Skotská Premier League - preview 26. kola

19.02.2011, 09:01, aktualizováno 20.02.2011, 08:44
Previews
Na pořadu dne je další Old Firm, tentokráte se bude hrát na půdě Celtiku a pro oba glasgowské rivaly může mít klíčovou roli v boji o titul. Ve stínu nedělního šlágru se bude hrát v St. Mirrenu, kam v boji o záchranu přicestuje Hibernian...
Celtic FC - Rangers FC  (neděle 13:30)
Vrchol sezóny je tu a pokud dokáže jeden z týmu v tomto slavném derby vyhrát, vytvoří si velmi slibnou výchozí pozici do dalšího průběhu. Jednou se letos podařilo vyhrát Jezdcům, podruhé Celticu a do třetice tedy vše vychází na nerozhodný výsledek. Celtic je na tom o pět bodů lépe, ale má odehráno o dva duely více a proto by prohra cestu za titulem zkomplikovala.

Ovšem hrozící osmibodové manko by také nedávalo nijak velkou jistotu Jezdcům, kteří by museli být ve zbytku základní části téměř stoprocentní. Jezdci doposud nasbírali úctyhodných 56 bodů a v poslední době mají celkem slušnou formu. Dokázali před vlastními fandy rozdrtit Motherwell 6:0, předtím také odrazili nápor Hearts a zvítězili 1:0, remíza v pohárovém střetnutí s Celticem v poměru 2:2 se též počítá.

Po velmi dobrém výsledku sahali Jezdci také v Evropské lize proti Sportingu, díky inkasované brance v samém závěru zápasu se však museli spokojit s výsledkem 1:1.

Celtic už má od pohárů "pokoj" a může se také plně soustředit na domácí vystoupení. Kromě již zmiňované pohárové remízy s Rangers dokázal Celtic naposledy udolat Dundee United a na jeho stánku zvítězil 3:1, předtím nedal šanci Aberdeenu a odvezl si z Pittodrie Stadium výsledek 3:0. Naposledy dokázal Celtic zvítězit v Ibrox Parku 2:0 díky dvěma trefám řeckého ostrostřelce Georgiose Samarase, předtím ale v Celtic Parku dominovali Rangers v poměru 3:1.

Kouč zelenobílých Neil Lennon už může počítat s dvěma navrátilci, po zranění už totiž budou k dispozici obránce Thomas Rogne a útočník James Forrest. Dlouhodobě na marodce se ovšem stále nacházejí Cha Du-ri, Shaun Maloney a Andreas Hinkel, zatímco do Ruska odešel Marc Crosas.

"Každé Old Firm derby je speciální. Oba celky mají vlastní osobitý styl a nikdo nechce za každou cenu prohrát. Naším úkolem je dohrát utkání s jedenácti hráči na hřišti, jinak nevyhrajeme. V posledních dvou duelech jsme předvedli velké odhodlání a statečnost, máme tedy rozhodně šanci," věří svým svěřencům kouč Neil Lennon.

Jezdci už mohou počítat oproti duelu se Sparingem se Stevenem Naismithem a Nikicou Jelavičem, otazník ovšem visí nad účastí Jamieho Nesse, jenž si přivodil v Evropské lize mírné problémy s tříslem. Dlouhodobě se na listině zraněných nachází Kirk Broadfoot.

"Pokusíme se předvést výkon jako v prvním utkání na Celtic Parku a doufáme, že můžeme zvítězit. Minule nám Celtic daroval branky svými chybami a pokud budou i teď, chceme je potrestat," je přesvědčen dlouholetý kouč hostů Walter Smith.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.25 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
St. Mirren FC - Hibernian FC  (neděle 15:45)
V Paisley se bude v neděli opakovat souboj ze začátku měsíce, druhé utkání v krátkém časovém rozmezí čeká domácí St. Mirren a Hibernian. V minulém vzájemném měření sil byl úspěšnější Hibernian, ale podaří se mu výsledek zopakovat?

Další důležitý souboj o záchranu čeká St. Mirren a Hibs, kteří právě díky vítězství 2:0 přeskočili v tabulce svého soupeře a nyní mají tříbodový náskok. V posledním kole totiž Saints remizovali 3:3 s Invernessem. Manažer St. Mirrenu Danny Lennon řekl svým svěřencům, aby si vzpomněli na prohru s Hibs a vyvarovali se dalších chyb.

"Víme, co bylo proti Hibs špatně. Ten den byli hladovějším týmem, byli lepší než my. Po zápase jsem o tom s hráči mluvil. Dostal jsem odpověď, kterou byli poslední dva zápasy," sdělil Lennon. Klub z Paisley má nyní šanci napravit si reputaci a díky vítězství se může posunout zpět na desátou příčku tabulky. Lennon už navíc bude moci postavit Jima Goodwina a Patricka Cregga.

Hibernian se po výhře nad St. Mirrenem radoval ze tří bodů i minulý víkend, kdy porazil 2:1 Kilmarnock. Jedním z důvodů posledních výsledků Hibs je i návrat gólmana Grahama Stacka, jenž však vyzdvihuje především výkon týmu. "S tím obratem nemám nic společného. Vyhráli jsme naše poslední dvě utkání, ale nejsem jediný, komu se dařilo. Bylo tam několik dobrých výkonů, které nám v tom pomohly," prohlásil Stack.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.20 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Motherwell FC - Hamilton Academical  (sobota 16:00)
Motherwell přeci jen chytá druhý dech a dokázal překvapit v dohrávaném úterním utkání s Aberdeen, když na jeho stánku zvítězil v poměru 2:1. Proto se v tabulce opět vyhoupl na páté místo a prozatím to vypadá, že o nejlepší šestku svede souboj s celky Inverness a St. Johnstone. Kilmarnock má určitý náskok a Dundee United zase několik duelů k dobru. Pokud ovšem domácí chtějí uspět, musejí zvládnout povinný duel s Hamiltonem.

Ten totiž opravdu neprožívá nijak snovou sezónu a ve zbývajícím průběhu musí vymyslet, jak stáhnout současnou ztrátu na ostatní protivníky. V boji o záchranu se zdá být nejvážnějším konkurentem St. Mirren, nicméně klidně se do tohoto souboje může zapojit ještě někdo. V poslední době Hamilton na své soupeře absolutně nestačí, nedávno podlehl Hearts 0:2, předtím vypadl z poháru po domácí prohře 1:3 s Dundee United a v lize nestačil též na St. Johnstone, který se pere o svou čest též spíše v dolní polovině tabulky.

Oba celky na sebe narazily ve Fir Parku naposledy loni v říjnu a zrodilo se velké překvapení. Hamilton dokázal zvítězit 1:0 a připsal si tak jednu ze svých dvou výher z celkově odehraných čtyřiadvaceti duelů. Proto mají domácí o motivaci postaráno a v odvetném střetnutí chtějí porážku soupeři vrátit. Motherwell se musí obejít bez Stevea Jonese a Stevena Saunderse kvůli problémům s kolenem, potíže se zápěstím nepustí na hřiště útočníka Boba McHugha a obránce Stephen Craigan nenastoupí kvůli karetnímu trestu.

Kouč Stuart McCall dobře ví, jak jsou karty rozdány. "Hamilton potřebuje každý bodík k tomu, aby se mohl udržet v soutěži a udělá proto všechno. Ovšem naše motivace je skončit do šestého místa a rozhodně není o moc menší, než ta soupeřova," uvádí přesvědčivě. "Na druhou stranu si nesmíme dělat žádné iluze. Hamilton pro nás rozhodně nebude snadný protivník. Postrádáme důležité opory, navíc si hosté dokázali, že jsme k poražení," nečeká v žádném případě snadnou zkoušku.

Hosté doufají v účast Dougieho Imrieho, který utrpěl lehké zranění v minulém kole s Hearts a jeho start je proto ohrožen. Dlouhodobě na listině zraněných se nacházejí Simon Mensing, kapitán Alex Neil a obránce James Gibson. "Stále je naším největším problémem, že v domácím prostředí nemáme tolik potřebného štěstí a nedokážeme vyhrávat. Body z Fir Parku jsou navíc, ovšem v tuto chvíli je nutně potřebujeme," dobře ví manažer Accies Billy Reid.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.30 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heart of Midlothian - Dundee United  (sobota 16:00)
Dundee United po prohře s Celticem čeká další těžký zápas, v sobotu hraje na hřišti Heart of Midlothian, jenž se po výhře v Hamiltonu vrátil na vítěznou cestu a další ztrátu bodů si v boji o nejvyšší příčky nesmí dovolit.

Hearts se po prohrách s Celticem a Rangers potřebovali vrátit do zajetých kolejí, což se jim také podařilo a v Hamiltonu zvítězili 2:0. Další dobrou zprávou pro domácí je návrat Andrew Drivera. V probíhající sezóně už nastoupil do tří utkání jako náhradník. Nyní má před sebou těžký úkol, pokud se chce vrátit do národního týmu, musí se nejprve prosadit zpět do základní sestavy Hearts.

"Nechystám se o tom teď přemýšlet, momentálně mě více zajímá, zda budu hrát o víkendu a v několika dalších utkáních za Hearts. Nejprve musím udělat první krok a tím je návrat do sestavy Hearts, kterým se hodně daří," sdělil Driver. Driver se sice do hry vrací, domácím však bude zřejmě chybět levý bek Lee Wallace a zranění jsou kromě něj i Kevin Kyle a Calum Elliot.

Dundee United naposledy přivítalo na svém hřišti Celtic, kterému však podlehlo 1:3 a v tabulce je sedmé, bod za Invernessem. Oproti týmům na vyšších příčkách však mají United jednu výhodu, hned čtyři odložené zápasy je ještě čekají a v případě dobrých výsledků mohou i zaútočit na třetí příčku Hearts.

"Hearts mají velký náskok, který bude těžké dotáhnout, ale naším cílem je skončit třetí a toho se nevzdáme, dokud to nebude za námi," prozradil manažer Peter Houston. Na straně hostů je nejistý start Craiga Conwaye a Morgara Gomise, dlouhodobě chybí Mihael Kovačevič, Darren Dods a Scott Severin.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.20 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Inverness Caledonian - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
Inverness se stále topí ve výsledkové krizi, po skvělém začátku sezóny byl ligový nováček považován za největší překvapení sezóny, v listopadu však přišel pokles formy a Inverness doposud nezaznamenal vítězství. V sobotu se pokusí nelichotivou sérii přetrhnout na vlastním hřišti proti St. Johnstonu.

Inverness měl v minulém kole blízko k vytoužené výhře, ale v posledních minutách hry obdržel vyrovnávací branku a jeho utkání se St. Mirrenem tak skončilo remízou 3:3. Vrátit se k formě z úvodu sezóny se tak domácí pokusí v utkání se St. Johnstonem, jenž však kouč Terry Butcher nepodceňuje. Zejména obdivuje manažera hostí Dereka McInnese, který se svým týmem bojuje o příčku Invernessu.

"Derek je dobrý a mladý manažer a není divu, že přitáhl i pozornost z jihu. Owen Coyle také přišel do Burnley ze St. Johnstonu a Derek by mohl jít v jeho šlépějích. St. Johnstone má zkušený tým, s několika talentovanými hráči. Zatím se nám je nepodařilo porazit, bylo by hezké, kdyby se to v sobotu povedlo," sdělil Butcher.

Minulé utkání St. Johnstonu proti Aberdeenu bylo odloženo, naposledy tak v lize hrál doma s Hamiltonem, který porazil 2:0. McInnes nemá žádné čerstvé starosti se zraněními, naopak se vrací Arvydas Novikovas. Do sestavy Invernessu se po karetním trestu vrátí Ross Tokely, suspendovaný na dva zápasy je však nyní Grant Munro.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.00 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Aberdeen FC - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Aberdeenu se po vítězné vlně opět dostávají na scestí a nyní svou brilantní formu zřejmě definitivně ztratili. Nahrála tomu zbytečná vyloučení, která jistě sráží psychiku Dons hodně nízko. Po ligovém utkání s Celticem a vyloučení Andrew Consodineho přišlo též oslabení v klání s Motherwellem, kde už v 55. minutě musel předčasně do sprch Paul Hartley a za nerozhodného stavu 1:1 nakonec Motherwell přenesl misky vah na svou stranu.

Aberdeen sice dokázal postoupit v národním poháru přes druholigový Dunfermline po těsném vítězství 1:0, ovšem v lize nebodoval dvakrát po sobě a v takto důležité fázi, kde by se ještě Dons jistě chtěli poprat o nejlepší šestku, se to rozhodně nehodí. Navíc v klání před vlastními fandy s jedním z úhlavních rivalů. Aberdeenu patří deváté místo se ziskem třiadvaceti bodů a na šestou pozici nováčka Invernessu mu chybí sedm bodů, což je poměrně znatelná ztráta.

Do konce základní části ligy navíc Aberdeenu chybí jen devět duelů a ve vyrovnané soutěži se toto manko bude hodně těžko smazávat. Nyní se může plamínek naděje opět rozhořet, souboj s Kilmarnockem k tomu může hodně pomoci. Killie už asi o nejlepší šestku nepřijdou, pokud nebudou mít tedy velmi špatnou formu. Mají sice o duel více než Aberdeen, jenže také k dobru 13 bodů.

Kilmarnock nyní střídá horší zápasy s lepšími. Dokázal sice před více jak dvěma týdny zvítězit ve Fir Parku nad Motherwellem v poměru 1:0, jenže následně nezvládl vystoupení s trápícím se celkem Hibernianem a podlehl mu na Easter Road 1:2. Ani nyní nebude mít výhodu domácího prostředí, ovšem až zase tolik mu to vadit nemusí. Hosté totiž zvítězili na Pittodrie Stadium dvakrát po sobě 2:1 a 1:0, naposledy loni v srpnu.

Aberdeen nehlásí žádné nové změny v sestavě oproti minulému utkání (samozřejmě kromě vyloučeného Paula Hartleyho) a pokusí si napravit reputaci. Kilmarnock je na tom, co se týče absencí, úplně stejně, protože má přeci jen dobré zprávy. Po otřesu mozku už bude k dispozici obránce Frazer Wright, chřipku vyléčil gólman Cammeron Bell a karetní trest si odpykal též záložník Alexei Eremenko. Čeká se velmi vyrovnaná bitva se šťastnějším koncem pro hosty.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.10 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC25194256:1561
2.Rangers FC23182353:2056
3.Heart of Midlothian25163639:2151
4.Kilmarnock FC25106938:2836
5.Motherwell FC25941228:3431
6.Inverness Caledonian2579934:3330
7.Dundee United2178626:2829
8.St. Johnstone FC23851017:2729
9.Aberdeen FC24721524:4423
10.Hibernian FC25641525:4322
11.St. Mirren FC24471321:4119
12.Hamilton Academical23281314:4114

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (38)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dnešek dávám předost FA Cupu, ale zítra budu ve 13:30 sedět u TV a s šálou Spurs fandit Gers. Come on Rangers!

Reagovat
smazaný uživatel

Uvidim, uvažoval jsem o tom.

Reagovat
smazaný uživatel

s salou Spurs fandit Hunum,to uz je i na me moc

Ale i tak bud opatrny,protoze kdyby prisla fandit Hunum i jejich druzba ze zapadniho Londyna,mohli by ti salu potrhat a tebe pomuchlat,nebo naopak

Reagovat
smazaný uživatel

za to vy nemate ani saly, ani salky a nebudete mat ani pohare

Reagovat
smazaný uživatel

ale to uz si rikal,osobne jsem moc zvedavy na to jak dopadne nedelni zapas a potazmo cela Liga.ale zajici se pocitaji az po honu(nebo po Hunu )

Reagovat
smazaný uživatel

ako dopadne liga to uz vieme okrem teba vsetci

Reagovat
smazaný uživatel

ty jsi mi ale notoricky optimista

Reagovat
smazaný uživatel

Ideální by bylo 1. Rangers a 2. Aberdeen, ale to už nejde no.

Reagovat
tulen

so salou spurs fandit rangers

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nemá náhodou Rangers "družbu" s Chelsea?

Reagovat
smazaný uživatel

Na Old Firm je nejlepsi, ze se vyrazne snizuje sance na to, ze se Stokes trefi

Reagovat
Godwinson

Bartley ven! ,)

Reagovat
Godwinson

HOOPER!

Reagovat
smazaný uživatel

Vyborne Gary

Reagovat
smazaný uživatel

goooooool Hooper!!!

Reagovat
smazaný uživatel

pěkná akce

Reagovat
smazaný uživatel

Hooper

Reagovat
Kily

píská se na Dioufa hodně?

Reagovat
smazaný uživatel

Rekl bych, ze tak, jako vsude jinde

Reagovat
Kily

tak to ještě dopadl dobře, i když třeba si nějací fanoušci schovávají sliny na moment, kdy bude opouštět hřiště

Reagovat
smazaný uživatel

Na zacatku se piskalo, a pak jeste jak dostal kartu, jinak nic moc. Ale je to taky tim, ze neni moc aktivni.

Reagovat
smazaný uživatel

goool Samaras HOOPER!!!!!!!!

Reagovat
Godwinson

Paráda.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak moc jsem rád, že už ten idiot nehraje PL.

Reagovat
tomasinho

Reagovat
smazaný uživatel

Old Firm? Co to je?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

beztak nejlepší je Super El clássico

Reagovat
hefy

Chivas USA vs Galaxy? :))

Reagovat
smazaný uživatel

nejlepší je New Firm derby...

Reagovat
smazaný uživatel

už nikdy neřeknu že je Samaras kopyto jako Došek

Reagovat
smazaný uživatel

Fraserovo hostovani se hodne povedlo

Reagovat
smazaný uživatel

Nehnevajte sa na mna, ale toto je otrasny futbal, ktory sa od ostatnych otrasnych lisi iba v tom, ze je tam vela ludi.

Reagovat
smazaný uživatel

Krása 3:0

Reagovat
Tomekcz

tohle se dalo chytit

Reagovat
smazaný uživatel

Konec-3:0 nádhera Celtic

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele