Rusko - země fotbalu (ne)zaslíbená?

09.12.2011, 18:16
Fejetony
Zaujalo nás
Fotbalová mapa Evropy se na začátku 21. století rozrostla o dalšího významného konkurenta. Do Ruského fotbalu začaly proudit peníze převážně bohatých těžebních společností a ruské kluby se čím dál silněji začaly hlásit o místa v pohárové Evropě. Pro západní fotbalový svět je Rusko jen synonymem zimy, korupce, bohatých oligarchů a chudého lidu. Je fotbalové Rusko opravdu takové?

Známě pořekadlo praví "jiný kraj, jiný mrav" a o Rusku to platí víc než doslova. Rusko zabírá více než 12 % světové souše a se 17 075 400 km² je největší zemí na světě. Představme si tedy, jak vypadá fotbal v největší zemi světa a jak ho vnímá místních bezmála 150 milionů obyvatel.

Petrohrad
Město Petrohrad bylo na bažinách v deltě řeky Něvy postaveno carem Petrem Velikým jako brána do Evropy, kterou se snažilo ve všem napodobovat. Již od svého počátku tak mělo významně evropský ráz a snažilo se co nejvíce přiblížit západnímu světu. Stejně tak to platí i v dnešním fotbale. Místní obyvatelé fotbalem doslova žijí a je to patrné na každém kroku. V oknech domů se pyšně tyčí vlajky Zenitu Petrohrad, v mrazivých zimách místní hrdě nosí modrobílé šály a se symbolikou klubu se setkáte prakticky všude. Propagace Zenitu však nekončí jenom symbolikou v ulicích, ale pokračuje i vlastní mobilní sítí Zenitu, rozhlasovou stanicí, televizními pořady a klub vydává i vlastní platební karty.

Petrohraďané jsou na nejslavnější místní klub patřičně hrdí a je to vidět i u kas stadionu Petrovskij. Přestože lístky na Zenit jsou suverénně nejdražší v zemi a ceny ročních permanentek se počítají v přepočtu v desetitísících korun, stadion bývá pravidelně vyprodaný. Permanentky do kotle jsou pak vzácným zbožím a jejich vlastnictví je výsadním právem několika tisíc šťastlivců. Tisíce fanoušků pak svůj klub doprovází i na tisícekilometrových výjezdech po celé zemi.

Strůjcem zdánlivé fotbalové idyly je především plynárenský gigant Gazprom, který od roku 2007 začal klub dotovat nekonečnými zásobami peněz. Drahé posily, obrovská mediální masáž a úspěchy v Evropě udělaly ze Zenitu nejmilovanější a zároveň nejnenáviděnější klub v zemi. Zenit Petrohrad má své fanoušky i odpůrce doslova v každém koutu Ruska. Slávu bohatšího příbuzného nemohou překousnout ani fanoušci druhého klubu ve městě - Dinama Petrohrad.

Moskva
Desetimilionové hlavní město Ruské federace je městem obrovských kontrastů. Miliony boháčů žijí rozmařilý život v uzavřených "ghettech", baví se v moderních klubech na Novém Arbatu nebo utrácejí v superluxusních restauracích. Hýřivému rozhazování naopak přihlíží miliony chudých žijících doslova ze dne na den. O fotbal a další záležitosti obyčejného života se pak zajímá jen zbylých pár milionů obyvatel. Zájem o fotbal a počet potenciálních fanoušků snižují i populární kluby tradičnějšího hokeje.

Moskva disponuje v zemi nejkvalitnější infrastrukturou pro fotbal a nejvyšší ruskou soutěž v současné době hrají čtyři kluby. Největší oblibě se těší Spartak Moskva, který byl v dobách socialismu klubem dělnické třídy a svou popularitu si udržel dodnes. Druhým nejoblíbenějším klubem je armádní CSKA, následované "holčičím" Lokomotivem. Masy fanoušků z řad něžného pohlaví získal Lokomotiv na začátku 21. století, kdy za jeho úspěchy v lize a v Lize mistrů stáli dívkami obletovaní krasavci jako Syčov nebo Biljaletdinov.

Dávnou slávu pak začíná obnovovat "policejní klub" Dinamo Moskva. Akcie klubu, který byl za sovětské éry spojován s Ministerstvem vnitra a KGB, na začátku roku 2009 nakoupila ruská banka VTB a začala Dinamo dotovat velkými finančními injekcemi. Na místě bývalého stadionu Dinama začala růst moderní fotbalová aréna, vedení nakoupilo západní hvězdy a vyhlásilo útok na titul a postup do Ligy mistrů.

Jihozápadní Rusko
Pláže, palmy a moře - takový obrázek má o Rusku málokdo a přesto něco podobného zažívají v Rostově, Krasnodaru nebo dalších městech na jihu Ruska. Místa geograficky na úrovni Itálie a bez hokejové tradice jsou zdálivě ideálními místy pro fotbal. Opak je však pravdou. Špatná infrastruktura a chudé poměry klubů brání fotbalovému rozvoji v této oblasti. Mezi místními najdete fanoušky moskevských klubů nebo Zenitu a v ochozech místních stadionů bohužel nebývá plno. Špatné finanční poměry tíží i většinu klubů na západě evropské části Ruska. Mnoho klubů z velkých měst jako Voroněž, Orel, Brjansk nebo Volgograd tak doslova bojuje o přežití.

Kavkaz
Živelná, bouřlivá, nebezpečná a dobrodružná - taková je oblast Kavkazu a pobřeží Kaspického moře. Kavkaz je dlouhodobě poznamenán občanskými nepokoji a boji proti ruské nadvládě. Infrastruktura měst je v žalostném stavu, velkým městům vládne korupce a obyvatelé žijí v chudobě. Fotbal je zde však oblíbenou zábavou a zápasy svých klubů živelně prožívají davy temperamentních jižanů. Mezi místními kluby navíc neexistuje rivalita a Kavkazské kluby se naopak navzájem podporují i v hledišti. Doslova vražedná nevraživost pak panuje s kluby z Moskvy a Petrohradu, jejichž fanoušky místní vítají nadávkami a kamením.

Neutěšenou situaci na Kavkaze se však v posledních letech snaží měnit bohatí oligarchové, kteří jsou i v čele místních klubů. V Grozném nebo v Machačkale rostou hypermoderní centra měst a majitelé klubů lákají hvězdy z celého světa. V Grozném již vyrostl nový moderní stadion a Anži Machačkala se může ve svém kádru pyšnit hvězdami jako například Samuel Eto'o a Roberto Carlos.

Na východ od Moskvy
Popularita fotbalu v Rusku úměrně klesá s rostoucí vzdáleností na východ od jeho hlavního města. Sportem číslo jedna je hokej a v oblastech Sibiře a východu Ruska nejsou ani optimální přírodní podmínky pro fotbal. Horká léta a mrazivé zimy od investic do fotbalu odrazuje i bohaté těžební společnosti, jejichž ložiska se nacházejí právě v této oblasti. Případné prvoligové fotbalové kluby jako Tomsk nebo v loňské sezoně Novosibirsk pak zajímá především boj o finanční přežití klubu.

Fotbalově nejvýznamnějším městěm na východ od Moskvy je Kazaň, kde místní Rubin v posledních letech několikrát vyhrál nejvyšší ruskou soutěž a úspěšně působil i v Lize mistrů. Ve městě však i přesto najdete minimum fotbalových fanoušků a pokud na nějaké narazíte, tak většinu z nich častěji potkáte na hokejovém stadionu místních AK Bars Kazaň. Popularita Rubinu ustupuje i volejbalovému mužstvu Zenit Kazaň, které je jedním z nejlepších v zemi. Stadion Rubinu Centralnyj tak i přes úspěchy místnoho fotbalového klubu zeje prázdnotou. A není divu, v zimě zde teploty padají až pod -30 stupňů...

Autor: Martin Olšovský

Komentáře (174)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Rusko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kenneth

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Inteligentni prispevek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel pravdivý

Reagovat
smazaný uživatel

Urcite toho z Ruska znas osobne dost

Reagovat
smazaný uživatel

tak ja chtel napsat neco v tom smyslu, ze prijde FC PORTO FC a napise nejakou podobnou sracku nebo tomu da palec, ale nechtel jsem ho tim provokovat, a pak koukam a on to, uz udelal

Reagovat
cresposuper

Na jeho pomery áno.

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Josifek

Reagovat
Al Capone

Reagovat
smazaný uživatel

Krupy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JacoBee

Doumbia-tch !

Reagovat
Kepy_FCB

Autor: Martin Olšovský to je kdo zase?

Reagovat
kubys

Kerž...

Reagovat
smazaný uživatel

Heh, o něm jsem si myslel, že je to Rus. Pak mi Trevor říkal, že bych ho tím asi nasral .

Reagovat
smazaný uživatel

ZENIT A CSKA RESPECT!!!!! Ja bych přidal ještě Ukrajinu

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavý článek Su zvědavý jak si Rusko poradí s FFP, páč se mi zdá že tamní kluby by snad bez dotací pokrachovaly všechny.

Reagovat
kubys

Pěkný článek, Keržo.

Reagovat
2miguel1

Rusi maju proste hokej ,,tak ako Kanada či Švedsko,,USA maju NFL,,India ma pozemny hokej,,Škoti whiskey a curling,,španieli brazilčania futbal,,česi jágra..

Reagovat
kubys

Indie má hlavně kriket...pozemní hokej = Pakistán.

Reagovat
2miguel1

nj

Reagovat
smazaný uživatel

ostrouhali ste

Reagovat
smazaný uživatel

hloupost - ve Švédsku je sportem č.1. fotbal,v Rusku místy také

Reagovat
smazaný uživatel

Reactive! Loko!!

Jinak zajímavý článek....

Reagovat
smazaný uživatel

No v clanku mi chybi zminka o tom, ze vsechny top tymy maji nebo budou mit nove stadiony.

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo to, ze CSKA je tak ostudnej klub, ze na svy urovni dosud nema vlastni stadion

Reagovat
smazaný uživatel

jsou to chudaci no

Reagovat
smazaný uživatel

ale jinak dobry

Reagovat
smazaný uživatel

musím pochválit, konečně zajímavý článek. Vypadá to, že mluvíš z vlastní zkušenosti. Nebo se pletu? Jinak nechybí i špetka vlastního názoru...tak to má být, jen tak dál.

Reagovat
smazaný uživatel

Nepletes.

Reagovat
smazaný uživatel

a v čem spočívá tvůj vztah k Rusku? Kořeny? Sleduješ i Balkán? To je zase má oblast zájmů, i když jen rozvíjející se, ještě se mám co učit a zkoumat Možná bych tě mohl využít

Reagovat
smazaný uživatel

doufám, že chápeš, že ted zdaleka nemyslím jen "fotbalovou stránku"...

Reagovat
smazaný uživatel

Spis takovej velkej zajem od mala - pozdeji jsem si oblibil Zenit kvuli Kerzakovovi, mestu a sympatickymu klubu a fanouskum, kde jsem si udelal hodne kamaradu a spoustu toho s nima projezdil.

Balkan me taky vzycky zajimal, ale nejak nikdy jsem ho nezkoumal do podrobna - jednou jsem projel Chorvatsko, Bosnu a Srbsko a bylo to super

Reagovat
semiš

Reagovat
smazaný uživatel

jinak jako pokračování bych zvolil Ukrajinu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak chvalim hlavne za idealne zvolenou delku , tohle proste precte kazdy , obcas tu jsou od fanousky nektere clanky moc dlouho. A ja proste nerad ziram dlouho na text v pocitaci , pokud to neni nezbytne nutne.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak říká Marty...záchodový čtenář .

Reagovat
Filip12

Pěkný článek Zenit ♥♥♥

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Rusko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek Proč je Loko dívčím klubem? Jediný tým, kterému v Rusku přeju

btw.: Jak a kdo přesně zakládal ty Moskevské kluby (včetně Torpeda, případně dalších dříve významných). Někde jsem četl, že v Sofii je to tak, že CSKA založili vojáci, Levski policajti, Lokomotiv zase železničáři a Slavia je takovým "klubem lidu". Tipuju, že v Moskvě to bude podobné. A další dotaz se týká klubů, které leží naprosto na východě Ruska (tuším Vladivostok?) - připojil se už někdy někdo z nich například k Čínsko, Japonské nebo Jihokorejské lize či plánovali to? Všem díky za odpovědi

Reagovat
smazaný uživatel

Protoze mu fandi hromady holek - v clanku mas i napsano proc

S tim zakladanim klubu je to stejny i v Rusku a je to tam take popsano. A o tom, ze by se Vladivostok chtel nekdy pripojit k Cinsky nebo jiny lize nic nevim

Reagovat
smazaný uživatel

Já vím, četl jsem to ještě před přidáním komentáře Tak s Lokomotivem jestli je to jen díky mnoha fanynkám, tak tím líp To už se i vyplatí výjezd

S tím zakládáním je to celkem ve stručnosti tam právě Doufal jsem, že se někdo urve a vypíše mi všechny ty kluby a kdo je zakládal

Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Pomerne hodne holek je i na Zenitu (kde je to i dost moda chodit na fotbal) a na Spartaku. Obecne si mylsim, ze v Rusku chodi na fotbal vic holek nez v Cechach.

Reagovat
božský John

Loko- železnice

Dinamo- policajti

CSKA- vojáci

Spartak- normální, lidovej

Torpedo- ale asi taky

Reagovat
smazaný uživatel

Torpedo automobilka

Reagovat
božský John

Aha, to jsem nevěděl. Asi něco podobnyho jako na Ukrajině Tavrija Simferopol, tak ohyzdny auta jako Tavrije jsem neviděl ...

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, dík

Reagovat
smazaný uživatel

Torpedo bylo zalozeny jako klub Stalinovych automobilek ZIL.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak... Máš ještě zmapované jiné "postsovětské státy"? Celkem by mě zajímaly i poměry v jiných těchto státech

Reagovat
smazaný uživatel

Bohuzel - nikdy jsem po tom moc nepatral a ani jsem zadnej z nich sam nezazil ikdyz me to taky zajima. Letosni zapas Zenitu v Donecku me minul, protoze jsem byl zrovna v Mexiku

Reagovat
smazaný uživatel

To je škoda... Mě by celkem zajímalo, co se stalo s kluby, které dřív hrávaly poháry a teď nic, jako například FBK Kaunas, MTZ-RIPO Minsk, nebo jak je to s fotbalem v zemích typu kazachstán, Gruzie či Ázerbájdžán...

btw.: To si takhle normálně jezdíš od Česka přes Ruska až do Mexika?

Reagovat
smazaný uživatel

Mexiko byla jenom dovolena

Reagovat
božský John

Třeba jestli já mužu přidat trošku do mlejna, tak z návštěvy Kyjeva a z vyprávění lidí jsem nabyl dojmu, že tam je fotbal sport čislo 1 z prostyho duvodu, nic jinyho tam nemaj. A v Kyjevě je docela dost klubů, hodně reklam a tak, ale rpim tam samozřejmě hraje Dynamo a pak docela ještě Obolon (pivovar a velký předměstí Kyjeva, t.č. na posledni místě tabulky)

Reagovat
božský John

Na Dynamu se fandi podobně jako v Rusku

Reagovat
smazaný uživatel

a třeba návštěvy na takovém Obolonu? Či úroveň tohoto předměstí, potažmo Kyjeva?

Reagovat
božský John

Tak na Obolonu jsem nebyl, viděl jsem jenom pár zápasů v televizi, z toho jsem si udělal obrázek o tom spodku tý ligy. Ty týmy tam maj pár cizinců, na kterejch to stojí. Obolon je na tom relativně nejlíp, protože má prachy, ale zase ten jejich fotbal stojí za prd, je to i relativně novej tým, založili ho někde před 20ti roky, takže nemá žádnou tradici, ale tak ty 3-4 tisíce přijdou....maj stadion jako jablonec, tak 6 tis. lidi podle mě.

Na Dynamu jsem byl jenom letos na UEFĚ proti Besiktasi, docela mě překvapilo jak maj malej stadion, vypadá trošku jako Bazaly a neni tam žádná krytá tribuna !!! Stadion byl plnej ze 3/4, fandilo se, atmosféra dobrá. Táta byl loni na Doněcku na LM, tam maj novej stadion ,město prej fotbalem žije, podporuje to tam ten Achmetov (nejbohatší ukrajinec). Město to je hornický a přesto je prej plný zeleně, hodně se do toho investuje..ale abych se vrátil k fotbalu, prej se tam fandí, atmosfera dobrá, prostě novej stadion, euforie, penize ...dobrej fotbal

Pak co vim, tak dobry to je ještě ve Lvově, Karpaty maj ted novej stadion, nedavno hráli uefu, Lvov je nadherny město, fanouškovská základna dobrá. Jinak, co jsem měl možnost vidět v tv zápasy těch malejch týmů jako je Zarja, Poltava nebo Tavrija, tak to je všecko stejny, starej atletickej stadion, šedivej hnusnej ...

Reagovat
božský John

Atmosfera nic moc, sem tam nějaký trubky, prostě nuda a šeď

Jo abych nezapomněl, tak co vim z vyprávění, tak relativně dobrý to je ještě v Dněpropetrovsku a v Charkově. V Dněpru do toho cpou docela dost peněz, trénuje tam Ramos, co ved Tottenham a Sevillu, Metalist je docela uspěšnej v uefě, ale o tecvh toho víc říct nemůžu, žádnej ejich zápas jsem neviděl

Reagovat
smazaný uživatel

D9ky moc za vyčerpávající info SKVĚLE! A stadiony jsem viděl pro EURO a všechny do posledního se mi moc líbily (jak Ukrajina, tak Polsko)

Reagovat
božský John

Rádo se stalo. Já jsem byl právě u toho kyjevskýho, ještě ho dodělávali, ale tejden předtim tam byla Shakira ho ofiko otevřít, ale Kyjev je jedno velký staveniště, ten stadion dodělávali (hotely kolem toho atd), letiště dělaj (novej terminál). Silnice předělávaj, baráky nový stavěj....

Reagovat
božský John

V Oděsse ted postavili novej stadion a v listopadu se otevíral. Černomorec je nováček v lize a je tam taky docela hlad po fotbale a nevedou si špatně na nováčka

http://www.ua-football.com/images/photo/odessa_stadium/odessa_stadium02.jpg

Reagovat
smazaný uživatel

Cernomorec byl hlavne driv pomerne dost uspesnym klubem a je tam fotbalova tradice.

Reagovat
božský John

To zas nevim já...já vim jenom, co je ted. Díky :)

Reagovat
smazaný uživatel

Ted koukam na statistiky na wikipedii a bylo to hlavne na zacatku samostatny Ukrajinsky ligy, kde ctyri roky bojovali o titul (2x druhy a 2x treti)

Reagovat
Kepy_FCB

Škoda toho Užgorodu...

Reagovat
Kepy_FCB
Reagovat
božský John

To máš napsaný na tribuně přeci, pokud se nemejlim, tak seš starší ročník, tak azbuku možná umíš, to je stadion Černomorce při výstavbě, to co jsem dával vejš je studie

Reagovat
Kepy_FCB

bohužel neučili tak starej nejsem, ale chystám se na ni

Reagovat
božský John

Je tam krom toho letopočtu napsany Oděssa

Reagovat
smazaný uživatel

A co Zakarpatija Užhorod?

Reagovat
božský John

Vic bych toho moh napsat o tom Rusku, na Lokomotiv jsem chodil docela často,ale tak v tomhle článku to je napsany dost přesně a hezky

Reagovat
smazaný uživatel

Loko!:D Jen mi docela vadí že Loko ma stadion až skoro na poslední zastávce metra

Reagovat
božský John

To jo, dostat se na čerkyzák z novoslobocký nebo z bělorusáku ( jestli víš), to je docela na dlouho

Reagovat
smazaný uživatel

Až moc dobře Ale výhoda té trasy je, že na té lince jsou Lužniky a Rudý náměstí

Reagovat
božský John

Bydlíš na českem domě nebo na velvysku ?

Reagovat
smazaný uživatel

Já to město měl jako takového "prostředníka" Otec má v Rusku příbuzné konkrétně ve Voroněži. Bohužel nejhorší na tom je že se bojí lítat, takže se musíme šmrdlat vlakem. Vždycky přijedeme do Moskvy v 9 a z Bělorusáku nám jede vlak ve 12 Takže každoročně děláme to samý, 5x kfc, Lužniki, Rudý náměstí ale tentokrát jsme nám zrovna vyšel termín kdy hrál doma Lokomotiv proti Samaře. To sem si nemohl nechat ujít Hlavně ta atmosféra byla fantasticka i když hlavně díky té parádní akustice toho stadionu. Jinak, ty jsi tam dřív bydlel nebo jak ?

Reagovat
božský John

Já bydlel na českém domě na vtaroj tverskoj, táta tam pracoval za bižuterii

Voroněž? Znáš pořad Naša Raša a Sněžanu Děnisovnu?

Vlaky v Rusku musej bejt užasny...mně stačilo, když jsem je viděl a metro...

Reagovat
Kepy_FCB

Saturn - kosmonauti ?

Reagovat
smazaný uživatel

To zní vitpně.

Reagovat
smazaný uživatel

mimozemstani

Reagovat
smazaný uživatel

Říká se jim tak .

Reagovat
smazaný uživatel

To sice jo, ale navstevnici z marsu je nezaolozili

Reagovat
smazaný uživatel

To je jasný, přece by nepojmenovali klub po cizí planetě.

Reagovat
smazaný uživatel

Ze Saturnu .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

Ti už dolítali ....

Reagovat
smazaný uživatel

Dynamo - elektroobchod

Spartak - výrobní družstva

Torpedo - výroba automobilů

Lokomotiv -železnice

CSKA - armáda

Reagovat
božský John

Loko

Reagovat
eibe

Pouze hokejová země. Fotbal tam nepatří a není tak atraktivní

Reagovat
smazaný uživatel

No nevím, jestli v Moskvě žijí milióny boháčů... To jich je fakt tolik ?

Reagovat
smazaný uživatel

Oficialni statistika neni, ale moskva je specificka v tom, ze je tam obrovsky pomer tech uplne bohatych a uplne chudych.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud se nepletu, tak Moskva je plná naplaveniny z Kavkazu a bývalých postsovětských republik, takže milióny chudých tam budou určitě. Ale spíše mě zarazily ty milióny u boháčů, protože si osobně myslím, že tolik jich tam nebude. I když je zase těžké určit, koho už považovat za boháče.

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak, ale o "naplaveninach z Kavkazu" by asi nebylo uplne korektni psat

S tim meritkem mas pravdu a ohledne tech poctu - jenom "statisice" jich podle me urcite neni, takze tak

Reagovat
božský John

Je, je tam hrozně moc bohatejch, to poznáš na autech..ferarri, žigul,žigul, porsche, ferarri,mercedes, žigul,lada,žigul....

Oni bydlej bud za Moskvou ,což je docela nepraktický, vzhledem k tomu, jak je moskva velká (ale tak přednost na křižovatce si vynutěj dycky ..větší auto jede) a nebo právě v centru, na Tvérský u Arbatu a tak. My jsme bydleli asi pul hodky pěšky od Ruďáku, takže vlastně v centru.

Na druhou stranu tam je hrozně Kavkazanů, Tádžiků, Turkménů...to jsou takoví moskevský cigáni. Zloději nebo říděj taxiky, autobusy....

Reagovat
smazaný uživatel

A kteří z těch přistěhovalců jsou Moskvany přijímání nejlépe? Co jsem tak slyšel, tak největší potíže jsou právě s těmi Kavkazany.

Reagovat
božský John

To nevim, náš Čechy měli třeba rádi, ale oni tak nějak všichni z toho jihu, trošku tmavší těma Rusma nejsou přijímaný nejlíp, dělaj podřadný práce, jsou to vrazi, zloději, vyjít v noci někam třeba na nádraží nebo do zapadlý ulice nebylo nejlepší. Nevim, nedokážu říct, kdo z těch přistěhvalců to měl nejlepší, oni beztak vypadaj všichni podobně

Reagovat
smazaný uživatel

Cechy maji v Rusku obecne hodne radi - narozdil od opacnyho gardu

Reagovat
božský John

To jo no

Čekoslavakija? Vot, charašo !

Vy z čechiji? A, maladci, očeň prijatna

Reagovat
smazaný uživatel

podobne beru rusi aj nas slovakov. chodil som po rusku, ked sme sa bavili po slovensku, tak vzdy, ze ci sme poliaci. lebo poculi, ze to je slovansky jazyk ale nevedeli to zaradil. a potom uz sme uz "krepko podruzili" a bolo veselo)))

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já znám Moskvu jen z podnikatelského a turistického hlediska.Nevím kolik je tam boháčů a kolik chudáků ale v Moskvě je několik obchodů kam dodáváme textil a koženou galanterii a všechny obchody si vedou asi velmi dobře páč máme z Ruska (zatím dodáváme jen pouze do moskevských butiků) pořád dost objednávek.Každopádně mi Moskva přišla hodně drahá (ať už ceny potravin nebo služeb) oproti třeba Istanbulu, Praze nebo Berlínu i když v tom Berlíně jsou služby dražší tak přeci jen průměrný Berlíňan má mnohonásobně větší výplatu než průměrný Moskvan.Něco na těch boháčích a chudákách v Moskvě určitě bude.Jinak město moc pěkné v Evropě moc hezčích měst nebude.Co se týče fotbalu tak v Rusku nemůžu sloužit páč jsem tam na fotbale nikdy nebyl ale pokud by byl zájem tak můžu hodit recenzi o tureckém fotbale hlavně o týmech z Istanbulu.

Reagovat
smazaný uživatel

skus sa nejako dohodnut, turecko mi tu chyba a pritom je to velmi zaujimava liga....

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkný článek (akorád nesouhlasím s posledním odstavcem o Kazani, tak špatné to tam s těmi fans zase není, průměrné návštěvy jsou solidní, i na posledním zápase v Evropské lize z neatraktivním Sharmrockem bylo dost lidí, navíc až bude dostavěný nový, útulný stadion, ještě se to určitě zlepší). Jak velkou fanouškovskou základnu má Dinamo? (v porovnnáním s dalšími Moskevskými kluby), má vůbec smysl stavět tu VTB arenu pro 40000 (nebo kolik) lidí?

Reagovat
smazaný uživatel

Kazan ma pres milion obyvatel a jedinny fotbalovy klub, na kterej i v mistrovsky sezone byla navstevnost kolem 15 000. A mistnima AK Bars je hodne odsouvanej do pozadi - kdyz se hraje soubezne, tak i na tym jako treba Lokomotiv prijde pod 10 000.

Dinamo ma z tech ctyrech soucasnejch klubu asi nejmensi fanouskovskou zakladnu. A co se tyce tech megalomanskejch kapacit stadionu, tak ty jsou hlavne kvuli podminkam pro poradani MS (ikdyz ted nevim, jeslti i na VTB Arene se ma hrat).

Reagovat
smazaný uživatel

no podle me se na MS budou vyuzivat jen Luzniky a pak ten novej stadion pro moskevskou oblast.

Reagovat
smazaný uživatel

V plánu je využití 3 Moskevských stadionu, Luzniki, novy stadion Spartaku a pravě VTB Arena - na "http://россия2018.рф/" je o tom článek

Reagovat
smazaný uživatel

jj, pak jsem si to nasel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsem to konecne zjistil (docela se to zmenilo za tu dobu)

je vybrano 15 stadionu z toho v moskve - Luzniky, Spartak a VTB arena. No a z tech 15 se vybere 12 nejlepsich, na kterych se bude hrat MS.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kepy_FCB

Bazaly po rekonstrukci a zastřešení

Reagovat
smazaný uživatel

Vypadá to všechno zajímavě a nekonvenčně, ovšem otázka je následné využití stadionu, u špičkových klubu - zenit,spartak,dinamo,kazan ale třeba i Samara a Krasnodar - tam nebude problém, ale co Kaliningrad, Volgograd,Rostov,Saransk...

Reagovat
smazaný uživatel

Jeden z cilu, ze se stavi prave v Rostove, Saransku, Kaliningradu nebo Volgogradu je prave podpora fotbalu v tehle velkejch, pomerne bohatejch a dobre umistenejch mestech. Je tam velkej potencial, ale malo penez v klubech - od tech novejch stadionu se slibuje obnoveni zajmu lidi o fotbal a prilakani investoru, ktery by pomohli dostat mistni kluby nahoru.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, jak je to s fotbalem v Kaliningradské oblasti, ale ta má velký ekonomicky potenciál, někde jsem četl, že před "krizi" to byla nejrychleji ekonomicky rostoucí olbast v Rusku i v celé Evropě. Jinak jsem hodně zvědavy, co s RPL "udělá" ta změna systému na podzim-jaro. Jsou znamy už konkrétní termíny, do kdy na podzim by se mělo hrát a kdy na jaře zase začínat?

Reagovat
smazaný uživatel

A co se tyce Saransku, tak Mordovia je uz ted na ceste do prvni ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Ano. Jak je to v Krasnodaru? Stojí za něma nějaká společnost, která tam hodně "cpe" peníze? Klub, který hrál ještě minule druhou ligu je najednou dost nahoře a myslím, že co se těch návětěv týká, mají druhé nejvyšší v lize, těsně za Zenitem (ьyslím samozřejmě Kuban Krasnodar, ne ten "umělý" FK)

Reagovat
smazaný uživatel

Co se tyce navstevnosti, tak na Kuban vzdycky chodilo pomerne dost lidi. Ale mam pocit, ze nikdo obzvlast bohatej za nima nestoji, proste letos byli dobry a meli stesti, ze se vecpali do prvni osmicky.

Reagovat
božský John

A že koupili Traoreho

Reagovat
smazaný uživatel

Jeden z nejlepších nákupů .

Reagovat
božský John

Přesně

Reagovat
smazaný uživatel

Tak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kepy_FCB
Reagovat
smazaný uživatel

Jo, vypadá to skvěle, snat to do te univerziady stihnou, ještě toho je třeba hodně udělat - "http://1url.cz/VMP3"

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý článek, ale o tom Kavkaze mám dojem z toho článku že jsou tam všichni pod hranicí chudoby, zapoměl jsi napsat že třeba Machačkala je taky město obrovských kontrastů stejně jako v Moskvě, na jedné straně milionáři z vilama na druhé straně chudáci s chatrčema, a stou chudobou bych to nepřeháněl tak špatně se tam nemaj, to možná ve vesnicích kde jsou naprosto izolování od zbytku světa, ale jinak hezký článek

Reagovat
smazaný uživatel

Ve clanku to zmineny je, ze se na Kavkaze stavi moderni centra mest. Ale to je zalezitost hlavne poslednich let, jinak tam zivotni uroven neni buhvijak uchvatna a s Moskvou se to rozhodne neda srovnavat.

Reagovat
smazaný uživatel

S Moskvou se nedá srovnat v Rusku nic kromě snad Petrohradu, ostatně ani v Evropě se Moskvě vyrovná Londýn, Paříž možná Madrid.

Reagovat
smazaný uživatel

Sociální nerovnost se čím dal rychleji rozšiřuje třeba i u nás, díky neoliberálním "reformám" to tady za chvíli bude vypadat podobně, jako třeba v té Machačkale

Reagovat
joshua

to je jak od Ransdorfa

Reagovat
smazaný uživatel

ještě jsem se chtěl zeptat, to tady může psát články každý uživatel? nebo musím mít nějaké oprávnění?

Reagovat
božský John

No, Kerža je tady jako redaktor Ruska a sem tam něco napíše, pak tady jsou články čtenářů a ten by Ti měl vyjit dycky, takže jenom napiš na mejl eurofotbalu a pošli jim ten článek

Reagovat
smazaný uživatel

díky

Reagovat
fenixLFC

skoda ze je lokomotiv rusky byt slovensky a s nasimi babami by ma to bavilo za nich hrat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Luc-Luc

clanek dobry, ale muj vztah k teto zemi a jejim obyvatelum bohuzel nezmenil...ale proti gustu

Reagovat
smazaný uživatel

ak by bol zaujem, tak mozem co-to spisat o finskej lige. v suomi som zopar rokov byval, pravidelne som chodil na hifk a na viikingit a este aj na kapa ked hrali tretiu a druhu ligu.

Reagovat
rufus

Spartak. Ale ani si pořádně nepamatuju, proč jsem mu začal fandit.

Reagovat
stas87

jegor titov?

Reagovat
rufus

Zčásti by to mohl být důvod. Pak mě taky napadá, že se mi asi líbil samotný název Spartak, který je velmi podobný Spartě.

Reagovat
stas87

aha,jegor titov,vladimir bescastnych,jurij kovtun,stanislav cercesov...zopar men si pamatam hlavne cercesova a jeho konsky ohon

Reagovat
smazaný uživatel

S ohonem myslis spis Ovcinnikova, ne? Cercesov je kapanek starsi

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Zaujímavé čítanie

Reagovat
Kaze

OT: Co je to zlatá mládež? Snažil jsem se googlovat, ale nic mi nevylezlo. Našel jsem ten termín v článku o A. Kratochvílovi, který fotil zlatou mládež v Moskvě, takže to píšu sem.

Reagovat
joshua

Zlatá mládež jsou děcka, který utrácej prachy rodičů. Prakticky nic užitečnýho nedělaj, jen se poflakujou, paří po klubech a jezdí luxusníma autama (trochu povrchní definice, ale v principu je to tak). Jen v Praze takových potkáš spousty. Nechápu, žes to nevygoogloval.

Reagovat
Kaze

Vygoogloval jsem právě spíš nějaké filozofické články, jako jak to řešit nebo co je k tomu vede a takové věci.

Reagovat
smazaný uživatel

Přijď někdy k nám na školu,tam je jich fůra.Například náš učitel na ZSV,SVS přijede do školy svým Peugeotem 309 a to jen 2x-3x týdně,protože po zbytek týdne auto nejezdí a vedle něj zaparkuje student oktávy svůj nový Range Rover Sport a to jen proto,že jeho BMW 3 je v dílně a dává si na ní matnou folii..Když pak vidím takovýhleho vylízance,jak má prakticky život zařízenej od rodičů a zároveň jsem svědkem toho jak můj profesor na literaturu dobíhá autobus,aby se měl jak dostat domů,tak to na mě má silně demotivující efekt a většinou získávám pocit,že vzdělání není ani zdaleka tak důležitý,jak se nám ve škole a doma snaží vštípit.Samozřejmostí téhle "generace" jsou párty ve Fragole,Sasazu,KU Baru.Vyjímkou nebývá ani kokain a podobně,spíš naopak.Dost často se mezi touhle "generací" vyskytují právě Rusové a přistěhovalci z východu,což ale asi nikoho nepřekvapí..

Ono se to snadno kritizuje,ale být na jejich pozici a mít tu možnost,tak většina z nás asi nedomítne a chová se stejně,nicméně já osobně znám i vyjímky,které měli možnost strčit ruce do kapes a těžit ze svých rodičů a rozhodli se jinak.Což si myslím,že poukazuje na určitou ctižádost,charakter a soudnost.

Reagovat
joshua

Ono je to o výchově. Znám naopak dost bohatých synků, kteří jsou ohromně ambiciózní a pracovití. až si někdy člověk vedle nich připadá jak největší lenoch a parazit.

Reagovat
smazaný uživatel

sak sa spytaj, poznam takych velmi vela (sukromna skola vo viedni) a aj tych pracovitych...

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavé shrnutí Ruska, pěkný článek

Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodem super článek,rád se o Rusku dozvím něco navíc

Reagovat
smazaný uživatel

Clanek velice zajimavy ale jinak je mi ukradene nejake zkorumpovane Rusko

Reagovat
smazaný uživatel

no ne, tys taky po letech něco napsal.

Reagovat
smazaný uživatel

Šachtar...

Reagovat
smazaný uživatel

Vybornej clanek

Celkove si myslim ze Rusko jednak diky samozrejme bohatym oligarchum a take diky poctu obyvatel a velikosti ma hodne velikej fotbalovej potencial. Maji ale ovsem specificky problemy - obrovske vzdalenosti mezi ligovymi tymy a prave castou kolizi s hokejem, ktery je zde samozrejme jeste stale popularnejsi nez fotbal. Dost nevyhodne je taky stale zastaraly system jaro-podzim, ktery se uz ale myslim bude menit, nevite nekdo??? Dost velkym problemem je pak samozrejme nepriznive podnebi, coz fotbalu moc neprospiva, ale to je otazka pouze dobreho palnovani zapasu...Je videt ze se v Rusku snazi s fotbalem neco delat, konecne do nej tecou potrebne penize, stavi se nove stadiony, kupuji se hraci z evropy...jeste tak 2-3 sezony a podle me bude ruska liga patrit do top 5 na ukor francie treba

I kdyz rusaky obecne nesnasim, fandit umi skvele a proto jim drzim palce

Reagovat
smazaný uživatel

Prave ted se hraje prechodna sezona na system podzim-jaro .... a nejde o to, ze by byl "zastaraly" ale pro Rusko vhodnejsi. (to je prave to vhodne naplanovani o kterym naopak pises v dalsi vete - doted se v zime a spatnejch podminkach hralo prakticky minimalne)

Reagovat
smazaný uživatel

tak je jasne ze pro ne to bylo urcite vyhodnejsi, jenze naopak to byla potom velka slabina ohledne poharovy sezony, jsou proste nuceny na to prejit...

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsem nejaky priznivec ci expert pres Rusko, jen kdybych si mel vybrat z tech tymu co jsem videl v poharech, tak nejvic mi jsou sympaticti asi CSKA.

Reagovat
fantomas

Pěkný.

Reagovat
Arne

Dobrý Keržo.

Reagovat
smazaný uživatel

článek velice zajímavý

Reagovat
smazaný uživatel

Pro pana autora: Rusko nemá 150 milionů (bezmála) ale 142, dneska už 140 mil.

Reagovat
smazaný uživatel

Население на 2011 год составляет 142 914 136 человек

Reagovat
Rišan

Díky za článek, i když v něm nebylo moc co bych nevěděl, ale už mne otravuje přehnaná pozornost vůči anglické, italské, portugalské, ale dnes i francouzské lize, které se udržují na špoici jen díky stovkám cizinců a tři posledně zmíněné odpadávají i tak. Jestliže ve fotbalu rozhodují především prachy, máme se u nás zamýšlet nad tím, jak zvýšit jejich příliv. Pokud chceme na evropské scéně, tedy v pohárech, hrát aspoň trochu důstojnou roli.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele