Skotská Premier League - preview 30. kola

19.03.2011, 08:40, aktualizováno 19.03.2011, 08:40
Previews
Víkendový program skotské ligy bude ochuzen o zápasy Celtiku a Rangers, protože oba týmy hrají finále ligového poháru. Třetí Hearts mohou snížit ztrátu na vedoucí duo proti St. Mirren, Dundee hostí Inverness, Kilmarnock přivítá Motherwell a Hamilton si zahraje se St. Johnstone.
Kilmarnock FC - Motherwell FC  (sobota 13:00)
Kilmarnock bude čelit jednomu z nejvážnějších konkurentů v boji o umístění v první polovině tabulky. Motherwell je v tuto chvíli šestý a ztrácí na svého sobotního rivala pět bodů. Pokud v Rugby Prku zvítězí, dotáhne se na rozdíl dvou bodů a v nadstavbě to potom ještě může být hodně zajímavé. V opačném případě se ale ztíží situace celku z Fir Parku, jemuž na záda dýchá Inverness.

Motherwell má na kontě sedmatřicet bodů a na sedmý Inverness má náskok jednoho bodu. Proto ho může v konečném účtování hodně mrzet každá ztráta. Motherwell naposledy prohrál právě s Invernessem a výhra nad Celticem tak bodově vyšuměla do ztracena. Naposledy ve čtvrtfinále národního poháru remizoval na půdě Dundee United a čeká ho proto odvetné, veledůležité střetnutí ve Fir Parku. Pro Motherwell je vlastní stánek velkou výhodou.

Kilmarnock má naopak celkem slušnou formu a po výhře nad Hearts ještě živí naději i na třetí příčku. Musel by sice předvést neuvěřitelnou jízdu, stát se však může všechno. Naposledy Killie sahali po bodu v dohrávce s Rangers, nakonec jejich radost zmařil vlastní gól tři minuty před závěrečným hvizdem. Oba sobotní soupeři se spolu naposledy utkali loni v srpnu a hosté zvítězili 1:0, o půl roku dříve dokonce vykradli Rugby Park v poměru 3:0.

Domácí už mohou počítat s gólmanem Cameronem Bellem, který se již plně zotavil ze zranění. Kartení trest už vypršel obránci Frazeru Wrightovi a špímachrovi Alexei Eremenkovi, oba dva by tak měli být na sobotní klání připraveni. Otazník visí nad startem Sissoka, kterého stále trápí mírné zdravotní problémy. Kvůli zraněnému kolenu asi nebude fit Mehdi Taouil.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.10 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Heart of Midlothian - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Heart of Midlothian se v sobotním utkání proti St. Mirrenu pokusí vrátit k formě, kterou předváděl po většinu sezóny. Z posledních tří zápasů totiž získal tento klub jen bod, což je pro kouče Jima Jefferiese velkým zklamáním.

Ani na hřišti Dundee United neukázali Hearts to, čím udivovali od začátku sezóny a domů proto odjížděli s prohrou 0:2. Jejich náskok na čtvrté United se tím snížil na dvanáct bodů a poslední soupeř má navíc zápas k dobru. Manažer Hearts Jim Jefferies své svěřence nabádá, aby v utkání s předposledním St. Mirrenem znovu ukázali svou sílu.

"Pozice v tabulce, na které se momentálně nacházíme, je fantastickým výsledkem. Teď máme období, přes které se musíme přenést a jediným způsobem, jak to dokázat, je uhrát dobrý výsledek. Proto je zítřejší zápas tak důležitý. Všichni od nás očekávají vítězství a upevnění třetího místa, jak jen to bude možné. Pokud se nám to podaří, neočekávejte, že pro nás nastanou prázdniny. Může to znamenat, že nasadím pár mladších chlapců, ale to nebude stát v našem cíli vyhrát každý zápas," ujistil Jim Jefferies.

St. Mirren má podobný problém jako Hearts, ovšem mnohem nepříjemnější, snaží se totiž udržet v nejvyšší soutěži. Hosté mají na poslední Hamilton náskok sedmi bodů a zápas k dobru. Nejistý start panuje u Davida van Zantena a Hugha Murrayho, kteří se zranili v pohárovém utkání na hřišti Aberdeenu.

Hearts naopak zpátky přivítají Rudolfa Skácela a Rubena Palazuelose a nastoupit může i levý bek Lee Wallace. Horší situace je u zraněného Susa Santany, jenž sobotní zápas pravděpodobně vynechá, Kevin Kyle je po operaci a připojuje se tak na marodku k Darrenu Barrovi a Calumu Elliotovi.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Dundee United využilo dohrávaných utkání a posunulo se tabulkou vzhůru. Naposledy si poradilo též s velmi silnými Hearts. Mělo sice trochu štěstí a rozhodující trefu dali domácí až sedm minut před koncem, i to se ale počítá. Domácí tým nyní zažívá velmi náročný program i kvůli dohrávkám, i kvůli pohárovým střetnutím. Navíc nedávno doma remizoval s Motherwellem a proto se o postup do semifinále bude prát ve Fir Parku.

Na Dundee United tak čeká třetí duel v šesti dnech a Inverness toho chce využít. Ten se v tuto chvíli nachází na sedmé pozici a je jediným celkem, který se může okamžitě dostat do nejlepší šestky. Musí ovšem na Tannadice vyhrát. Inverness je ale silný především doma, navíc v nedávném měření sil neuspěl. Před vlastními fandy totiž Caledonian podlehli Dundee United 0:2 a podobný scénář se dá očekávat též nyní.

Inverness nemá úplně lehký program, ve středečním zápase podlehl doma ve čtvrtfinále národního poháru Celticu 1:2. Dundee United zvítězilo v lize čtyřikrát v řadě a určitě nechce o tuto sérii přijít. Avšak Inverness se naposledy v lize blýskl vítězstvím 3:0 nad Motherwellem a proto se přiblížil vysněné šesté příčce. Oba celky se na Tannadice naposledy potkaly loni v srpnu a hosté naprosto šokovali celé Skotsko, když zvítězili přesvědčivě 4:0.

Domácí nyní nemusí řešit téměř žádné problémy s marodkou, lehce zraněné stehno už zřejmě vyléčil Craig Conway, zpátky v obranných řadách by měl být napevno též Garry Kenneth. Inverness nehrál ligový duel již čtrnáct dní. Nastoupir by měl Stephen Craigan, který si nedávno odpykal karetní trest, nicméně vleklé problémy s kolenem zřejmě nedovolí hrát Stevenu Saundersovi. Na lavičce by ovšem už měl být Steve Jones, který se nedávno vrátil do plného tréninku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hamilton Academical - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
Hráči Hamiltonu Academical i přes špatné výsledky zůstávají pozitivní, o jejich osudu totiž hodně napoví dvě následující utkání. Hamilton má proto jasný cíl, vybojovat v sobotu se St. Johnstonem slušný výsledek.

Hamilton má velké problémy, do konce sezóny mu zbývá odehrát devět zápasů a na předposlední St. Mirren ztrácí už sedm bodů. Gary McDonald moc dobře ví, že právě sobotní utkání se St. Johnstonem bude nesmírně důležité. "S devíti zápasy do konce je teď každý zápas velký. Potřebujeme se dotáhnout na St. Mirren. Pro klub je hodně důležité zůstat v lize. Máme před sebou dva hratelné soupeře, a pokud bychom nad nimi zvítězili, mohlo by se vše rychle otočit v náš prospěch. Musíme začít vítězit právě teď," chápe McDonald.

Hamilton nebodoval ani v posledním kole, 1:2 totiž podlehl na hřišti Dundee United. "Ve hře je stále 27 bodů, o čemž hodně přemýšlíme. Se St. Mirrenem budeme hrát ještě dvakrát, takže je vše v našich rukou," dodal McDonald. V důležitém sobotním utkání Hamiltonu nepomůže zraněný Mark Carrington, stejně jako potrestaný Dougie Imrie a delší bodu jsou mimo hru Martin Canning a Marco Paixao. Do plného tréninku se však zapojil Mark McLaughlin.

St. Johnstone se lehce nevzdá, v posledním ligovém utkání bojoval s Hibernianem o osmou příčku a uhrál remízu 1:1. Hosté mají před závěrečnou fází sezóny velké problémy s marodkou, na kterou se naposledy přidali Jamie Adams a Danny Invincibile. Dlouhodobě jsou mimo hru zranění Jody Morris, Michael Duberry, Kevin Moon a Sam Parkin.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 2.95 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC28214361:1767
2.Rangers FC27212460:2465
3.Heart of Midlothian29174841:2655
4.Dundee United281110737:3343
5.Kilmarnock FC291261143:3542
6.Motherwell FC291141431:3837
7.Inverness Caledonian29991139:3736
8.Hibernian FC29951531:4532
9.St. Johnstone FC28881218:3432
10.Aberdeen FC29941631:4731
11.St. Mirren FC28571622:4522
12.Hamilton Academical29291817:5015
Zbývající zápasy
16.03. 20:45Celtic FC - Hibernian FC (zápas odložen)
20.03. 00:00Aberdeen FC - Rangers FC (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele