Skotská Premier League - preview 23. kola

14.01.2012, 09:53
Previews
Celtic nastoupí doma proti Dundee United a pokusí se minimálně udržet před konkurenčními Rangers, kteří mohou na rivala vytvořit tlak na hřišti St. Johnstonu. Hearts přivítají St. Mirren, Motherwell hraje s Invernessem, Aberdeen s Kilmarnockem a síly změří také Dunfermline a Hibernian...
St. Johnstone FC - Rangers FC  (sobota 13:30)
Z druhého místa budou útočit na průbžné vedení glasgowští Rangers. Budou k tomu však potřebovat vyhrát na půdě St. Johnstone a pochopitelně zaváhání konkurenčního Celticu. Rangers budou v McDiarmid Parku favoritem, avšak Saints chytli velmi dobrou formu a Jezdce mohou obrat o body.

Zastavme se tedy nejprve u domácího celku. St. Johnstone chytlo nový dech a díky dvěma po sobě jdoucím výhrám se velmi vážně připojilo do bojů o čtvrté místo a tudíž Evropskou ligu. Saints zvítězili hladce na půdě Dunfermline 3:0 a uspěli rovněž v těžkém domácím utkání proti Kilmarnocku (2:0). Minulé kolo domácí nehráli, neboť jejich zápas na Invernessu byl odložen, přesto nezaháleli a vybojovali si postup do dalšího kola skotského poháru. Zápas s Brechinem měl být jednoznačnou záležitostí, ovšem nebyl. St. Johnstone se na výhru velmi nadřelo, nakonec díky těsné výhře 2:1 slavilo postup.

St. Johnstone se nyní může opět soustředit na ligovou soutěž. V půl druhé středoevropského času přivítají na svém McDiarmid Parku Rangers. V prvním vzájemném duelu hraném v Ibrox Parku byli diváci svědky bezbrankové remízy, což byl pochopitelně obrovský úspěch celku Saints.

Rangers dali na začátku roku okamžitě zapomenout na "vánoční" výsledky a jejich sesazení z čela od Celticu, Motherwell doma nekompromisně smetli 3:0. Zvítězil i Celtic, takže Jezdcům nadále patří druhá pozice s dvoubodovou ztrátou. Manažer Rangers Ally McCoist by v lednovém přestupovém období rád mužstvo posílil, skloňuje se několik jmen - Mervan Celik, Enar Jaager či Francisco Sandaza, nýnější hráč St. Johnstone. Koho nakonec do Ibrox Parku přivede, zůstává tajemstvím. Tajemství, které by mělo být co nejdříve vyřešeno.

Do sestavy Rangers se vracejí pro zápas se St. Johnstone Kyle Bartley, Steven Davis a Maurice Edu. Chybět ale budou jiní, Kirk Broadfoot, Steven Whittaker, Kyle Lafferty a Steven Naismith.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.50 - 3.80 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Aberdeen FC - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Aberdeenu budou chtít navázat na vysokou výhru z poháru a doma zdolat Kilmarnock, který je rovněž vítězně naladěn. Kilies jsou o dvě příčky v tabulce nad svým soupeřem, náskok mají dvoubodový.

Podprůměrný Aberdeen se po novém roce uvedl tím nejlepším zpsůobem - vítězstvím. Rudí porazili Dundee na jeho hřišti 2:1 a započali vzestup tabulkou. Aberdeen má rozhodně na víc než na aktuální devátou pozici. Výhru Aberdeen potvrdili v ligovém poháru, kde nekompromisně smetl z cesty Forfar 4:0. To by mohlo Rudým výrazně pomoci i do dalších bojů, přeci jenom vítězství má velmi povzbuzující účinek a probouzí v hráčích hlad po dalších úspěších. Aberdeen se v tomto kole utká s Kilmarnockem, za posledních sedm zápasů ho dokázal porazit pouze jedinkrát.

Kilmarnock je na tom prakticky stejně jako Aberdeen. Také jemu se podařil nový rok na výbornou. Výhra 2:1 se St. Mirrenem dala zapomenout na nepovedený závěr loňského roku, Kilies se díky tomu posunuli na sedmou pozici. Horší už to bylo na scéně ligového poháru, hosté pouze remizovali na hřišti Dundee a doma tak musejí zvládnout odvetu. Ještě než se tak stane, musejí hosté absolvovat ligové utkání na půdě Aberdeenu. Kilmarnock tam dokázal za poslední dva roky dvakrát zvítězit a stejný cíl bude mít i tentokrát.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.20 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Celtic FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Po dvou třetinách soutěže se Celtic fantasticky vrátil do boje o titul a v tuto chvíli má navrch, disponuje dvoubodovým náskokem na druhé Jezdce z Rangers. Jeho série vítězství je navíc úchvatná, vyšplhala se na číslo deset a tímto tempem to Rangers budou mít hodně těžké. Naposledy si Celtic hravě poradil na půdě nováčka z Dunfermline a zvítězil jasně 3:0. V domácím prostředí s Dundee United by Zelenobílí také neměli mít vážnější problémy.

Dundee je totiž na tom o dost hůře než v loňském roce a na boj o třetí příčku to rozhodně nevypadá. United jsou šestí o skóre před Kilmarnockem a o šest bodů za dvojicí St. Johnstone - Kilmarnock. V posledních dvou kolech Dundee selhalo, nejprve pouze remizovalo se St. Mirrenem a následně nedokázalo doma uhrát ani bod s Aberdeenem po porážce 1:2. Hostům se na sobotního soupeře vůbec nedaří, z minulých osmi vzájemných zápasů hned 7x prohráli.

Kouč domácího výběru Neil Lennon už může počítat s uzdravenou dvojicí Garym Hooperem a Krisem Commonsem, především Hooper by měl hru Celticu ještě výrazněji oživit. Nicméně křídlo James Forrest stále zápasí s nemocí a asi ještě hrát nebude, určitě mimo hru zůstává zraněný Mo Bangura.

Kouč Lennon dobře ví, že podcenit zápasy se určitě nevyplácí. "Týmy vědí, že máme dobrou formu, ale stát se může cokoliv. My musíme postupovat zápas po zápase, abychom si udrželi současné výkony. Poslední výsledky mě těší a dávají týmu potřebnou důvěru. Dundee je ale nebezpečný soupeř a my musíme zůstat pozorní po celé utkání," uvedl své myšlenky na pravou míru Lennon.

Hosté mohou počítat s Robbie Neilsonem, jenže mimo sestavu budou dlouhodobě zraněné opory Scott Severin s Danny Swansonem. "Celtic hraje vskutku dobře, ale vždycky je slabé místo, přes které se dá dostat. Série deseti vítězství v řadě nás trápit nemusí, každý zápas je úplně jiný. Je v našich silách, abychom Celtic porazili a zkoncentrovali se na zápas. Naši mladí hráči určitě chtějí skalp každého takového giganta," vyjádřil se optimisticky obránce Neilson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.75 - 14.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dunfermline Athletic - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Letos bylo k vidění spoustu soubojů o záchranu a vždy se hovořilo o tom jednom z nejdůležitějších, ovšem v tomto případě to mezi klíčová střetnutí patřit může dvojnásob. Poslední Dunfermline má na kontě čtrnáct bodů a po třetině soutěže nemůže být příliš spokojen. Nyní přivítá jedenáctý celek Hibernian, který má pouze o bod více a letos je na tom též velice špatně, ostatní protivníci se začínají hodně vzdalovat.

Desáté Inverness má na Dunfermline čtyřbodový náskok, devátý Aberdeen dokonce desetibodový. Dunfermline zapomněl po dobrém startu vyhrávat, čtyřikrát v řadě prohrál a v sedmi utkáních získal jen jeden bod. Naposledy zvítězil právě na Easter Road poměrem 1:0. A jeho skóre z minulých tří duelů činí 0:10, což rozhodně není nijak lichotivé. Hibs nezvítězili už v devíti duelech po sobě, nakročeno mají v utkání v Motherwellu, kde vedou 1:0 a které se kvůli počasí nedohrálo.

V dresu domácího výběru opět nenastoupí zranění Craig Easton, Austin McCann, Nick Phinn a Steven Bell, naopak na trávník se vracejí Steven McDougall s Kevinem Rutkiewiczem. Svou premiéru by si měl odbýt gólman Iain Turner, který přišel v zimním období z anglického Prestonu. "Pro každého je nepříjemně hrát na samém dně tabulky. Každý zápas je pro nás důležitý a my doufáme, že se výhrou odrazíme k lepším zítřkům," řekl Turner.

Hibs postrádají zraněného Iana Murraye a vykartovaného Leigha Griffithse, na hřiště se však vrací trio Garry O'Connor, Graham Stack a Isaiah Osbourne. Z klubu v lednu odešli Junior Agogo, Victor Palsson a Matt Thornhill, debut by si naopak měl odbýt George Francomb, který přišel na hostování z anglického Norwiche. "Musíme se snažit získat tři body, ale chceme se o to pokusit z dlouhodobého hlediska. Od minulého týdne se naše vyhlídky neliší, zatím je důležitý každý zápas," odmítá obrovskou důležitost utkání sám nováček Francomb.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 3.25 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Heart of Midlothian - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Hearts rozhodně nejsou tak suverénní jako v loňském roce, navíc mají finanční problémy a ještě před týdnem dlužili hráčům peníze na výplatách. Dluh čtvrtého celku tabulky je přes třicet miliónů liber a vlastník Vladimír Romanov by rád klub prodal. Po výsledkové stránce se ovšem Srdce zlepšila, když v posledních čtyřech zápasech získala deset bodů. Porazit dokázala i třetí Motherwell, naposledy si na Easter Road poradila s domácími Hibs 3:1.

V tuto chvíli má Heart of Midlothian dvaatřicet bodů na kontě a je o skóre před St. Johnstone, rozhodně výrazně bojuje o pohárovou Evropu. St. Mirren letos překvapivě nebojuje o záchranu a pohodlně se drží kolem středu tabulky, v tuto chvíli je osmý se šestadvaceti body a má šanci dostat se do horních pater tabulky, což by byl obrovský úspěch. Saints po senzační výhře nad Rangers remizovali doma s Dundee a naposledy prohráli 1:2 v Kilmarnocku.

Saints neporazili Srdce už v šesti zápasech po sobě, navíc čtyřikrát v řadě prohráli a teprve letos ve 14. kole remizovali 0:0. Srdce postrádají vykartovaného Ryana McGowana a zraněného Dannyho Graingera. Mimo sestavu bude též Mehdi Taouil a pravděpodobný není ani návrat Ryana Stevensona. Otazník visí nad startem Darrena Barra, zpátky je bek Jamie Hamill. "St. Mirren je dobrý tým, předvádí hezký fotbal a má skvělé hráče, chovám k tomuto týmu respekt. Musíme se hodně snažit, abychom zvítězili," uvedl trenér Hearts Paulo Sergio.

Hosté nenasadí kvůli svalovým problémům v lýtku Jima Goodwina, do plného tréninku se vrátil po problémech s kolenem útočník Steven Thompson, ani on ale nejspíše hrát nebude. "Musíme předvést výkon, který je na špičkové úrovni. I když se nám letos venku příliš nedaří, tak teď do toho dáme všechno a chceme nějaké body. Na zápas se hodně těšíme, soupeř je vskutku velmi kvalitní," uvedl kouč Danny Lennon.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Motherwell FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Souboj z opačných pólů tabulky zprostředkují fotbalisté Motherwellu, kteří jsou třetí, a Inverness, pro změnu desátý tým soutěže. Motherwell má zasebou dvě porážky a rád by se velmi rychle vrátil na vítěznou vlnu.

I přes poslední dvě porážky si Motherwell udržel třetí místo za vedoucím Celticem a druhými Rangers, ovšem další porážka už může znamenat vyklizení pozic. Pravdou je, že domácí měli poměrně těžký los, jak s Hearts, tak i s Rangers hráli venku a ani v jednom případě se jim nepodařilo skórovat. Ovšem v poháru proti Queens Park už to bylo zcela jinak. Ofenzíva Motherwellu se předvedla v plné parádě a outsiderovi nadělila čtyřbrankový debakl.

"Máme dobré útočné možnosti, je dobré mít silnou lavičku. Musíme do utkání vykročit správnou nohou. Je to náš domácí zápas, tudíž my musíme hrát. Cítím, že moji hráči mají sílu zvládnout to," nechal se slyšet před utkáním manažer Motherwellu Stuart McCall.

Inverness se, jak se zdá, konečně zvedá. Po výhře nad Aberdeenem si svěřenci Terryho Butchera připsali bod ze hřiště Hibernianu a posunuli se na desáté místo. Hosté nezaváhali ani v ligovém poháru, doma s Dunfermline remizovali 1:1 a jsou tak tři soutěžní zápasy neporaženi. Ve Fir Parku by hosté rádi sérii prodloužili, ovšem Motherwell je letos hodně silný a nic na tom nězměnily ani poslední dvě porážky.

Motherwell musí v tomto zápase řešit několik nepříjemností. Otazník startu visí nad Stevenem Jenningsem, jeho zásah do utkání rozhodne až na poslední chvíli trenér McCall. Určitě však nebude moci využít služeb Stuarta Carswella a Stevena Saunderse. Na druhé straně bude chybět kapitán Richie Foran a Ross Tokely.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.40 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC22172344:1553
2.Rangers FC22163340:1251
3.Motherwell FC20104624:2434
4.Heart of Midlothian2295825:1532
5.St. Johnstone FC2195726:2032
6.Dundee United2268831:3526
7.Kilmarnock FC2168727:3126
8.St. Mirren FC2268823:2926
9.Aberdeen FC22661025:2924
10.Inverness Caledonian21541228:4019
11.Hibernian FC21361219:3615
12.Dunfermline Athletic20351220:4614

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
Manik...

Rangers a Celtic musejí brát všechny 3 body!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Docela fanoušek.

Reagovat
ryzskej

možná sázkař

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jasný...jen žert.

Reagovat
Manik...

určitě sázkař

Reagovat
smazaný uživatel

Aberdeen dneska musí brát 3 body! Odešel sice Foster, ale nějak velký oslabení to není a přisel místo něj Mark Reynolds, ex-Well a kvalitní levý bek či stoper. Navíc se možná vrátí legenda Russell Anderson, takže to ze strany Dons vypadá velmi optimisticky. Snad se i udrží Kari Arnanson, o kterého je největší zájem :) Jeho gól proti Scumdee United byl úžasný :) http://www.youtube.com/watch?v=9pU5HpYI2PA&list=UUoH1pVi1D2bUFqNVGC-D1HQ&index=1&feature=plcp

Stand Free!

Reagovat
smazaný uživatel

Red Army navíc už vyprodala svůj sektor na zápas s Huns 21. Ledna :) p

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele