Sarri: My všichni v Itálii bychom proti rasismu měli dělat víc

28.12.2018, 18:05
Aktuality
Manažer londýnské Chelsea Maurizio Sarri se vyjádřil na tiskové konferenci ke kauze kolem středečního zápasu italské Serie A mezi Interem Milán a Neapolí, kde v minulosti působil. Během svátečního zápasu fanoušci Interu rasisticky uráželi obránce Koulibalyho a znovu otevřeli otázku boje proti nesnášenlivosti na tribunách.

"Víme, že v italském fotbale existuje několik problémů," řekl Sarri, který právě z Neapole přišel do Chelsea před touto sezonou. "Pro Neapol to platí obzvlášť. Aspoň si to myslím. Když jsem tam trénoval, tak se musely přerušit dva zápasy. V Římě proti Laziu a v Janově proti Sampdorii," připomněl Sarri, že hráči Neapole nebyli terčem urážek poprvé.

"Je mi velice líto Kalidoua Koulibalyho, protože je to skvělý chlap. Opravdu mě to nesmírně mrzí. Celkově si myslím, že bychom v Itálii měli proti rasismu dělat víc," dodal Sarri.

Inter dostal za chování fanoušků ve středečním utkání od vedení italské ligy trest. Dva zápasy musí odehrát před prázdnými tribunami.

Autor: Jiří Fišara / football-italia.net

Komentáře (61)

Přidat komentář
Stannis Baratheon

Tak na tuhle diskuzi se hodně těším.

Tolik politologů, sociologů, psychologů, odborníku na migraci a v neposlední řadě věštců na jenom místě hádám dlouho nebude.

Reagovat
Stannis Baratheon

no, tak koukám že cenzur zatím jede ve velkým

Reagovat
kattos

Reagovat
smazaný uživatel

OK. Koulibaly sa živí futbalom, to je OK- Urážať ho, je blbosť.

Ale koľko je tam u nich tých, čo sa neživia ničím? Tá frustrácia v niečom pramení...

Reagovat
leroy

Hej, prameni v ich tupých hlavách.

Reagovat
valloire

Reagovat
netopier

Reagovat
Sm0ker

Zakažte pandy

Reagovat
smazaný uživatel

Většina Italů jsou arogantní nabubřenci, to není o rasismu. Prostě nemají rádi nikoho než sebe.

Reagovat
Seydou Doumbia

V mnohém si jsme podobní.

Reagovat
Detective

Většina černochů jsou... Většina Italů jsou... Moc velkej rozdíl mezi tím neni, co? Vypadá to, že předsudky a generalizace ti taky nejsou úplně cizí.

Reagovat
smazaný uživatel

Ani to nikde netvrdím. Každej Čech taky nemá rád pivo, ale fakt nemám problém říct, že většina Čechů jsou pivaři. Každopádně mezi rasou a národem a přisouzením nějakých charakteristik těm skupinám je docela velkej rozdíl.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže zatímco tvrzení, že většina Čechů jsou pivaři lze nějak podložit, to o Italech je jen tvoje doměnka a předsudek. Takže vlastně to samé, z čeho vychází rasismus

Reagovat
smazaný uživatel

jak vznikly předsudky? To se najednou z ničeho nic objevila tvzení, že jsou vietnamci pracovití, cikáni kradou a němci jsou puntickari?

Reagovat
smazaný uživatel

Aké konkrétne skúsenosti máš s Talianmi?

Reagovat
smazaný uživatel

Špatné

Reagovat
smazaný uživatel

Nadávky a urážky nejsou nic "správného", ale jsou tu s námi. Proč by měli být urážky s rasistickým podtextem ještě horší? Prostě je špatná samotná urážka, nikoliv pouze ten rasismus. Rasismus bude v určitý formě asi vždy a všude, ale možná že takto s ním bojovat nelze.

Reagovat
smazaný uživatel

No jo,rovnou vyloučit zesoutěže každý klub,kde se ta rasistická hesla objeví

Reagovat
netopier

A čo ak by fanúšikovia konkurenčného klubu prišli zámerne robiť bordel na štadión rivala v jeho mene?

Reagovat
Liquid

ty šašku se starej o lepší trénování Chelsea, snad tě po sezóně vyrazí

Reagovat
Kucka

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
smazaný uživatel

To nie je ani tak o rasizmu, skôr o slušnom chovaní niektorích "ludí". Koulibaly vie že je čierny. V dnešnom svete sa proste slušné chovanie, úcta a inteligencia nenosí.

Reagovat
smazaný uživatel

To není o rasismu, že by ti lidi neměli rádi černochy, ale o inteligenci. Nadávky a bučení tady byly vždy a budou, protože inteligence lidí je prostě podle gaussovy křivky taková, jaká je. Vždy tu bude většina s nižším IQ. A tihle lidé chtějí hráče urazit, takže logicky když bělocha neuráží nadávky do bělocha, tak ho nazvou třeba zkurvysynem. Černocha urazí nadavky do opice, tak mu nadavaji do opice. Ale ten zaklad neni v barve pleti, protože kdyby s nim jedli v metru, tak je jim uplne u prdele. Ale na fotbale si kazdy mysli, ze je anonymni a muze vse, tak voli takove urazky.

Bud teda trestejme a vyvadejme ze stadionu vsechny, kteri urazi a nadavaji pod rouskou anonymity nebo netrestejme vubec. Ale vyloupnout si z nadavek jenom ty s barvou kuze je nesmysl

Reagovat
leroy

Su to tupci, ktorí by vo vhodnej konstalacii nemali problem so segregáciou a v konečnom dôsledku s lynčovanim. Je to namierené proti skupine obyvateľstva nie proti Ferovi, lebo Fero je kkt. Preto je to nebezpečne.

Reagovat
Kokesh

Reagovat
ED91

Reagovat
netopier

Reagovat
mistr129

jen jsem teda proto, aby vyváděli všechny

Reagovat
smazaný uživatel

"Vždy tu bude většina s nižším IQ" (Pokud teda podle tebe není IQ 100 málo, což by spíš značilo tvé vysoké nároky).

Jinak ale souhlasím, že to je často o tom, že prostě černoch se v Evropě liší barvou kůže tak ho uráží tímhle způsobem. Stejně jak když se cítil kdosi kdysi dotčený, když mu trenér řek "ten černoch" protože si nevzpomněl na jméno, přitom se to dá vnímat jako ekvivalent pojmenování "ten blonďák, ten dlouhán atp.". Samozřejmě pokud na někoho pískají po minutě na hřišti jen proto, že je černej, tak jsou to dementi, o tom žádná.

Reagovat
anonym

100 se bere zhruba jako průměr

Reagovat
smazaný uživatel

Nejenže se 100 bere zhruba jako průměr, on je to přímo z definice "průměr" (teda spíš střední hodnota, ale to je fuk)...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Vliv IQ na nedorozumění a konflikty mezi lidmi se přeceňuje, daleko zásadnější je hierarchická a emocionální iracionalita (příroda v člověku) na kterou iq vliv nemá. Se sebepůsobením téhle stejné iracionality se setkávají člověk s iq 150 i člověk s iq 75. A ten hlavní argument - jsou tu příklady, kdy je člověk s nízkým iq mírumilovný a neškodný, zatímco člověk s vysokým iq vede války jako dobyvatel. Iq pouze usnadňuje spojovat si logické spoje ve vztazích mezi vícero proměnnými. A svým charakterem je zásadní spíš pro projektování technicko-praktického světa než pro vztah mezi lidmi, kde je daleko zásadnější iracionalita (přitakání nebo odmítnutí vlivu přírody v nás).

Reagovat
anonym

Vysvětluješ to tak složitě, že se v tom ztrácím. Ale pár námitek bych měl. Všechno souvisí se vším, ale jako nejdůležitější vidím prostředí do kterého se narodíš a výchovu, kterou dostaneš. A není to tak, že jsme jen zvířata, která o sobě umí přemýšlet a animálnost je naše přirozenost, která se ve stresových situacích vždycky projeví?

Reagovat
smazaný uživatel

Prostředí a výchova vliv samozřejmě mají a prostředí víc, protože v něm může být daleko víc konkrétního konfliktu tělesnosti než v abstraktním apelu výchovy. Ten hlavní vliv však nemají, ten je v esenci jednotlivého, proto tu jsou extrémní příklady vzpoury proti prostředí a výchově, a ta by, kdyby měly hlavní vliv tyhle aspekty, být nemohla. Jak bys pak vysvětlil motivy drogového úniku nebo zločinu člověka řádně vychovaného pro a v racionálním prostředí (například Jindřich VIII.) A jak člověka nevychovaného, který vyrostl v tvrdém a nepřátelském prostředí, a přesto sám sebe povznesl (například Maxim Gorkij). Tím vysvětlením je až iracionalita, lidská touha po hierarchizační nebo emocionální moci, respektive po nadřazení se nebo po tom aby dával život svůj hlubší tělesný nebo duchovní smysl, takový smysl, který není rozum s to sám nabídnout. Objektivní rozum, jenž projektuje svět k technicko-praktické dostupnosti a pohodlnosti má za sebou spoustu zatajených temných komnat, v kterých je mučena či potlačována spontánní opravdovost člověka, zatímco na světle světa sám sebe prohlašuje za absolutního blahodárce a vykupitele. A pravda je mezitím někde uprostřed. Z takového poznání nemálo jedinců zešílí a pustí ze řetězu své vnitřní iracionální psy nebo se obrátí k plnějšímu životu duchovna. Hierarchizační moc jde vidět snáze - jakýkoliv konflikt řešený za pomocí fyzické síly, která je ustanovena na úkor rozumu jako hlavní pravda nejen v přírodě ale i mezi lidmi. To lze vidět dnes a denně. Nejsmutnější však je, že o násilí nejde prakticky nikomu, to je hlavní spojovací bod lidí žijících v civilizaci, avšak je a vzniká, protože i násilník touží po pochopení a násilí rozdává, protože se mu ho konkrétně ani obecně nedostává. A pak jsou výjimky, kteří zkrátka jen chtějí být zlí. Ale víc je mezi lidmi nedorozumění - skrček, oháknutý do skvělých hader a vychvalující se mocí svých peněz, kompenzující si chybějící sílu těla a obr, který by ho nejradši rozšlápl, žijící ale místo toho v právním a trestním systému zhrzeně a zhýrale, protože nepochopil, že skrček si takovou neoprávněnou aroganci vybrat musel, aby aspoň něco znamenal. Člověk potřebuje jen trochu uznání, jedno jak a v čem. A dějinný vládnoucí rozum, pochopivší tuhle propast mezi lidmi, řekl - zde máte slast kapitalismu - v ní si budete konečně všichni bez rozdílu rovni... V mezikulturním napětí jde o jediné - o nadřazenost hodnot.

Reagovat
mesyas

ty koukej hlavně něco "víc dělat" v Chelsea, jinak nepřežiješ do konce sezony...

Reagovat
kattos

Fía, co tak najednou, však je opěvovanej.

Reagovat
The Krupy

"Víme, že v italském fotbale existuje několik problémů,"

To áno. Toto je ten najmenší z nich. Zrúcaniny namiesto štadiónov, slabá úroveň reprezentácie a klubov mimo Juventusu, mládežnícky systém v prdeli, to všetko treba riešiť. Rasizmus je znakom primitívnych ľudí, nemá sa to diať, ale zase sa to nafúklo do obludných rozmerov a pozornosť od skutočných problémov tamojšieho futbalu sa odklonila na úplne inú stranu.

Reagovat
smazaný uživatel

Není to o rasismu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně,pokřikování rasistických hesel není o rasismu

Reagovat
smazaný uživatel

Není. V Interu máš několik hráčů černá pleti, které fanoušci milují. Tady v tom případě byla jen snaha vyřadit a vyprovokovat ze hry nejlepšího obránce Neapole (Koulibaly).. a to se jim do jisté míry povedlo..

Mě to osobně vadí a moc takovyhle chování.. protože to škodí klubu a jeho jménu, ale podobní blbci jsou všude. Ale rasisiticky nadávat hráči soupeře, když v týmu, co miluješ hrajou také hráči černé pleti.. to prostě nadává smysl.

Reagovat
smazaný uživatel

A když zmlátí nějakého náhodného černocha v tramvaji,tak to taky není o rasismu?

Reagovat
smazaný uživatel

Může a nemusí.. Na základě této informace není znám důvod, proč ho zmlátili, z jakého důvodu apod.. On mohl vyvolat tu rvačku, nebo někoho mohl obtěžovat apod.. To bys musel být konkrétnější..

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže takoví,podle tebe i jiných vymatlaných rasistů,vůbec ne rasističtí fanoušci klidně hodí banán i na svého černošského hráče

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to jsou ve většině případů vymatlaná individua.. bohužel takoví lidé tu byli, jsou a budou.. S tím nic nenaděláme. Ale já se vyjadřoval především k tomu utkání.

V minulosti jsme se s tim setkali a nic převratného se nestalo a ani nestane.. Proti tomu se dá jen těžko bojovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Dokud priroda nadeluje nerovnocenne uz pri narozenim, tak neni o cem se bavit.

Muzeme se zvykat a naucit, ze jsme "jaksi" "rovnocenne", ale to je asi tak vsechno...

Neznamena, ze schvaluju cilene rasismus, ale spise paradoxne priroda je v tomhle smeru tu nejvetsi rasisticky svine

Parodoxne dost lidi vnima rasismus jako vec belosske populace, ale existuje i mezistupne:

Divili byste kolik asijcu jsou rasisticky a povazuji cernochy za menecenne a opacne berou belosi jako nadrazene nad ne. Pak jsou i mistni rasismus jako tzv. cina/jap/kor jsou nadrazenejsi vuci tzv. indicke hnede typu atd. Souboj rasu mezi kor/jap/cina je pak zjevnejsi dlouhodobe(ikdyz se to postupne smazava a preslo se na spise nacionalni urovne)

V Asii je rasismus trochu skryte. Treba asijci jsou dost proti manzelsky svazek s cernochum.

Nerikam ti co uz naturalizovali v zapadni svete. Ale ti co jsou v asii. Dost veci jsou skryte a neda se to pozorovat rychle, protoze asijci se pretvaruji dost casto. Ale je to na delsi diskuze a hlavne nekde jinde....

Reagovat
anonym

Neříkal bych tomu mezistupně, rasismus funguje všude, stejně tak i u černochů proti bělochům.

S tou Ásií jsi mi připomněl jedno video, kterým jsem viděl už dávno.

https://www.youtube.com/watch?v=UPt9pGfpmS0

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Asi tak nejak no

Reagovat
anonym

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,nejhorší rasisti jsou japonsko-korejsko-moravští kříženci

Reagovat
smazaný uživatel

Keďže sme na futbalovom, tak sa na to pozrime touto optikou.

Futbal, teda tak ako ho poznáme, vymysleli bieli chlapci. Dali mu pravidlá, neskôr dali pravidlá pre súťaženie medzi klubmi, ešte neskôr vytvorili pravidlá pre medzinárodné súťaženie. Dali mu trofeje a ako misionári rozšírili túto hru po celom svete.

Čierni chlapci si rýchlo osvojili tento výmysel bielych chlapcov a mnohokrát ho hrali lepšie ako vnuci a pravnuci zakladateľov.

Len si nespomínam na opačný prípad, že čierni chlapci vymysleli nejaký fenomén ako futbal... lebo bieli chlapci vymysleli napr. aj basket (druhý najrozšírenejší šport), aj volejbal, aj tenis, aj, aj...

Takže ak niekto považuje prínos bielych chlapcov ku kultúrno - spoločenskému využitiu druhu homo sapiens za nespochybniteľný, jeho názor je legitímny!

Reagovat
smazaný uživatel

takýto debilný názor na EF som už dávno nečítal

Reagovat
smazaný uživatel

Ďakujem, že si my ozrejmil, v čom je to, čo píšem, debilné.

Očakával som, že sa dozviem nejaký zásadný detail, čo mi unikol... napr. že tie pravidlá futbalu spísali čierni chlapci niekde v Kamerune pod baobabom a že FIFU založil Lo Bengulo... a nič také, len urážka.

Reagovat
ronaldik

Reagovat
10

začali tím, že Koulibalymu dali stopku 2 zápasy...tím ho "po Italsku" minimálně na 2 zápasy ochrání před rasismem

Reagovat
smazaný uživatel

uchrání ho před nadavkami, ne před rasismem

Reagovat
smazaný uživatel

tak jsem se z teto diskuze dozvedel ze rasismus neni o rasismu. ef

Reagovat
smazaný uživatel

Tady začína rasismus až po zacvaknutí dveří od plynový komory. Všechno ostatní je tu normální a zcela přirozené.

Reagovat
smazaný uživatel

Hej,nevíte,jak se tu dá blokovat uživatele?Nemůžu to tu nikde najít,jak se těch debilních keců rasistických vypatlanců mám zbavit

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele