Skotská Premier League - preview 8. kola

16.10.2010, 09:37, aktualizováno 17.10.2010, 09:38
Previews
Rangers v sobotu porazili díky skvělému druhému poločasu Motherwell, nyní je tak na tahu Celtic. Ten cestuje do Dundee a proti místním United bude favoritem...
Dundee United - Celtic FC  (neděle 13:45)
Tento duel je považován za šlágr kola společně s druhým soubojem Rangers s Motherwellem. Dundee United sice nevkročilo do ročníku tou správnou nohou, avšak nyní dokázalo vybřednout z krize a po sérii dobrých výsledků poskočilo v tabulce na čtvrtou pozici. V tuto chvíli sice z ní po sobotních duelech spadlo, avšak po případném překvapení se může dostat až na příčku třetí. Celtic ale zaváhat nechce, potřebuje se dotáhnout na vedoucí Jezdce.

V současnosti totiž zelenobílí ztrácí právě tři body a nechtějí darovat Jezdcům mírnou výhodu. Jejich bilance je sice obdivuhodná, nicméně i Rangers dokáží vždy strhnout všechny body na svou stranu. Celtic hrál v minulých dvou duelech v domácím prostředí a zdolal jak Hibernian (2:1), tak i Hamilton (3:1). Na Tannadice Stadium se mu ale příliš nedaří. Ze čtyř utkání jen jednou vyhrál, dvakrát remizoval a jednou dokonce prohrál.

Avšak výhru si připsal v předchozím vzájemném klání a velkým favoritem je tak i teď. Dundee dokázalo doma šťastně porazit St. Johnstone, předtím se dostalo též s přispěním pověstného štěstí do dalšího kola ligového poháru a naposledy velmi překvapivě vykradlo Rugby Park, když zdolalo domácí Kilmarnock 2:1. Domácí hlásí jednu dobrou zprávu, co se týče sestavy, do zálohy se totiž po pětitýdní pauze vrací Craig Conway.

Navíc kouč Peter Houston bude mít k dispozici i další důležitou dvojici Darren Dods - Garry Kenneth. Houston tak nenasadí pouze Dannyho Swansona kvůli bolavým zádům. "Je vždycky velmi příjemné hrát o čelo tabulky. Celtic nás bere jako možnou budoucí hrozbu a proto určitě předvede skvělý výkon. Nemůže se nám přirozeně povést překvapit takový mančaft v každém zápase, ale dneska to prostě zkusíme," věří svým svěřencům Houston.

Trenér Celticu Neil Lennon už nyní nemusí řešit tak velkou marodku, na ní se nachází pouze Scott Brown a Beram Kayal. Naopak k dispozici alespoň na lavičku by už mohli být Emilio Izaguirre, Paddy McCourt, Jos Hooiveld a Niall McGinn. "V současnosti chceme zvolit nového stálého kapitána, ze kterého by hráči měli mít velký respekt. Správný kapitán by nám měl zaručit úspěch v celé soutěži, proto jsme opatrní," snaží se vyřešit obtížný úkol Lennon. "Pokud budeme hrát naší hru, tak uspějeme," doplňuje závěrem Lennon.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.60 - 3.50 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rangers FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Rangers čeká v lize další těžká zkouška, v sobotu se totiž na Ibrox Parku představí třetí Motherwell, jenž je skutečně nepříjemným soupeřem. Bude famózní forma obhájce mistrovského titulu pokračovat?

Rangers v nové ligové sezóně ještě neztratili ani bod, v minulém kole sice těsně, ale přece jen nakonec vybojovali výhru 2:1 na hřišti Hearts a v případě úspěchu v sobotním utkání se nejméně do neděle mohou posunout na vedoucí příčku tabulky. Chybět jim však bude hned několik klíčových hráčů, zraněný je Lee McCulloch, gólman Allan McGregor má trest a nenastoupí ani James Beattie s Kirkem Broadfootem. Až čtyři měsíce mimo hru navíc může být Nikica Jelavič, kterého vyřadily poškozené vazy v kotníku.

To Motherwell, jenž v posledním kole zvítězil 3:1 nad St. Mirrenem, má sestavu kompletní a rád by na Ibrox Parku bodoval. Momentálně je se třinácti body třetí, jen o dva body pozadu jsou však Dundee United. Cíl kouče Craiga Browna je jasný, zaskočit Rangers a uhrát dobrý výsledek.

"Nejedeme na Ibrox Park s komplexem méněcennosti. Pěvně věřím, že z tohoto zápasu můžeme něco vytěžit. Na hřištích soupeřů máme skvělou formu, kterou bychom si chtěli udržet. Možná si naši fanoušci v poslední době zvykli na úspěch. Jistě, naše tři vítězství z posledních třech venkovních utkání k tomu dávají důvod. Rád bych odjížděl z Ibroxu ve stejně dobré náladě," prohlásil sebevědomě Brown.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.65 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Mirren FC - Hamilton Academical  (sobota 16:00)
Tvrdý boj o body potřebné k záchraně svedou v Paisley domácí St. Mirren a Hamilton Academical. Oběma celkům se start do sezóny nevydařil, St. Mirren je se čtyřmi body poslední, Hamilton s pěti o pozici výše.

Saints mají horší pozici než soupeř, všechny čtyři poslední zápasy totiž prohráli, pokud však zvítězí, posunou se v tabulce právě před svého sobotního soupeře. Velkým přínosem by byl návrat gólmana Paula Gallachera, který kvůli oteklému kolenu zmeškal poslední zápas proti Motherwellu, kde St. Mirren prohrál 1:3. Na marodce však stále zůstávají Steven Thomson, David Barron, Craig Dargo a Sean Lynch.

Hamilton vytěžil z posledních čtyř ligových utkání dva body, čímž se v tabulce dostal o bod před St. Mirren. V minulém kole však Accies narazili na vedoucí Celtic, kterému podlehli na jeho hřišti 1:3. Mimo hru jsou stále dlouhodobě zranění Alex Neil a James Gibson. Manažer Hamiltonu, Billy Reid však utkání bere na lehkou váhu.

"Zápasy mezi kluby ze spodní části tabulky jsou vždy důležité, ale je teprve začátek sezóny. Věřím, že jsme na správné cestě a budeme v ní pokračovat, i kdyby výsledek nebyl pro nás dobrý. Důležitou věcí pro klub, jako je Hamilton, je nepanikařit. Myslím, že nemáme všechny body, které jsme si v uplynulých čtyřech nebo pěti týdnech zasloužili," sdělil Billy Reid.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.10 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Hibernian FC - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Po menší pauze jdou opět nejlepší skotské celky do boje, důležité utkání sehrají fotbalisté Hibernian. Ten totiž zatím předvádí velmi mizerné výkony a v tabulce se nachází až na desátém místě. Získal po sedmi kolech jen pět bodů, a to je pro možného kandidáta na Evropskou ligu vskutku málo. Nyní Hibs mají možnost uhrát něco proti Kilmarnocku, který má pouze o dva body více a patří mezi papírové outsidery celé ligy.

Nicméně nedávno se oba soupeři střetli v ligovém poháru v Rugby parku a domácí Killie svého soka zdolali 3:1. Nyní budou chtít Hibs před vlastní kulisou svému soupeři porážku oplatit. Domácí před reprezentační pauzou prohráli třikrát v řadě, celkově už nezaznamenali vítězství sedm zápasů za sebou. Naposledy překvapivě padli na hřišti St. Johnstone v poměru 0:2. Avšak na sobotního protivníka se Hibernian před domácími diváky daří.

V loňských vzájemných zápasech vždy zvítězili nejtěsnějším poměrem 1:0. Kilmarnock v lize nevyhrál třikrát v řadě, naposledy po přestřelce podlehl doma Dundee United 1:2. Hibs po posledním neúspěšném klání navíc propustilo trenéra Johna Hughese, kterému se opravdu z lavičky příliš nechtělo. Sám prohlašoval, že je pro Hibs ten pravý. Ovšem vedení klubu si to nemyslelo, a proto povolalo na prozatímní štaci Alistaira Stevensona, dokud se nenajde jiný vhodný kouč.

Domácí příznivci se mohou těšit na návrat univerzálního obránce Iana Murraye, který už vyléčil problémy se zády, po lehkém zranění by mělo být připraveno také křídlo Danny Galbraith. Avšak mimo hru budou Darryl Duffy (svalové problémy) a Merouane Zemmama (zraněné koleno). "Nesmíme už spadnout níže. Klub by šel s pověstí dolů, fanoušci by nemuseli být tolik věrní. Máme povinnost v této chvíli vytáhnout Hibs zpátky do horních pater," je odhodlaný trenér Stevenson.

Hosté se nemohou spolehnout na důležitého defenzivního hráče Frazera Wrighta, který viděl v zápase s Dundee United od rozhodčího červenou kartu. Na marodce se dlouhodobě nacházejí James Dayton a gólman Alan Combe, jinak ovšem nikdo jiný na ní nepřibyl. "Jsem trochu smutný, že domácí změnili trenéra, ale to je prostě fotbal. Jak budou všichni hráči reagovat, to je velká otázka. Bude to pro všech dvaadvacet hráčů na hřišti zvláštní amosféra," očekává velmi nervózní střetnutí trenér Killie Mixu Paatelainen.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.35 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inverness Caledonian - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
Souboj dvou nováčků posledních dvou sezón jistě nabízí velmi zajímavé střetnutí. Ani jeden tým sice v tuto chvíli není příliš tipován na pád do druhé ligy, avšak všechno se může během chvíle změnit. A právě toto vystoupení by mohlo jeden tým výrazně oddálit od nepříjemné zóny sestupu. Inverness je prozatím největším překvapením ligy a s deseti body po sedmi kolech okupuje páté místo.

St. Johnstone na tom bylo špatně až do posledního zápasu, kde dokázalo doma zdolat Hibernian 2:0, a proto s posunulo na devátou příčku pouze o skóre za dvojici soupeřů. St. Johnstone chytlo druhý dech hlavně před reprezentační pauzou, kde ze čtyř duelů padlo jen jednou těsně na hřišti Dundee United 0:1. Jenže na Caledonian Stadium se hostům vůbec nedaří, nebodovali zde čtyřikrát v řadě. Naposledy v přátelském utkání před dvěma lety zvítězili v poměru 4:2.

Domácí zažívali krizi po nečekané domácí prohře s Hamiltonem, od té doby totiž jednou remizovali a dvakrát nezískali ani bod. Nejvíce je jistě mrzí ostudná prohra v Celtic parku v ligovém poháru, kde jim soupeř uštědřil debakl 6:0. Jenže v minulých dvou kláních už Inverness uspělo, vyhrálo v St.Mirrenu (2:1) a porazili také doma Aberdeen (2:0). Navíc trenér Terry Butcher už může počítat s uzdravenými oporami Dani Sanchezem a Kevinem McCannem.

Avšak marodka letošního nováčka je stále početná, nacházejí se na ní David Proctor, Chris Innes (oba svalové problémy), Lee Cox (zraněný kotník) a Kenny Gillet (zraněné koleno). "Nyní se chceme probojovat do nejvyšších pater tabulky a rádi bychom bojovali o třetí místo. Pokud v sobotu vyhrajeme, bude se muset s námi počítat. Nyní je v týmu skvělá atmosféra, která nás tlačí kupředu," hodnotí situaci v Thistle hvězdný útočník Adam Rooney.

Saints nenasadí přes šest týdnů beka Grahama Gartlanda, kterému nedovolí hrát poraněné koleno. Kvůli problémům s lýtkem se na hřišti neukáže ani Peter MacDonald, karetní trest si musí odpykat Steven Anderson. "Inverness je skvělý klub, velmi tvrdě pracuje a odráží se to na jeho výsledcích. V týmu nechybí hráči s obrovskými zkušenostmi z nejvyšší soutěže ani skvělí útočníci. Právě na soupeřovu ofenzívu si musíme dát největší pozor," varuje se vztyčeným prstem kouč St.Johnstone Derek McInnes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.25 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Aberdeen FC - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
V sobotním utkání se na Pittodrie představí dva týmy s podobným vstupem do sezóny, domácí Aberdeen se sedmi body, přivítá jen o bod lepší Heart of Midlothian. Aberdeen ani Hearts neměli příliš přesvědčivý vstup do sezóny, a oba týmy tak musí dát do utkání vše.

Domácí Aberdeen oba poslední zápasy před reprezentační přestávkou prohrál, naposledy podlehl 0:2 na hřišti Invernessu a stejně nelichotivou vizitku má i soupeř, který v minulém kole nestačil doma na Rangers. Hearts mají momentálně v tabulce pouze jednobodový náskok právě před Aberdeenem, manažer Jim Jefferies tak očekává velmi zajímavý zápas.

"Start sezóny se jim vydařil, ovšem potom šli jejich výsledky nahoru a dolů, stejně jako u nás. Ale vždy je obtížné tam hrát. Proti Rangers zahráli skvěle, stejně jako my, ale promarnili dvoubrankové vedení. Pokud mají svůj den, mohou porazit kohokoliv. Mark přivedl hodně nových hráčů, ale stejně jako my, i on se musel potýkat se zraněními klíčových hráčů," myslí si Jim Jefferies.

A právě zranění důležitých hráčů je dlouhodobý problém pro oba týmy. Do sestavy Aberdeenu se sice po trestu vrací Chris Maguire, ovšem mimo hru jsou stále Andrius Velička, Paul Hartley, Sone Aluko, Fraser Fyvie a Peter Pawlett. To Hearts se kromě zranění Davida Obuy, Andrewa Drivera a Leaa Wallace budou muset obejít bez kapitána Mariuse Zaliukase, u něhož jsou zádrhelem smluvní jednání.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC770016:321
2.Rangers FC770018:621
3.Motherwell FC741211:613
4.Dundee United73228:1211
5.Inverness Caledonian731310:710
6.Heart of Midlothian722310:108
7.Aberdeen FC72149:107
8.Kilmarnock FC72148:107
9.St. Johnstone FC72146:87
10.Hibernian FC71246:125
11.Hamilton Academical71246:165
12.St. Mirren FC71156:144

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Som spat. Po vyprsani banu, ktory som dostal ani neviem za co .

Hoci som sa dusoval ze sa uz nevratim, neda mi. Ked vidim tuto prazdnu skotsku sekciu, je mi smutno na dusi. Okrem par symbolov typu tu niet co citat. A tak bez stipku hnevu na tento obcas amatersky web som sa rozhodol pisat dalej.

1.Co ma TESI:

Vcerajsie vitazstvo Rangers 4-1. Vzdy to byva o cosi tazsie naskocit do ligovej reality po reprezentacnej "prestavke", kedze sme mali takmer cely kader 12 dni rozutekany po svete.

Prvy polcas to aj tak vyzeralo, v druhom sa uz valec rozbehol a napokon z toho bola takmer exhibicia.

2.Co ma TESI:

Mame 3 hracov v zivotnej forme. Allan McGregor, Kenny Miller, Steven Naismith.

McGregora uz ma v merku dokonca aj samotny SAF a tak sa celkom nahlas hovori o januarovom stahovani reprezentacneho golmana na Old Trafford. 5 milionov libier pojde udajne opacnym smerom. Na Ibrox o tom zatial nechcu ani pocut... Akaze to zmena ked ho pred casom (spolu s Fergusonom) takmer vyhodili z klubu.

Forma Naismitha ma prudko stupajucu tendenciu, az je tazke odhadnut kde sa zastavi.

Naopak ta Millerova este nie a nie, a to je pre Gers len dobre. Okrem jedneho zapasu skoroval vo vsetkych 7 ligovych dueloch.

3.co ma TESI:

Do starej formy sa (konecne) dostava Steven Davis. To je pre Rangers nesmierne dolezite, pretoze toto je nas mozog, nas midfield maestro. Vcera dal krasny gol a predviedol par skvelych akcii. Ked bude tento chlapik vo svojej kozi, bude pre hru a dobre vysledky rovnako dolezity ako ti traja vyssie spominani.

1.Co ma NETESI.

Zranenie Nikicu Jelavica. Pri vytazenosti Millera a Naismitha, ktori hraju na viacerych frontoch (SPL, CHL, repre) mal byt prave on tym kto ich aspon v lige plnohodnotne nahradi.

Zial, vazy v kolene po faule Blacka z Hearts nevydrzali a Chorvatsky bombarder si zahra najskor po Novom roku.

2.Co ma NETESI:

Vysledky Skotskej repre. Z dvoch zivotne dolezitych zapasov kvalifikacie na EURO 2012 nevytazili ani bod co ich v "malej" skupine prakticky odsuva z moznej ucasti na sampionate.

O sposobe hry v Prahe sa toho popisalo dost. Zjednodusene: Kouc Levein pouzil taktiku alla Rangers 0-0 na Old Trafford. Ibaze Levein nie je Smith. Zozal za to vlnu kritiky a posmeskov, kdesi som cital ze ked proti Cesku nasupili 4-6-0, proti Spanielom to bude 10-0-0. Nebolo.

Ci skor nemohlo byt, pretoze ine uz na vyber naozaj nemal. Hralo sa "normalne" a hned to bolo vidiet. Pri troche stastia mohli Skoti uhrat s uradujucim majstrom sveta a Europy krasnu remizu 2-2. Prezije teraz Levein zimu? Tazko povedat, na ostrovoch maju s manazermi trochu viac trpezlivosti nez inde.

3.Co ma NETESI:

Tradicny klub (i ked teraz druholigovy) Dundee FC sa v piatok dostal do nutenej spravy.

Stalo sa tak po druhy raz od roku 2003. Prvy knock-out vtedy prezil, ten druhy uz bude tazsi.

Dlh klubu dosiahol 2 miliony libier. Manazer Chisholm a asistent Billy Dodds (mam s nim foto este ked hral v RFC ) uz dostali padaka, rovnako ako 9 hracov. Ani jeden z nich vsak neboli klucovi takze vo vcerajsom zapase v Stirlingu (1-1) sa to ani neprejavilo.

Co vsak caka majstra Skotska z roku 1962 dnes nikto nevie odhadnut. Ak sa nenajde investor ktory dlh vyrovna, klub bude musiet zaniknut. Prisne pravidla SFL jeho dalsie fungovanie neumoznia. Klub je z velkeho mesta, ma pomerne silne zazemie, ozvali sa miestni podnikatelia a mobilizaciu vyhlasuju aj fanusikovia (na domace zapasy ich chodi 4-5000 co nemaju ani niektore kluby SPL). Aj vcera im podporu vyjadrili fanusikovia Stirling Albion, jedineho klubu v Skotsku ktory pred zanikom zachranili zbierkou prave jeho skalni. Ozval sa i Fabrizio Ravanelli ktory tu kedysi hraval a takisto je ochotny pomoct. Zelam Dees aby sa jeho situacia vyriesila tak aby tento sympaticky klub z futbalovej mapy Skotska nezmizol.

Reagovat
smazaný uživatel

nic ve zlým, ale kvalita celý skotský ligy zažívá strašidelný úpadek. Viz. kvalita tradičních dvou týmů z GL. Vidina lepších zítřků takřka v nedohlednu. Nevím nevím

Reagovat
smazaný uživatel

Pre mna nie je kriterium zaujmu kvalita.

Milujem Skotsko ako take, krajinu, mesta, vidiek, pamiatky, podnebie, styl zivota, ludi.

Milujem Rangers, najlepsi klub na svete. To je ako ked stretnes zenu svojho zivota.

Povies si aj ta je pekna, aj ta, ale milujes len tu svoju.

Dufam ze budes mat v zivote to stastie takto to prezit a vnimat.

A respektovat pritom kazdeho, nech uz fandi Realu, Milanu, Bayernu, Osasune alebo Celticu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele