Slavia a tři cesty za štěstím

03.01.2008, 09:32
Fejetony
Na kalendáři máme teprve třetí den roku 2008, ale jak to tak vypadá slávistické vedení snad ani rozloučení s rokem starým a přivítání onoho nového neslavilo. S přestupy se doslova roztrhl pytel, smlouvy jsou podepisovány za pochodu, hostování, opce, několikaletý kontrakt... Někdo se nad tím raduje, jiný přemýšlí zda je to opravdu tak dobré, jak na první pohled vypadá, jiný kroutí hlavou a nedokáže pochopit, proč se Slavia zbavuje vlastních odchovanců a za hříšný peníz nakupuje "cizáky".

V sobotu 5. ledna bude na Žofině tradiční Slávistický bál. Ale taneček okolo příchodů a odchodů, připomínající svou rychlostí a dravostí snad brazilskou sambu nebo maďarský čardáš, tančí slávisté již několik týdnů. Na jakou cestu se Slavia vydala? Připomíná to ony tři prince, kteří se měli rozhodnout, kudy půjdou a každý si vybral jiný chodníček ke štěstí.

První cesta? Slavia má hodně odchovanců a dalších mladých hráčů. Nutno přiznat, že poměrně dobré kvality. Někteří dostávali v kádru trenéra Karla Jarolíma dostatek příležitostí, jako například Marek Suchý, Michal Švec, Petr Janda a David Kalivoda, který do tohoto klubu přišel ve 14 letech z Ledče nad Sázavou. Jiní se na lavičce nebo v Béčku klepali a klepají nedočkavostí na pár minutek v sešívaném ligovém dresu. Jedná se o Milana Černého, Tomáše Necida, jeho jmenovce příjmením Jablonský, který je sice odchovancem Viktorky Žižkov, ale ve Slavii je od svých 15 let. A pak jsou to ti, pro které prostě a jednoduše místo v kádru A týmu nebylo, není a již asi nikdy nebude. Třetí brankář Jakub Diviš, vlastně dnes již čtvrtý, Marcel Gecov, který definitivně odchází do Liberce, Lukáš Vácha a Bořek Dočkal, mizící na hostování, z kterého pravděpodobně není návratu, tak jako tomu bylo v případě Eliáše, Valenty...

Druhou cestou snad mohlo být zachování stávajícího kádru, který se na podzim osvědčil, v lize je na 1. místě s pětibodovým náskokem, vybojoval historicky první postup do Ligy mistrů, včetně jejího předchůdce v podobě PMEZ, a dokázal skončit na 3. místě ve své skupině, což znamená účast v jarní části Poháru UEFA. Jen málokdo ovšem věřil, že se to podaří. Navíc bylo opravdu nutno jednat, celá řada dlouhodobých zranění oslabovala tým ve chvílích nejdůležitějších, někteří hráči se pomalu dostávali za zenit své výkonnosti, jiní prostě nestačili. Odchod kapitána a nejlepšího střelce Stanislava Vlčka byl předem avizovanou realitou, udržet Marka Suchého, v případě lukrativní nabídky ze zahraničí, bude asi těžké a možná, vzhledem k nutnosti získat další eura, dolárky nebo libry do pokladny, nesmyslné.

A tak se nabízela cesta třetí. Nakupovat, posilovat nebo "posilovat", mít širší kádr fotbalistů, kteří již něco předvedli, budou zárukou kvality a možnosti k případnému dobrému obchodu v blízké nebo malinko vzdálenější budoucnosti.

Dnes je již dávno rozhodnuto a všichni ví, kterou cestu si "princ" Doležal, spolu s pážaty Rosenem a Jarolímem, vybrali. Nakupují, utrácejí. Přišel Goče Toleski, kterému vlastně svým odchodem do Anderlechtu Brusel Vlček uvolnil střelecký trůn nejen ve Slavii, ale dokonce i GL. Objevuje se mladý a stále ještě nadějný útočník Jan Blažek z Liberce. Přichází Marek Jarolím, hráč středu pole a zcela jistě to nejlepší co Plzeň ve svém kádru na podzim 2007 měla. Josef Kubásek následuje svého bývalého kolegu v dresu Sokolova Františka Dřížďala, a bude jistě čekat, že právě tak jako tento kuchař v ligovém dresu zaboduje, překvapí a do sestavy se probojuje. Vzhledem k věku Vaniaka a pravděpodobném odchodu Vorla, k tomu bude mít jistě dostatek příležitostí. Objevila se zpráva o příchodu Kanaďana André Hainaulta, stopera z Mostu, reprezentanta své země. Je mu 21 let, tedy další mladík a snad i naděje. Mluví se o tom, že další z celé řady posil by měl být Jaroslav Černý z Českých Budějovic, slovenský reprezentant Andrej Hesek je rovněž v hledáčku, o Liboru Kozákovi si šeptají dokonce i vrabci na stavbě stadionu v Edenu. Jaká překvapení nám ještě vedení tohoto klubu asi chystá?

Nyní se tedy nabízí několik otázek. Vydala se Slavia opravdu po té nejlepší a nejschůdnější cestě? Nezačala až příliš kopírovat svého, do nedávné doby, mnohem úspěšnějšího soupeře z Letné? Zachovala se korektně k hráčům, kteří jsou klubisty srdcem, tělem a duší? Odpovědi se dostaví jistě v průběhu prvních zápasů. Vše vypukne 13. února na Strahově, utkáním s Tottenhamem. Tento zápas, ale zejména odveta v Londýně, budou rozhodující měrou rozhodovat o jarním "rozkvětu" červenobílých. Tedy odpověď na první otázku dnes neexistuje.

Opisování od Sparty? Slavistům se to jistě na první pohled líbit nebude, ale jistě rádi vystřídají tým z Letenské pláně, nejen letos, na ligovém trůnu, v Lize mistrů a v přisunu peněz za přestupy hráčů do zahraničí.

A co se týče třetí, a jistě ne poslední nabízející se, otázky? Doba je jiná, klubismus se přestal nosit. Fanouškem můžeš být celý život a přitom neopustit svůj milovaný klub. Ale hráč, fotbalista, je dnes opravdu lukrativním zbožím. Očekává se od něj, že svému zaměstnavateli zaplatí peníze do něj vložené tím nejlepším výkonem. A až přijde jeho čas, bude nabídnut, prodán. Mít ve svých řadách odchovance, klubistu, který je zároveň hvězdou týmu, je terno, výhra v loterii. Ale také na něj jednou ukáže prst "tržního hospodářství” a bude nabídnut, prodán.

Další otázky? Jistě je mají na jazyku jak Slávisté tak ostatní příznivci fotbalu. Odpovědi na ně? Jistě je mnozí znáte...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (72)

Přidat komentář
RMCF

Hned v prvním odstavci byl jasný autor opět velmi povedeneho článku

Reagovat
smazaný uživatel

jj zajímavý počtení a my tu ligu stejně vyhrajem hej....

Reagovat
Devil

Uefa -Tottenham Slavku rozdrti jak nic .

Reagovat
smazaný uživatel

Změň si třetí písmeno v nicku na b.

Reagovat
Devil

A ty prřidej za tveho nicka ST .

Reagovat
smazaný uživatel

to neni špatný

Reagovat
smazaný uživatel

Tottenham nevymysli nic noveho ... jen okopiruje Arsenal a rozseka kudrlinace 7:0

Reagovat
smazaný uživatel

Už jsem kdysi četl: Ajax Slavku rozdrti jak nic.

Reagovat
smazaný uživatel

Stejne bude mistrem Sparta

Reagovat
Devil

To uz radej Slavka !

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta !

Reagovat
Devil

Me je to celkem fuk ja su Moravak !

Reagovat
smazaný uživatel

rerere mas pravdu moravaci jsou nejlepsi a nebyt moravskych fotbalistu kde by byli slavna s???

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím jestli se vám bude líbit muj názor ale já osobně bych prodal Suchého dokud ho někdo chce. Je mladý a jeho cena pohybuící se udajně nad 100 mil korun je přemrštěná. Tak podle mě jen hlupák by takové nabídce odolal. Jinak co se týče přestupové politice Slavie myslím že se zatím jen posiluje. A to že posílá hráče na hostování je jen dobře než aby vysedávali na lavičce popřípadě tribuně. Ale jako fanda Baníku doufám že se potvrdí to její věčně druhá a ligu vyhraje Baníček

Reagovat
smazaný uživatel

to Most už ale asi nedotáhne

Reagovat
smazaný uživatel

docela dlouhej článek. a zajímavej.

Reagovat
smazaný uživatel

Toz clanek je to pekny

Reagovat
Kapřík

Ač Sparťan, článek se mi dost líbil. Na místě je tedy další pochvala pro autora . Musím říct, že prodej Gecova a zřejmě i Dočkala se mi nejeví moc chytře, já myslel že v nich vyrůstá budoucí jádro slávistické zálohy a ono ne...jen potom nechci slyšet ty narážky na Spartu a její pouštění odchovanců.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, prachy seSHITcům zalepily oči stejně jako nám. No, doufejme, že zase na oplátku my se vydáme po tý cestě odchovanců

Reagovat
smazaný uživatel

Nic jiného vám asi zbývat nebude, nemáte prachy.

Reagovat
smazaný uživatel

máme, ale budeme muset utáhnout kohoutky. Už žádný živení 30tičlenýho kádru. Vím, že si to přeješ, ale nevyjde ti to ...

Reagovat
smazaný uživatel

PS: však vy s těma prachama taky nejste nějak růžově a, to ještě nikoho nenapadlo, kdyby vás ENIC prodal, tak jste ZASE bez staďáku, páč ten patří právě ENICu, že jo ...

Reagovat
smazaný uživatel

a co by pak s tim stadionem enic delal? nevis?

Reagovat
smazaný uživatel

pronajal Slávii za neskutečnej nájem?

Reagovat
smazaný uživatel

Dlouhodobá smlouva je už dávno podepsaná (za symbolickou částku).

Reagovat
smazaný uživatel

ENIC nás neprodal.

Reagovat
smazaný uživatel

Co neni muze byt, ale jsou to pouze narazky :)

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby ENIC prodal Slavii, tak ji prodá i se staďákem. To je jako prodávat zemědělské družstvo bez polí.

Reagovat
Kapřík

Však já taky v nic jinýho nedoufám. Ty draný letní nákupy se nám kromě Kladrubskýho zatím moc nevyplatily a tak doufám že po přípravě trochu provětrají tu přeplněnou zálohu a dají dost prostoru v obraně třeba Beutelovi, Krobovi, nebo v útoku Jeslínkovi. Myslím že by to tam kapku oživili.

Reagovat
smazaný uživatel

I kdyby ta cesta byla úspěšná, tak z mého pohledu bude vždy špatná. Co je víc než skvělí odchovanci? Jsem si jistý, že již teď je Bořek lepší než Jarolím, stejně jako by se dal využít Vácha, nejlepší hráč Jablonce na podzim a na mnoha místech využitelný defenzivní univerzál. Místo toho, aby jsme Blažka podepsali od 1.7.2008 a s tím za Karlem (libereckým ) přišli, že už ho máme od léta, nabízíme tolik a tolik (třeba 8 mega) a jestli nechce, tak že v létě za něj zaplatíme tabulkovou sumu, tak jim předhodíme tři budoucí klenoty (u Gecova si tím nejsem tak jistý, ale Vácha s Dočkalem budou pro Liberec ternem).

Reagovat
smazaný uživatel

Koukám výcuc z naší včerejší konverzace

Reagovat
smazaný uživatel

Upřímně pochybuji, že Slavia je na tom s penězi lépe než Sparta...to jsou pořád miliony z LM atd, ale ta částka není tak závratná, spraví jí jeden Šimůnek...pokud by se Slavia pravidelně dostávala do Lm a Sparta nikoliv, pak se situace může změnit..naopak si myslím, že díky prodejům je na tom Sparta finančně pořád podobně. Z nového stadionu taky moc peněz nebude, např ze skyboxů ani koruna, protože stadion opět nepatří Slavii

Reagovat
smazaný uživatel

pšššt, nekaž jim to

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Slávka to děla dobře,,Prodeji hračů se neubrání,mladí chtějí ven,a každej milion eur se hodí,,Trener špičkovej,a dost dobej kádr,,spíš posilujou než oslabujou,,všechna čest Vlčkovi ale Toleski je golovejší,Standa umí jen utíkat,,Goče je technik s čuchem na goly,Když prodajou Suchýho mají Latku,a navíc koupí Hainaulta,A kdy jde o Spartu,tam to nemá logiku,Od vrchu až důle,a Bílek to jenom podtrhuje tu hrůzu,Stadiom katastrofa a ty nákupy,,hrůza,,Koupí Poštulku a prodají Zlámala,Koupí Horvata a Matušovič sedí na lavičce,A hraje v útoku Šašek Došek,Řepka kdyby nebyl v hlavě magor tak je suprovej stoper,,ale to je s Kadlecem a Pospěchem tak jediný,,Jinak hodně štěstí Slavii v sezoně Spartě ke klidnému středu a Sigmě poháry,,SIGMA FOREVER

Reagovat
smazaný uživatel

tihle samozvaní znalci mě nejvíc pobaví. Bravo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kapřík

Jak tak koukám, jediný tvůj zdroj informací o fotbale asi bude deník Sport. A ani ten nečteš moc pozorně...

Reagovat
smazaný uživatel

Spise bych to videl na neakou kurzovou nabidku, kde se dotycny orientuje podle kurzu kdo da gol.

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, že to dělají dobře. Mají našlapaný termíny, není čas skoušet nový mladý hráče, kteří jsou v B dobří, perspektivní, ale v důležitých zápasech v LM, nebo v poháru UEFA se jim rozklepou kolena. Pošlou je na hostovačku na 'rozkopání' zatím nakoupí hotové Jarolímy, Blažky... a až je za velký prachy buchnou do zahraničí, tak si stáhnou rozehrané hráče z hostovaček. Nehledě nezapomenmě na marodku kterou měla ke konci Slavie, to byl malý lazaret, pak ty poslední zápasy podle toho vypadaly, potřebují adekvátní náhrady. Jinak doufám, že to Slávka dotáhne do

Reagovat
smazaný uživatel

člověče, divný je, že když to přesně takhle dělá Sparta, tak je Sparta špatná ... Co jen si o tom mám myslet

Reagovat
smazaný uživatel

ber to jako reakci nebo zamyšlení v postoji Slavie, kde to nebylo zvykem, ale jak jsem už psal, pokud chtějí hrát poháry a vyhrávat ligu, tak to prostě jinak nejde. Určitě vědí co dělají, majitelům by se určitě nelíbilo bezmyšlenkovitě rozfofrovat vydělaný prachy za neperspektivní hráče. Navíc je to byznys jako každý jiný.

Ale přiznám se, jako brňák Spartu opravdu nemusím

Reagovat
smazaný uživatel

Takže když to dělala Sparta, tak mrvila ligu, když to dělaj seSHITci, jdou na to dobře ...

Nooo, ... nic

Reagovat
smazaný uživatel

rozdil je v tom, ze sparta kupuje 30tilety osobnosti ligy, kteri se maji najednou prat o zaklad, kdyzto slavie kupuje asi hrace mladsi, dalo by se tedy rict, ze i perspektivnejsi..

Reagovat
smazaný uživatel

Kúdela, Petržela, Slepička, Kladrubský, Limberský předtím Grigar, Malcharek, Sivok, Matušovič a spoooooousty dalších mladejch hráčů. Sparta též nakupovala mlaďochy, ale to brakovala ligu, že ...?

Reagovat
smazaný uživatel

No dneska s tebou nemuzu nijak jinak nez nesouhlasit

DOkud Slavie nato nemela, byla to pouze zavist, sparta si mohla koupit na koho si ukazala, slavie ne... Ted kdyz uz muze Slavie taky (urcite ne na dlouho dobu) tak je vse v poradku. Zamyslete se nejdrive vsichni nadsebou..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak přesně těmito spoooustami hráčů jsi dokázal, jak Sparta brakovala ligu. Slavia zatím koupila čtyři hráče, dohromady jich bude asi šest, možná sedm, odešel Vlček, asi Suchý, Gecov, Vácha, Dočkal - tj posílení o dva (dejme tomu tři, možná se ještě něco změní) hráče do kádru, kterej měl na podzim problémy s postavením sestavy. Do sparťanského brakování to má straaaaašně daleko.

Reagovat
smazaný uživatel

Ehm, totéž děláš ty v případě Realu a Barcelony, takže ticho...

Reagovat
smazaný uživatel

příklad?

Reagovat
smazaný uživatel

A kolik toho takový Jarolím a Blažek odehráli v pohárech, že jsou tak zkušený a nerozklepou se jim kolena? V zásadě jsou na tom ouplně stejně jako ti co kopou dobře za "B"

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim ze Blazek ma rozhodne vide zkusenosti nez Toleski...

Reagovat
smazaný uživatel

na můj vkus Slavia ztrácí svůj nepopiratelný charakter..

Reagovat
smazaný uživatel

Charakter.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to jsou, o tom se neda diskutovat. KJ ma 5 tydnu na sehrani tymu, snad se mu to podari. Slavia ma asi nyni nej silnejsi kadr v lize, ale nezapomente, ze je to "jen " Slavia...

Reagovat
alegre

Jaroslav Černý je opravdu jednou nohou ve Slavii, jen se neví za kolik to bude...

Reagovat
smazaný uživatel

Tenhle clanek me fakt dostal. Hlasky typu "Josef Kubásek následuje svého bývalého kolegu v dresu Sokolova Františka Dřížďala, a bude jistě čekat, že právě tak jako tento kuchař v ligovém dresu zaboduje" .

Ke komentarum v diskusi: opisavat od Sparty??? To by udelal jen blazen, ta nekupuje systematicky, ale koupi proste toho, kdo "zazari", aniz by nejak resili jak by mohl zapadnout do muzstva.

Co se tyce prestupu, ktere Slavie uskutecnila (potazmo uskutecni): myslim si ze jsou to naprosto rozumne a ligocke:

Toleski ... za Vlčka

Kubasek ... proste nahrada za Vaniaka (Vorla)

Jarolim ... proste posileni stredu hriste ... copak si nikdo nepamatuje, jak Slavia slepovala sestavu ke konci sezony?

Blažek ... jasně nejperspektivnější útočník v lize

Rajnoch ... je mozny, ze odejde Suchy

Pokud nekdo chce hrat na spicce, tak proste nakupovat musi, ikdyz ma vynikajici mladez jako Slavia, naprosto to chapu.

Je treba si taky uvedomit, ze v tuhle chvili ti hraci budou mit zajem prestoupit do Slavie, kdy jindy? Momentalne nas nejlepsi klub, na jare a za pristi sezonu pohary .... co vic by si mohl fotbalista z nasich luhu a haju prat?

Odchovanci: pokud nekdo tvrdi, ze Slavie se zbavuje odchovancu, tak at se de bodnout: Svec, Suchy, Kalivoda, Latka, Jablonský, Šmicer, Janda, Necid ... 8? V prvnim tymu. Kolik jich ma Sparta ... myslim ty, kteři maji realnou sanci si v A-týmu zahrat???

Reagovat
smazaný uživatel

Kyry, kyry...Tendencni clanek? pro nebo proti Slavii? A ta hlaska je nadsazkou, ne? A docela vtipnou. Tams to s tim smajlikem prehnal. Jinak je tvuj komentar zajimavy, pravdivy a odborne zduvodneny.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, mozna jsem to prehnal s tim smajlikem, ano, je to ftipna poznamka, ale bohuzel z textu nekdy nelze dost dobre poznat, jak to autor myslel. Ovsem z celeho clanku mi prislo, ze autor chtel poukazat na "hloupost" Kubaska v tom, ze si mysli ze se prosadi cituji: "jako tento kuchař" (rozuměj Dřížďal).

Reagovat
smazaný uživatel

S tím Šmicrem si asi děláš srandu, že je to odchovanec, kterýho se nezbavily. Vždyť se ho zbavily už před deseti lety.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a ještě Latka, ten už byl taky někde na testech, ale neprosadil se. Toho bych taky nepočítal jako odchovance, kterého chtěli udržet.

Reagovat
smazaný uživatel

...jeste jsem zapomnel na Cerneho ... pokud odejde jeden z dvojice Pudil/Svento, pak by na levem kraji Slavie nemela dostatecnou konkurenci (krome Smicra, ale s tim pan Jarolim pocita asi spis do utoku)

Reagovat
smazaný uživatel

jak tak letem svetem ctu ty komentare, tak mi pripada, ze by sparta potrebovala skauty slavie..

Reagovat
smazaný uživatel

jen si ten slávistickej mindrák pohlaď

Reagovat
smazaný uživatel

„Sportovní důvody hrají opravdu klíčovou roli,“ přiznává bez vytáček i generální ředitel Slavie Petr Doležal. Peníze údajně nerozhodují. „Třeba v nabízených platech Spartu určitě nepřeplácíme. A pokud nabídne za budějovického Černého více než my, je to její volba. My výše nepůjdeme,“ tvrdí rázně na otázku týkající se další přestupové bitvy.

Reagovat
smazaný uživatel

No jiste,kdyz to delala sparta tak ji celej narod nadaval, ale kdyz to ted dela Slavia tak dela jedine dobre...a vy debilci, to ze koupila Kulice a Postulku neznamena ze kupuje jen stary hrace - Kladrubsky, Limbersky, Zofcak -nemyslim si ze tihle jsou stary...no ale pres sesivane oci samozrejme videt nejsou

Reagovat
smazaný uživatel

Znovu opakuju, že Sparta skoupila, co se dalo, a pak to nechala sedět na lavičce, v hledišti, nebo v béčku. Slavia doplňuje kádr, z něhož bylo na podzim složité poskládat sestavu. To je rozdíl mezi celkem svinským jednáním Sparty (jejíž nákupy zjevně směřovaly k oslabení ostatních) a Slavie. Otázka je úplně jinde - jestli kupovat, nebo spíš použít Gecova, Dočkala, Váchu. Neprodat Suchého za balík ven by asi byla blbost.

Reagovat
smazaný uživatel

Uz aby prodali toho Pospecha,jediny ktery tam na podzim neco hral,Horvatha a Matusovice uz stacily zkurvit a jinak tam nikdo nic nezahraje-se Spartou je konecne Amen,protoze uz ji dosly Kostalovy prachy.

Reagovat
Kapřík

Jen pohrdavý smajlík nestačí...ale přesto si ho k tomuhle výblitku nepříliš bystrého a příliš zaujatého sparťanského antifanouška nemůžu odpustit a taky neodpustím: !!!

Reagovat
Kongo
Reagovat
smazaný uživatel

Heh, Bláža po mediální masáži (celá strana v Blesku) upravil svůj profil na libimseti.cz, teď už má názory dost podobné s KJ.

Reagovat
smazaný uživatel

Že by se z nich stali věčně sedmí (osmí)?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele