SKANDÁLNÍ ROZSUDEK!?

17.07.2006, 12:15
Aktuality
Zdá se, že jeden skandál byl vyřešen druhým! "Calciopolis", jak se také říká celému případu korupce v italském fotbale, již zná udělené tresty. Měl by tedy být klid. Ale je tomu právě naopak. Sobotní Corriere dello Sport uveřejnil nad komentářem o rozhodnutí soudu tento titulek: TO JE SKANDÁL!

Na první pohled se zdají být tresty tvrdé. Zvláště pro nás, kteří známe, jak to chodí v Česku. Ale co chybí úplně, je jakýkoliv rozdíl v potrestání jednotlivých klubů, podle míry jejich provinění. Nesmíme v hodnocení celého případu zapomenout na další skutečnost. Všichni se odvolali a Federální soud má ve zvyku snížit tresty tak o jednu třetinu!

Takže nalijme si čistého vína:

věděli jsme, že pro Juventus se všechno připravuje na Serii B a nějakou tu ztrátu bodů, i když požadovaný trest zněl Serie C. V tomto případě ovšem hrozilo dokonce "zmizení" tohoto klubu, jeho zrušení, a tak daleko to nikdo nechtěl dohnat. Juventus je něco jako "národní majetek", dědictví po předcích, hrdost velké části Italů. Osm hráčů z tohoto klubu ve finále MS 2006, to mluví za všechny komentáře. Myslím si, že určitá shovívavost v tomto případě byla na místě, zejména s přihlédnutím k nevině většiny hráčů a všech fanoušků tohoto klubu. Ale proč nebyla stejná míra "zamhouřeného oka" uplatněna také u Lazia a Fiorentiny, klubů, které, po pravdě řečeno, odcházejí od tohoto soudu "zmasakrovány"?

Rozdíly:

Pojďme se nejdříve podívat na rozdíly mezi žádostí prokurátora a na konečné rozsudky vyřčené pěticí soudců.

Juventus: prokurátor žádal sestup do Serie C a ztrátu 6 bodů, odejmutí posledních 2 titulů. Rozsudek zní sestup do Serie B a 30 bodů mínus, o tituly opravdu přichází, nebudou nikomu uděleny.

Fiorentina a Lazio: sestup de Serie B a odečtení 15 bodů pro každý klub, soud vyhověl v otázce sestupu, ale body rozdělil, Fiorentina -12, Lazio -7.

Milán: sestup do Serie B, 3 body ztráty. Ale AC podle rozhodnutí soudu zůstává v nejvyšší soutěži, odebrání bodů je uděleno dokonce na dva ročníky. V tom minulém mu šalamounsky sebrali 44 bodů, aby zůstal venku z evropských pohárových soutěží, do nového nastoupí se ztrátou 15 bodů, které mu budou odečteny po skončení ligy.

Ale je tu jedno ALE! Jednalo se o hloupost nebo naopak chytrost pánů soudců? Postup do Poháru UEFA byl darován Empoli, ale to nemá licenci UEFA, a tak hrát tuto soutěž nemůže. Na řadě je tedy "potrestaný" AC Milán! I když, ještě není nic definitivní, představitelé Empoli se nechali slyšet, že o potřebnou licenci co nejdříve požádají...

Shrnutí je tedy nadmíru jasné: Juventus dostal od soudců dárek v podobě zmírnění trestu, AC Milán se vlastně jen okolo soudu "prošel" a "vůni" trestu téměř nepocítil. Lazio a Fiorentina to schytali za oba předešlé!

Má v tom prsty politika?

Zdá se, že ano. Přečtěte si pozorně zdůvodnění rozsudku, které je snad ještě skandálnější, než tresty samotné!

U Fiorentiny bylo přihlédnuto k tomu, že chování vysokých funkcionářů tohoto klubu bylo vyprovokováno zjištěním, že díky svému politickému přesvědčení a myšlení jsou trestáni rozhodčími, které "podplatilo" vedení Juventusu a ztráta bodů mohla vést dokonce až k sestupu klubu do nižší soutěže! Kam jsme se to dostali! Jeden klub, Juventus, podplácí rozhodčí, důvodem jsou politické rozdíly majitelů a prezidentů Juventusu a Fiorentiny, ten druhý se tomu brání, platí také, čímž se samozřejmě dopouští trestného činu rovněž. Ale soud jednomu promine část trestu a za stejné jednání tomu druhému trest ponechá v navrhované výši! Tak tomu se opravdu říká "slepá" spravedlnost!

Jako špatný vtip se pak dá vysvětlit další odůvodnění, proč Juventus nebyl potrestán podle návrhu prokurátora: "V době vyšetřování se zástupci klubu chovali vzorně, spolupracovali s prokurátorem a vyšetřovateli, Juventus přistoupil ihned k výměně vedení, přiznal své chyby a slíbil, že stejné již opakovat nebude a ihned začne pracovat na obnově celého systému!" Bravo! Juventus tedy přiznal všechny trestné činy, kterých se dopustil, učinil pokání a žádal o milost, ti ostatní trvali na své nevině... Tresty již znáte, úsudek si udělá jistě každý sám.

Ale nejzávažnější na této "tragikomedii" je skutečnost, že zatímco Juventus a jeho vedení, tedy Moggi a Giraudo, jsou organizátory opravdové mafie, která stalá u zrodu tohoto skandálu, ostatní se později jen bránili a hledali ochranu u vedení ligy a fotbalového svazu. Konec konců je to jejich povinnost bránit zájmy klubů, které reprezentují nebo jsou dokonce jejich majetkem. Když se odpovědi nedočkali, začali jednat po svém. Vzali spravedlnost do vlastních rukou!

Politika a sport!

To je to nejtragičtější spojení, jaké jen může existovat, ale dochází k němu dnes a denně. Nejinak tomu bylo i v tomto případě a zejména u AC Milán. Skandální rozhodování utkání se Sienou, které AC Milán prohrál 1:2 a to ho stálo vlastně ztrátu titulu, donutilo vedení "rossoneri" jednat. Požádali mezinárodní rozhodčí, zejména ty na čarách, o jakýsi druh protekce.

Podle vyšetřovacího spisu to měla být snad jediná chyba, které se dopustili. Dokonce je nutno přiznat, že v úvodu vyšetřování se o Milánu ani nemluvilo. Vše začalo až po porážce Silvia Berlusconiho ve volbách. Pak byl jmenován Francesco Saverio Borrelli šéfem vyšetřovatelů a to znamenalo předem jasný výsledek! Tento bývalý milánský státní návladní je totiž znám jako vyhlášený nepřítel, ne jediný, bývalého předsedy italské vlády! V 68 různých případech se snažil dostat ho do vězení! Samozřejmě, že bez úspěchu, Berlusconi byl vždy shledán bez viny. Jednalo se opravdu o pronásledování šéfa AC Milán, které vedlo v roce 1994 k pádu demokraticky zvolené vlády!

Tato skutečnost se stala tak absurdní, že dokonce někteří členové nové vlády, kteří nejsou nijak přátelsky nakloněni Berlusconimu, nesouhlasili s Borrellim jako vyšetřovatelem tohoto případu.

Ale již se nedalo nic dělat a "Mani pulite" pokračoval v práci na započatém díle. Sportovní soud nepotřebuje tolik důkazů jako ten civilní, stačilo jen mít podezření, náznaky, stopy, a toho Borrelli ke své odplatě náležitě využil. Vždyť politická msta má v Itálii hluboké kořeny! Soudci, znajíc původ této "nenávisti", pak Borrellimu na špek neskočili a Milán podle jeho návrhu nepotrestali. Adriano Galliani rozsudek komentoval dvěma slovy: "Absolutní nespravedlnost"!

Budoucnost?

Co lze očekávat nyní? Federální soud potvrdí tresty, ale, jak se zdá sníží zejména odpočet bodů. Tedy pro Juventus lze očekávat nějakých 20 až 22 bodů, Fiorentina 9, Lazio maximálně 5 bodíků. Milán? Tam se může stát cokoliv, jak jsem již psal, jedná se více o případ politický než sportovní, může být zcela zproštěn viny, nebo naopak potrestán mnohem přísněji.

Ale nás zajímá fotbal a tak se věnujme budoucnosti Juve, Lazia, Fiorentiny a AC Milán jako sportovních veličin.

Juventus by neměl mít větší potíže a do Serie A se vrátí již pro sezónu 2007/08. Lze předpokládat také jeho start v pohárových soutěžích, má šanci se tam probojovat z Italského poháru. Pripomeňme si, že ze Serie B postupují přímo první dva celky, ti ze 3 - 6. místa hrají play-off. A když mohl vyhrát ligu před šestým Laziem o 29 bodů, proč by nemohl dohnat tuto ztrátu v kategorii nižší.

Případ Fiorentiny a Lazia je mnohem komplikovanější. I když se hodně mluví o odchodech hráčů z Juventusu, existuje stále jisté procento pravděpodobnosti, že zůstanou. Klub má peníze aby je platil stejně jako v Serii A. Ale Fiorentina a Lazio zcela jistě ty své hvězdy neudrží.

Speciálně Lazio je na tom velice špatně finančně. Je vážným kandidátem na bankrot, dluhy jsou obrovské a zisk ze Seriie B nebude stačit ani na zaplacení úroků. Fiorentina dluhy nemá, ale kádr hráčů nebude dosahovat takové úrovně, aby se dalo v klidu mluvit o lehkém dohnání bodové ztráty a návratu do 1. ligy.

Milán bez LM? Ano, bude se jednat o finanční ztrátu, ale Berlusconi peníze má a v tomto případě je velice rád z trezoru "vypustí"! Nejlepší zůstanou, dokonce se ještě více může posílit. Může dokonce pomýšlet i na titul, Juventus mu překážet nebude, na třetí Inter udělal v minulém ročníku 12 bodů, proč by letos nemohl dohnat oněch předpokládaných patnáct? Bude mnohem odpočatější, nehraje náročnou LM.

Smůla jedněch, štěstí druhých! Messina, Lece a Treviso zůstávají v Serii A. Ale pozor! Messina je pod dohledem, je zde ještě mnoho neuzavřených případů, druhé kolo vyšetřování pokračuje! AS Řím, Chievo a Palermo budou hrát Ligu mistrů a o tom se jim před pár týdny ani nezdálo.

Čekejme tedy na definitivní rozsudek, ten po odvolání klubů, bude znám ještě tento týden. Bude se jednat o další díl telenovely "Skandál na pokračování"?


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Že šéfovia Juve to v afére rozbalili naplno, to je jasné a bolo dokázané. Juve bol takisto náležite potrestaný. Ale že AC Milan ide zo súdu v podstate nepotrestaný, to podľa mňa je vrchol.

Alebo si azda niekto naivne myslí, že Berlusconi je čistý? Tak to si môže myslieť iba naivné dieťa. A že za tým stojí Berlusconi je jasné jak facka. Môže to teraz obhajovať ktokoľvek akokoľvek, neverím tomu, že v skorumpovanom prostredí Serie A sa človek, ktorý sa korumpovaniu a " výučbe " veľakrát politickej žumpy venuje dlhé roky, tak tento človek svoj klub zachránil vraj spravodlivo.

NIE! Nájsť dobré ospravedlnenie, prečo to takto skončilo určite dokáže hociktorý fanúšik AC Milan. Ale ja sa pýtam, je tu niekto / samozrejme mimo fanúšikov AC / , ktorý si myslí, že v hre o tituly korumpovali všetci ostatní okrem AC / so Silviom v čele /?

Reagovat
Radin

a navíc když AC v sezóně ztrácelo aji na Inter a pak se najednou zvedli Vůbec se mi to nezdá

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě tam byli všichni. A podle mě možná celá Serie A, že by Morrati zůstal stranou? Ani omylem. A to samý platí pro menší kluby - pro ně je záchrana jako pro Juve titul a dal bych krk za to, že i zápsy 15. s 16. atp. čistý nebyly.

Reagovat
HOST*ital

Jsem rád,že to tu konečně napsal taky někdo jiný než já.Stačí se podívat,kolik bodů nahrají mužstva ohrožená sestupem za posledních 10 kol.Někdy je to stejně,jak za těch 28 předešlých.A pak člověka nasere,když někdo prohlašuje "my čistí".

Reagovat
HOST*jaca

Výborny článek

Reagovat
HOST*

Je dobre ze potrestali Juventus ale melo ho potrastat vic zaslouzi si to ta banda cikanu jenom by podplaceli podplaceli a podplaceli a taky ta Fiorentina jak necekane sla nahoru a ACM to samy

Reagovat
HOST*ital

Nesouhlasím s tím,že ten trest Juventusu byl nějak velice zmírněn,to ukáže až sezóna.Juve musí nahrát minimálně 100 bodů,aby posoupil zpět do Serie A a pokud ne,je ten trest stejný jako přeřazení do Serie C.

Reagovat
HOST*greg

doufám, že opravdu existuje možnost že by AC u toho federálního soudu dostalo mnohem vetší trest, protože to,jak s toho oni vyšli je podle mě dost sprostý. Jinak na teletextu sem čet, že Lens chce po uefě hrát LM místo jednoho italského klubu. I když si myslim, že s tim nepochoděj, tak by to asi bylo spravedlivý, neboť 5.tým Ligue1 nehraje ani uefu a 8.tým serie A by hrál LM.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale takhle se to teďka nedá brát. Tabulka italský ligy ještě nebyla schválená, ale Juventus, Fiorentina a Lazio byli přeřazený na poslední tři místa, takže celá tabulka se posune... Takže oficiální tabulka (podle který se nasazujou týmy do pohárů) by měla vypadat takhle: 1.Inter , , 2.AS Roma, 3.Chievo, 4.Palermo, 5.Livorno, 6.Empoli, 7.Milán,....15. Messina, 16. Lecce, 17. Treviso, 18.Fiorentina, Lazio a Juventus. A Italové maj díky koeficientu 4 místa v LM a dvě v Poháru UEFA, takže Lens s tim požadavkem neuspěje tak na 99,523%...

Reagovat
HOST*greg

no to spíš na 100 procent, to by pak chtěli hrát LM shalke, slavia, alkmaar a další.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele