Skotská Premier League - preview 19. kola

17.12.2011, 08:27, aktualizováno 18.12.2011, 08:43
Previews
Rangers v sobotu vyhráli, dnes na to potřebuje zareagovat Celtic a stáhnout tak náskok svého rivala znovu na čtyři body. Snadné to mít nebude, hraje totiž na hřišti čtvrtého St. Johnstone...
St. Johnstone FC - Celtic FC  (neděle 16:00)
Celtic se v poslední době přeci jen zvedl a začíná předvádět fotbal, který konečně přináší výsledky i hezkou hru. Ve čtvrtečním zápase Evropské Ligy měl na dosah postup do další fáze, když sahal po vítězství na půdě třetího celku Serie A Udinesse, nakonec se mu to ale nepovedlo a pouze remizoval 1:1. I tak uhrál v těžké skupině šest bodů, což není úplně špatná bilance, navíc se zvedl i v lize a na vedoucí Jezdce z Rangers už má manko pouze čtyř bodů.

Nyní ho tabulkově čeká těžké vystoupení v McDiarmid Parku se St. Johnstone, nicméně soupeři se v tuto chvíli tolik nedaří. Saints mají na kontě úctyhodných šestadvacet bodů a jsou v tabulce na čtvrtém místě, nicméně náskok se začíná rozpadat a před pátým Hearts se už smrsknul na jeden bod, šestý Kilmarnock ztrácí body tři. Saints po výhře nad Hibs a v Tynecastle s Hearts prohráli s Motherwellem 0:3 a v dohrávce podlehli i Aberdeenu 1:2.

Celtic naopak vyhrál v lize šestkrát v řadě, po výhře na Tannadice s Dundee doma udolal těsně Hearts poměrem 1:0. Letos ale doma se St. Johnstone prohrál 0:1 a od této chvíle šla jeho forma dolů, ovšem loni na jeho půdě zvítězil stejným poměrem. Kouč zelenobílých Neil Lennon může oproti utkání s Udinesse do hry nasadit Thomase Rogneho a Badra El-Kaddouriho, avšak mimo hru zůstávají Glenn Loovens s Krisem Commonsem (svalové problémy) a Adam Matthews s Joe Ledleym (oba kotník).

Saints může počítat s důležitými články sestavy, do hry se vrací útočník Francisco Sandaza a kapitán Jody Morris. Po nemoci už je fit Kevin Moon, avšak do zápasu ještě nenastoupí. Trenér Celticu Lennon věří, že jeho tým se veze na dobré vlně. "Po vypadnutí z Evropské Ligy jsme v obtížné pozici, ale chceme ji zvládnout. St. Johnstone je pro nás těžký soupeř. Pokud si ale udržíme současné výkony, úspěchu jistě dosáhneme," řekl optimisticky hostující trenér.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.25 - 3.90 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Aberdeen FC - Hibernian FC  (sobota 13:30)
Devatenácté kolo skotské soutěže otevře v půl druhé středoevropského času souboj Aberdeenu s Hibernianem. Hostům se vůbec nedaří, nevyhráli už pět kol v řadě a v tabulce se krčí těsně nad dnem.

Fotbalistům Aberdeenu se v minulém kole podařilo přerušit nelichotivou sérii bez výhry. Tříbodový zisk se překvapivě urodil na půdě čtvrtého St. Johnstone. Výhru 1:2 režírovali svými brankami Vernon a Jack. Dandies zůstávají na devátém místě, což je pochopitelně zklamáním.

Rudí se teď pokusí navázat na výhru ze St. Johnstone a doma přivítají Hibernian. S tímto týmem mají vzácně vyrovnanou bilanci, což potvrzuje i zářijové utkání na Easter Road, které skončilo 0:0.

Pakliže v Aberdeenu vládne nespokojenost, o Hibernianu to platí dvojnásob. Hosté nevyhráli pět kol a v tabulce jim patří předposlední místo. Svěřenci manažera Pata Fenlona naposledy podlehli Rangers 0:2, přitom se dá se říci, že rozhodně neodehráli špatné utkání. Hibernian tedy bude usilovat o přerušení nelichotivé série, na půdě Aberdeenu to ale nebude snadná úloha.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.10 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heart of Midlothian - Dunfermline Athletic  (sobota 16:00)
Po dvou porážkách pomýšlejí fotbalisté Heart of Midlothian konečně na další tříbodový zisk, v domácím prostředí přivítají doposud nejslabší tým soutěže Dunfermline. Na první pohled by se zdálo, že má utkání jasného favorita, ovšem Hearts mají svých problémů dost a to může Dunfermline hodně nabudit.

Trápení edinburghského celku pokračuje a to v ruku v ruce s finančními problémy. Hearts mají do minulých sezon hodně daleko. Srdce naposledy nezvládla zápasy se St.Johnstone a Celtikem, zvláště v prvním utkání měli domácí navíc, bohužel je srazila rychlá branka, neproměněná penalta a spousta dalších neproměněných šancí. Svěřenci manažera Paula Sergia okupují pátou pozici, ale na čtvrtý St.Johnstone ztrácejí už čtyři body. Čtrvtá pozice je přitom klíčová, neboť jako poslední zaručuje možnost startovat v Evropské lize.

Dobrou zprávou pro hráče Hearts je nepochybně proplacení listopadových výplat. Není tajemstvím, a už to tu bylo i zmíněno, že klub má jisté finanční problémy. Většina hráčů hrála do této doby zadarmo, to se teď změnilo, a i to by se mohlo v zápase promítnout.

Dunfermline na tom také není dobře. Nevyhrál čtyři zápasy v řadě a propadl se až na samotné dno. Pravdou je, že hosté mají jedno utkání k dobru, a pokud ho vyhrají, nesporně si v tabulce polepší. Pars naposledy nastoupili k ligovému utkání 3.prosince, představili se na Ibrox Parku a s Rangers odehráli velmi zajímavé utkání. Rangers byli pochopitelně favoritem a měli více ze hry, ovšem Pars se drželi a prakticky až do konce zápasu byli ve hře o body - s Rangers nakonec prohráli 2:1.

Hearts mají s Dunfermline jasně lepší bilanci, vyhráli drtivou většinu zápasů. Vždyť hosté dokázali naposledy porazit Hearts v roce 2004. Přesto je třeba se mít na pozoru.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.75 - 6.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kilmarnock FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Kilmarnock je považován za velice náladový celek, který kvalitu má, ale chybí mu morálka. Proto se v tabulce nachází až na šesté pozici s dvaadvaceti body, i když letos porazil třeba Jezdce z Rangers a vyhrál na půdě Hearts. Sráží ho hlavně prohry s outsidery z Inverness či Dunfermline. Nyní domácí v Rugby Parku vyzvou Dundee United, které začíná vstávat z popela. Díky dobré formě se dostalo též přes hranici dvaceti bodů a je sedmé.

V tuto chvíli ztrácí na svého sobotního protivníka pouze jeden bod, jenže na druhou stranu má také o jeden odehraný duel více. Kilmarnock totiž minulé utkání na půdě Dunfermline neodehrál kvůli špatným přírodním podmínkám, předtím ale dvakrát vyhrál nad Aberdeenem a Rangers. Dundee po velkém souboji zvítězilo v 18. kole na půdě Inverness 3:2. Letos na stánku Tannadice se oba celky hned v prvním kole rozešly smírně poměrem 1:1. Celkově hrály oba výběry nerozhodně ve třech ze čtyř minulých zápasů.

Kilmarnock se bude muset obejít bez záložníků Dannyho Buijse a Davida Silvy, což je docela citelná ztráta. Dlouhodobě nenastupují jiní záložníci Dean Shiels a Liam Kelly. Jistotu startu nemá ani útočník Paul Heffernan, naopak připraven by mohl být obránce Mahamoudo Sissoko. "Hrajeme dobrý fotbal a držíme balón na svých kopačkách, předvádíme kombinační hru a všichni si pochvalují atmosféru v týmu," užívá si angažmá Dean Shiels, jedna z hvězd domácích.

Kouč Dundee Peter Houston nehlásí žádné nové jméno na marodce, po zranění by se do sestavy mohl vrátit Dale Hilson a mimo hru zůstává nadále záložník Danny Swanson a kvůli zlomené noze i Scott Severin. "Doufáme, že opět budeme hrát rychlý živý fotbal a dokážeme navázat na předchozí výhru. Začínáme ožívat a já věřím, že utkání s v Rugby Parku nás může posunout ke skvělým budoucím výkonům. Dobrá forma se v nabitém programu vskutku hodí," řekl Houston.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.20 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Motherwell FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Motherwell je letos opravdu jinde než většina ostatních celků, a pokud bude v této velice dobré formě pokračovat i v poslední třetině základní části SPL, třetí místo by ho minout nemělo a pohárová Evropa už vůbec ne. Motherwell doposud posbíral 33 korálků a je sedm bodů před St. Johnstone, navíc má duel k dobru. A páté Hearts dokonce ztrácí jedenáct korálků. Motherwell si k tomu zahraje i v semifinále ligového poháru.

Naposledy svěřenci z Fir Parku vyhráli jasně v St. Johnstone 3:0, remizovali s Dundee a vyhráli v Aberdeenu. Z deseti ligových kol zvítězili sedmkrát a jen jednou prohráli. St. Mirren začíná po dobrém začátku upadat, a proto klesl s jedenadvaceti body na osmé místo SPL. Nevyhrál třikrát v řadě za sebou, po debaklu od Celticu 0:5 prohrál doma s Inverness a jen remizoval s Aberdeenem, tedy hlavními kandidáty na sestup. Letos v domácím prostředí podlehl Motherwellu poměrem 0:1, avšak loni ve Fir Parku naopak stejným poměrem zvítězil.

Domácí nehlásí v sestavě žádná nová zranění, pouze náhradního brankáře Lee Hollise pobolívají kyčle a Stevena Saunderse trápí achilovka. Trenér Start McCall dobře ví, že Saints se útočné hře nepodřídí. "Soupeř bude vyčkávat a pokusí se využít nějakého svého brejku. Je pro nás velký kompliment, že jsme považování ze lepší tým než třeba Hearts, nicméně dlouho jsme trénovali naší kombinační hru a ta se nám teď vyplácí," uvedl McCall.

Saints budou mít v základní jedenáctce navrátilce do obrany Lee Maira po karetním trestu, po zranění by měli být schopni odehrát devadesát minut Hugh Murray i Aaron Mooy. Jediným absentérem tedy je záložník Steven Thomson (poraněné lýtko). Trenér Danny Lennon soupeře obdivuje. "Je neuvěřitelné, co McCall se svými svěřenci dokázal. Motherwell předvádí fantastický fotbal, je v první trojici SPL a navíc drží dlouhou šňůru bez porážky. Klobouk dolů, na nás čeká opravdu pořádná práce," smekl před protivníkem jmenovec kouče Celticu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.30 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rangers FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Před vánočními boji se v domácím Ibrox Parku představí vedoucí Rangers a jeho soupeř Inverness by neměl představovat vážnější problém. Rangers potřebují zvítězit především proto, aby se konkurenční Celtik nedotáhl na rozdíl jednoho bodu.

Rangers si po osmnácti kolech udržují čtyřbodový odstup od druhého Celtiku. Jezdci se okamžitě vzpamatovali z porážky na Kilmarnocku a dvakrát po sobě zvítězili. Vyhráli nad Dunfermlinem i Hibernianem. Svěřenci Allyho McCoista by rádi přečkali rok 2011 na prvním místě, do konce soutěže se krom Invernessu ještě utkají se St. Mirrenem a především se samotným Celtikem.

Inverness naposledy nedokázal navázat na výhru v St. Mirrenu a před zraky vlastních fanoušků podlehl Dundee United 2:3. Caledonian přitom ještě ve druhém poločase vedli dvoubrankovým náskokem, ovšem Dundee dokázali výsledek fantasticky otočit. Inverness tedy ztratil téměř vyhrané utkání, nepřipsal si ani bod a v tabulce mu patří desáté místo s pouze jednobodovým náskokem před posledním Hibernianem.

Domácímu favoritovi bude nejspíše scházet stoper Dorin Goian, jenž se potýká s horečkami. Mimo bude i nadále Kyle Lafferty, Jamie Ness, Steven Naismith a Sone Aluko. Pro poslední trojici platí karetní trest. Velkou absenci řeší i manažer Invernessu Terry Butcher. Tomu budou chybět Chris Hogg, David Davis, Aaron Doran, Aidan Chippendale, Josh Meekings, David Proctor, Thomas Piermayr a Owain Tudur Jones.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.23 - 5.50 - 11.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC18143134:845
2.Celtic FC18132336:1441
3.Motherwell FC17103423:1833
4.St. Johnstone FC1875621:1826
5.Heart of Midlothian1864816:1422
6.Kilmarnock FC1757523:2522
7.Dundee United1856724:2921
8.St. Mirren FC1856717:2321
9.Aberdeen FC1845921:2617
10.Inverness Caledonian18431124:3615
11.Hibernian FC1735916:2814
12.Dunfermline Athletic1735920:3614

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dunde jedem.chci vás v pohárech. ale mám pociit že kilmarnockem remizují.jinak by už měli tuhle ligu vligu táhnout jiné mačafty.je to nudaááááá.rangers a celtic.pak stejně uhrají v pohárech prd.

Reagovat
smazaný uživatel

Kilmarnock FC - Dundee United 2x tutovy zapas

Reagovat
smazaný uživatel

budu jedině rád

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska ztráta Rangers

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele