Skotská Premier League - preview 14. kola

20.11.2010, 09:18
Previews
Rangers budou v Kilmarnocku hájit první místo před Celtikem, který doma hostí Dundee United. Předposlední Aberdeen v souboji dvou týmů bez formy vyzve St. Johnstone, poslední Hamilton se pokusí o bodový zisk na půdě Hearts. Inverness přivítá Hibernian, Motherwell změří síly se St. Mirren...
Kilmarnock FC - Rangers FC  (sobota 13:00)
Rangers stále drží svoji první příčku tabulky a vedení si chtějí pojistit sobotním vítězstvím v Kilmarnocku. Domácí však nelze podceňovat, v tabulce jsou totiž sedmí a bojují o ještě vyšší příčky.

Kilmarnock po třech vítězstvích v posledním kole pouze remizoval 1:1 na hřišti Dundee United, na šestou ligovou příčku však ztrácí jen bod. Manažer Kilmarnocku Mixu Paatelainen nemá před zápasem žádné čerstvé problémy s absencemi. Brankář Alan Combe se vrátil do tréninku po dvojité operaci kýly, ale datum jeho návratu na hřiště ještě nebylo zveřejněno. Mimo hru zůstává dlouhodobě zraněný James Dayton.

Přestože Rangers ve středu hostí v Lize mistrů Manchester United, Craig Bryson očekává, že hosté půjdou do utkání s jeho týmem naplno. "Myslím, že se určitě zachovají profesionálně. Rangers chtějí získat titul a určitě budou chtít nejprve uhrát dobrý výsledek v tomto zápase, než začnou přemýšlet nad Manchesterem United," tvrdí Bryson.

Rangers si podle očekávání v minulém zápase poradili s Aberdeenem a díky výhře 2:0 zůstávají o bod před Celticem na čele ligové tabulky. Hosté už budou moci využít služeb nové posily Salima Kerkara, mimo hru jsou však zranění Saša Papac, Madjid Bougherra a Maurice Edu. Dlouhodobě jsou na marodce James Beattie, Nikica Jelavič a Andy Webster.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.00 - 4.00 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Heart of Midlothian - Hamilton Academical  (sobota 14:00)
Hearts se v posledních týdnech potkali se skvělou formou a stoupají ligovou tabulkou směrem vzhůru. V sobotu se od nich očekává jasná výhra nad posledním Hamiltonem, Hearts však svého soupeře dopředu nepodceňují.

Hearts si po překvapivé výhře nad Celticem poradili v minulém kole 2:0 také se St. Johnstonem, což je katapultovalo na třetí příčku tabulky, jeden bod před Motherwell. Domácí navíc nemají žádné čerstvé problémy se zraněními, mimo hru zůstávají Suso Santana, Lee Wallace, Andrew Driver a David Obua. O startu Jasona Thomsona se teprve rozhodne.

V srpnu Hearts svého sobotního soupeře porazili lehce 4:0, Gary Glen však tentokrát očekává vyrovnaný zápas. "Bude to tvrdý boj. Na hřištích soupeře hrají lépe než doma, takže to nebude snadné. Na začátku sezóny jsme tam vyhráli 4:0, ale tentokrát to bude o něčem jiném a my na to musíme být připraveni," sdělil Gary Glen.

Hamilton prohrál tři poslední zápasy a propadl se až na nelichotivé poslední místo, nutně tak potřebuje bodovat a dotáhnout se na své soupeře v boji o záchranu. Zatím není jisté, zda v sobotu nastoupí Nigel Hasselbaink a Mark McLaughlin, kteří zápolí s menším zraněním. Dlouhodobě mimo hru jsou Alex Neil a James Gibson.

Manažer Hamiltonu, Billy Reid, by rád na hřišti Hearts překvapil a rozhodně nechce darovat svému kolegovi z lavičky Hearts Jimu Jefferiesovi k jeho šedesátinám dárek v podobě vítězství. "Momentálně jsou v dobré formě, je to velký klub se silným kádrem. Rozhodně nechceme rozdávat dárky k narozeninám, protože to jsme dělali posledních pět, nebo šest týdnů," dodal Reid.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.75 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Mirren FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Motherwell se za své prozatímní účinkování v SPL v žádném případě nemusí stydět a je jasné, že bude chtít do posledního kola bojovat o pohárové třetí místo. Zatím se nachází na čtvrté příčce s dvaadvaceti body a to jen kvůli nedávné prohře na půdě Hibernianu, v tabulce ho tak o bod přeskočili konkurenční Hearts. Nyní by měl zastávat funkci favorita, avšak proti nevyzpytatelnému St.Mirrenu nikdy nevíte, co čekat.

St. Mirrenu patří deváté místo s jedenácti body. V posledních dvou kolech rozhodě zanechal dobrý dojem. Nejprve překvapil Dundee United a vykradl Tannadice Staium poměrem 2:1, poté do poslední chvíle živil naději na body proti Celticu před vlastními fandy. Teď je může potěšit o něco více, Motherwell však v současné formě bude opravdu tvrdý oříšek. Na druhou stranu Saints ve vzájemných domácích zápasech příliš často body neztrácí.

V posledních třech neprohráli ani jednou, naposledy se s Motherwellem rozešli nerozhodně po bezbrankovém výsledku. Motherwell před nepříjemnou porážkou na Easter Road deklasoval St. Johnstone 4:0, když opět úřadovala největší postava současného kádru Nick Blackman. Ten dokonce vsítil během prvního poločasu hattrick. Dařilo se i v předchozím kole, cenné tři body z půdy doposud největšího překvapení SPL Invernessu se určitě počítají.

Kouč Saints Danny Lennon se již konečně může spolehnout na dvě uzdravené opory, minimálně na lavičku se totiž posadí gólman Paul Gallacher a obránce Stevie Robb. Hrát bude také Paul McGowan, který je na hostování z Celticu a kvůli dohodě obou klubů nemohl naposledy nastoupit. "Motherwell na mě letos dělá dojem. Má spoustu skvělých individualit a navíc vyznává kolektivní způsob hry, čímž je velmi nebezpečný," pronesl obdivně Lennon.

V hostujícím dresu by se mohl na ligové trávníky vrátit po pětizápasové absenci Keith Lesley, který nemohl hrát kvůli svalovým problémům. Díky tomu má kouč Craig Brown k dispozici kompletní sestavu. "V zápase s Hibs udělali sudí několik chyb a já doufám, že se jim nyní vyhnou," kritizuje lehce předchozí výkony rozhodčích. "Chceme se vrátit k podobnému stylu hry, jako jsme předvedli proti St. Johnstone," prozrazuje Brown plány pro sobotní klání.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.20 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Inverness Caledonian - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Hibs se vzkřísili z popela jako pták Fénix a opět nyní mohou myslet na boj o pohárovou Evropu. Ještě před dvěma týdny se pouze prali o záchranu a doufali, že se proti nějakému slabšímu soupeři chytnou a dostanou se z krize. Jenže Hibs zaskočili největšího favorita soutěže, k údivu všech vykradli Ibrox Park domácích Jezdců z Rangers a dobrým výkonem na to navázali i v klání na Easter Road proti Motherwellu.

Hibernianu v současnosti patří osmá příčka se ziskem čtrnácti bodů a stále ztrácí velké manko na vysněné třetí místo, pokud ale udrží současnou dobrou formu, bude náskok ostatních soupeřů okamžitě rozprášen. Nyní narazí na čerstvou krev, Inverness má stále obrovskou chuť po vítězstvích a rád by skončil v horní polovině tabulky, což by byla senzace. Inverness je momentálně pátý se ziskem slušných jedenadvaceti bodů.

Inverness si v minulém kole odvezl všechny tři body z půdy Hamiltonu, i když v průběhu utkání o moc lepším mančaftem nebyl. Předtím dokázali Caledonian zvítězit v Aberdeenu a také získat cenný bod s Jezdci z Rangers. Jedinou kaňkou tak bylo domácí vystoupení s Motherwellem, prohra 1:2 však byla zasloužená. Oba celky se utkaly naposledy loni v únoru a domácí dokázali zvítězit 2:0, teď se čeká o něco vyrovnanější zápas.

Domácí již mohou počítat s Russellen Duncanem, který se vrací po problémech s třísly. Nastoupit by též měli Shane Sutherland a Lee Cox. Mimo hru ale budou David Proctor, Chris Innes a Kenny Gillet, kvůli dohodě obou klubů nemůže nastoupit ani Kevin McCann. "Hibernian má obrovský potenciál a podle mého je to jeden z nejlepších tří celků celé SPL. Doufám, že o třetí pohárové místo s ním budeme bojovat právě my," má k soupeři obrovský respekt kouč Terry Butcher.

Hosté mají k dispozici téměř kompletní výběr, mohou totiž přivítat nové hráče. K dispozici bude důležitý útočník Derek Riordan, který ovšem nebude moci nastoupit do dalšího duelu se St. Johnstone. Připraveni by také měli být Francis Dickoh po zranění obličejové části a Colin Nish po problémech s kotníkem. "Po dvou skvělých výhrách v řadě se všichni usmívají a v týmu je dobrá atmosféra. Musíme se ale stále koncentrovat a tvrdě pracovat, jinak o tuto euforii přijdeme," uvedl povzbuzený kouč Hibs Colin Calderwood.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Aberdeen FC - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
Jako den a noc se Aberdeenu vypadal začátek sezony a její další průběh v podání Aberdeenu. Po prvních třech kolech se zdálo, že Dons budou konečně po loňské naprosto nepovedené sezóně bojovat o třetí místo a možná i o titul, nyní po třinácti odehraných kolech se nacházejí nad samotnou propastí SPL. Nacházejí se na jedenáctém místě tabulky s deseti získanými body, navíc stále musejí vydýchávat potupný debakl z Celtic Parku.

Tam jim soupeř totiž nadělil hned devět dárkových balíčků a ještě prohloubil jejich krizi. Aberdeen má vskutku nepříznivou bilanci. Ze čtyř posledních kol nemá na kontě ani bod, navíc v nich vsítil pouze dva góly. Nedaří se mu ani na vlastním Pittodrie Stadium, nedávno zde podlehl Invernessu 1:2. V minulém kole po nemastném, neslaném výkonu prohrál na půdě Jezdců z Rangers 0:2. A bohužel pro něj opravdu zaslouženě.

Nyní má ovšem před sebou novou výzvu. V prvním letošním duelu se St. Johnstone na začátku ročníku uspěl a z jeho hřiště si odvezl všechny body po výhře 1:0. Nyní už chce zaručeně překonat krizi a loňský nováček by rozhodně měl být v silách Dons. St. Johnstone je totiž na tom po čtyřech minulých kolech ještě hůře. Nezískalo ani bod, dokonce nedalo ani branku a celkové skóre 0:12 opravdu bije do očí. Proto se nikdo nemůže divit, že Saints okupují desátou pozici a mají jen o bod více než Aberdeen.

Současný šéf Dons Mark McGhee nemůže počítat s obráncem Andrew Considinem, kterého na hřiště nepustí poraněné koleno. Avšak na trávník se vrací uzdravený Chris Maguire, k dispozici by měli být také Scott Vernon a Andrius Velička. "Stále čekáme na dobrý výsledek a proto se na sobotu vskutku těšíme. Chceme jít za svým snem a konečně získat tři body, potřebujeme ze sebe shodit ten obrovský tlak," uvádí logicky McGhee.

Hosté se možná budou muset obejít bez kvarteta Steven Anderson (poraněná pata) - Chris Millar (problémy s tříslem) - Dave Mackay (svalové potíže) - Liam Craig (zraněné lýtko). Do utkání navíc stoprocentně nezasáhnou dlouhodobí marodi Graeme Smith, Kevin Moon, Graham Gartland a Martin Hardie. "Je správný čas se opět dostat na vítěznou vlnu, potřebujeme dva dobré výsledky," věří v lepší zítřky asistent trenéra Tony Docherty.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.25 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celtic FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Celtic už není tak neporazitelný, jak se zdálo být před Old Firm. Od té doby totiž dvakrát prohrál a hlavně ukázal svoje slabiny. V předminulém kole podlehl houževnatému Hearts 0:2 a potvrdil že na Tynecastle Stadium se mu příliš nedaří. Nicméně v minulém kole dokázal vyhrát 1:0 v St.Mirrenu, v konečném bodovém účtování tak neztratil. Nyní si zelenobílí i tak chtějí spravit reputaci, los jim ale k tomu přisoudil opravdu těžkého soka - Dundee United.

Hosté se nyní nacházejí na šesté pozici a přeci jen lehce napravili nepovedený začátek sezóny. Ovšem v optimální formě také nejsou. Po důležité výhře s Hibs a na půdě Hamiltonu podlehli překvapivě před vlastními fandy ve vloženém kole St.Mirrenu a navíc remizovali s Kilmarnockem. Třetí místo se proto United vzdálilo na pět bodů, sezóna je ovšem na druhou stranu vskutku ještě dlouhá.

Celtic před nepovedeným duelem v Hearts deklasoval Aberdeen 9:0 a dokázal si též poradit se St.Johnstone 3:0. V současnosti ztrácí jen jeden bod na Jezdce z Rangers a boj o titul bude zřejmě dlouhou dobu hodně otevřený. Proti sobotnímu soupeři se Celticu daří střídavě. Neprohrál s ním sice z osmnácti posledních duelů ani jednou, avšak ze šesti předchozích klání dominoval pouze dvakrát. Loni zdolal Dundee 1:0, podobný vyrovnaný průběh se očekává i teď.

Kouč Celticu Neil Lennon dostal stopku na dva zápasy, na lavičce nemůže být kvůli špatnému chování k rozhodčímu v duelu s Hearts. V sestavě mu bude chybět kvůli nemoci útočník Anthony Stokes, naopak po zápasové stopce díky vyloučení v utkání s Hearts je zpátky Joe Ledley. Dlouhodobě na marodce se nacházejí Scott Brown (noha), Beram Kayal (tříslo) a James Forrest (kotník). "Myslím si, že uvidíme podobné utkání jako na Tannadice, kdy jsme těsně vyhráli 2:1. Dundee je vítězný celek a vždy se na nás umí připravit," uvedl s obavami Lennon.

Hosté se nemohou spolehnout na Craiga Conwaye, který bude asi šest týdnů mimo hru po operaci kolene. Na trávníku se tradičně neobjeví Darren Dods, Scott Severin a Mihael Kovačevič, otazník visí nad startem Scotta Robertsona. Avšak jiné hvězdy Danny Swanson a Jon Daly již budou v pořádku. "Před domácím publikem jsme odehráli fantastický duel a přišli o bod v samém závěru. Bude to těžké, ale chceme zopakovat podobný výkon," nemá malé cíle šéf Dundee Peter Houston.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.22 - 5.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC13111131:1334
2.Celtic FC13110232:933
3.Heart of Midlothian1372420:1323
4.Motherwell FC1371521:1522
5.Inverness Caledonian1363420:1421
6.Dundee United1353514:1918
7.Kilmarnock FC1352620:1517
8.Hibernian FC1342715:2114
9.St. Mirren FC1332813:2511
10.St. Johnstone FC133289:2211
11.Aberdeen FC1331915:2810
12.Hamilton Academical1323811:279

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Killie v Rangers

Vzdy jeden z mojich najoblubenejsich zapasov. Cestujeme do metropoly Ayrshire Kilmarnocku.

Domaci Rugby Park je jeden z najkrajsich stadionov v Skotsku hoci ma kapacitu len 18 000 divakov a postaveny bol uz pred viac nez 110 rokmi.

Ako jeden z prvych vsak presiel v 90-tych rokoch zasadnou rekonstrukciou ked boli postavene 3 nove tribuny. Zvlastnostou Rugby Parku je ze nema klasicke 4 reflektory v rohoch ale len na tribunach pozdlz postrannych ciar co si chvalia futbalisti pri vecernych zapasoch.

Dnes sa ale bude hrat uz na obed tak dufajme ze slniecko nam do oci moc svietit nebude.

Predpovede hovoria o oblakoch a sem tam vykukne aj ona ohniva gula.

Ale spat k futbalu. Kilmarnock je pre Rangers uz roky prijatelny super.

Naposledy sme mu podlahli este v maji 2007 (0-1 na Ibrox).

V Rugby Parku sme tam ale este NIKDY v historii SPL (od roku 1998) neprehrali !

Naposledy sa na nam nieco take prihodilo este v maji 1994...

Nuz hovori sa ze kazda seria sa raz skonci tak uvidime co nam dnesny zapas prinesie.

Killie su vo forme, z poslednych 4 zapasov 3x vyhrali (a zhodne 3-0).

Obzvlast domace kladivo Connor Sammon ktory v nich strelil 5 golov.

Rangers mali po dlhom case volny midweek, napriek asociacnemu terminu sme mali cely kader na zelanie Waltera Smitha pokope pretoze mu bolo vyhovene aby na tieto "zbytocne" zapasy nemuseli jeho reprezentanti vycestovat. Snad sme trochu dobili baterie a dnes to uz nebude take unavene ako posledne zapasy. Caka nas Manchester United a to bude snad moj najoblubenejsi zapas. Mozno sa vam to zda zvlastne ze nie OF derby ale toto je pre mna srdcovka pretoze v 90-tych rokoch som fandil United rovnako ako Rangers.

Teraz uz ani tak nie, zostalo tam len par hracov ktorych mam rad (Giggs, Scholes) inak same mne nesympaticke typy typu Berba, Nani, Ferdinand and company. Ale ako klub mi je MU po Rangers stale najmilsi.

Aby som velmi neodbocil od temy, dnes teda ocakavam plnokrvny vykon a 3 body.

Nebude hrat Bougherra, Jelavic, Beattie ale aj bez nich by sme to mali zvladnut.

Som zvedavy na hraca menom Salim Kerkar, vobec ho nepoznam ale je to Alzircan francuzskeho povodu, vraj dobre technicky vybaveny hrac.

Na zaver velmi pozitivna informacia:

Novym majitelom Rangers (presnejsie 75% akcii klubu) sa ma stat Craig Whyte (39).

Okrem vyrovnania dlhu 32 mil. libier ponuka 20 mil. na nove posily a to uz v januari.

Whyte je jednym z najbohatsich Skotov, vlastni o.i. po krajine niekolko hradov a zamkov a je dlhorocnym zarytym fanusikom jazdcov.

Vsetko by sa malo upiect este do Vianoc tak uvidime.

Malo by ist o start novej (a uspesnej) ery podobnej ked klub preberal Sir David Murray na konci 80-tych rokov.

Reagovat
smazaný uživatel

Hearts v Hamilton 1

Srdiecka su naozaj v dobrej forme a psychickej pohode a koncove svetlo tabulky by im nemalo robit problemy. Dokonca aj kurz v stavkovach sa mi zda dost dobry (1,55). Jednoznacna 1.

Aberdeen v St Johnstone 1X

Domaci este stale nevyhodili McGheeho a tak nejaku extra velku zmenu ani neocakavam.

Vyhrat ale mozu lebo Saints su takisto totalne z formy.

Celtic v Dundee Utd 1

Kazdy vikend fandim 180 minut. 90 minut Rangers a 90 superovi Celticu.

Tazko ale cakat ine nez vyhru domacich lebo Tangerines viac nez 1 gol nedavaju a tak to budu mat tazke. Celtic si po tej 9-ke Aberdeenu vystrielal pusny prach (2 zapasy 1 gol aj to v nadstavenom case...) takze dnes uz ma zase nabeh na viac. X je tajne zelanie, 1 realita.

ICT v Hibs X2

Hibs sa pod vedenim Calderwooda konecne prebudili a v poslednych 2 zapasoch vyhrali.

Hlavne 3-0 u nas bol poriadny sok. Aj dnes zrejme cosi uchmatnu lebo Caley hra doma tuzku.

St Mirren v Motherwell X

Saints boli v nedelu naozaj nestastni, bod proti Celticu mali na dosah. Snad ich to psychicky nezlozi natolko aby ani dnes proti solidnemu superovi nebodovali.

Reagovat
smazaný uživatel

Skotská liga je extrémně slabá. I GL je kvalitnější. Skotsko má jen dva týmy zbytek je

Reagovat
smazaný uživatel

U nás jsou skoro všechny týmy .Nedělej si iluze.

Reagovat
smazaný uživatel

Gers Rudiiii

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele