Skotská Premier League - preview 13. kola

13.11.2010, 08:58, aktualizováno 14.11.2010, 08:34
Previews
Celtic v týdnu prohrál na půdě Hearts a tuto ztrátu se pokusí napravit na hřišti St. Mirrenu. Glasgowský klub potřebuje zareagovat na sobotní výhru Rangers, kteří tak na čele tabulky odskočili na čtyři body...
St. Mirren FC - Celtic FC  (neděle 15:00)
St. Mirren čeká v neděli těžký souboj s druhým Celticem, domácí se však dopředu nevzdávají a rádi by překvapili stejně jako v minulé sezóně, kdy Celtic senzačně porazili 4:0 a ukončili tak působení tehdejšího kouče Hoops Tonyho Mowbrayho.

St. Mirren se po výhře 2:1 nad Dundee United z minulého kola konečně dostal z poslední příčky tabulky a rovnou se vyšplhal až na deváté místo. Tentokrát stojí proti Celticu, který pronásleduje vedoucí Rangers a v sobotním utkání je tak považován za velkého favorita. Hráči St. Mirrenu však nezapomněli na výhru z minulé sezóny a něco podobné by rádi předvedli i v tomto utkání.

"Já jsem u toho nebyl, ale hráči o tom mluví od té doby, co jsem se vrátil. Nemohou na to zapomenout. Zřejmě to byl pro kluky velký výsledek, zvláště po prohře ve finále poháru s Rangers jen o pár dní dříve. Výsledek, jako byl tento, se často nevidí. To nám dává šanci, že něco podobného můžeme dokázat znovu," sdělil obránce David Van Zanten.

Celtic má co napravovat, v minulém kole totiž ztratil body v zápase s Hearts, kterým podlehl 0:2 a v tabulce zůstal druhý. "Do konce sezóny zbývá ještě téměř třicet zápasů, není možné všechny vyhrát. Musíme zapomenout na to, co se stalo na hřišti Hearts. To je už minulost a my se díváme vpřed," prozradil útočník Georgios Samaras.

Norský obránce Thomas Rogne se po karetním trestu vrací do nominace Celticu, naopak suspendovaný je záložník Joe Ledley a do zápasu nezasáhne. Domácím bude v neděli chybět zraněný Hugh Murray a nastoupit nemůže ani Paul McGowan, který je na hostování právě z Celticu. Do tréninku se však vrátili David Barron, Craig Dargo, Steven Thomson i Stevie Robb.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.00 - 5.50 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
St. Johnstone FC - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
St. Johnstonu po vcelku dobrém startu sezóny poněkud došel dech a do domácího utkání proti Heart of Midlothian jde s nelichotivou sérií čtyř proher v řadě. To hosté naopak útočí na nejvyšší pozice a jejich formu v posledním kole odnesl dokonce i Celtic.

St. Johnstone zažívá krutý pád tabulkou, po třech ligových prohrách v řadě, z nichž v poslední obdržel od Motherwellu rovnou čtyři branky, okupuje s jedenácti body až desátou příčku. Kouč domácího týmu Derek McInnes však situaci nevidí tak černě, podle něj se může situace kdykoliv otočit.

"Fotbal je plný výkyvů, jednou jste nahoře, jindy dole. Měli jsme dvě prohry s Celtikem a potom jsme narazili na dva týmy ve formě. Nejhorší věcí jsou pro nás lehce obdržené góly, jak se nám to povedlo v posledních dvou nebo třech zápasech. Ale vše se můře rychle otočit. Ještě před měsícem jsme hráli skvěle, sbírali jsme body a neztráceli jsme je. Vše se může ihned změnit," tvrdí McInnes.

Hearts budou pro St. Johnstone těžkým soupeřem, v posledních dvou zápasech neztratili ani bod a to hráli derby proti Hibernianu a 2:0 dokázali zvítězit dokonce nad druhým Celticem. Další důležitou zprávou pro hosty je prodloužení smlouvy s kapitánem Mariusem Zaliukasem, které se vleklo delší dobu. "Vše bylo včera dohodnuto, zatím jen slovně. Jsem opravdu potěšen, protože je to náš kapitán a důležitý hráč," prohlásil manažer Jim jefferies.

Hearts nebudou moci do utkání nasadit Susa Santanu, který podstoupí operaci kolena a připojuje se tak na marodku k Wallaceovi, Driverovi a Obuovi. Jason Thomson má problémy s kotníkem a jeho start zatím není jistý. Domácím budou chybět Chris Millar a Dave Mackay, ohledně nasazení Murrayho Davidsona se teprve rozhodne.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.10 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hibernian FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Naprostý šok zažila skotská nejvyšší soutěž v dohrávaném kole hned dvakrát. Nejprve překvapilo Hearts téměř suverénní Celtic a uštědřilo mu druhou prohru v sezóně, ve stejný čas se naprosto neskutečně vyburcoval ke skvělému výkonu celek Hibernian a zvítězil v Ibrox Parku nad dosud neporaženými Jezdci 3:0. Smazal tak všechny papírové prognózy a uvedl celý fotbalový svět do obrovského omylu.

Hibernian se až do minulého utkání držel těsně nad sestupovou zónou a vypadalo to jen na boj o střed tabulky. Tento naprosto nečekaný úspěch nepomůže Hibs jen po bodové stránce, ale hlavně po té psychické. Nyní ale na domácí mančaft bude čekat další obtížná zkouška. Motherwell totiž zatím obstál v těžkých situacích a selhal výrazně pouze jednou, proto se nachází na třetím místě SPL s dvoubodovým náskokem na ostatní protivníky.

Hosté navíc dokázali zvítězit dvakrát v řadě a ve vloženém kole nadělili čtyři branky St. Johnstone. Avšak nyní je čeká naprosto jiný soupeř, na jeho půdě bude velmi složité bodovat. K tomu v jediném letošním vzájemném duelu ve Fir Parku hned v prvním kole vyhráli hosté 3:2 a nyní před vlastními fandy by to měli mít ještě o něco jednodušší. V loňském duelu na Easter Road uspěl tým vedený Colinem Calderwoodem v poměru 2:0.

Calderwood se musí obejít bez dlouhodobě zraněných Darryla Duffyho, Grahama Stacka a Merouane Zemmamy, ale po zranění se vrací důležitý útočník Colin Nish a po karetním trestu velká opora Derek Riordan. "Konečně se začínáme dostávat na tu správnou vlnu. Jenže ještě není vyhráno. Tři body proti Rangers musíme potvrdit nyní proti Motherwellu, aby se nás začali soupeři konečně alespoň trochu bát," vyjádřil se Calderwood.

Hostující stratég Craig Brown už může počítat s uzdraveným Keithem Lasleym, který chyběl svému týmu kvůli svalovému zranění čtyři soutěžní utkání, proto Brown může počítat s téměř kompletní sestavou. "Dokázali jsme vsítit šest branek ve dvou zápasech, výkon proti St. Johnstone byl z naší strany vskutku povedený. Bez průniků po krajích a velkého procenta proměněných šancí to však proti Hibernian nepůjde," uvádí aspekty možného vítězství.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.30 - 2.50
více informací
Rangers FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Rangers se po selhání v posledním zápase budou snažit napravit svoji reputaci v domácím utkání s předpoledním Aberdeenem. Ten má v probíhající sezóně starosti se záchranou a hlavně rekordní prohra s Celtikem ho pro sobotní utkání staví do role jasného outsidera.

Rangers čeká po prohře 0:3 s Hibernianem zápas o důležité tři body, jen těžko lze totiž očekávat, že by i o pouhý bod druhý Celtic znovu zaváhal. Steven Davis věří, že po výkopu se na jeho týmu tlak neprojeví a Rangers se vrátí na vítěznou cestu.

"Myslím, že proti Aberdeenu předvede naši obvyklou hru. Pravděpodobně si od nich mnoho lidí neslibuje nějaký výsledek. Nedávno byl na ně vytvářen velký tlak, což jim možná dá šanci předvést tu nečekaný výkon. Tím to pro nás bude obtížnější, ale jsme si toho vědomi," prozradil Davis.

Aberdeen čeká nelehký úkol, jen sedm dní po rekordní prohře 0:9 s Celtikem se postaví druhému glasgowského velkoklubu, Rangers. Prohra 1:2 s Invernessem jen umocnila tlak na manažera Marka McGheeho, kterému však vedení klubu překvapivě vyslovilo důvěru. McGhee tak dostal další šanci prokázat, že má klubu co přinést.

"Bylo by pro mě snadné rozhodnout se, že už toho bylo dost. Mám tady ale kontrakt, a ten má pro mě jistou cenu. Mohl jsem to zabalit, vysedávat s nohami nahoře v Brightonu, nebo možná tento víkend odletět do za mým švagrem do Vegas a nezajímat se, jak na tom Aberdeen je. Ale na to jsem nikdy ani nepomyslel, mým cílem je prokázat, že to, v co já věřím, se může stát skutečností," prohlásil McGhee.

Aberdeenu budou v sobotním zápase chybět zranění Andrius Velička a Darren Mackie, do hry se však po trestu vrací kapitán Paul Hartley. To domácí budou postrádat více hráčů, zranění kolena nepustí do hry Maurice Edua a kvůli zranění nenastoupí ani Saša Papac, Andy Webster, James Beattie a Nikica Jelavič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.00 - 13.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Dva sousedi v tabulce nyní sehrají důležitý duel o to, kdo bude blíže pohárové třetí příčce a kdo se jí naopak vzdálí a zřejmě spadne do dolní poloviny tabulky. Dundee United je v současnosti šesté se sedmnácti získanými body a i když nemá příliš velkou ztrátu na třetí pozici, občas předvede velmi mizerný výkon. Ve vloženém kole bylo proti St. Mirrenu jasným favoritem, avšak nezískalo ani bod a darovalo tak soupeři cenné korálky.

Kilmarnock naopak rozjel nezastavitelnou mašinu a při pohledu na jeho poslední výsledky i proti některým těžším soupeřům je znát ohromná síla. Kilmarnock z minulých tří duelů má skóre 9:0, do každého si rozdělil hned tři trefy, a proto po horším začátku poskočil se šestnácti body na sedmé místo tabulky. Naposledy dokázal v Rugby Parku potěšit vlastní fandy a Hamilton poslal definitivně na kolena krátce po začátku druhé půle.

Oba soupeři se spolu utkali letos v Rugby Parku na začátku října a Dundee dokázalo zvítězit těsně 2:1, nyní bude i přes skvělou formu soupeře mírným favoritem. Avšak na stánku na Tannadice není Dundee až zase tak suveréni, v minulých dvou střetnutích se rozešlo s Kilmarnockem bez branek. Proto se dá očekávat opatrný zápas s minimem gólu i nyní. Kouč United Peter Houston si opět bude muset poradit s početnou marodkou.

Kvůli zranění na trávník opět nevběhne trio Darren Dods, Scott Severin a Mihael Kovačevič, kteří si na svůj návrat ještě musejí počkat, po úterní operaci kolene bude odpočívat také Craig Conway. Kvůli zlomenině nohy je nově mimo hru na šest až osm týdnů Scott Allen, naopak na lavičce je zpátky Danny Swanson. "Proti St. Mirrenu jsme nebyli dostatečně hladoví po vítězství, proti suverénnímu Kilmarnocku musí být odhodlání větší," zná recept na úspěch Houston.

Killie už budou mít k dispozici Frazera Wrighta, který byl mimo kvůli problémům s kyčlí. Dlouhodobě na marodce se nacházejí James Dayton a gólman Alan Combe. "Naším cílem je se po dlouhých sezónách umístit v nejlepší šestce a právě Dundee bude jednou z nejvýraznějších překážek. Chceme nyní odolávat i favoritům a doufáme, že na konci sezóny budeme konečně bojovat s těmi nejlepšími," věří v pokračující dobré časy bek Killie Frazer Wright.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.30 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hamilton Academical - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Fotbalisté Hamiltonu se zatím nacházejí na posledním místě tabulky a nedokážou příliš často sbírat důležité body. Nicméně výkonnost na to mají. Překvapit totiž mnohokrát dokázali čelo tabulky a nebýt zbytečných ztrát s úhlavními rivaly, bojovali by určitě kolem středu SPL. Nyní v New Douglas Parku přivítají nováčka z Inverness, který je na opačném pólu soutěže a daří se mu sbírat jeden cenný skalp za druhým.

Inverness je v současnosti na páté pozici s osmnácti body a vždy sehraje se soupeřem minimálně velmi vyrovnaný duel. Naposledy se Caledonian podařilo v předehrávaném kole vykrást Pittodrie Stadium a odvezli si z Aberdeenu tři body za výhru 2:1, odčinili tak týden starou porážku v domácím prostředí proti Motherwellu též v poměru 1:2. I nyní budou mírným favoritem, organizovaná hra nováčka zatím platí téměř na každého.

Hamilton nedokázal v minulém zápase konkurovat Kilmarnocku a v Rugby Parku zaslouženě prohrál 0:3. Předtím před vlastními fandy předvedl o chlup lepší výkon proti Dundee, ani v tomto případě to ale k bodům nevedlo. Kouč domácích Billy Reid se musí obejít bez Nigela Hasselbainka. Důležitý článek ofenzívy Accies je totiž nově mimo hru kvůli svalovým problémům. Mimo hru je také kapitán Alex Neil a dlouhodobě i James Gibson.

"Jsme velice zklamání naši současnou formou, hlavně v domácím prostředí. Fotbal přeci jen hrajeme také pro fanoušky a v letošní sezóně jim prozatím příliš radost neděláme. Pokud chceme mít vliv na dění v SPL, musíme získávat body především doma. Pokud se nám to v nejbližší době nepodaří, záchrana bude opravdu složitá. Teď bude důležitá obrana, od ní se všechno odvíjí," nastiňuje současnou situaci v klubu Reid.

Hosté přijedou nově bez Russella Duncana, který stále laboruje s poraněnými třísly. Kromě něho chybí výběru kouče Terryho Bitchera již tradičně Gil Blumenshtein, David Proctor, Chris Innes a Kenny Gillet. Jistotu startu nemá ani Shane Sutherland. "Prozatím máme za sebou skvělou část sezóny, dokážeme kontrolovat hru a situace řešíme v klidu. Pokud nebudeme dělat chyby, měli bychom navázat na dobré výkony," věří Butcher.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.25 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC12101129:1331
2.Celtic FC12100231:930
3.Motherwell FC1271420:1322
4.Heart of Midlothian1262418:1320
5.Inverness Caledonian1253417:1318
6.Dundee United1252513:1817
7.Kilmarnock FC1251619:1416
8.Hibernian FC1232713:2011
9.St. Mirren FC1232713:2411
10.St. Johnstone FC123279:2011
11.Aberdeen FC1231815:2610
12.Hamilton Academical1223710:249

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (14)

Přidat komentář
Ferguson6

Po tom Hiberniane by sa patrilo vyhrat a aj sa vyhra

Reagovat
smazaný uživatel

Rangers v Aberdeen

Takto pred tyzdnom vyfasovali Dons svoj rekordny debakel (v 107-rocnej historii) a dnes sa vracaju na miesto cinu (Glasgow) opat. Co predvedu, na to som sam zvedavy.

Manazer Mark McGhee este "zije" co je pre mna este vacsie prekvapenie nez samotny debakel na Celticu.

Prehlasenie "mým cílem je prokázat, že to, v co já věřím, se může stát skutečností" snad ani nepotrebuje komentar

Rangers tento tyzden konecne bez cestovania tak sme si snad trocha vydychli a dnes to uz nebude take bezduche ako v stredu.

Moj tip 5-0.

Reagovat
smazaný uživatel

Este situacna sprava z druhej ligy:

Dundee ktore bolo SFL penalizovane 25 bodmi za to, ze sa dostalo pod nutenu spravu banky,

robi pre svoju zachranu maximum. Posledny domaci zapas videlo 6,022 divakov a boli veru nadseni ked Jamie Adams strelil vitazny gol 4 minuty pred koncom zapasu proti Partick Thistle (2-1).

Dnes hraju dolezity zapas na pode Ross County (ten prisiel v tyzdni o manazera Adamsa ktory

sa stal asistentom v Hibs) a hraci urobili neuveritelne gesto. Povodne sa malo ist den pred

zapasom ale kedze klub je bez penazi, vedenie rozhodlo ze sa pojde az v sobotu.

Hraci Dundee sa vsak rozhodli ze zaplatia zo svojho hotel aby sa predsa len kvoli

lepsej priprave mohlo ist uz v piatok !

Predstavte si ze k zachrane dokonca pomaha aj - mestsky rival Dundee United.

Kluby sa dohodli na priatelskom derby ktore odohraju 6.decembra pricom vytazok pojde

vylucne do kasy Dundee FC. Uz teraz je jasne ze zapas bude vypredany.

Pre zaujimavost, zatial co zvycajne byvaju mestski rivali od seba dostatocne vzdialeni,

v Dundee je tomu inak. Oba stadiony deli jedna cesta, z jedneho je vidiet na druhy a este

nikdy v historii sa nestalo aby hrali obaja zapas v rovnaky cas.

Mimochodom kedysi prave v Dundee prezil pekne casy Dusan Vrto. Pamatam si ako raz spominal prihodu ze jeden z jeho vtedajsich spoluhracov pravidelne prisiel na zapas pol hodinu pred vykopom, hodil sa do virivky a odtial bez rozcvicky hybaj rovno na ihrisko.

Reagovat
Ferguson6

Za tmavomodre Dundee som rad hraval FIFU 2002, takze dufam, ze sa zachrania Len skoda, ze Marosa Klimpla vyhodili...

Reagovat
smazaný uživatel

ale nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Reagovat
smazaný uživatel

ale ano

Reagovat
smazaný uživatel

Hooper to Hoops vyhaluzil, škoda. Btw. ally? Jak to u Vás jde Davisovi s Laffertym?

Reagovat
smazaný uživatel

daj mi 15 minut na spamatanie

Reagovat
smazaný uživatel

Davis mal zly zaciatok sezony zapricineny zranenim resp. nedostatocnou praxou v priprave.

Hladal sa, kazil prihravky, nesli mu bezne veci ktore predtym robil so zavretymi ocami.

V priebehu oktobra sa do toho dostal a dnes je opat tym hracom z minulej sezony.

Tu treba ocenit pristup Waltera Smitha ktory mu daval sance v zaklade ked sa trapil a viditelne mu to neslo.

Kyle Lafferty je inym hracom nez bol v minulej sezone. Vtedy ho poznacil ten barrandovsky incident v Old Firm derby po ktorom ho media usvedcili z filmovania a predstierania zranenia.

Bolo mu vyrazne dohovorene ze toto nie je standard klubu RFC a v pripade ze svoje spravanie nezmeni bude sa balit. Stal nas 3,5 melka a nikdy poriadne nehral zaklad.

V tejto sezone sa sustredi viditelne na futbal, zmenil pristup k hre a je velmi platnym hracom.

Ked zasiahol do hry ako striedajuci hrac, vzdy vyrazne ozivil nasu ofenzivu.

Obrat na Hearts a St Mirren bola hlavne jeho zasluha.

Je priebojny, ma dobru klucku, center. Nemal som ho rad ale po tom co sa zmenil je aj moj pohlad nanho uz iny. Snad mu to vydrzi co najdhsie, ved on u nas chcel hrat, Rangers je jeho vysnivany klub. Vsak je to aj (ako Davo) Severny Ir a ti takmer vsetci fandia Rangers.

Vsak Neil Lennon.

Reagovat
smazaný uživatel

Beru to jako popich,ale jen pro poradek.JSem si jisty ze v Severnim Irsku je fanousku Celticu vic nez dost,pri mem poslednim vylete autobusem na zapas nas jelo 43busu v kolone a to jsou jen ti co se rozhodli dat prednost 4hodinove ceste pred pohodlim pubu a domova.

Reagovat
smazaný uživatel

videl som pochod oranzistov katolickou stvrtou Belfastu a je ich tam fakt dost

Reagovat
smazaný uživatel

Vzhledem k tomu ze posledne do katolickych ctvrti neprosli tak jich asi neni dost a na to kdo je videl z vetsi blizky bych si i vsadil

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, díky, on je Davis mozek v záloze Severních Irů, ale to, že jsme nedokázali vyhrát na Faerských o-vech je dost jeho zásluha, protože prostě nikdo nic nevymyslel Proti Italům to ještě tak nevadilo, no..

Reagovat
smazaný uživatel

Proto jsem si říkal, co s ním je, vždycky byl jediný, kdo vymyslel něco kloudného ve středu. Ne alibisticky přes kraj a centr..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele