se z něj klub nemusel vzpamatovávat podobně složitě jako posledně.

Dominik: Paderborn si pripísal ku koncu pár dobrých výsledkov, ale v boji o záchranu s nimi nerátam, ten káder na to jednoducho nemá a ten kvalitatívny rozdiel oproti ostatným bundesligistom je vidieť. V Kölne opäť panoval chaos (a nielen na ihrisku, ale i v štruktúrach klubu: kontroverzie spôsobilo nové gremium), ťah s Beierlorzerom bohužiaľ nevyšiel, hoc si myslím, že je to kvalitný tréner, čo snáď ukáže v Mainzi. Po príchode nového manažéra Horsta Heldta a trénera Gisdola sa však Kölnu opäť začalo dariť, zaujímavý ťah na okysličenie tímu bolo nasadzovanie mladíkov ako Noah Katterbach (18 rokov), Jan Thielmann (17) a Ismail Jakobs (20). V dobrom svetle sa ukázal stopér Bornauw, ktorý si svojimi výkonmi viackrát vyslúžil miesto v zostave kola a s tromi gólmi patrí medzi najlepších strelcov FC. Zlepšená forma po zmene trénera nakoniec zaručila Kölnu prezimovanie na nezostupovom mieste. Uvidíme však, či to bude stačiť na záchranu. V zime by to možno chcelo predať jedného z trojice hrotových útočníkov, pretože takto na tej pozícii vznikol pretlak.

Rado: Záver roka obom vyšiel a pre dramatickosť Bundesligy je dôležité, že obaja nabrali sebavedomie a presvedčili sa, že dokážu vyhrávať. Že v Kolíne nahradili v priebehu jesene Beierlorzera Gisdolom som považoval za pomyselný klinec do rakvy, v čom má aj jeho úvodné tri zápasy utvrdili. Následný skalp Leverkusenu, Frankfurtu a Werderu bol najlepšou odpoveďou. Capkovia majú zaujímavý káder, ale nevýhodou sa zdá byť mnoho hráčov, ktorí si na bundesligové tempo ešte len zvykajú. Ak sú posledné výsledky znamením, že sa tak už stalo, bola by to dobrá správa pre fandov tradičných klubov. Paderborn bol a je veľký outsider, avšak posledné zápasy chytili tempo a naučili sa trestať každú chybu protivníka cez smrtiace kontry, ktoré často režírujú krídla Kai Pröger a Christopher Antwi-Adjei. Na jar bude Paderborn ťažkým protivníkom pre každého súpera.

Bundesliga již tradičně patří mezi zahraniční soutěže s největším počtem českých hráčů. Už tak početná kolonie se navíc v létě o pár jmen rozrostla. Kteří fotbalisté ze země východního souseda Německa vás během Hinrunde nejvíce zaujali?

Willi: Nejvíce asi výkony Tomáše Koubka, který se po povedeném prvním poločase proti BVB následně začal četnými minelami profilovat jako jeden z nejhorších brankářů Bundesligy (na sociálních sítích jej již někteří začali přirovnávat k Jaromíru Blažkovi v Norimberku nebo kultovnímu Tomislavu Piplicovi), velký zlom ale přišel v utkání s Bayernem, kdy Augsburg remizoval 2:2 a Koubek předvedl (možná poprvé v sezoně) bezchybný výkon. To ho pak nakoplo k dalším povedeným výkonům, kdy v následujících devíti kolech vychytal čtyřikrát čisté konto, čímž by ještě do minulého kola stál na dělené první příčce, během sedmnáctého kola se před něj ale ještě dostali Neuer, Hradecky a Yann Sommer. Zvědavý jsem byl také na Marka Suchého, jestli se bude prezentovat jako opora, kterou byl ve švýcarské lize, nebo si přinese splašenost, která ho "zdobí” v reprezentačním dresu, přítomen byl ale pouze u chaotických zápasů na začátku sezony a pak se zranil.

Dominik: Darida, Schick a Koubek. Prvý menovaný je pod Klinsmannom dôležitou súčasťou Herthy a podieľal sa na viacerých góloch. Ešte nedávno pričom Daridu limitovali zranenia, poklesy formy a keďže to už nie je zrovna mladík, nečakalo sa, že sa ešte takto vráti do formy. Darida sám priznal, že rozmýšľal nad odchodom. Schick potvrdil, že má veľký talent, o ktorom niektorí na základe nepodareného pôsobenia v AS začali pochybovať a ukázal, že by mu Bundesliga a RBL mohli sedieť. Koubek je samostatná kapitola. Po tom, čo bol zo začiatku asi s prehľadom najhorší brankár ligy, sa zdvihol a podával solídne výkony, dokonca to párkrát dotiahol i do zostavy kola Kickeru. Spolu s Koubekom sa mimochodom zdvihlo celé FCA, čo si tiež zaslúži spomenúť. Obzvlášť útočník Florian Niederlechner chytil životnú formu.

Rado: Vladimír Darida. Mnoho fanúšikov mu po minulej zložitej sezóne ovplyvnenej zranením prestalo veriť. Za mňa najlepší hráč Herthy v Hinrunde. K svojím obvyklým plusom neraz pridával aj kreatívnu zložku a nebál sa voliť zložitejšie riešenia. Vynechať nemôžem Thea Gebre Selassieho, azda jedinej fungujúcej zložke obrannej rady Werderu. U neho je tiež fascinujúci výber miesta v súperovej šestnástke pri štandardkách. Lopta si ho nájde vždy. Zaujal ma ešte Patrik Schick, ktorý dodal býkom variabilitu na hrote. Tento typ útočníka Lipsko nemá a som presvedčený, že oko Nagelsmanna mu určí na ihrisku presne tie úlohy, vďaka ktorým Patrik futbalovo vyrastie. Pozoruhodný je taktiež príbeh golmana Koubka, ktorý dôsledne naplnil anglické "from Zero to Hero". Zrejme to niečo napovedá o psychickej odolnosti Tomáša. Za to, že Augsburg nespanikáril a veril mu, všetká česť.

Nejvyšší německá soutěž není ochuzena ani o borce ze Slovenska. Zkušený Peter Pekarík má to nejlepší pravděpodobně za sebou, zato Ondrej Duda a László Bénes čeká ještě mnoho fotbalových let. Zatímco však Duda nedostává v Hertě tolik prostoru, Bénes se zapracoval do základní sestavy Mönchengladbachu. Co způsobilo odlišný vývoj kariér zmíněných hráčů?

Willi: Za nejdůležitější faktor, který ovlivnil oba hráče (Duda a Bénes), považuji změny trenérů. Bénes vytěžil maximum ze svého hostování v Kielu a i během začátku sezony dokázal o svých kvalitách přesvědčit trenéra Roseho. Naopak Dudovi se pod Čovičem nedařilo a na jeho pozici začal nastupovat Darida, který do té doby nastupoval více vzadu a podobné to je i nyní pod Klinsmannem, který preferuje běhavějšího Daridu. Téměř úplné odstřihnutí Dudy mne ale překvapuje a skoro to vypadá, že ani tréninkům nedává vše, když byl v jednom případě dokonce přesunut do rezervního mužstva.

Dominik: Bénesovi veľmi pomohlo hosťovanie v Kieli, počas ktorého sa rozhohral a túto sezónu bol už stabilným členom zostavy Gladbachu, kde využil dôveru Marca Roseho a odohral parádnu Hinrunde. Duda naopak očividne nie je kôň nového trénera Klinsmanna, pod ktorým viackrát ani nebol členom kádra. Podľa špekulácii médii je Duda kandidátom na zimný odchod z Herthy. Počas zápasu 2:2 proti Frankfurtu nepredviedol dobrý výkon a musel byť vystriedaný. Trénerský tím údajne ani počas tréningov na Dudovi nevidel dostatočný zápal a chuť sa zlepšovať. Duda so svojou poziciou nie je spokojný a dáva to najavo, napríklad počas zápasu proti Leverkusenu šiel radšej pozerať basketbal.

Rado: Kvôli Bénesovi som si v minulej sezóne zapínal prenosy z (na nemecké pomery) hnusného štadióna studeného Kielu. Je to hráč, ktorého kopacia technika, ladnosť a prihrávky bavia. Teším sa, že sa konečne presadil do základnej zostavy M'gladbachu. Mrzí odstavenie Pekaríka, pretože si nemyslím, že by neprevýšil svojho priameho konkurenta Lukasa Klüntera, aj keď svoju logiku (obmena generácie) to má. Už vôbec však nerozumiem stopke pre Dudu, zvlášť, keď tímu chýba hráč s myšlienkou na súperovej polovici. Pod Klinsmannom nastúpil len raz a hoc kreativitou patril určite medzi to lepšie na ihrisku, doplatil na svoj nešvár - často fauloval. Po žltej karte na začiatku zápasu visela v úvode druhého polčasu už druhýkrát na zastrúhanom vlase červená karta, preto šiel dole. Aj keď som presvedčený, že by Duda súčasnej Herthe pomohol, všetko žiaľ napovedá, že rodák zo Sniny bude hľadať novú motiváciu v inom klube.

Nejlepší jedenáctka



Willi: Yann Sommer (Mönchengladbach) - Matthias Ginter (Mönchengladbach), Mats Hummels (Dortmund), Martin Hinteregger (Frankfurt) - Christopher Nkunku (Lipsko) - Patrik Herrmann (Mönchengladbach), Thomas Müller (Bayern), Amine Harit (Schalke), Jadon Sancho (Dortmund) - Robert Lewandowski (Bayern), Timo Werner (Lipsko). Trenér: Marco Rose (Mönchengladbach). Nejlepší hráč: Robert Lewandowski.

Dominik: Yann Sommer (Mönchengladbach) - Stefan Lainer (Mönchengladbach), Matthias Ginter (Mönchengladbach), Mats Hummels (Dortmund), Marcel Halstenberg (Lipsko) - Marcel Sabitzer (Lipsko), Suat Serdar (Schalke), Amine Harit (Schalke), Filip Kostić (Frankfurt) - Robert Lewandowski (Bayern), Timo Werner (Lipsko). Trenér: Julian Nagelsmann (Lipsko). Nejlepší hráč: Robert Lewandowski.

Rado: Yann Sommer (Mönchengladbach) - Stefan Lainer (Mönchengladbach), Ozan Kabak (Schalke), Mats Hummels (Dortmund), Martin Hinteregger (Frankfurt) - Marcel Sabitzer (Lipsko), Denis Zakaria (Mönchengladbach), Christopher Nkunku (Lipsko), Jadon Sancho (Dortmund) - Robert Lewandowski (Bayern), Timo Werner (Lipsko). Trenér: Julian Nagelsmann (Lipsko). Nejlepší hráč: Robert Lewandowski.

Velká překvapení Hinrunde



Willi:

1. Zlepšené výkony u českých hráčů (Darida oproti minulé sezoně, Koubek v rámci podzimu)

2. Union Berlin

3. Vyrovnaný boj o titul

Dominik:

1. Vyrovnaná prvá polovica tabuľky a zaujímavý boj o titul

2. Návrat Jürgena Klinsmanna po desiatich rokoch do Bundesligy

3. (menšie druholigové okienko) nové HSV a jeho prístup v prípade Bakery Jatty

Rado:

1. Noví tréneri v Bundeslige (Rose, Glasner a Wagner)

2. Union Berlin

3. Alphonso Davies a Moussa Diaby

Největší podzimní zklamání



Willi:

1. Bayern München

2. Eintracht Frankfurt

3. Nutnost vyhození Kovače a Beierlorzera (přál jsem jim úspěch v původních klubech)

Dominik:

1. Nevyrovnané výkony Dortmundu

2. Neforma Frankfurtu

3. Strelecká neschopnosť Guida Burgstallera

Rado:

1. Trápenie Dortmundu a Bayernu

2. Stagnácia Havertza

3. Situácia okolo Ondreja Dudu

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (71)

Přidat komentář
drussbarb

Zajímavé čtení, snad někdy bude podobný rozbor i na Španělsko

Reagovat
db18

Koukám, že u sestav bylo těžší asi jen sestavit zálohu, jinde je to jasné.

Reagovat
Rudnevs

Útok bol jasný, no... Inak, v bráne som dosť zvažoval Hradeckeho, ktorý bol túto Hinrunde naozaj perfektný, zrejme na rovnakej úrovni so Sommerom. A v obrane bolo tiež viacero možností, zvažoval som ešte trebárs Alabu či Hintereggera.

Reagovat
db18

O Alabovi jsem taky přemýšlel, ale nakonec odehrál jen 12 zápasů a víc se mi líbil na stoperu, kde ale odehrál ještě míň zápasů... jinak na konci sezony bych ho tam možná dal, pokud bude takhle pokračovat...

Reagovat
Jan Horáček

Pro Gladbach ale škoda té hrubky Sommera proti Basaksehiru, která Němce asi stála postup v poháru UEFA. Vůbec tam Gladbach trochu zklamal, viz. ten debakl s Wolsbergerem a hezký nebyl ani ten zářez AS Řím.

Reagovat
Rudnevs

Jj, proti Rakušákom to bola hanba (Wolfsberg sa za to na sociálnych sieťach smeje snáď doteraz mimochodom), celkovo EL (pohár UEFA sa to už pár rokov nevolá) bola od Gladbachu sklamanie, ale zrejme to pre nich ani nebola priorita, nepristupovali k zápasom tak vážne a pod.

Reagovat
db18

Já si naopak myslim, že je škoda, že to WAC nedotáhl k postupu. Škoda zápasů s Turkama...

Reagovat
Rudnevs

Hej, tým som to tiež prial, ale nemali jednoduchú skupinu, museli sa vysporiadať so stratou trénera (Stuber odišiel do Barnsley), myslím, že na seba môžu byť hrdí, pretože predvádzali dobré výkony. A Rakúsko budú ďalej zastupovať aspoň Linz a Salzburg, tí by mohli uhrať slušné výsledky (LASK bol prvý v skupine so Sportingom a Eindhovenom; o Salzburgu snáď hovoriť ani nemusím).

Reagovat
Elliasson

WAC na to neměl. A je fakt, že Gladbach byl proti Istanbulu mnohem lepší, ale... Bylo to takové amatérské na konec.

Reagovat
Kepy_FCB

Bayern to vypouštěl aby zatraktivnil ligu, titul jim opět nikdo neohrozí, bohužel

Reagovat
herbage

super čtení Letos je bundesliga nejzajímavější snad za posledních 10 let, protože snad každý zápas může skončit překvapením. I bodově snad nepamatuji vyrovnanější ročník. Trochu se vrací vzpomínky na sezónu, kdy překvapivě vyhrál ligu Wolfsburg, který byl po podzimní části snad sedmý (nebo tak nějak) a podzimní část tehdy vyhrál nováček Hoffenheim s nejlepším střelcem Ibiševičem, který si pak tehdy smolně utrhl vazy v koleni

Reagovat
db18

Smolně, ale očekávaně...

Reagovat
stas87

Werder tiež doplatil ešte na jednu vec. Po zraneniu Füllkruga nemal útočníka v adekvátnej kvalite. Preto mohol na jednu stranu vyniknúť Rashica, ale prílišná závislosť na jednom hráči nemôže v tak kvalitnej súťaži dlhodobo fungovať. Osako dobre dopĺňal Modesteho, lenže taký typ Werder nemá, respektíve na neho nemohol hrať. Preto som sa čudoval, že Kohfeldt odstavil Eggesteina. Nevravím že mal byt hracom základnej zostavy. Ale k čomu neustále necháva hrať Claudia nechápem. On na to už v tejto sezóne viditeľne nemá. Trápi sa, vyzerá po fyzickej stránke horšie ako minulú sezónu a ak by mal súdnosť, tak skončí už teraz v zime. Je naivne si myslieť, že vystriela záchranu.

Čo sa Kohfeldtovi nepodarilo odstrániť, tak to sú súperove standartky. Stačilo dobre kopnúť roh či priamak a dostali sme gol. To je rozdiel oproti konskej sezóne. V tej toľko inkasovaných gólov nebolo. No a obrana sa nikdy nestretla pokope viac ako jeden zápas, stále v nej niekto chýbal. Takze to, čo loni fungovalo a boli tam tie potrebné automaticky a zohratost, to veľmi chyba. Ba druhu stranu, jar býva výrazne lepšia a nie raz Werderu pomohla k tomu, že sa vďaka nej zachranil. Kvalitou ten tím patrí na 9-10 miesto. Ale to sú papierové predpoklady a tie často zhorí ako fakľa. Baumann a Kohfeldt musí zapracovať na tom, aby ta zohratost bola vidieť a mohol by doraziť útočník. Inak ten tím ma vnútornú silu sa s tým poprat a zachrániť sa.

Reagovat
herbage

co říkáš na Schicka? Při přestupu jsi mu moc nevěřil, ale nyní se zdá, že je první volba k Wernerovi na hrota

Reagovat
stas87

Videl som RB len proti BVB, inak ani zostrih. V tom zápase dal gol, pretože bol v správny čas na správnom mieste. Inak si ho človek nevšimol. Zatiaľ je efektívny, herne zrejme nedominuje ale bol aj celkom dlho zranený. Teraz s nimi absolvuje prípravu a uvidíme, či Nagelsmann rozbije Werner-Poulsen alebo Schicka postaví proti tímom od jedenásteho miesta a nižšie v tabuľke a naopak, tie ťažšie zápasy odohrá Poulsen. Schick tam zapadá typologická, pretože Poulsen ma horšiu techniku ako Schick. Zasa ale na druhu stranu nemá Schick ani štipku tej zarputilosti, agresivity a celoplošného futbalu. Otázka je, či práve toto bude Nagelsmann po ňom časom chcieť. Podľa mna by ale mali ísť po Haalandovi zo Salzburgu. Ten je teraz lepší a aj v budúcej bude ako Schick. Hlavne v zakončeniu, tam Schick zaostáva oproti nemu. Ak by ale Haalanda nezískali a ostal im po odchode Wernera Schick, tak by to v BL vadiť nemuselo. Horšie to bude v Európe. Zasa ale musím byt k Schickovi objektívny a férový. Až teraz v Leipzigu sa môže dostať do pozície hráča, ktorý ma svoje jasne miesto v základe a môže nastupovať každý zápas. Jeho výkony tak môžu ísť ešte hore. Na to, že je mu 23 či koľko, tak toho zatiaľ veľa nedokázal. Haalandovi podľa mna ta dôvera a ostota základu výrazne pomohla tom, akým útočníkom momentálne je a akým môže byt.

Reagovat
smazaný uživatel

To srovnání Schicka a Haalanda vyznívá trošku vtipně. Patrik je výborný útočník a dokazoval to téměř všude, kde doopravdy hrál a patřil do základu. Navíc Bundesliga je pro takové hráče ideální liga.

Reagovat
herbage

Haaland bude jednou lepší, to je bez pochyb, ale na Schicka stačí uplatnit opci, kdežto Halaanda hravě přeplatí Borussia, Juve nebo Manchester United, takže to zůstává minimálně do léta otevřené. Patrick není generační talent jako Ibra, Lewa nebo Ronaldo, nicméně stále může být nadprůměrným útočníkem v jedné z TOP5 lig, klidně i v tom Lipsku. Nagelsmann to dost točí a upravuje taktiku, rozestavení i sestavu soupeři, takže si zahraje dost ať už jako hráč základu nebo jako žolík z lávky, což je role která mu nesmírně svědčí. Už při přestupu jsi psal, že to bude mít nesmírně těžké a že jsou tam Poulsen a Cunha, ale minimálně Cunha už je v klubové hierarchii jasně za ním

Reagovat
db18

Celý balíček za Haalanda prý vyjde na 77 mil. €, což RBL dát nechce...

Reagovat
JozkokozleJ

Este jeden element nebol k Werderu spomenuty, a to odchod Kruseho. Tym, ze sa v uvode sezony bez neho darilo, sa tento argument akoby vytratil, ale som presvedceny, ze byt on v poslednych zapsoch na ihrisku, Bremy, by boli vyssie. Urcite by hru ukludnil a pred superovou sestnastkou nieco vymyslel.

Reagovat
Rudnevs

Presne. Toto je veľmi dôležitý poznatok. Minimálne ja som to vnímal tak, že Kruse bol zrejme najdôležitejší nákup, ktorý posunul hru Werderu smerom nahor oproti temným dobám s Eichinom, Duttom a podobnými... Pri všetkej úcte k Füllkrugovi, aj keby bol zdravý, neviem, či by ho dokázal plnohodnotne nahradiť.

Mimochodom, celkom ma pobavila tvoja poznámka na adresu “hnusného štadióna v upršanom Kieli”.

Reagovat
db18

ten mi sice vypadl, ale tak nějak jsem očekával, že ho nahradí Füllkrug. (ne vyloženě myšlenkou, ale nebezpečím pro soupeře)

Reagovat
stas87

No ale Kohfeldt po tom ako bolo jasne, ze Kruse pojde prec vravel, ze budu zhanat hraca ci utocnika do systemu a nie ze budu hladat dalsieho Kruseho. S Füllkrugom by to vyslo, pretoze by mali hrota, ktory udrzi nakopnutu loptu a Rashica s Osakom su dobre kridla, rychle a nebezpecne.

S tym sa da suhlasit, ze ten jeden skusenejsi hrac v ofenzive by mohol priniest klud a podrzal by loptu. Toto mohol robit Pizza, ale to by musel mat o sedem rokov menej. Ako ja som rad, ze prisiel prave Füllkrug, pretoze minut väcsiu cast z peniazi na utocnika ako bol Kruse sa nemusi podarit a ten hrac by sa dostal pod velky tlak a srovnavanie s Maxom. Takze v zime sa moze Baumann vytasit s nejakym prichodom.

Reagovat
JozkokozleJ

Najst dalsieho Kruseho ani neslo. (Preto volba Fullkruga nebola vobec zla.) Jeho stratu by vyrazne pocitil kazdy klub v BL na urovni Werderu. Ved este pred rokom v zime sa hovorilo, ze ho vezme Dortmund; a on odide do Fenerbahce, ci kam to siel

Reagovat
andrew96

Reagovat
stas87

Netusim preco si vybral turkov. Myslel som si, ze bude pozerat vo svojom veku na to, ze primarne bude riesit sportovu stranku veci. Pride mi, ze zrejme dlho vahal a nakoniec mu ostalo Fenerbahce. S odstupom casu to musi vediet aj on sam, ze Turecko bol unahleny krok.

Reagovat
Rudnevs

Tiež mi ten prestup prišiel taký divný, moc som to nechápal. On to tuším potom neskôr nejak zdôvodnil, že chcel hrať v nejakom klube, kde bude prvou voľbou a asi ho tak nejak celkovo lákala tá ponuka (dobrý plat, luxusná vila, teplo, nová kultúra). Celkovo mi príde, že toho v kariére mohol dosiahnúť viac, keď si spomeniem na jeho časy v Gladbachu.

Werder za voľbu Füllkruga tiež nejak zvlášť nekritizujem. Kruse sa nahrádza ťažko. Holt teraz budú chvílu dole a Baumann trebárs opäť zachvilu vytiahne nejaku prelomovú posilu, vyzerá ako schopný manažér...

Reagovat
Muffi

určitě peníze, tyhle kluby extra dobře platí a taky asi možnost hrát o titul byť v horší lize. V BVB by hrál základ těžko.

Na druhou stranu jsem viděl dva zápasy Feneru (dává to sport1,2) v tom prvním proti Basaksehiru na začátku sezony byl příšerný, a ani v tom druhém proti někomu slabšímu taky zrovna nezářil.

Reagovat
JozkokozleJ

Ja sa tomu ani nedivim. Nova krajina, iny styl futbal, najorv si musis vybudovat renome, aby si mohol hrat svoj sebavedomy futbal...

V Dortmunde by si zahral dost. V utoku to Borussia casto lepi. Ale to uz su bezpredmetne spekulacie.

Reagovat
Venny

Jak je na tom Pavlenka? Moc se o něm už nemluví

Reagovat
Nadržený šimpanz

Hodně špatný, každej druhej zápas minela a jsou na sestup, Koubek v současnosti lepší

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní čtení je vidět že jste znalci bundesligi přivítal bych větší množství takových článků a rozborů mužstev ještě jednou klobouk dolů a palec

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný počin.

BL je skvelá súťaž a cenné informacie od ľudí, ktorí ju majú zmapovanú potešia.

Reagovat
Pinturicchio

Tvle, na co zasrat tolik místa na internetu?

1) V útoku.

2) Protože nezískává body.

Reagovat
db18

#analyzanahovno

Reagovat
Pinturicchio

Zas tak přísný bych na kluky nebyl.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Zark

Pintu na eurofotbalovy hrad

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
The Krupy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ďakujem páni, skvelý súhrn. Svedčil by vám nejaký pravidelný “stĺpček" :)

Reagovat
smazaný uživatel

Nepanikařil bych, Bayern si titul udělá s prstem v nose

Reagovat
Andis

Upřímně, já být takový odborník a mít přehled, tak sázím za parník a sem za vodou.

Reagovat
db18

No jo, ale já si teď vsadit na titul RBL, tak ještě stihnou sestoupit.

Reagovat
smazaný uživatel

Bukmejkři v sázkovchách jsou chladný pragmatici, neovlivněný nějakýma dojmama a předsudkama a ty to viději takhle:

Bayern 1,5

Lipsko 4

Dortmund 13

Glabdach 20

Reagovat
Andis

No je to dlouhodobá záležitost a tu výkonnost dokáže udržet asi jen ten Bayern. Lipsko i nadále štěpí síly v LM kde může s Tottenhamem bojovat o postup, ale ve velmi náročném zápase, zatímco Bayern si daleko snadněji poradí s bezradnou Chelsea. Kádr má širší a na dvou frontách zkušenější. Dortmund i kdyby stabilizoval to šajze v obraně, tak už ztrácí moc bodů. A Gladbach, udržel nádhernou fazonu, pustili EL což je v pořádku, ale přeci jenom kádr na to asi nemaj celkově.

Reagovat
vladino10

Tak môžu byť ovplyvnení minulými sezónami- aj keď Bayern strácal, aj keď hral hovno a aj keď to už vyzeralo, že si škrtne aj niekto iný, tak to nakoniec vždy k titulu dosiahol..+ to vyhral x krát po sebe- komu sa skôr rozklepu kolená v závere, tímu čo titul vyhráva rok čo rok alebo tímu, pre ktorý to bude jedinečná (a možno na pár rokov jediná) príležitosť?

Podľa mňa sú tie kurzy logické..

Reagovat
Ingimir

chlapci z Dusseldorfu si otázku nezaslúžili?

Reagovat
Rudnevs

Ne Túto sezónu od nich zatiaľ fakt nuda.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi se vsichni shodneme, ze Schick tahne tym za titulem a patri aktualne do top5 utocniku na svete

Reagovat
Werkrider

Bramborový salát jsi měl sníst, ne vyhulit.

Reagovat
Rudnevs

Hm, tak Xhaka je podľa slov jeho agenta dohodnutý s Herthou. To som nečakal, že k tomu tak rýchlo príde.

Reagovat
JozkokozleJ

Udajne je vsak momentalne rozdiel v predstavach klubov 10 mil. €.

Reagovat
Rudnevs

Prvá ponuka Herthy je vraj 25 Mio. €, ďalej sa bude jednať... Tiež sa trochu obávam, že Hertha pri tom svojom veľkolepom zmýšľaní padne na zadok, ale Xhakovi by mala bundesliga opäť sedieť a taký kvalitný záložník je dôležitá súčasť každého klubu, mohol by to byť hráč, ktorý by ich posunul na vyššiu úroveň. A pozitívne hodnotím, že sa kvantitu nahradí kvalita a zbavia sa všetkých tých naplavenín v kádri ako Esswein či Leckie.

Reagovat
JozkokozleJ

Pisal som to i v odpovedi k Herthe; ja nejak nadseny z tych velkolepych prichodov (alebo skor spekulacii) nie som. Xhaka bude urcite uprostred ihriska prinosom, len sa to nesmie s drahymi hracmi prehnat (vid spekulacie okolo Götzeho, Weigla, ci Draxlera). Je mnoho prikladov, kde kabina nezvladla drahych hracov, rozdelila sa a na timovom duchu a nasledne vysledkoch sa to prejavilo. Nech je v tom, ako vynakladat s velkymi peniazmi, prikladom Leipzig. Lenze ten mal vsetko podstatne vyskusane zo Salzburgu, kdezto pre Herthu tato situacia nova. Ich skautske siete nie su zrejme tak kvalifikovane, ako je tomu u RB.

Leckie mi pride celkom dobry hrac. Len v Herthe sa do formy dostal snad len raz. Vzdy ho pribrzdili zranenia.

Reagovat
db18

hlavně se podle mne pořádně neprosadili ani poslední drahé příchody Lukebakio a Wolf, a už se tahají další, kteří budou mít ještě mnohem větší plat... (i když koukám, že Wolf je na hostování s opcí jenom...)

Reagovat
JozkokozleJ

Lukebakio v sebe to momentum ma. Ukazal, ze ma na to urobit v zapase rozdiel. To Wolfa kludne vratit uz v zime spät do Dortmundu.

Reagovat
Robertson

Lukebakio,sa podľa mňa presadil,len pán Čovič,si nevšimol kde to bolo...stačí pozrieť štatistiky,7 zápasov na hrote 3/3,11zápasov na krídle 2/2...s väčšou podporou,by ukázal aj viac,než vo Fortune...a to napriek tomu,ukázal cca to,čo Ibiševič a Selke dokopy...

Reagovat
db18

Jo, má to v sobě, ale ještě není dost konzistentní... jen mi to přijde takové unáhlené, že se dál vyhazuje, aniž by se původní drahé nákupy nějak ustálili... každopádně když přijde jeden z dvojky Draxler/Xhaka, tak mi to přijde ještě ok, pak mi to už přijde takové rizikové... ale Xhaka místo Grujice by mohl být fajn...

Reagovat
Rudnevs

Lukebakio bol financovaný prakticky z peňazí, ktoré prišli za Lazara. V lete Hertha nerozhadzovala nijak viac než je normálne, účinky investora budú na transferovom trhu poriadne viditeľné až v zime. Mimochodom, Wolf prišiel na hosťovanie za 2 mio. €, to nie je žiaden drahý nákup, opcia neni povinná, čiže sa po sezóne zrejme proste len vráti do Dortmundu.

Reagovat
Rudnevs

Pri Götzem či Weiglovi by som bol skeptický, Xhaka a Draxler podľa mňa majú čo ponúknuť.

Hertha má trochu inú štartovaciu pozíciu a situáciu než Leipzig, preto na to musia ísť trochu inak. Mne sa páčila cesta VfL pred pár rokmi. Vymenili kvantitu (zväčša hráči kúpení od Magatha) za kvalitu a pár dobre cielenými nákupmi sa dostali veľmi vysoko. To by mohla byť cesta pre Herthu. Wolfsburg si to nedokázal udržať dlhodobo, na to však v Berline potenciál je.

Reagovat
Robertson

Ak je Xhaka,takým ceneným hráčom,tak je 25 mil.€ málo,a ak je cena Arsenalu pre klub BL veľa,tak nech do toho nejde...zoberiem to opačne,ak má BL,také nároky na predaj hráčov mimo BL,tak si to musí vyžrať aj opačne ;o)...

Keď som videl zápas Gladbachu proti Bayernu,kde im riadne naložili,a Xhaka ovládol celý stred hriska,tak som ho strašne chcel,ale teraz vidím,že do hry Arsenalu,v podstate od začiatku nezapadol...nech ide, kdekoľvek,keď v ňom vidia víziu,ale nech za neho zaplatia ;o)...

Reagovat
stas87

zoberiem to opačne,ak má BL,také nároky na predaj hráčov mimo BL,tak si to musí vyžrať aj opačne ;o)...

Takze ked tieto nezmyselne prepalene platy a ciastky rozjedu hlupaci v Angicku, tak sa zvysok europy ma naladit na rovnaku vlnu ci ako?

Reagovat
Robertson

Hmm,vidíš ako si to zobral zle,a nepochopil?...prečo si Gladbach zažiadal takú cenu?...len preto,lebo PL,alebo iní na to majú?...ok, takže BL,ktorá je vychvaľovaná za obrovské štadióny,za sponzorstvo a ekonomické vedenie klubov,na to nemá?...veď je to obchod,alebo na to máš a zaplatíš,alebo nie,a je jedno odkiaľ pochádzaš...aj BL sa bude musieť trhu smerom dovnútra prispôsobiť...

Reagovat
stas87

Sak sa uz prisposobuje, zacinaju lietat nezmyselne ciastky. Lenze Völler toto plati klubom v juznej amerike, tak to nie je tolko vidiet. Bayern nakupil z Atletica hraca za 80 mega a ja silno pochybujem, ze sa im to vrati jeho vykonmi..

Tak to je presne naopak, pretoze Gladbach ho predal este za dost lacno na tu dobu. Mohli si kludne vypytat o 10-15 mega viac ale pustili ho len za 40 mega. A to uz vtedy bolo jasne, ze tie ceny budu rok od roku väcsie. Lenze sa vratme pekne na zaciatok a to sme stale u toho, ze trh s hracmi je rozmrdany vdaka aktivite klubov z PL. To bolo uz v davnej minulosti tiez, v takom Taliansku si takisto hrali na velkych manazerov na prelome storocia a take Lazio bolo v srackach dobrych 15 rokov. Parma snad aj skrachovala...a ja fakt nemam dojem, ze sa to zruti ako kedysi talianom. Chapem to teda spravne, ze ty kvitujes sucasny stav veci a to, ze Anglicko defacto dotlacilo ostatne krajiny k tomu, aby rozjeli totalne nezmyslnu financnu spiralu?

Reagovat
Robertson

No najprv takto... každý trh,sa pohybuje v takých inteciách,ako ho nastaví dopyt zákázníkov...takže ak dopyt po PL predbehol všetky ostatné ligy,tak tá následnosť všetkých finančných podporovateľov-biznismenov,je celkom logická...ak sa stane komodita na trhu v danej krajine najvýnosnejšia,je jasné,že dané firmy,si prídu na väčšie peniaze,z ktorých ale musia vynaložiť na svojích ľudí, ktorí to celé spôsobili-jú,viac finančných prostriedkov...to nie je kurvenie trhu,to je biznis fénoménu futbal...vôbec nemienim rozhodovať,kde je strop, podstatné je,že to nezačalo "Anglicko",ale Real a Barca... podstatné je,že BL je braná ako top liga tohto biznisu,a ak chce draho predávať,tak sa musí prispôsobiť aj tomu,že bude musieť aj draho kupovať...ja to nekvitujem,ale keď si už začal,daj mi tu "almužnu" hráčov top klubov BL...

Reagovat
stas87

Ja som ale nepisal o kluboch ale celkovo komplexne o lige...a tam uz to na B+R jednoducho nezvalis, pretoze Levante ci Getafe neplati tolko co tie rozne Bournemothy a West Hamy.

Ty stale nechapes ani tu zakladnu pointu, ze ak Xhaka zarabal v Gladbachu dajme tomu 120 tisic euro mesacne a po prestupe do Arsenalu mal 600 tisic euro mesacne, tak Gladbach mu tolko nikdy v zivote neda, pretoze by tym ohrozil svoj tim po finacnej stranke. Takze potom mi pride absolutne v poriadku, pokial ten anglicky klub s hracom nerata do buducna, ze zlavi na prestupnej ciastke. A Gladbach ci Hertha mu nedaju 600 tisic ale 200 tisic a budu fungovat tak, ze to neohrozi ich finacnu politiku.

Sam pises, ze anglicky trh je inde..ale to predsa nema byt dovodom preto, aby ostatne kluby mali platit tolko, co plati angicke kluby. Vies vobec co by si tym rozputal? Sak by to otriaslo celym vyspelym futbalovym svetom v europe...do par rokov by skrachovalo 30% klubov a musel by sa znizit pocet BL klubov. Ja teda nevidim jediny dovod k tomu, aby Werder, Mainz ci Schalke mali platit za priemernych hracov o 15 mega viac len kvoli tomu, ze si toto dovoli platit West Ham, Watford a ine podobne srandy. Evidentne je to zle nastavene a nie vinou nemeckych timov, tie nezacali platit kokotiny..

Reagovat
Robertson

...ja som nespomenul kluby,ale ligy!!!...a keby v každej lige bolo férové prerozdelenie peňazí z televíznych práv a poradia v tabuľke,ako v PL,tak by aj každý klub inej ligy bol sebestačnejší a konkurencie schopnejší!!!...

Čo sa týka platu hráča v spojitosti s jeho predajom,celkom chápem spojitosť, pretože Arsenal má v tíme viacero "nepredajných" hráčov,ale napriek tomu,alebo práve preto,má nezaujíma tento problém v spojitosti s Xhakou...ak Hertha "vytvára nový projekt",a chce tohto hráča,nech zaplatí to čo má,alebo nech si hľadá v iných ligách...dovi,dopo...nemecké kluby majú potom tiež evidentne zle nastavené prerozdelenie peňazí z komerčných ziskov BL...

Reagovat
stas87

A odkial maju do BL prudit peniaze? Ta liga nie je komercne zamerana ako v Anglicku. Cize sa nepredaju TV prava za rovnake peniaze. To je skratka utopia, ze sa najde dalsia liga ako je PL, kde tie kluby rozhadzuju vdaka tomu, ze maju 4x väcsie prijmy.

Takze tvojim videnim sledujes vlastne co? Ze ak hrac prestupi do Anglicka, stava sa automaticky nepredajnym kvoli platu? Ak by sa chcel vratit do ligy odkial prisiel, tak by nemohol kvoli prestupnej ciastke, ktoru by pozadoval anglicky klub. Ved je to totalne chore, napalit agentovi aj hracovi balik peniazi a potom ho drzat v tej lige/time kvoli tomu, ze si ho nebude moct dovolit klub z inej ligy. Vies ako by to dopadlo? Taky hrac by sedel na lavicke, klesala by mu hodnota ale plat by poberal nadalej. Myslis ze si to tie kluby budu moct dovolit u 1-2 hracov v kazdom time? Neumoznit im odchod inam, pokial neciti doveru trenera ci ked budu mat iny problem. Alebo jeho vlastny klub bude nespokojny s jeho vykonmi, on odmietne iny klub v ramci PL a bude trvat na navrate do Nemecka/Spanielska/Talianska. Tak si posedi 1-2 roky na tribune, bude brat to co ma v zmluve a bude sa smiat..

vôbec nemienim rozhodovať,kde je strop, podstatné je,že to nezačalo "Anglicko",ale Real a Barca..

Tieto timy preplatili vylozene spickovyc hracov a zasa tolko ich nebolo. Nemam dojem, ze by to iste spravilo Atletico ci Sevilla.

Reagovat
Robertson

To nie je utópia,je to vcelku jednoduché...BL má obrovské možnosti,len sa zatiaľ tomu,čo má prísť,bráni...hlavne sa bránia veľké kluby,ale jakmile,by sa zmenilo nastavené percentuálne vlastníctvo klubov jedným subjektom,v tom momente,by sa zmenila situácia s vlastníkmi a sponzormi...a potom bude v BL konkurencia...viem,že tu budeš plakať ohľadom fanúšikov, histórii,priorít,bla,bla,bla,ale keď si ostatné tímy BL uvedomia tú neférovosť prerozdelenia opakovaného úspechu,či neúspechu,tak k tomu nevyhnutne príde...

Čo sa týka Tvojho druhého odstavca...presne tak...ak je klub v danej krajine/lige,taký "frajer",že za neho pýta také prestrelené peniaze na danú ligu,tak nech si to vyžerie aj naopak...oko za oko,zub za zub...keď nemáš na to,choď na "úrad práce",a tam si hľadaj svojhu hviezdu...sme predsa v Eú,kde majú "všetky komodity" stáť rovnako,tak aké ohľady...

K Tvojmu tretiemu odstavcu len toľko, myšlienka bola o tom,kto to začal...a potom si pozri,aké najvyššie sumy zaplatilo Atletico za hráčov,a aké anglické kluby...

Reagovat
Rudnevs

25 je počiatočná ponuka. Ak do Herthy pôjde, predpokladám, že sa dohodnú na nejakej vyššej cene než je tých 25, s tým Arsenal nesúhlasí.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele