Síla skromnosti: Ugarte, kluk z předměstí Montevidea, šéfuje záloze v PSG

01.12.2023, 15:51
Profily, historie
Manuel Ugarte (© AFP)

Šedesát miliónů eur. Takovou sumu utratilo PSG za svou letní posilu ze Sportingu. A hlavní sportovní poradce pařížského klubu Luís Campos moc dobře věděl, proč se z pokladny musí sebrat tahle nemalá část. Manuel Ugarte se stal prakticky hned stabilním pilířem dříve často kritizované zálohy. Pokora kluka z Montevidea přitom maskuje jeho nasazení a odhodlání.

Pryč jsou v Paříži doby, kdy se střed pole točil především kolem Marca Verrattiho, Leandra Paredese či Georginia Wijnalduma. Vedení francouzského klubu se rozhodlo podniknout tvrdou čistku a povolalo do zbraně nová jména. A v úvodních měsících Ugarte jasně ukázal, hlavně po boku Vitinhy a obletovaného teenagera Warrena Zaïreho-Emeryho, že by to ve středu zálohy mohlo Pařížanům velmi dobře fungovat. Že by vždy nabitý útok pařížské ekipy mohl mít konečně potřebnou podporu, která mu v minulosti citelně chyběla.

Jestli někdo z nových rekrutů PSG ze začátku sezóny opravdu zaujal, pak bezpochyby uruguayský reprezentant. "Myslím, že letos PSG udělalo důležitý krok, co se týče stavby týmu. Konečně tam pochopili, jak ho konstruovat, jak ho vybudovat. A co považuji za naprosto zásadní, to je právě příchod Ugarteho, který tmelí hru ve středu. Tam mělo PSG vždycky slabinu, nikdy nemělo takové hráče, kteří by tvořili duši mužstva,” chválil už na konci srpna Jan Šmíd, francouzský zpravodaj České televize, dvaadvacetiletého záložníka pro podcast Livesport Daily.

A to přitom Ugarte v tu chvíli odehrál vlastně jen pár zápasů. Stejně byl natolik vidět, že si okamžitě vydobyl pozornost fanoušků i médií. Získal vysoký kredit, rating stoupal. Až Zaïre-Emery ho následně poněkud zastínil, především proto, že v teprve 17 letech debutoval za francouzský nároďák. To už je ale jiný příběh. "Je velmi silný, vyhrává spoustu míčů a také hraje dobře v ofenzivě,” charakterizoval svého jihoamerického spoluhráče Vitinha již během července. S ním mimochodem křížil cesty, ještě když oba působili v portugalské Primeira Lize.

Miliony pesos stranou. Hra o párek a kolu

První profesionální kroky podnikl Ugarte v domovském klubu Fénix. "Bav se. Hraj jako my, hraj jako kdybys byl v žácích. Prostě o párek v rohlíku a kolu,” radil v roce 2016 mladému benjamínkovi dnes už zkušený jednačtyřicetiletý záložník Fabián Estoyanoff, když teenagera vítal v kabině. A ačkoli Ugartemu bylo v tu chvíli jen 15 let, velmi rychle si získal respekt starších. "Měl výjimečnou postavu. Ale nejvíce mě oslovily jeho chlad, jasnost a klid. Bylo to ještě dítě,” vzpomínal Estoyanoff.

Francouzský sportovní deník L'Équipe podnikl dalekou cestu do Montevidea, kde Ugarte vyrůstal a odkud se pak přes Famalicao a Sporting dostal na jednu ze současných nejznámějších evropských adres. Všichni v okolí mluvili o velké skromnosti středopolaře, který zprvu na nějakou velkou kariéru asi ani nemyslel. Úplně prvotní fotbalové zkušenosti získával ještě v přípravce místního City Park. Nic velkého, lokální klub s menšími možnostmi. A jeho otec Miguel Ugarte udělal dobře, že nejen jeho, ale také svého o rok staršího syna Hernana, přihlásil do kroužku a přivedl oba k nejpopulárnější hře světa.

Jsme na počátku roku 2000. "Uruguay procházela velkou ekonomickou krizí," připomínal Ugarte starší. "Moje žena byla učitelka a já měl poněkud nejistou práci. Museli jsme prodat náš dům, abychom se mohli nastěhovat do jiného. Ten jsme měli v pronájmu,” pokračoval. Stěhování se ukázalo jako velmi bolestné, Paso de Carrasco z předměstí Montevidea totiž bylo a stále je drsnějším místem pro život. "Fotbal nás zachránil, byl pro nás útočištěm," přiznával.

City Park ovšem začínal být Ugartemu postupně malý. Když mu bylo 13 let, poprvé se setkal s Juliem De Armasem, mužem, který měl ve Fénixu na starosti vyhledávání talentů nejen z předměstí uruguayské metropole. Setkal se přitom s profilem hráče, které obecně vyhledával. Tedy děti, které žily ve starostlivých rodinách, v nichž například bylo dohlíženo i na slušné studijní výsledky. "Oslovilo nás několik důležitých klubů, včetně Nacionalu a Peňarolu,” prozrazoval Miguel Ugarte. "Ale jako vždy mě Manuel překvapil svou osobností. Řekl mi, že půjde tam, kam půjdou jeho přátelé. Nějaká pověst klubu ho nezajímala, chtěl především zůstat se svými kamarády.”

Taková je prostě povaha jeho potomka. "Je sice přirozeně introvertní, ale obdařený skutečnou silou charakteru,” uvedl ve svém článku L'Équipe. Jeho neochvějná touha užít si fotbal ho zkrátka dovedla do Fénixu. A tam se svými přáteli a ostatními spoluhráči budoval pevný, sehraný a jednotný tým. "Byla to parta velmi kvalitních hráčů, po fotbalové i lidské stránce,” popisoval Marcelo Broli, tehdejší Ugarteho kouč, který mimochodem nedávno vyhrál s Uruguayí mistrovství světa do 20 let. "Bylo tam mnoho hráčů, kteří měli slibnou budoucnost. A mezi nimi byl i Manuel," dodal.

Když dítě zavítá do kabiny: Můžeš být můj táta

Mladému záložníkovi trvalo sotva dvě sezóny, než ho trenér áčka Rosario Martínez zařadil na předběžnou soupisku pro Copu Sudamericana v roce 2016. Povolán do akce však nakonec nebyl. Ve stejném roce si každopádně ve Fénixu zapsal své první profesionální minuty v 15 letech, zároveň se stal prvním profesionálním hráčem v Uruguayi narozeným ve 21. století. A dostal také pozvánku k trénování s uruguayským dvacítkovým výběrem.

Jenže Ugarte si také brzy uvědomil, že k překonání dalších milníků bude muset vyvinout ještě větší úsilí. Opustil tak své přátele z béčka, aby najednou vstoupil do šatny, kde někteří spoluhráči mohli být jeho otcem. "Měl jsem strach, že moje dítě bude najednou mezi všemi těmi muži," netěšilo zprvu Miguela Ugarteho. Obavy však následně vystřídaly radost a nadšení. A také pýcha, kam až to jeho syn dotáhl, i díky své píli.

Ugarteovi si dokonce najali vlastního kouče, aby si Manuel odpoledne mohl přidat další trénink. A pak zamířil na večerní vyučování na technologickou střední školu, kde studoval ekonomii. Miguel, který byl zaměstnaný ve firmě s cateringem, měl volnější pracovní dobu a všude svého syna doprovázel. V uruguayské nejvyšší soutěži začal spíše ofenzivní záložník projevovat daleko větší chuť běhat, bránit a získávat míče. Rychle se tedy etabloval do defenzivnější pozice.

Broli kariéru Ugarteho dlouhodobě sleduje. A vlastně potvrdil, že by stěží v jeho případě udělal něco jinak: "Obecně prožíval dobrý vývoj. Začal s uruguayským fotbalem, který je drsný. Následně odletěl do Evropy do trochu méně náročnější portugalské ligy. Ta mu umožnila aklimatizovat se na evropské prostředí. A teď je v ještě lepší soutěži a v klubu, který usiluje o vítězství v Lize mistrů.”

Pozdravy od Neymara a pozvánka na grilovačku

Po přestupu do Paříže krátce před začátkem této sezóny, ještě bez pevné střechy nad hlavou, trávil Ugarte po nějakou dobu svůj každodenní život s Luisem Enriquem, aktuálním lodivodem Les Parisiens, a to v tréninkovém centru. Utvořil si tak před svými spoluhráči jistý náskok. Utužil totiž vztah se španělským trenérem, s nímž mimo jiné mohl mluvit v rodném jazyce. Nebylo však překvapením pro jeho rodinu či bývalé spoluhráče a trenéry, že se tak rychle a plně začlenil do pařížské kabiny. Díky své pokoře, díky své povaze. Ta je ostatně také jakousi siluetou obyvatel uruguayského národa.

Skok je to tak jako tak pro Ugarteho okolí velký. Jeho otec všemu stále tak trochu nemůže uvěřit. "Je to něco mimořádného, co se děje. A pro nás jako rodinu také,” rozplýval se. "Ještě před rokem a půl bylo nepředstavitelné, že by nás Neymar přišel pozdravit na letiště. Nebo že by můj syn dobře vycházel s Kylianem Mbappém. Chci, aby u nás poznal, co je to jihoamerické asado,” zval na dálku kanonýra Les Bleus na pravou, nefalšovanou uruguayskou grilovačku.

Ugarteho party je zatím moc povedená. Možná na ni nepůsobí jako obletovaný chlapec, ale o to větší zábava s ním je. Nestojí o pozornost, nestojí o neustálé poplácávání po zádech. Jen chce svou práci dělat dobře. "Už jako dítě hodně naslouchal. Bylo vidět, že se chce učit, postupovat, zlepšovat se. I přes jeho mladý věk jsme všichni cítili velkou profesionalitu," zakončoval Broli.

Autor: Patrik Sandev / lequipe.fr, ligue1.com

Komentáře (25)

Přidat komentář
LeonardoUžoa

Dělá to ale dost blbě.

Reagovat
smazaný uživatel

Tieto články mám veľmi rad , pre mňa super čítanie.

Reagovat
Kryptos_

Reagovat
Gazdo

Reagovat
Remt

Reagovat
Bayern +

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Benzema

Škoda, že sa tam zakopal

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fsada

Fandím mu a díky za hezkej článek , krásné počteníčko

Reagovat
Thimpu25

Reagovat
Amon

Reagovat
veikko

Díky za článek Uruguay je v tomto fakt úžasná, asi nejlepší na světě. Navíc kromě Suáreze mě nenapadá vlastně jediný Uruguayec, který by nějak proslul skandály, a to ještě i u toho Suáreze to nebyly žádné kriminální činy, jen je to prostě v některých věcech idiot.

Reagovat
Kenneth

Hezky sis zkraslil toho zmrda Suareze. Buh vi jestli kdy hral vetsi vymaz profesionalni fotbal nez on.

Reagovat
technecium

Ramos a Pepe

Reagovat
Kenneth

Oba mají v repertoáru rasismus, zákeřnosti, pravidelne simulace a do toho kousání protihráčů?

Reagovat
technecium

Oba maji v repertoaru daleko horsi veci, uz jen tohle je horsi nez cokoliv kdy provedl Suarez

https://media.giphy.com/media/U1Jp5M7b3wOaY/giphy.gif

Reagovat
Keboto

Reagovat
Remt

Asi tak

Reagovat
Salfovic

Reagovat
veikko

Samozřejmě, že hráli. By mě zajímalo, kolik je pravdy na tom, že Slavia uvažuje o Ihattarenovi. Měli bychom jednoho z největších vymatlanců ve světovém fotbale přímo na očích.

Reagovat
Kryptos_

Podle Tecla v Zajíci v topu s ním Slavia fakt jedná a řeší smlouvu. Takže bych řekl, že tak na 80 % podepíše.

Reagovat
Elliasson

Pokud chce mít Slavia větší šanci v Evropě, tak Ihattaren může být hráč, který ji dost pomůže. Důraz ale na slovo "může". Na jednu stranu je bez zápasové praxe, na druhou stranu umí být rozdílový.

Reagovat
Ranoth

skoda ze sa isiel zakopat zrovna do PSG

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele