Skotská Premier League - souhrn 19. kola

02.01.2010, 17:56, aktualizováno 03.01.2010, 17:58
Komentáře a souhrny
V glasgowském derby mezi Celtikem a Rangers se vítěz nenašel. Na vedoucí branku McDonalda rychle odpověděl McCulloch a oba týmy se tak rozešly smírně. Výsledkem 1:1 skončilo i derby mezi Hibernianem a Hearts. Včera Aberdeen vyhrál na půdě Dundee United a St. Mirren doma porazil Kilmarnock.

Hibernian FC - Heart of Midlothian 1:1

03.01.2010 16:00

Góly: 54. Anthony Stokes - 45. Gordon Smith

Také druhé nedělní derby nakonec skončilo remízou 1:1, přestože se Hearts dostali těsně před přestávkou do vedení gólem Smithe, ve druhém poločase srovnal za Hibernian Stokes. Oba týmy dohrávaly tvrdý souboj v deseti lidech.

Za Hearts poprvé nastoupil osmnáctiletý útočník Gordon Smith a hned v úvodu hry měl šanci zaznamenat premiérový gól mezi seniory, přihrávku Stewarta ale nevyužil. Hibernian hrál v prvních dvaceti minutách aktivně, do zakončení se ale dostal až při šanci Stokese, který nezachoval chladnou hlavu a mířil mimo bránu. Na druhé straně zahrál volný kop Stewart a Hogg téměř ohrozil vlastní bránu. Hearts se však ještě před koncem první půle ujali vedení, Nade poslal vysoký míč Palazuelosovi a ten našel nabíhajícího Smithe, který z jedenácti metrů prostřelil brankáře Hibernianu.

Brzy ve druhém poločase se aktivní Smith dostal do další šance, když si vzal míč na okraji pokutového území, se střelou ale nenaložil nejlépe. V 54. minutě však Riordan nacentroval a Stokes hlavou srovnal na 1:1. Jen pár minut poté přišly oba týmy o hráče, rozhodčí ukázal za konflikt před volným kopem červené karty McCormackovi i Palazuelosovi. Hearts mohli jít do vedení po střele Susa, gólman Smith ale jeho střelu lapil.

Rozhodčí poté musel řešit další hádku, tentokrát mezi Murraym a Susem Santanou, oba hráči ale na hřišti zůstali. V poslední čtvrthodině hry se k nebezpečné střele dostal i Black, který nahradil autora gólu Smithe, gólman Hibs ale jeho pokus zastavil. Po spolupráci Riordana s Murraym byla velká příležitost i na druhé straně, míč ale letěl mimo bránu. Hibs měli na konci utkání převahu, Kello ovšem v posledních minutách Hearts podržel a diváci tak viděli remízu 1:1.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Rangers FC 1:1

03.01.2010 13:30

Góly: 79. Scott McDonald - 81. Lee McCulloch

Když se daří, tak se daří. Od velkého Old Firm se čekala vyrovnanost obou soupeřů, možná mírný tlak od Jezdců z Rangers. Ti ovšem v derby s Celticem herně totálně vyhořeli a nedokázali se vůbec prosadit, soupeř je zcela zatlačil na vlastní polovinu. Nicméně za utkání si vytvořili jedinou šanci - a tu proměnili, proto si zajistili remízu. A slova kouče domácích Tonyho Mowbraye, že Rangers promění vše, co se dá, se do puntíku vyplnila.

Mowbray od začátku do utkání překvapivě nevyslal důležitého útočníka Scotta McDonalda, který naskočil do hry až dvacet minut před koncem a svou "nedůvěru" Mowbraymu oplatil hned po osmi minutách pobytu na hřišti vedoucí brankou. Jenže hned za dvě minuty se po rohu prosadil Lee McCulloch a v závěru domácí už i přes mocný tlak branku nevsítili. Několik fantastická zákroků totiž vytáhl gólman Alan McGregor.

Ten byl nejistý pouze v úvodu první půle, kdy šel nedůrazně do souboje s Fortunem, nicméně i když inkasoval, rozhodčí přimhouřili očko a odpískal na něj faul. Waltera Smithe trápila velká marodka, k tomu už po 12 minutách hry musel střídat Nacho Novo, který se zranil v souboji se Samarasem. V prvním dějství příliš vyložených šancí k vidění nebylo, ovšem ke konci se Celtic rozjel.

Po centru zprava totiž napálil hlavou břevno Robson, o něco později se míč odrazil od Fortuneho přímo k Samarasovi, který se prodral až k McGregorovi, zamířil ale těsně vedle vzdálenější tyče. Nejaktivnějším mužem na hřišti byl právě Samaras, který po pauze opět pálil na vzdálenější tyč, nicméně ani tentokráte mezi tři tyče nezamířil. Největší možnost domácí spálili v 52. minutě, kdy po obrovské hrubce Edua uvolnil Fortune okamžitě McGeadyho, ten však nezpracoval dobře balón a osamocen pálil nad.

Hra domácích se oživila po příchodu McDonalda, který sice čtvrthodiny před koncem na McGregora ještě nevyzrál, následně ale mohl zvedat ruce nad hlavu. Na hranici vápna krásně kličkoval McGeady a poslal nádherný centr na australského kanonýra, který hlavou otevřel skóre. Jenže za další dvě minuty selhal na druhé straně kapitán Zelenobílých Gary Caldwell a na přední tyči po rohovém kopu nechal zcela osamoceného McCullocha - 1:1.

V samém závěru se 2x blýskl McGregor. Nejprve zázračně vytáhl pět minut před koncem pokus Samarase nad branku, o něco později zlikvidoval i pokus Fortuneho a ofenzivní smršť už k ničemu nevedla. Pro Celtic to je velká ztráta, protože stále ztrácí na soupeře sedm bodů a to a bude se mu to těžko stahovat.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Kilmarnock FC 1:0

02.01.2010 16:00

Góly: 81. Chris Innes

Fotbalisté St. Mirrenu se možná konečně odpíchli k lepším zítřkům, i když ve velmi těžkém počasí dokázali udolat soka z Kilmarnocku. Ten se tak musí třást o svou prvoligovou příslušnost. Přitom se rozhodovalo až v závěru zápasu, kde oba celky chtěly udržet alespoň bod, nicméně nakonec deset minut před koncem udeřil St.Mirren. Ten tak poskočil na deváté místo a je pět bodů od sestupu, Kilmarnock je v klidu pouze o dva body na 11. místě.

Domácí byli možná lepší v první půli, kde si vypracovali více šancí, v té druhé však byla k vidění vyrovnaná partie. Nejvíce spolu zápasili brankář hostů Mark Brown s útočníkem St.Mirrenu Andy Dormanem, nicméně úspěšněji vyšel z tohoto souboje Brown, který předvedl proti střelám protihráče několik fantastických zákroků. Ve druhé půli měl naopak na opačné straně více výpadů střídající Kevin Kyle, avšak neprosadil se a za trest udeřil hrdina klání Chris Innes.

Ve sněhové pokrývce nemohli diváci vidět příliš krásného kombinačního fotbalu, avšak bojovného ducha celé dvaadvacítky gladiátorů, kteří s urputnými podmínkami zápasili. Hned po úvodním hvizdu to zkusil aktivní Dorman, ovšem jeho přízemní střelu z hranice vápna vytěsnil mimo Brown. Na druhé straně to z velké dálky odvážně zkusil David Barron, jeho střela minula břevno jen o několik centimetrů.

O něco později se řítili do akce hosté, jenže v zakončení byl příliš zbrklý David Fernandez. Ke konci půle se začala situace obracet a Kilmarnock se stále více tlačil dopředu. Domácí zachránil gólman Paul Gallacher, který tváří v tvář uspěl proti Jamie Hamillovi. Hned po pauze se dostal do šance hostující Sammon, jenže po krásném centru Invincibileho mířil z voleje pravačkou mimo.

Největší šanci zápasu do té doby spálil domácí Craig Dargo, který osamocen mířil na zadní tyč hostující branky, jenže balón se mezi tři tyče nevešel. O něco později mohl rozvlnit síť poprvé v utkání Invincibile, jenomže i jemu chyběl maličký kousek, a proto přišla chvíle Innese. Rozhodla, jak jinak než v těchto zápasech, standardní situace. Naprosto skvostný rohový kop zahrál Dorman a Innes ho už pouze ťukl o tyčku do branky - konečných 1:0.

Více informací k zápasu

Dundee United - Aberdeen FC 0:1

02.01.2010 16:00

Góly: 15. Charlie Mulgrew

Aberdeen se po třech prohrách v řadě znovu radoval z vítězství ve vhodný čas, Dundee United porazil na jeho vlastním hřišti 1:0. Hrdinou Aberdeenu se stal Charlie Mulgrew, na jehož gól z 15. minuty hry už domácí nedokázali po zbytek zápasu odpovědět.

Ještě hodinu před výkopem nebylo jisté, zda se zápas mezi Dundee United a Aberdeenem vůbec uskuteční, policie totiž měla strach o zdraví návštěvníků utkání na ledových ulicích kolem stadionu. Zápas nakonec i přes mráz začal a Aberdeen si hned zpočátku utkání vypracoval dvě menší šance. Obrana United byla nejistá a Fyvieho, jenž přelstil ofsajdovou past, zastavil až bek Kenneth. Už po 15 minutách hry se přesto hosté dostali do vedení, Marshall totiž uviděl lépe postaveného Mulgrewa a obránce Aberdeenu mířil přesně do rohu Weaverovy brány, 0:1.

Jak první půle utíkala, dostávali se hráči United čím dál více k míči, do zakončení měli ale stále daleko. Naopak práci měl spíše gólman Weaver, který se ke konci prvního poločasu musel dvakrát vytáhnout proti volnému kopu Mulgrewa. Poté, co na Tayside začal dopadat sníh, Aberdeen byl méně nebezpečný, hráčům United se ale nedařilo překonat jeho bezchybnou obranu. Hru Aberdeenu ale v 63. minutě hodně zkomplikoval Grassi, který byl vyloučen za úmyslné kopnutí Webstera.

Grassi se tak stal už sedmým hráčem Aberdeenu, jenž v této sezóně viděl červenou kartu a Langfield měl hned práci po střelách Conwaye a Dalyho. Na druhé straně se do zakončení dostal Marshall, Weaver ale jeho střelu vyrazil. V posledních minutách hry promarnil velkou šanci k vyrovnání Swanson a Dalyho pokus mířil jen těsně mimo bránu. V poslední minutě Kenneth nastřelil jen tyč, Aberdeen tak odjížděl se třemi body za výhru 1:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC19135147:1344
2.Celtic FC18114337:1937
3.Hibernian FC1896326:1533
4.Dundee United1877422:2328
5.Heart of Midlothian1966718:2024
6.Aberdeen FC1756613:1821
7.Motherwell FC1848621:2920
8.St. Johnstone FC1754824:3019
9.St. Mirren FC1745819:2517
10.Hamilton Academical1644815:2616
11.Kilmarnock FC18351012:2314
12.Falkirk FC1726914:2712
Zbývající zápasy
02.01. 16:00Motherwell FC - Hamilton Academical
02.01. 16:00Falkirk FC - St. Johnstone FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (31)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak Rangers získali bod a my jsme 2 ztratili Šance Samarase, břevno Robsona atd. a nic z toho... špatná koncovka. První poločas byl z naší strany fakt dobrej Rangers jsme k ničemu nepustili a sami jsem si vytvářeli šance. Druhá půle už začali Rangers hrát asi měli vítr v šatně Jinak celkové pěknej match jen škoda že jsme nevyhráli, určitě jsem byli lepší a měli na to

Reagovat
smazaný uživatel

skotská liga mě úplně minula, takže jsem viděl po dloooooouhé době zase jeden mač odtud, ale ten fotbal hraničil s rugby. Hodně soubojů bylo na hranici "španělské" červené . Vypíchnu tu žlutou Laffertyho - za tohle by se mělo červenat snad všude, takže i ve Skotsku, ne?

Jinak atmosféra toho souboje byla neuvěřitelná . Kvalita fotbalu pokulhávala a hráči to nahrazovali opravdu fantastickou bojovností (viz. začátek moho příspěvku). Celtic byl o dost lepší, ale v koncovce naprosto jalový. V tom vynikal Samaras. Tomu dnes nebylo souzeno.

Na Reangers se asi projevily velké ztráty .

Ale samozřejmě jsem přál Rangers a za bod jsem rád

Reagovat
smazaný uživatel

Takové je každé derby....ALe Lafferty je ketén. Nehorázný simulant a dneska ukázal že i neskutečný prase...Měl dostat červenou, pako jeden. Kvalita dneska nic moc, musím souhlasit. Ale ta bojovnost to nahrazovala a mě se ten zápas líbil. I když už jsem viděl o dost lepší souboje mezi nimi.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak takovej antifotbal jako předvedli dneska Rangers jsem dlouho neviděl. Celtic si rozhodně zasloužil vyhrát. Jinak Lafferty se zase ukázal jako totální prase

Reagovat
smazaný uživatel

tak skotská liga šla hodně dolů....co si budem povídat. A za chvíli hrae Edinburghské derby-tak sem zvědav.

Reagovat
smazaný uživatel

po tom skoro vražedném zákroku jsem taky jen koukal, že ho sudí nevyndal. Mimochodem bych doporučil reakci manažera Mowbreye po tom zákroku. Asi se na to ani nemohl koukat a asi čekal zlomenou nohu

Reagovat
smazaný uživatel

Hráli pěkný kulový no, druhej poločas se už zlwepšili ale i tak si ani ten bod nezasloužili. A ten faul byl dost krutej, sice je to skotsko ale i tak jsem čekal červenou teda....

Reagovat
smazaný uživatel

určitě červenou... jinak se dneska celkově ukázalo, jak umí být fotbal nespravedlivej, i když ty šance si Celtic zahodil sám, škoda...

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasim, Samaras v největší šanci selhal a taky chybělo trošku štěstí třeba co se týče Robsonovi hlavičky .

Reagovat
smazaný uživatel

škoda i toho McGeadyho přestřelení... jinak na toho hráče je radost se dívat, jsem rád, že se ho Celtiku stále daří držet

Reagovat
smazaný uživatel

Mcgeady je super jeho tah na bránu je úžasnej ... jsem rád že je pořád u nás ale jednou bych ho rád viděl v PL

Reagovat
smazaný uživatel

PL by mu určitě slušela, ale jako fanatickej fanoušek Celtiku si jeho odchod nepřipouštím

Reagovat
smazaný uživatel

To je jasný ale v budoucnu přeci jen ale teď ho chci mít u nás co nejdýl ale jak si řekl PL by mu slušela

Reagovat
smazaný uživatel

McGeadymu davam letos posledni sezonu,je technicky vybaveny nad moznosti Ceticu a navic rad vede tvrde dialogy s trenerem,mam strach ze ac je vyjimecny,v tymu uz dlouho nezustane

Reagovat
smazaný uživatel

McGeadymu davam letos posledni sezonu,je technicky vybaveny nad moznosti Ceticu a navic rad vede tvrde dialogy s trenerem,mam strach ze ac je vyjimecny,v tymu uz dlouho nezustane

Reagovat
smazaný uživatel

na to, že je Lafferty ofenzivní hráč, se projevuje opravdu zákeřně a sprostě... a toho sleduju už několikátej zápas

Reagovat
Maverick 65

Celtic sice byl o něco lepší, taky byl domácí - ale to jediné důležité z tohohle zápasu je že Rangers udrželi náskok Vzhůru za titulem! The Gers!

Reagovat
smazaný uživatel

Zapas skoncil delbou bodu,kazdy kdo ten zapas videl musi citit,ze to byla ze strany Celticu ztrata.Rozhodci ac se snazil neuspokojil.Zacnu tim neuznanym golem za faul na brankare,ve Skotsku se tohle pousti a kdyz uz se piskalo,tak mel dostat ten dement Laferty okamzite cervenou a ne ho jen strasit zlutou.Spousta sanci na nasi strane,jasny muz zapasu Samaras,aktivne hrajici McGeady,bojovnici Fortune a Robson.Prijemne prekvapil N'guemo kteremu nejak nemuzu prijit na jmeno,ale odehral dobry zapas.McDonald prisel az na finale,ale ukazal ze on proste umi a pak prisla ta nejvetsi chyba Hunove trapni,Boyd neexistoval,jen golman zachytal a nemuzu nez smeknout pred Weirem,to co v 39predvadi zaslouzi obdiv.Lafertyho nehodnotim,dostal bych za ty slova tady urcite zakaz Nic to nemeni na tom,ze potrebujeme zamakat,pokud zbytek sezony odjezdime v dnesnim tempu,nemam o vysledek strach.

Reagovat
smazaný uživatel

Mluvíš mi z duše Fortuného gól byl naprosto regulérní, kdyby Celtic vedl v 1. poločase 1:0, určitě by už zápas neztratil. Možná byla chyba, že McDonald nehrál od začátku, i když Samaras s Fortuném hráli vcelku dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě je před náma půlka sezóny, ten náskok stáhneme. Pomohlo by, kdyby Boyd přestoupil.

Reagovat
smazaný uživatel

Boyd neprestoupi,je to hrdy Hun

Reagovat
smazaný uživatel

ale Hunové jsou údajně bez peněz a slyšel jsem o zájmu hodně klubů, naposledy Sochaux...odejde Boyd, odejdou góly

Reagovat
smazaný uživatel

zajemci jsou,o tom zadna,nenavidim ho,ale musim ho jako koncoveho hrace respektovat.

Ale on proste nechce jit,asi ma rad to prijemne Skotske klima

Reagovat
smazaný uživatel

každopádně dneska byl bez Millera úplně vygumovanej, o to víc mě mrzí ten gól, protože dopředu dneska nic nepředvedli

Reagovat
smazaný uživatel

16:01 Manchester vypadl s Leedsem

Manchester United v 3. kole FA Cupu překvapivě doma nestačil na druholigový Leeds United, který brankou Beckforda z 19. minuty vyhrál 1:0. United tak v soutěži končí.

Snad třetiligový ne vy redaktoři nemáte co dělat v eurofotbalu když ani nevite kolikatou hraje leeds ligu

Reagovat
smazaný uživatel

zas to nepřeháněj

Reagovat
M11

mlc

Reagovat
smazaný uživatel

CELTIC ,už proto že jsou tam tři Češi

Reagovat
smazaný uživatel

Celtic hrál velmi dobř e. Rangers podržel ten jejich golman

Reagovat
smazaný uživatel

Lacombe si na Boyda věří

Prezident Sochaux Alexandre Lacombe si je téměř jistý, že tento měsíc získá útočníka Rangers FC Krise Boyda. "Opravdu rád by přišel do Francie. Dá se předpokládat, že přestup se uskuteční v lednu a i jeho plat je únosný," řekl Lacombe. Boydovi v létě ve skotském klubu končí smlouva.

Sice mi Boyd do Francie moc nepasuje, každopádně to nezní špatně, v Sochaux by pořádného gólového útočníka uživili a Svěrky by mu mohl dobře vytvářet šance.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevíte za co dostali v derby teď ty 2 redky? Mě to příjde uplně nepochopitelné, se tam přece nic nestalo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele