Skotská Premier League - preview 12. kola

09.11.2010, 08:45, aktualizováno 10.11.2010, 08:31
Previews
Rangers hrají doma s Hibernianem a v tomto kole budou mít snadnější situaci než Celtic, který se představí na půdě Hearts. Dundee United bude chtít pokračovat ve zlepšených výkonech proti St. Mirrenu, Motherwell přivítá St. Johnstone, Hamilton cestuje do Kilmarnocku...
Heart of Midlothian - Celtic FC  (středa 20:30)
Fotbalisté Hearts předvádějí střídavé výkony. Jednou si bez větších problémů pohlídají utkání proti relativně těžšímu soupeři, následně ale totálně vyhoří a podlehnou v domácím prostředí outsiderovi po naprosto jasném průběhu. Nicméně letos se jim začátek povedl rozhodně lépe, než tomu bylo v minulých letech, drží se na čtvrté pozici s pouhým dvoubodovým odstupem na třetí Motherwell.

Jenže ve vyrovnaném středu tabulky je důležitý každý bod, proto Hearts musí své výkony srovnat. V posledním kole dokázali odčinit nedávnou domácí porážkou s Kilmarnockem 0:3 a na půdě trápících se Hibernian zvítězilo 2:0, obě trefy si rozdělilo do každého z poločasů a domácí navíc v závěru přišli o vyloučenou hvězdu Dereka Riordana.

Nyní ale na "Srdce" čeká mnohem těžší soupeř. Celtic totiž do budoucna vyhlíží zisk alespoň jedné velmi cenné trofeje a mistrovský titul je v tuto chvíli celkem blízko. Celtic z jedenácti utkání selhal pouze jednou v Old Firm Derby proti Jezdcům z Rangers, jinak je po první třetině sezóny naprosto bezkonkurenční a ztrácí na svého rivala pouhý bod. V minulém kole k tomu Celtic před vlastními fandy rozstřílel odevzdaný Aberdeen 9:0.

Oba celky se spolu na Tynecastle Stadium utkaly letos v květnu na konci minulého ročníku a rozjetí hosté zvítězili 2:1, předtím si ale domácí dokázali s favoritem poradit stejným poměrem 2:1. Domácí stratég Jim Jefferies se možná musí obejít bez křídla Davida Templetona, jenž utrpěl mírné zranění nohy v předchozím klání v Edinburghu a jeho start je ohrožen. Nahradit by ho měl Suso Santana.

Dlouhodobě na marodce se nacházejí Andrew Driver, David Obua a Lee Wallace. Celtic nemůže počítat s vykartovaným Thomasem Rognem, který kvůli vyloučení v utkání s Aberdeenem má stopku na jeden zápas. Mimo hru bude též James Forrest, avšak zpátky ve hře bude Daryl Murphy. "Jsme spokojení s výhrou nad Hibernian, ovšem musíme pokračovat v dobrých výsledcích i nadále," uvedl útočník Hearts Kevin Kyle po klání s Hibernian.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.75 - 3.70 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Motherwell FC - St. Johnstone FC  (středa 20:45)
Třetí tým tabulky Motherwell čeká ve středečním programu 12. kola domácí utkání proti St. Johnstonu. Favoritem zápasu je Motherwell, St. Johnstone navíc prohrál dva poslední ligové zápasy, v nichž obdržel celkem šest branek.

Motherwell po zaváhání s Hamiltonem v minulém kole znovu naplno bodoval, 2:1 zvítězil na hřišti Invernessu a zisk tří bodů se od něj očekává i proti St. Johnstonu. Momentálně je v tabulce třetí, se ziskem devatenácti bodů a před svými pronásledovateli Hearts má náskok dvou bodů. Pravděpodobně však do hry prozatím nezasáhne záložník Keith Lasley, který je už blízko návratu po zranění kolenní šlachy.

O síle Motherwellu nepochybuje ani manažer St. Johnstonu Derek McInnes. "Hrají jako tým a myslím, že jsou nejlepší hned po Old Firm. Craig má svoji oblíbenou sestavu a my více méně můžeme předpovědět, jak bude vypadat. Mají dobré hráče s velkými zkušenostmi a ofenzivní sílu, které se v lize jen tak někdo rovnat nemůže," myslí si McInnes.

St. Johnstone po prohře s Celticem podlehl v posledním kole 0:3 také Kilmarnocku, na hřišti Motherwellu tak může jen překvapit. Do sestavy se po trestu navíc vrací Danny Grainger, horší je to však s Murraym Davidsonem, který se zranil v sobotním utkání a do hry nezasáhne. Útočník Marcus Haber je dlouhodobě zraněný, a protože je v St. Johnstonu pouze na hostování, vrátí se do West Bromwiche.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rangers FC - Hibernian FC  (středa 20:45)
Rangers se budou snažit uhájit své první místo tabulky v domácím utkání s velkým zklamáním probíhající sezóny Hibernianem. Hosté prohráli tři poslední utkání a jsou nebezpečně blízko sestupových pozic.

Rangers drží svůj jednobodový náskok i po posledním kole, v němž 3:1 pokořili St. Mirren. Nyní je čeká souboj s dalším klubem bojujícím o záchranu Hibernianem. Slovenský reprezentant Vladimír Weiss je navzdory boji se zraněním připraven ve středu nastoupit, kromě něj nikdo problémy neměl. Mimo hru tak zůstávají pouze Andy Webster, James Beattie a Nikica Jelavič.

"V první půli zápasu se St. Mirrenem jsme byli příliš opatrní. Měli jsme velké procento držení míče, ale nedokázali jsme ohrozit jejich bránu. Ale hned po poločase se nám podařilo vstřelit branky, které nám ten zápas nakonec vyhrály. Tento týden máme dva zápasy, proti Hibs a Aberdeenu, které budou obtížné, a víme, že něco podobného si už nemůžeme dovolit," sdělil manažer Walter Smith.

Jen díky skóre předposlední Hibernian se od začátku sezóny trápí a nic na tom nezměnilo ani očekávané derby proti Heart of Midlothian, se kterým Hibs prohráli 0:2. Po červené kartě v derby je navíc mimo hru Derek Riordan a zranění do hry nepustí Colina Nishe, Darryla Duffyho, Grahama Stacka a Merouana Zemmamu. O startu Kevina McBridea se teprve rozhodne.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.16 - 6.00 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kilmarnock FC - Hamilton Academical  (středa 20:45)
Kilmarnock zažívá v současnosti pohádkové období a rád by v něm pokračoval také v duelu s Hamiltonem. Ovšem jak to obyčejně bývá v SPL, rozjetého soupeře většinou umí zastavit při nejbližší příležitosti outsider. Těsně před sezónou by v tomto duelu v Rugby Parku byly šance naprosto vyrovnané, vzhledem k současné situaci však má nálepku mírného favorita domácí celek. V minulých dvou kolech totiž zaznamenal dvě velmi překvapivé výhry.

Po čtyřech prohrách v řadě přijel na Tynecastle Stadium a k údivu všech dokázal nadělit favorizovanému Hearts tři branky. Hned na to povzbuzení fungovalo také na půdě St. Johnstone a Kilmarnock si odvezl stejný příznivý výsledek 3:0. Proti Hamiltonu by to mělo být papírově nejlehčí utkání, i Aciies ale umějí překvapit. Nedávno jen těsně podlehli Dundee United, předtím dokázali vyhrát na půdě Motherwellu 1:0.

A to Hamilton ve Fir Parku nezvítězil v normální hrací době již pětkrát v řadě. S Killie se utkal letos v New Douglas Parku na konci září a dokázal uhrát remízový výsledek 2:2. Navíc na půdě Kilmarnocku se mu zadařilo loni v březnu, když slavil výhru 2:1. Stratég Billy Ried na lavičce Accies má k dispozici kompletní výběr. Mimo hru bude pouze Alex Neil, kterému Riedl doporučil odpočinek a bude ho tedy pro tento duel šetřit.

Kouč Kilmarnocku Mixu Paataleinen pošle do hry stejnou sestavu jako do posledních dvou duelů, určitě nemá důvod ke změně. Použít nemůže pouze dlouhodobé marody Jamese Daytona a gólmana Alana Combeho. "Je skvělé, že jsme uhráli dvakrát za sebou čisté konto, a naším cílem je, abychom udrželi dobrou formu co nejdéle. I přes vyrovnanou situaci v tabulce totiž můžeme udělat velký krok k záchraně," smýšlí optimisticky Mixu Paataleinen.

Kouč Reid byl po předchozím utkání s Dundee lehce zklamán, protože podle něho Dundee vsítilo poněkud neregulérní gól. "Jsem trochu zklamaný a otrávený, rozhodně jsme na bod měli," uvedl hned po zápase. "Pochybil asistent. Ten totiž přehlédl, že se přímý volný kop kopal o dvacet metrů dále, než se původně mělo. Bohužel se stalo, budeme tak mít větší chuť vyhrát v příštím kole na půdě Kilmarnocku," vyhledává Reid i pozitiva.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.30 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - St. Mirren FC  (středa 20:45)
Dundee United jsou znovu ve formě, v posledních dvou utkáních brali plný počet bodů, který je jejich cílem i pro středeční souboj s posledním St. Mirrenem. Saints mohou na Tannadice Parku jen překvapit.

Dundee United si se slabšími celky v minulých kolech poradili, 1:0 zvítězili shodně nad Hibernianem a naposledy i v Hamiltonu. Návrat formy ale poněkud kazí pohled na marodku, mimo hru jsou totiž Scott Severin, Darren Dods a Mihael Kovačevič a otazník visí nad startem Dannyho Swansona a Craiga Conwaye.

"Scott Severin byl na rentgenu a bude potřebovat menší úpravu svého kotníku. Nebudeme ho tedy moci využít několik týdnů, možná déle, což je pro nás rána, protože hrál opravdu dobře. Darren Dods se také vrátí ke specialistovi a i tam je šance, že kvůli svému kolenu bude potřebovat zákrok. Musíme však hledat i pozitiva, velmi dobře se například prezentují Garry Kenneth a Sean Dillon," pochválil své svěřence kouč Peter Houston.

St. Mirren nedokázal navázat na překvapivou výhru nad Aberdeenem a v posledním kole podlehl 1:3 silnějším Rangers. Danny Lennon nemá na rozdíl od svého kolegy Houstona žádné čerstvé problémy se zraněními. Blízko návratu na trávníky jsou Craig Dargo, David Barron a Steven Robb, ve středu však ještě nenastoupí.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aberdeen FC - Inverness Caledonian  (úterý 20:45)
Co napravovat mají hráči Aberdeenu, kteří se v sobotu odpoledne zapsali neslavně nejenom do historie klubu díky porážce 0:9 na půdě Celtiku. Nyní na ně v domácím prostředí čeká Inverness...

Aberdeen v sobotu nasedl ve 26. minutě na kolotoč, z něhož se jeho hráčům motají hlavy dost možná ještě teď. Vše odstartovala červená karta za ruku Hartleyho a následná proměněná penalta Stokese, po níž přišlo ještě dalších osm branek. Celtic nezastavilo ani to, že od 41. minuty hrál také o deseti.

Ve Skotsku se okamžitě začalo mluvit o možném odchodu manažera Marka McGheeho. "Je pravda, že tlak na mou osobu narostl, ale svůj odchod neplánuji. Naopak se připravuji na úterní zápas proti Invernessu. S předsedou klubu jsem před zápasem mluvil, ale netuším, zda tento výsledek jeho názor změnil," prohlásil po utkání.

Aberdeen letos vyhrál jenom třikrát, dvě vítězství přitom zaznamenal hned v úvodních dvou kolech nové sezony, i to je důvodem, proč je McGhee pod velkým tlakem. V úterý večer mu bude chybět distancovaný Hartley, mimo hru jsou také Andy Considine, Nikola Vujadinovic, Peter Pawlett a Fraser Fyvie.

Inverness začal sezonu na nováčka velmi dobře a o minulém víkendu si dokonce vyšlápl na Rangers, na jejichž hřišti uhrál remízu 1:1, tu ovšem nedokázal potvrdit a v sobotu doma nestačil na Motherwell. Průběžná šestá příčka je ovšem i tak velmi dobrým vysvědčením.

Ocenění za dobré výsledky dostal Terry Butcher, který byl vyhlášen nejlepším manažerem měsíce října. Butcher možná nebude moci využít služeb Russella Duncana, ten si z utkání s Motherwellem odnesl poraněné tříslo. Hrát určitě nebudou Gil Blumenshtein, David Proctor, Chris Innes a Kenny Gillet.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.10 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC11101029:1031
2.Celtic FC11100131:730
3.Motherwell FC1161416:1319
4.Heart of Midlothian1152416:1317
5.Dundee United1152412:1617
6.Inverness Caledonian1143415:1215
7.Kilmarnock FC1141616:1413
8.St. Johnstone FC113269:1611
9.Aberdeen FC1131714:2410
10.Hamilton Academical1123610:219
11.Hibernian FC1122710:208
12.St. Mirren FC1122711:238

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Podla skotskej tlace hra McGhee dnes vecer o svoj krk. Ak Dons nevyhraju, bude odvolany.

Toto ultimatum mi pripada skor take "turecke" nez typicka skotska trpezlivost.

Pravda je taka ze McGhee nedosahuje zelane vysledky od zaciatku svojho posobenia v roli manazera. Tento byvaly utocnik obliekal dres Aberdeenu 6 rokov (1978-84) a v 164 zapasoch strelil 63 golov. Pomohol k vitazstvu v PVP i Europskom Superpohari (1983).

Slusna hracska vizitka, tu manazersku si vsak zaramovat asi neda. Z 58 zapasov vyhral chabych 17...

Tazko predpovedat ako to dnes na Pittodrie skonci. Ide o derby severu, napriek krize domacich sa caka slusna navsteva. ICT sa dari viac vonku kde este neprehrali, naopak domace vysledky Aberdeenu su ako na hojdacke. Kedysi sa dal v sazke dat trojtip (za priplatok ) tak ja ho davam na tento zapas aj bez neho

Reagovat
smazaný uživatel

Aberdeen 1 Inverness CT 2

Tak to je neuveritelne, po sobote aj dnes skoncili vsetky strely na branu v sieti Aberdeenu...

Tentokrat sice len 2 ale aj to stacilo na to aby Dons opat nebodovali.

ICT neprehral vonku uz 1 rok (vratane 1st Division).

Len pre zaujimavost, presne pred rokom sa zverenci Terryho Butchera nachadzali na 7.mieste druholigovej tabulky, dnes su 4. v Premier League !

Touto prehrou si zrejme definitivne Mark McGhee podpilil konar a coskoro bude odvolany (streda?). Z avizovanej peknej navstevy (o tieto derby proti ICT bol vzdy zaujem) bol napokon bojkot fanusikov Aberdeenu - najmensia navsteva v historii SPL na Pittodrie - 5,917.

Aberdeenu momentalne niet co zavidiet, budu to mat pekelne tazke dostat sa z tejto krizy.

Reagovat
Ferguson6

super Inverness

Reagovat
smazaný uživatel

Edinburgh

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele