Skotská Premier League - preview 9. kola

23.10.2010, 08:25, aktualizováno 24.10.2010, 09:10
Previews
Deváté kolo přinese první velké měření glasgowských Celtiku a Rangers. Oba celky jsou letos zatím hodně suverénní, což nejlépe ze všeho dokumentuje fakt, že po osmi kolech mají na svém kontě 24 bodů...
Celtic FC - Rangers FC  (neděle 13:45)
389. Old Firm derby bude mít náboj boje o titul. Skotská nejvyšší soutěž si na nedělní odpoledne nemohla připravit lepší zápas, vždyť oba týmy vyhrály všech osm zápasů od začátku sezony.

Manažer od 27. ledna neporaženého Celticu Neil Lennon se veze společně se svým týmem na vítězné vlně. Od březnového převzetí týmu po Tony Mowbrayovi neprohrál v SPL už šestnáct zápasů. "Na Old Firm derby se nedá připravit," myslí si rodák z Lurganu, pro nějž to bude zřejmě nejtěžší úkol v roli manažera Celticu. S ním už jedno derby absolvoval, výhra 2:1 4. května ale prakticky znamenala jen navrácení hrdosti na Parkhead. "Užíval jsem si tyto zápasy jako hráč. Nemyslím si, že mezi týmy je takový rozdíl. Větší tlak ale bude na nás, protože hrajeme doma. Je zřejmé, že tentokrát jde o trochu víc, protože kdo vyhraje, dostane se do čela. To by ale pro oba týmy mohlo být nebezpečné, neboť by jim vše mohlo stoupnout do hlavy."

Celtic se v tomto utkání bude muset kromě dlouhodobě zraněných Scotta Browna a Berama Kayala obejít ještě i bez Daryla Murphyho a Jamese Forresta, jež oba trápí zranění kotníku. Charlie Mulgrew a Thomas Rogne už naopak trénovali a měli by být připraveni do utkání naskočit.

I Rangers si uvědomují, že dnes půjde o hodně. Ligu totiž vedou jen díky lepšímu rozdílu skóre. "Nevzpomínám si, že by se někdy stalo, aby oba týmy vyhrály osm prvních utkání a pak se hrálo derby," řekl na předzápasové tiskové konference manažer Rangers Walter Smith. "Bude to velmi zajímavé. Rozhodovat se ale ještě nebude, i další derby budou velmi důležitá. Cítíme, že jsme sezonu začali velmi dobře. Jenomže pak také víme, že Celtic začal sezonu také velmi dobře. Bude to velký zápas, o kterém se bude ještě dlouho psát."

Dvaašedesátiletý manažer se po utkání s Valencií (1:1) rozhodl svým svěřencům dát dva dny volna. Velkou radost mu také udělal návrat Kirka Broadfoota a Lee McCullocha, jenž kvůli drobným zraněním nemohli zasáhnout do průběhu utkání se španělským celkem. Jediné vrásky na čele mu tak dělá letní posila Nikica Jelavic, který do utkání nebude moci nastoupit. Gers tak zřejmě do utkání vyběhnou ve formaci 4-5-1 s Kennym Millerem, jako jediným hrotem.
Celtic FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Cha Du-Ri, Majstorovic, Loovens, Izaguirre - Stokes, Ledley, Juárez, Maloney - Samaras, Hooper
Rangers FC - pravděpodobná sestava:
McGregor - Broadfoot, Weir, Bougherra, Papac - Whittaker, Davis, McCulloch, Edu, Naismith - Miller
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.25 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Aberdeen FC - Hibernian FC  (sobota 13:00)
Na začátku sezóny to vypadalo, že by přeci jen borci z Pitoodrie Stadium mohli snadno proklouznout do evropských pohárů. Jenže čas se s časem sešel a nyní to bohužel vypadá, že na Aberdeen čeká pouze bitva o střed tabulky, možná dokonce i o záchranu. Aberdeen v úvodních třech kolech vybojoval šest bodů, jenže od té doby to šlo z kopce. Dokonce z takového kopce, že Aberdeen v pěti zápasech získal pouhý bod.

Nikdo mu asi nemůže vyčítat porážku s Rangers, v těžkých utkáních s Dundee a Hearts to opravdu také dopadá jakkoliv. Avšak prohra na hřišti nováčka z Inverness se vskutku nečekala. Aberdeen proto klesl až na deváté místo a snaží se dostat z krize. O kvalifikaci Ligy mistrů už bude bojovat asi těžko, ve vyrovnané tabulce je však boj o třetí místo do slova a do písmene na dosah ruky.

Nyní vyzve na souboj Hibernian, který na tom také není nijak valně. Ten se nalézá na sedmé pozici, získal jen o bod více než jeho sobotní soupeř. Hodně mu pomohla poslední výhra, kdy doma udolal Kilmarnock. Šance obou soupeřů na bodový zisk se tak zdají být naprosto vyrovnané. Naposledy se protivníci na Pittodrie Stadium utkali loni v prosinci, tehdy houževnatí hosté zdolali zdecimovaného soupeře 2:0.

Trenér domácích Mark McGhee stále nebude mít k dispozici obránce Nikola Vujadinovice, avšak jeho návrat po svalovém zranění se přeci jen blíží. V sestavě však už může počítat Peterem Pawlettem, který definitivně vyléčil zlomený ukazováček. Dlouhodobě na marodce se nachází Fraser Fyvie. "Pro Hibs může být dobrým impulsem, že mají nového kouče. Soupeř zřejmě bude chtít bránit, musíme se na to připravit," uvádí McGhee.

Hibernian nyní vede nový šéf Colin Calderwood a určitě se chce ve svém premiérovém zápase ukázat. V tom by mu měl pomoci navrátilec Ian Murray, který už doléčil zraněnou kyčel. Dlouhodobě mimo je ale dvojice Darryl Duffy - Merouane Zemmama. "Hráči mají skvělý postoj v tréninku, chtějí zpátky nahoru. Lidé hned věří, že s příchodem nového trenéra přijdou okamžitá vítězství. Možná se to stane, bude ale za tím stát tvrdá práce," je si jistý Calderwood.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kilmarnock FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Oba soupeři by se spíše měli rvát v dolní polovině tabulky, ani jeden však těmto prognózám nechce jít naproti. Kilmarnock zatím získal sedm bodů a nachází se na desáté příčce, ve vyrovnané tabulce to však nemusí nic znamenat. Inverness je na tom o něco lépe. Doposud získalp jedenáct bodů, což je na nováčka velmi slušná bilance. A po zásluze mu proto patří čtvrtá příčka. Určitě tak chce v dobrých výkonech pokračovat.

Nyní má ideální možnost vyhoupnout se na třetí pozici zaručující Evropskou ligu, v duelu s Kilmarnockem je přeci jen mírným favoritem. Kilmarnock v lize totiž získal ze čtyř posledních zápasů jen jeden bod po remíze s Hamiltonem. Vždy to bylo velmi těsným poměrem, na to se ale historie vskutku neptá. Killie sice prošli národním pohárem, to jim však záchranu rozhodně nezaručí. Naposledy museli zkousnout prohru na hřišti tápajících Hibs.

Inverness si naopak ze tří zápasů na konto připsalo hned sedm bodů. Nejprve nováček vyhrál v St.Mirren Parku nad domácím celkem 2:1, následně si doma poradil také s Aberdeenem. V předchozím klání sahal i po bodech proti předloňskému nováčkovi St.Johnstone, nakonec se ale musel smířit s bodem po remíze 1:1. Oba protivníci se naposledy utkali v Rugby Parku letos v únoru, domácí hladce vyhráli 3:0.

Domácí výběr už bude moci počítat s Frazerem Wrightem, který si odpykal jednozápasový distanc za červenou kartu v utkání s Dundee United. Na marodce se už delší dobu nachází křídlo James Dayton a brankář Alan Combe. "Hrajeme v úplně jiné formaci, než tomu bylo v předchozích letech. Mnoho lidí si na to nemůže zvyknout. Pro fanoušky je to ovšem velmi atraktivní a i hráči z toho mají dobrý pocit. Jdeme dobrou cestou," myslí si záložník Killie Craig Bryson.

Hosté se nemohou spolehnout na Gila Blumenshteina, jehož na hřiště nepustí svalové zranění. Na marodce se už nějaký ten čas nalézají také David Proctor, Chris Innes, Lee Cox a Kenny Gillet. "Stále máme všichni velmi dobrou náladu a to nám přináší větší pohodu při zápasech. Každý, kdo přišel do klubu, je spokojený s atmosférou v kabině i s fanoušky. Hrajeme jako tým a v tom musíme pokračovat," zná klíč k úspěchu obránce Inverness Kevin McCann.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.25 - 2.70
více informací
Motherwell FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Jeden z nejočekávanějších zápasů 9. kola se odehraje v Motherwellu, který přivítá Dundee United. Motherwell se bude snažit uhájit svoji skvělou třetí ligovou příčku, na kterou si brousí zuby právě Dundee United.

Oběma celkům se v poslední době dařilo, až na poslední kolo, kdy podlehli silnějším glasgowským celkům. Motherwell měl sice na hřišti Rangers našlápnuto k dobrému výsledku, druhý poločas však vše zhatil a třetí tým tabulky nakonec odjížděl s prohrou 1:4. Dobrou zprávou pro domácí však je, že se do hry vrací Marc Fitzpatrick, který se zotavil ze zranění kolene. Ještě dalších pár týdnů však na marodce zůstane Esteban Casagolda.

Manažer Motherwellu, Craig Brown se nemůže dočkat vzájemného měření sil dvou ofenzivně hrajících celků. "Vždy rád vidím Petera a Dundee United, protože tohle je skutečný fotbalový zápas. A bude to výjimečný zápas, v to doufám. Oba týmy chtějí hrát. Jsou tady týmy, které se zlepšují, ale my si chceme udržet náš standard. Přestože jsme minulý týden prohráli, nemyslím si, že bychom v Ibroxu hráli špatně," sdělil na tiskové konferenci Brown.

Dundee United taktéž v posledním kole prohrál, doma podlehl 1:2 Celticu a v tabulce je šestý. Mimo hru zůstává Darren Dods, který má problémy s kolenem. Do hry se po zranění pomalu vrací Craig Conway, není ovšem jisté, zda nastoupí už v nadcházejícím kole v Motherwellu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.25 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hamilton Academical - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
Hamilton čeká v sobotu další důležitý zápas, postaví se totiž proti sedmému St. Johnstonu. Oba kluby se momentálně pohybují ve spodní šestce tabulky, lépe je však na tom St. Johnstone, který má před svým soupeřem dvoubodový náskok.

Hamilton nezvítězil už dlouhých pět kol a pouze bod bral v minulém kole na hřišti St. Mirrenu, kde uhrál remízu 2:2. Manažer Hamiltonu Billy Reid nemá žádné čerstvé problémy se zraněními a pravděpodobně postaví stejný tým jako v posledním utkání. Do tréninku se navíc po letní operaci vrátil kapitán Alex Neil.

"Důležité je, že jsem byl v posledních pěti nebo šesti týdnech spokojený s naší hrou. Od zápasu s Invernessem hrajeme aktivně, střílíme góly a v útoku jsme nebezpeční. Měli bychom však brát více bodů. St. Johnstone ovšem jistě přemýšlí stejně. Také mohli mít více bodů. Jisté je, že to bude vyrovnaný zápas," sdělil Billy Reid.

S. Johnstone má o dva body více než domácí tým a v tabulce je sedmý. V posledním kole hrál na hřišti Invernessu, kde dokázal remizovat 1:1. V sobotu už bude moci nastoupit Murray Davidson, nejistý je však start gólmana Petera Enckelmana. Enckelman měl v poslední době problém se slabinami a v Invernessu nechytal, plnohodnotně nahradit by ho však mohl Graeme Smith.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.25 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Heart of Midlothian - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Na hřiště pátého Heart of Midlothian přijíždí poslední St. Mirren, pro kterého by byl cenný každý bod. To domácí Hearts jdou do utkání s jasným cílem zvítězit a posunout se v tabulce na ještě vyšší příčky.

Hearts v minulém kole nezaváhali na hřišti Aberdeenu a domů si odvezli výhru 1:0. Proti St. Mirrenu nenastoupí zranění Andrew Driver, David Obua, Lee Wallace a pravděpodobně ani Ian Black, ovšem hlavní síla tkví v útoku Hearts, kde se skvěle doplňuje dvojice Calum Elliot a Kevin Kyle. Elliot už má na svém kontě čtyři branky, podle svých slov by to však bez dobrých spoluhráčů nedokázal.

"Zlepšil jsem se, protože se zlepšil i tým. Je skvělé hrát vedle Kevina, k čemuž ještě dopomáhají křídla. On vítězí v hlavičkových soubojích a na nás už je pouze dostat míč do brány. Navíc není zakřiknutý. V zápase ho pořád slyšíte. Na hřišti nikdy nemáte dost hráčů, kteří se umí ozvat, ale Kevin takový je," myslí si Calum Elliot.

St. Mirren má před utkáním větší starosti než domácí, v nové sezóně se mu totiž nedaří, je poslední a nic na tom nezměnila ani remíza 2:2 s Hamiltonem. Saints navíc mají širokou marodku, mimo hru jsou momentálně Steven Thomson, David Barron, Craig Dargo, Sean Lynch i gólman Paul Gallacher. Kouč Danny Lennon alespoň doufá, že už bude moci využít služeb záložníka Aarona Mooye, jehož příchod z Boltonu je na spadnutí.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.62 - 3.50 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC880022:724
2.Celtic FC880018:424
3.Motherwell FC841312:1013
4.Inverness Caledonian832311:811
5.Heart of Midlothian832311:1011
6.Dundee United83239:1411
7.St. Johnstone FC82247:98
8.Hibernian FC82248:138
9.Aberdeen FC82159:117
10.Kilmarnock FC82159:127
11.Hamilton Academical81348:186
12.St. Mirren FC81258:165

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (21)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Celtic v Rangers

Niet vacsieho derby na svete nez tento suboj dvoch odvekych Glasgowskych rivalov.

To prve ma na sebe snad tonu prachu, ved sa odohralo este v maji 1888.

To nedelne tak bude v poradi uz 389 ! Doterajsia bilancia hovori pre Rangers: 155-93-140.

Vratim sa ale k zaciatku. Brian Laudrup, Ronald De Boer, Mikel Arteta, Henrik Larsson, Rino Gattuso, Paul Gascoigne, Jorge Cadete. Co maju tito chlapici spolocne? Vsetci toto derby absolvovali a unisono tvrdia to co som napisal na zaciatku. A to zazili derby ako Barça-Real, Liverpool-Everton, Milan-Inter, Arsenal-Spurs, Benfica-Sporting...

Pravda je taka ze mesto zije tymto derby uz najmenej 2 tyzdne. O to viac ze obaja plece pri pleci s plnym poctom bodov tronia na cele SPL. Okrem prestize sa teda hra priamo o prve miesto co nebyva samozrejmostou. A k tomu este o 2 historicke zapisy.

Manazer Celticu Neil Lennon vyhral od svojho nastupu do funkcie vsetkych 16 ligovych zapasov, co sa este nikomu v Celticu nepodarilo. A to bol povodne tento byvaly kapitan vo funkcii len na "zaskok"... Veci sa zmenili, uz zaver minulej ligovej sezony naznacil ze by to tak nemuselo byt a v lete sa napokon vsetko specatilo aj pisomne. I ked pravda, vedenie Celticu poskulovalo po inych manazeroch, ziskat sa ich vsak nepodarilo a tak im bol "dobry" nakoniec aj Lennon.

Aj jeho oponent na lavicke supera, Walter Smith, hra v nedelu o jeden rekord. Na svojom konte ma dosial 26 vyhier v Old Firm derby, rovnako ako legendy Celticu Jock Stein a Scot Symon.

Dobra sprava je, ze kym definitivne neskonci (v maji 2011) bude mat na ich prekonanie este minimalne 4 pokusy.

Novinky v kadroch:

Celtic

Kapitan Scott Brown stale zraneny, Daryl Murphy a James Forrest takisto out.

Rangers

Nikica Jelavic do konca roka out, navrat hlasia Lee McCulloch a Kirk Broadfoot, stredajsi suboj s Valenciou ziadne nove sramy nepriniesol.

Kadre k dispozicii:

Celtic

Forster, Loovens, Wilson, Majstorovic, Izaguirre, Ledley, Rogne, Mulgrew, Ki, Samaras, Stokes, Hooper, Maloney, McCourt, Cha Du-Ri, Zaluska, Juarez, McGinn, Towell, Twardzik

Rangers

McGregor, Whittaker, Papac, Weir, Bougherra, Davis, Edu, Hutton, Weiss, Wylde, Naismith, Lafferty, Miller, Loy, Alexander, Foster, Little, Webster, Broadfoot, McCulloch

Vysledok OF derby sa tipuje velmi tazko. Objektivne, lebo inak si samozrejme vzdy zelam vitazstvo Rangers. Musim vsak uznat, Neil Lennon doniesol do svojho timu presne to fluidum co zdobilo Celtic v jeho predchadzajucej uspesnej ere (Martin O´Neill). Zanietenost, zarputilost, klubizmus.

Naucil hracov ist za vitazstvom, nepoddat sa nepriaznivemu vyvoju a prave naopak ist naplno az do sameho konca. Videli sme to pred tyzdnom v plnej parade na Tannadice.

Je to vsak aj otazka kondicie (resp. unavy, dostatocneho oddychu) s cim Celtic pri malej vytazenosti v doterajsom priebehu sezony (hra len ligu) problem mat ani nemoze.

A toto je to pred cim mam ako fanusik Rangers najvacsi respekt a obavu.

Pravda, v nedelu absolvuje 6-8 hracov Celtic svoj OF debut, takze ista opatrnost bude namieste, prilis horuce hlavy sa v tychto zapasoch zvyknu posielat pod sprchy trochu skor...

To Rangers hrajuci na 2 frontoch s pomerne malym poctom hracov tak bude mat svoju ulohu o trocha tazsiu.

Ak by ste sa ma opytali ako to v nedelu na Celtic Parku skonci, odpoviem - neviem.

Ocakavam viac takticky zapas nez otvorenu partiu, bude zalezat do akej miery su hraci Rangers po strede unaveni a ci sa to na konci zapasu ktore mava prave Celtic silne neprejavi.

Ale bez tipu neostanem: 1-1 (Hooper-Naismith).

PS: Live Sport 1, Nedela 13:45. Uzite si najslavnejsie derby na svete.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kepy_FCB

Niet vacsieho derby na svete nez tento suboj dvoch odvekych Glasgowskych rivalov

Reagovat
vladis271

VeĎ má asi aj pravdu. Možno Real Barca. Ale OldFirm je o stupienok vyššie.

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť Real - Barca ani prakticky není derby. A ikdyby bylo, prestiž tohoto zápasu nepřekoná nic.

Reagovat
smazaný uživatel

Chces rict, ze Opava - Banik je vetsi derby?

Reagovat
smazaný uživatel

Sledujete někdo Aberdeen-Hibs ?? To je katastrofa . Dlouho sem neviděl takovou (pře)kopávanou.

Reagovat
smazaný uživatel

Kedze ide o prve derby sezony, tu kratky prehlad tych doterajsich 1. v sezone od vzniku SPL 1998:

September 20, 1998 - Rangers 0-0 Celtic

November 7, 1999 - Rangers 4-2 Celtic

Jonatan Johansson, Jorg Albertz (pen), Lorenzo Amoruso, Gabriel Amato - Eyal Berkovic 2

August 27, 2000 - Celtic 6-2 Rangers

Chris Sutton (2), Stilian Petrov, Paul Lambert, Henrik Larsson (2) - Claudio Reyna, Billy Dodds (pen)

September 30, 2001 - Rangers 0-2 Celtic

Stilian Petrov, Alan Thompson

October 6, 2002 - Celtic 3-3 Rangers

Henrik Larsson (2), Chris Sutton - Mikel Arteta, Ronald de Boer, Shota Arveladze

October 4, 2003 - Rangers 0-1 Celtic

John Hartson

August 29, 2004 - Celtic 1-0 Rangers

Alan Thompson

August 20, 2005 - Rangers 3-1 Celtic

Dado Prso, Thomas Buffel, Nacho Novo (pen) - Shaun Maloney (pen)

Neil Lennon (C) CK

September 23, 2006 - Celtic 2-0 Rangers

Thomas Gravesen, Kenny Miller

October 20, 2007 - Rangers 3-0 Celtic

Nacho Novo (2, 1 pen), Barry Ferguson

August 31, 2008 - Celtic 2-4 Rangers

Georgios Samaras, Shunsuke Nakamura - Daniel Cousin, Kenny Miller (2), Pedro Mendes

October 4, 2009 - Rangers 2-1 Celtic

Kenny Miller (2) - Aiden McGeady (pen)

Reagovat
smazaný uživatel

Mols ani Caniggia nedali v Old Firms gol??

Reagovat
smazaný uživatel

jasne ze dali ale pozor kamo toto je len zoznam 1.derby v sezone

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný výkon Aberdeenu, škoda 2 zbytečných gólů... A večer Britsko Irské derby ve Skotské lize

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska musíme vidim to na výhru 2:1 pro nás

Reagovat
smazaný uživatel

ano...přesně tak...1000 vsazeno na Rangers...ano, najde se i takový magor, který sází snad na nejnevyzpitatelnější zápas v evropě.

Reagovat
smazaný uživatel

Za 20 minut to zacne Najlepsie derby na svete. Verim vo vitaztvo nasich 3:1

2x Miller, Naismith - Cha

Inak tento vikend je nejaky akcny, same dobre zapasy: Old Firms derby, Galatasaray - Fener, Slovan - Zilina, PSV - Feyenoord, Arsenal - City (domaci, hostia asi niesu v dobrom poradi), viac ma teraz nenapadne ale toto je fakt futbalovy vikend

Reagovat
Maverick 65

Reagovat
smazaný uživatel

Skore aj Miller mi vysli

Reagovat
smazaný uživatel

JEDEM CELTIC 5-1 demolice Glasgow patří zelenobílým

Reagovat
Maverick 65

Reagovat
cubinho

Poj'dme Celtic!!!

Reagovat
Maverick 65

The Gers! Vítězství i v Celtic Parku! Rangers vládnou Skotsku

Reagovat
smazaný uživatel

Rangers hrajou vynikající sezonu, doufám, že vyhrajou i celkově :) jinak se jim daří i v LM, neni to jak minulý rok, kdy hráli fakt špatně :) takže doufám, že postoupí aspoň z druhého místa

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele