Skotská Premier League - preview 3. kola

06.08.2011, 09:48, aktualizováno 07.08.2011, 09:11
Previews
Skotská liga dnes pokračuje dvěma zápasy. Motherwell bude proti Hearts bojovat o návrat na první místo tabulky, hosté zatím mají jediný bod. Teprve druhé utkání sezony odehraje v Aberdeenu Celtic, který je zatím stoprocentní.
Aberdeen FC - Celtic FC  (neděle 13:15)
Aberdeen nevstoupil do nového ročníku SPL zrovna šťastně a pokud bude chtít vylepšit umístění z minulého roku, tak bude muset zabrat. V úvodním duelu totiž uhrál pouze bezbrankovou domácí remízu se St. Johnstone, v následném duelu na půdě papírově slabšího St. Mirrenu prohrál 0:1 a před utkáním s Celticem tak nemá zrovna růžové vyhlídky. Dons navíc na Pittodrie Stadium s favoritem z minulých klání třikrát prohráli a jednou remizovali.

Naposledy v bídné formě nestačili v poměru 0:3 a ani nyní se jim v boji o body příliš nevěří. Celtic prozatím sehrál pouze jeden duel na půdě Hibs a v něm zvítězil 2:0. Dále byl jeho zápas kvůli dublinskému superpoháru odložen. V něm zelenobílí podlehli Interu Milán 0:2, nicméně o den později si spravili chuť s výběrem Irska, který rozstříleli 5:0. Celtic se navíc musí připravovat na 4. předkolo Evropské ligy, v němž se utká se švýcarským Sionem.

A vzhledem k tomu, že se skotským celkům na evropské scéně příliš nedaří, tak příprava vskutku musí být důkladná. Svěřenci kouče Neila Lennona by letos konečně rádi získali skotský titul a určitě tak budou chtít hrát pravidelně velmi dobře. Neil Lennon bude v sobotním klání postrádat zraněného Thomase Rogneho, dvouzápasový distanc za karetní trest si též musí odpykat záložník Scott Brown.

Ovšem součástí sestavy by už naopak měli být Mark Wilson a Glenn Loovens. "Rozhodně nemůžeme brát Aberdeen na lehkou váhu. Nepříliš dobrý výkon mu přinesl špatný výsledek v St.Mirrenu, nicméně určitě bude chtít na Pittodrie začínat od znova a jeho motivace v souboji s námi bude obrovská. Bude to pro nás hodně těžké vystoupení, Aberdenn je velice dobře organizovaný a bude chtít proti nám předvést svůj nejlepší fotbal," uvádí Lennon.

Dons postrádají Ryana Jacka, jenž si odpykává poslední část z dvouzápasového distancu, otazník visí nad účastí trojice Chris Clark - Youl Mawene - Fraser Fyvie. Kouč Dons Craig Brown se domnívá, že bodový zisk by mohl týmu výrazně pomoci hlavně v otázce sebevědomí. "Po špatných výsledcích je šance dostat se psychicky nahoru proti jednomu z glasgowských rivalů. Těším se na skvělou atmosféru, která nám může pomoci," myslí si Brown.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.25 - 4.50 - 1.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Motherwell FC - Heart of Midlothian  (neděle 16:00)
Motherwell a Heart of Midlothian čeká třetí utkání v nové sezóně. Zatímco Motherwell do ní vstoupil vcelku úspěšně a se čtyřmi body se dělí o třetí příčku s Rangers, Hearts kvůli nečekanému odchodu kouče nejsou v optimální pohodě.

Motherwell do sezóny vlétl vítězstvím 3:0 nad Invernessem a ve druhém kole poté remizoval 0:0 v Kilmarnocku. Svého dalšího soupeře manažer Motherwellu Stuart McCall nepřeceňuje. Podle něj nemají Hearts navzdory velkým ambicím majitele Vladimira Romanova šanci otřást postavením Old Firm. "Myslím si, že pro všechny týmy je obtížné zamíchat postavením Old Firm, což hodně lidí uznává. Ale Hearts měli minulý rok formu, myslím, že vyhráli deset z jedenácti zápasů, než jejich forma na konci sezóny vyprchala. Sílu i kvalitu tam mají, ale myslím si, že je to pro ně příliš velké sousto. Podle mě bude favoritem na třetí místo Jim a Dundee United," tvrdí McCall.

Hearts po odchodu úspěšného kouče Jima Jefferiese převzal Paulo Sergio, který do klubu vstoupil výhrou 4:1 v Evropské Lize nad maďarským Paksi a v neděli ho čeká první domácí utkání. Co stálo za odchodem Jefferiese se již veřejnost dozvěděla. Vedení klubu v čele s Romanovem nepovažuje třetí místo za dostatečný úspěch, zatímco pro Jefferies bylo třetí místo maximum.

McCall dobře zná kvality kouče Jefferiese, pod nímž hrál v Bradfordu, rozhodnutí Romanova však kritizovat nehodlá. "Ve fotbale se to stává a jsem si jist, že tomu Jim a Billy Brown porozumí a přijmou to, zvláště při práci pro Hearts. Neříkám, že Jim a Billy na to lehce zapomenou, ale přijde nová éra a půjdou dál," sdělil McCall. Hearts se start do ligové sezóny skutečně nevydařil podle představ, remíza s Rangers byla sice přijata jako úspěch, ale o konci Jima Jefferiese u Hearts rozhodla domácí prohra 0:1 s Dundee United.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.20 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dundee United - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Dundee United budou mít velkou šanci držet krok se špicí tabulky, v úvodních dvou kolech se jim totiž vcelku dařilo. Dokázali na úvod remizovat bezbrankově s Kilmarnockem a v druhém duelu dokonce vykradli Tynecastle Stadium, když zvítězili nejtěsnějším možným rozdílem 1:0. Jejich sobotní soupeř je na tom co se týče bodové stránky stejně, ovšem měl proti sobě přeci jen schůdnější soupeře.

Nejprve zavítal na půdu nováčka z Dunfermline a uhrál zde pouze remízu 0:0, následně před domácími fandy hrál hodně defenzivně i s Aberdeenem a nakonec v jeho prospěch hrála šťastná branka, Dons totiž nebyli o moc horším týmem. Oba celky se na stánku Tannadice utkaly naposledy loni v listopadu a Saints se povedl husarský kousek. Čtyřikrát v řadě totiž v Dundee nevyhráli a k tomu třikrát prohráli, avšak poslední návštěva skončila výhrou 2:1.

Dundee United zastupovalo skotský fotbal ve 3. předkole Evropské Ligy a nutno podotknout, že možná přeci jen bylo mírným favoritem v souboji s polskou Wroclaví. Jenže po úvodní porážce na polské půdě v poměru 0:1 nestačila ani domácí výhra 3:2. A to k tomu United vedli 2:0 a 3:1, závěrečnou čtvrthodinu však nezvládli. V sobotním klání nebudou moci nově využít služeb záložníka Dannyho Swansona, kterého sužuje nemoc.

Hrát nebude ani Gavin Gunning, který je blízko podpisu smlouvy s anglickým Blackburnem. "Viděl jsem hrát St. Mirren v Dunfermline a musím uznat, že jeho výkon byl vskutku zajímavý a velice povedený. Je mi jasné, že se u nás nebude hrát nijak zvlášť ofenzivní fotbal, oba celky do toho ale dají vše. Naposledy se nám proti St. Mirrenu vyhrát nepodařilo nyní ale chceme za každou cenu soupeři porážku oplatit," uvádí kouč Dundee Peter Houston.

Saints se musejí obejít bez zraněného Paula McQuadeho, kterého trápí svalové problémy, připraveni nebudou ani Graeme Smith, Hugh Murray, David Barron a Aaron Mooy. "Dvacet minut po duelu s Aberdeenem jsem byl velice spokojen, pak už jsem ale začal myslet na to, abychom dobrý výkon zopakovali i v dalších duelech. Dundee hraje organizovaně a má spoustu individualit, musíme se s tím holt poprat," uvedl kouč hostů Derek McInnes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.40 - 4.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dunfermline Athletic - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Nováčka Dunfermline Athletic čeká druhé utkání v nejvyšší soutěži, na East End Park přijede Inverness Caledonian. Zatímco Dunfermline sehrál zatím jen utkání se St. Mirrenem, které skončilo remízou, hosté hráli dvakrát a jako jediný tým ještě nebodovali.

Dunfermline ve svém premiérovém utkání po návratu do SPL uhrál bezbrankovou remízu se St. Mirrenem, ačkoliv byl soupeř rozhodně lepším týmem. Druhé utkání s Celticem bylo odloženo kvůli zápasu Dunfermlinu v ligovém poháru proti celku Annan Athletic, které favorit vyhrál 2:1. Na první utkání nerad vzpomíná útočník Andy Kirk, který musel být po srážce s Jimem Goodwinem vystřídán, proti Annanu ale nastoupil a vstřelil vítězný gól.

"První poločas proti St. Mirrenu byl velmi obtížný. Bylo tam hodně dlouhých míčů. Druhá půle byla o něco lepší, ale potom jsem se hlavou srazil s Goodwinem a byl jsem docela otřesený, takže jsem musel odejít. Moc si toho proto z druhého poločasu nepamatuji. V sobotu jsem ale dostal šanci proti Annanu a doufám, že na tohle utkání v sobotu navážeme," sdělil Kirk.

Inverness je zatím překvapivě na úplném dně tabulky, po prohře s Motherwellem nestačil ani na Hibernian, kterému podlehl doma 0:1. K lepším výsledkům by měla pomoci nová posila Chris Hogg, jenž po šesti letech odešel z Hibernianu a rozhodl se pro angažmá v Invernessu. "Je skvělé přijít do klubu, ve kterém se cítíte jako doma. Po konci sezóny jsem se vrátil do Anglie, ale zůstal jsem v kontaktu s manažerem a několikrát jsem měl možnost s ním mluvit. Po jeho nabídce jsem ani chvíli neváhal a vydal se do Invernessu," prozradil Hogg.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.25 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Motherwell FC21103:04
2.Rangers FC21103:14
3.Dundee United21102:14
4.St. Mirren FC21101:04
5.Celtic FC11002:03
6.Hibernian FC21011:23
7.Kilmarnock FC20201:12
8.Dunfermline Athletic10100:01
9.Heart of Midlothian20111:21
10.Aberdeen FC20110:11
11.St. Johnstone FC20110:21
12.Inverness Caledonian20020:40
Zbývající zápasy
06.08. 16:00Rangers FC - Kilmarnock FC (zápas odložen)
06.08. 16:00Hibernian FC - St. Johnstone FC (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

V Dundee to vidím za 1, i když to FC St. Mirren nepřeju.

Jinak je skoro jisté, že Celtic vytěží na Pittodrie Stadium 3 body.

A doufám, že Hearts minimálně aspoň 1 bod získají, i když to budou mít sakra těžké.

Reagovat
smazaný uživatel

Dundee Utd bude po odchode Goodwillieho mozno trapit koncovka, hlavne na jar to bol v podstate len on kto daval goly. Su tam este sikovni Daly a Russell + Rankin a Flood v zalohe ale myslim ze takuto stratu nahradit by bol problem pre kazdy klub.

Do kasy Tangerines sice pribudlo 2,8 miliona libier ale prezident Thompson rovno povedal ze z toho na ziadne prestupy nic nepojde pretoze klub dlzi banke takze tie dukaty pojdu na splatenie dlhu.

Rusny tyzden maju za sebou v Hearts, sokujuci odchod manazera Jefferiesa, novy kouc Paulo Sergio, postup cez Paks, super v EL play-offs Tottenham...

Majitel Romanov dava novemu manazerovi za ulohu ziskat titul... Co k tomu dodat, tento pan uz nevie co od dobroty. Sergio mu hned aj odkazal ze najprv musi poriadne investovat co sa mi na nom pacilo . Aspon niekto ma zmysel pre realitu. Jefferies dostal ponuku na post riaditela ale tu odmietol takze definitivne z Tynecastle odchadza. Skoda, bol to ten pravy muz pre srdiecka. Na jednej strane chapem ze Hearts nevyhrali 10 ligovych zapasov v rade (ak berieme aj zaver minulej sezony), na strane druhej treba brat i to ze tato seria sa tvorila hlavne v case ked uz o "nic" neslo a hraci boli sklamani z toho ze napokon odpadli z boja o titul.

Uvod tejto sezony nebol vobec zly, remiza na Ibrox po solidnom vykone, postup cez Paks (ktory bol v minulej sezone na druhom mieste madarskej ligy). Klucova bola prehra s Dundee Utd v nedelu, to sa naozaj necakalo. Nehrali vsak Taouil, Hamill, Kyle, Skacel len 20 minut.

Kazdemu timu sa po poharovej strede hra v lige tazsie, tento zapas prisiel len 3 dni po zapase v Madarsku. Uvidime co s timom spravi Portugalcan Sergio, myslim ze sa este niekto dokupi (predpokladam ze tam dovedie zopar krajanov) a pokial budu bodovo drzat krok s Old Firms, sanca na titul moze byt realna.

Slovko k Rangers, odchadza Bougherra (do Qataru), prichadza Bartley (Arsenal).

Bougherra ide na vychod kvoli peniazom, tym sa napokon ani netaji. Do velkeho futbalu naskocil prilis neskoro a nema podla vlastnych slov dostatocne "zarobene". Vo veku ked ostatni uz zarezavaju v prvom time on normalne makal ako civil. Tento krok sa preto s prizmurenim oka da chapat. Skoda len ze odchadza ako Zidane, s vylucenim v poslednom zapase ktory bol pre svoje muzstvo extremne dolezity.. Mne osobne Boughy chybat nebude, aj preto ze prichadza spominany Bartley. 20-rocny talentovany odchovanec Arsenalu bol na Ibrox na hostovani uz v minulej sezone ale jej zaver pre zranenie musel vynechat a vratil sa spat do Londyna. Rangers ho ale pozvali na oslavy titulu a nielen preto sa tento chlapik chcel vratit. Dal slub ze ak ma ist znovu na hostovanie, pojde len do Rangers. Za ten kratky cas si totiz klub zamiloval a kazdemu o nom rozpraval len same chvaly. Presne takychto hracov kazdy klub potrebuje pretoze tu je zaruka ze tomu daju v kazdom zapase vsetko.

Moje vikendove tipy:

------------------------

Dundee Utd v St Mirren 1

Dunfermline v ICT X

Aberdeen v Celtic 2

Motherwell v Hearts X

Reagovat
smazaný uživatel

Tak koukám, že oba kluby v Dundee stihla "finační horečka" .... no to není pěkné. Doufám, že se z toho oba rychle otřepou. V Dundee FC už nasadily léčbu, která jim sice znemožnila postup do SPL, ale tento klub pomalu a jistě stabilizuje.

Co se týče Hearts, moc jim přeji, ale ten Romanov tam dělá opravdu zbytečnou rotyku. Myslím, že při vhodném posílení a celkové konstelaci se můžou se štestím k reálnému boji o titul přihlásit, což by bylo pro SPL jedině dobře!!! Uvidíme, jak se svou vizí prosadí nový trenér Sergio, protože pokud ne, tak Romanov zase vyteče a bude po sezóně. Ono doba, kdy Hearts vlastní tento (diplomaticky řečeno) svérazný chlapík stojí opravdu za sofistikovaný rozbor.

Jinak bych se ani nezlobil, kdyby šli výše i Hibernian. Už ken proto, aby Edinburgh vytvořil trochu Glasgow fotbalovou protiváhu. I když je to spíše mé zbožné přání, než možná skutečnost ...

Reagovat
smazaný uživatel

Hibs tazko, nabeh nato bol este pod Hughesom ked tam boli Riordan, Rankin, Miller...

Teraz zacinaju odznova ale vyraznejsia kvalita zatial chyba. Najlepsi tam bude navratilec O´Connor ktory sa ale prilis nepresadil ako v Birminghame tak aj v Lokomotive Moskva...

K Dundee len tolko, problemy boli (a velke), dokonca realne hrozil krach a zanik, teraz je situacia lepsia ale klub zase popredal to najlepsie co tam bolo (Griffiths, Harkins, Higgins)...

Napriek tomu ho odbornici stale radia ako najvaznejsieho kandidata na postup z Division One ktora prave dnes zacina sezonu. Uvidime, podla mna ma dobry mancaft aj Hamilton, Livingston, ci Raith, bude to napinave. Pravdou je ze nebyt bodoveho odpoctu v minulej sezone (-25 bodov), boli by to Dees kto by sa radoval z titulu...

Inak ale financnou krizou trpi viac skotskych klubov pretoze v nich chybaju bohatsi mecenasi ktori by dokazali kluby podporit. Takto si ziju skromne a snazia sa preto obzerat najma po volnych hracoch. Obecne je ale v minuse aj taky Real ci Barca ked si vezmeme objem penazi ktore klub vyprodukuje a nasledne proti tomu dame naklady na to potrebne. Nad vodou ich drzia len peniaze majitelov ktori to davaju z vlastneho vrecka alebo jednoducho na dlh.

V Skotsku su ale na toto prisne pravidla a vedenie ligy jednoducho nedovoli aby klub isiel do velkej straty a hospodaril s minusom. Takto skoncila Gretna ktora jednoducho neutiahla SPL a ked stratila hlavneho mecenasa musela v dosledku velkych dlhov zaniknut. Dnes je miesto nej novozalozeny klub Gretna 2008 ktory hra v 7.lige...

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, příběh Gretny detailně znám. Co se týče Dundee FC tak jsem v obraze také a doufám, že o postup do SPL budou opravdu hrát. Po letech by zase mohlo být atraktivní Dundee derby.

Jasně, že o postup bude z Division One bojovat více klubů. Ať již navrátivší se Livingston, Hamilton se bude chtět rychle vrátit o patro výše nebo ambiciózní Raith Rovers (víš o jejich ambicích více?). Osobně bych to přál právě Dees nebo Quenn of the South FC z Dumfries. Každopádně se již na start soutěže moc těším, přeji Partick Thistle FC, ale Ti budou rádi za klidný střed tabulky.

Reagovat
smazaný uživatel

Raith viedli takmer cely rok ligu a az na konci sezony ich predbehol Dunfermline...

Jeho manazer John McGlynn bol napriek tomu vyhlaseny manazerom roka v Skotsku (vratane SPL !). V lete prisli o strelca Tadeho (Inverness) a nijak extra neposilovali ale na konkurenciu ktora v tejto divizii je to stale bude stacit. Titul moze kludne brat Dundee, Falkirk, Raith, Livvi, Hamilton, Morton ci Ross, bude to vyrovnane. Ja by som to prial Falkirku, maly skromny ale pekny klub, postavili si nadherny stadion a zasluzili by si spat do ligy. Kazda dalsia druholigova sezona od zostupu z SPL ich financne ruinuje a aj teraz museli predavat... Manazer Steven Pressley je taky skotsky Straka, preziva to dost, ma pre klub srdce. Bude zalezat ako odstartuju, uz dnes hraju slager na Raith.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak, Raith Rovers utekl postup opravdu smolně. Jinak díky za info o nich. Ale konkrétně Ross County se do boje o titul asi nezamíchá. Pravdu máš s Falkirkem, sympatický klub, ale budou to mít moc těžké.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pozor, do Ross sa vratil uspesny manazer Derek Adams. Este je v pamati ich skvela cesta do finale Skotskeho pohara 2010 o.i. v semi cez Celtic (2-0). Nakupili vybornych hracov:

Colin McMenamin (QotS), Grant Munro (Inverness CT), Michael Fraser (Birkirkara), Kurtis Byrne (Hibs), Russell Duncan (Inverness CT), Sam Morrow (Tranmere Rovers), Rocco Quinn (Queen of the South)

Stratili sice utocnu dvojku Di Giacomo-Barrowman ale su tam adekvatne nahrady a s nimi to moze fungovat aj na spici. Zas len zopakujem, dolezity je zaciatok. Psychika je psychika, pri vyrovnanosti timov prave ona robi rozdiely.

Reagovat
smazaný uživatel

No tak posily jsou to dobré, takže možnost, že výkonnostně povyskočí tu samozřejmě je. Sledoval jsem před časem jejich jízdu o patro níže .... tak uvidíme, jak jim to dnes dopadne.

Reagovat
smazaný uživatel

"Hrát nebude ani Gavin Gunning, který je blízko podpisu smlouvy s anglickým Blackburnem."

Ved on tam je, praveze je blizko k podpisu zmluvy s Dundee Utd

Redaktor by mal mat vacsi prehlad ked nieco pise

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele