Slavii by ve 4. předkole EL hrozil Ajax, Plzni v EKL Besiktas

07.08.2023, 11:38
Aktuality
Trofej pro vítěze (© AFP)

Pokud slávisté ve 3. předkole Evropské ligy přejdou přes Dnipro, v závěrečném play off o účast ve skupině mohou dostat Ajax Amsterodam. Plzni by v případě postupu přes Gziru v Evropské konferenční lize hrozil ve 4. předkole Besiktas. Vyplývá to z rozdělení týmů do skupin před dnešním losem závěrečného play off pohárů ve švýcarském Nyonu.

UEFA po poledni rozlosuje 4. předkolo všech tří evropských klubových soutěží. V kvalifikaci Ligy mistrů, kde má Česko jediného zástupce Spartu, k žádnému dalšímu rozdělování týmů nedochází. Pokud Letenští ve 3. předkole zdolají FC Kodaň, v boji o skupinu by je čekala jedna za čtyř variant. Narazili by na Antverpy, které vedl jejich současný dánský trenér Brian Priske, nebo lepšího z dvojic Slovan Bratislava/Maccabi Haifa, Klaksvík/Molde a Čenstochová/Aris Limassol.

V případě vypadnutí s Kodaní by sparťané přešli do 4. předkola Evropské ligy a mohli by dostat buď někoho z dvojice Žalgiris Vilnius - Häcken, Karabach - HJK Helsinky, Zrinjski Mostar - Breidablik, Tiraspol - Borisov a Astana - Ludogorec Razgrad nebo poraženého z šesti dvojic 3. předkola Ligy mistrů. Letenští jako jediní z českých klubů už mají pro podzim jistotu skupiny, a to minimálně Konferenční ligy.

Slavii v případě postupu přes Dnipro hrozí v závěrečném play off jako nejtěžší možný soupeř Ajax. Narazit mohou Pražané i na LASK Linec, Aberdeen, Čukarički, Luhansk či Saint-Gilloise. Pokud by červenobílí s ukrajinským soupeřem vypadli, přešli by do 4. předkola Konferenční ligy a v něm by je čekal vítěz jedné ze čtyř dvojic Poznaň - Trnava, Arouca - Brann Bergen, Demirspor - Osijek či Hibernian - Lucern.

Plzeňští na cestě do skupiny Konferenční ligy nesmějí zaváhat. Po vyřazení Drity ve 2. předkole by v případě dalšího postupu přes Gziru stejně jako Slavia narazili v závěrečném play off na vítěze jedné ze čtyř dvojic. Vedle lepšího z dua Besiktas - Něftči Baku by Západočechům mohl los přisoudit úspěšnějšího ze soubojů Dila Gori - APOEL Nikósie, Tórshavn - Rijeka nebo Tobol Kostanaj - Derry City.

Autor: ČTK

Komentáře (34)

Přidat komentář
Lemond Laws

A Sparta Rakow nebo Limassol...

Reagovat
smazaný uživatel

Musejí doufat, že se Ajaxu vyhnou a půjdou 4. předkola EKL.

Reagovat
Harley111

Tak sešívky gratulace k postupu do EL Dnepr, pak Luhansk to je povinnost.

Reagovat
San Iker

To nevěřím, že ten los takhle nechaj, to bude celé znova jak tenkrát v LM

Reagovat
jackinho10

Tady ukrajinske tymy muzou hrat proti sobe

Reagovat
Firkraag

A jak je to možné?

Reagovat
jackinho10

Protoze to playoff EL je rozdelene do tech priorit, tak tam pry muzou podle pravidel

Reagovat
Kuchta

Jak to?

Reagovat
jackinho10

Protoze to playoff EL je rozdelene do tech priorit, tak tam pry muzou podle pravidel

Reagovat
San Iker

Jo a proč, když kolo zpátky byl los ovlivněn tím, že se nemohl ani hypoteticky potkat Olympiacos s Panathinaikosem?

Reagovat
Hunt

V play off EL to neplatí, říkali to i před losem

Reagovat
jackinho10

Kdy se ty tymy mohly potkat? Vsak Panathinaikos my uz jistou EL

Reagovat
San Iker

Kolo zpátky "nalosovali" ke Slavii automaticky Luhansk/Panathinaikos, protože kdyby tahle dvojice nešla ke Slavii, tak by šla k Olympiacosu, tudíž se ani nelosovalo.

Reagovat
jackinho10

Ale to jeste nebyly ty priority

Reagovat
fenixLFC

losovalo sa aj minule kolo, kto bude zacinat doma a kto vonku. rozdiel je ale v tom ze v tomto kole pribudaju vypadnuti z LM. takze museli nastavit toto pravidlo aby nevytvarali milion pripadnych vynimiek podla toho ako dopadne dalsie kolo. tak vznikol problem asi dva roky dozadu ked nebolo iste ci postupi tottenham alebo vitesse myslim. a kvoli tomu niekto nemohol niekoho dostat co sa nakoneic ukazalo ako zbytocna obava. uplne v pohode nastavene a zrozumitelne pravidla

Reagovat
mistr129

Vždyť Panathinaikos byl ve 3. předkole taky vypadnutý z LM, takže tím to nebude.

Proste takové pravidlo pro 4. předkolo očividně existuje, ale žádný smysl bych v tom nehledal

Reagovat
San Iker

Reagovat
fenixLFC

to ze v tom ty nevidis zmysel neznamena ze tam nie je.

Reagovat
mistr129

No rád si ho nechám vysvětlit, proč by stejně jako ve všech jiných (9) případech losu předkol tady nešlo zamezit, aby se dva kluby ze stejné země nepotkaly.

Reagovat
fenixLFC

v pripade tretieho predkola boli medzi sebou zvlast losovani majstri vypadavajuci z LM a zvlast dvaja vitazi poharov 15. a 16 ligy spolu s dvomi vypadavajucimi z nemajstrovskej casti. takze si tu realne k dvom timom priradoval jeden z dvoch, bolo teda jednoduche sa danej situacii pripadne vyhnut.

v pripade stvrteho predkola mas ale priamo nasadene timy podla narodneho koeficientu (prvy "kos"), majstrov vypadavajucich z tretieho predkola LM (druhy), majstri ktori vypadli v druhom predkole LM a postupili cez tretie predkolo EL (treti kos) a vitazi poharov/nemajstri svojich krajin (stvrty). takze jednak chces zvyhodnit timy ktore su priamo nasadene a nasledne majstrov, ktori vypadli neskor nez nizsie postavene krajiny alebo zastupcov, ktori v LM vypadli skor. ta zasluhovost za dlhodobe vysledky krajiny, pripadne za uspensjeiu cestu majstrov v LM tu je tak evidentna. lenze v momente ked nemas este danych postupujucich z predchadzajuceho predkola, tak sa ti mozu vytvorit vynimky, ktore budu vo vysledku vlastne zbytocne v pripade nepostupu danej krajiny. len by to veci dalej zbytocne komplikovalo

a predchadzajucich zrebov nebolo 9, EL nema prve a druhe predkolo

Reagovat
mistr129

Jo já na tenhle systém, ale bylo by v něm úplně stejně aplikovatelné tohle pravidlo, jako je v ostatních predkolech nebo základních skupinach. Zkratka by Slavia/Dnipro nemohla hrát se Zoryou a Olympiakos/Gent s RU, stejně jako by nemohla hrát při losu 3. predkola Plzeň s Bohemkou.

A 9 předkol bylo myšleno 4x LM a KL + 3. předkolo EL, ale je pravda, ze v LM tahle situace nastat nemůže, když v každý větvi je max jeden z každý zeme

Reagovat
verv

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle platí jen v posledním předkole EL, protože v něm už jde jen o rozdělení toho, kam který tým půjde, ne o vyřazení z pohárů - i když ovlivnění pro koeficient to samozřejmě je, protože takhle má daná země zaručené z toho dvojzápasu 2 body (/počet týmů), zatímco kdyby její kluby hrály proti soupeřům z jiných zemí, mohly by mít 0-4 body. Sice to pořád vypadá divně, ale UEFA vyplodila už mnohem větší blbosti.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže Slavia buď nepostoupí, nebo vyřadí 2 UA týmy a před celým západem bude za proruské mrdky. Win-win.

Reagovat
Pablos

Reagovat
KingMaster13

Ty jsi hajzl

Reagovat
Nieuwendyk

Tak vy jste už pročínské mrdky, tak co

Reagovat
Nieuwendyk

Slava Ukraini. Dnipro

Reagovat
ratusek

snad Besiktas, ale určitě to bude Tobol/Derry

Reagovat
ratusek

že já něco píšu

Reagovat
San Iker

Plzeň teda letos cesta snů, vzhledem k tomu, co jim v průběhu předkol hrozilo za nebezpečné soupeře I když letos pro ně možná je nebezpečný každý

Reagovat
Salfovic

Tak to je krásnej los Plzeň jde do prdele a Slavie do skoro prdele, tedy do eklu

Reagovat
Lemond Laws

Jojo, protože Plzeň může chytnout jenom Besiktas vid

Reagovat
Salfovic

Teď už to taky čtu, to je ale debilní titulek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele