Ruská Premier Liga - preview 11. kola

29.05.2009, 08:16, aktualizováno 30.05.2009, 09:32
Previews
O víkendu se nepředstaví dva vedoucí týmy tabulky, šanci na to dostat se na první příčku tak dostanou jiné dva kluby. Podařit se to ovšem může jenom jednomu, jelikož třetí FK Moskva cestuje na půdu čtvrté Samary. Lokomotiv hostí v moskevském derby Spartak...
Amkar Perm - FK Saturn  (pátek 15:00)
Páteční předehrávka jedenáctého kola ruské Premier-Ligy nabídne souboj dvou týmů pohybujících se na záchranářských pozicích. Třináctý Amkar Perm hostí předposlední Saturn. Na lavičce domácích to může být jeden z posledních zápasů pro trenéra Dimitrova.

Bulharského stratéga má totiž v létě nahradit Rašid Rachimov. Ten byl v této sezoně vyhozen z Lokomotivu Moskva a podle sportovního deníku Sport den za dnem se může v letní pauze vrátit do Permu, který v sezonách 2006 a 2007 trénoval. Spekulace o výměně trenéra v uralském klubu nejsou žádným překvapením. Perm, který má letos na podzim premiérově startovat v Evropské lize, se potácí na třináctém místě a poslední týdny nenaznačují žádný progres, spíše naopak, minulé kolo ho vypráskal Spartak Moskva 5:1.

Fanouškům Amkaru začíná docházet trpělivost, není divu, minulý rok se namlsali senzační čtvrtým místem, teď jsou taky čtvrtí, ovšem od konce. Asi padesát příznivců Permu během tréninku svého týmu roztáhlo transparent s heslem: Nehanobte nás, nehanobte město!

Saturn se po odchodu trenéra Jurgena Röbera pomalu zvedá z výsledkového bahna. Předposlední tým Premier-Ligy dvakrát za sebou remizoval 0:0, nejprve s Dinamem Moskva, poté s Tomskem. Do Permu však mužstvo mladého trenéra Gordějeva odcestovalo bez čtyř obvyklých hráčů základní sestavy. Fyzickou kondici po zranění stále nabírá zadák Angbwa, vazy v koleni si poradil český gólman Antonín Kinský, podobné zranění si přivodil i Ruslan Nachušev a zkušeného dispečera Dmitrije Loskova pro změnu sklátila chřipka.

Domácí Amkar má stále problémy se složením obrany, která po dobře odehraných úvodních kolech, už nefunguje tak, jak by měla. Na marodce je trojice zadáků Zachari Sirakov, Miklos Gaál a Vitalij Fedoriv.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Narubin - Kalašnikov, Čerenčikov, Bělorukov, Grišin - Pejev, Novakovič, Drinčič, Jean Carlos - Wiliam - Kušev.
FK Saturn - pravděpodobná sestava:
Rebrov - Jevsejev, Zelao, Malkov, Igonin - Ivanov, Němov, Vorobjov, Karjaka - Kiričenko, Kovel.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 2.90 - 4.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tom Tomsk - Dinamo Moskva  (sobota 09:30)
Po páteční předehrávce bude jedenácté kolo pokračovat soubojem sibiřského Tomsku s ofenzivně laděným Dinamem, které chce přerušit mizérii týmu z Moskvy proti tomuto soupeři. Domácí mají za úkol ubránit pevnost, ve které skoro dva měsíce neprohráli.

Domácím se proti týmům z hlavního města velice daří, posledním, kdo si vylámal zuby na obranné linii, byl Spartak, který jen remizoval. Ještě větší senzací však bylo vítězství Tomsku v úvodu ligy nad CSKA. Na tento skalp budou chtít svěřenci Valerije Nepomnaščijeho navázat, dopomoct by k němu měl i návrat útočníka Archipova. Ten se vrací do týmu po pauze zaviněné neochotou střídat. Naopak na marodce se ocitli Kiselev a Filipenko.

Dinamo v této sezoně doplácí na nevyrovnanost výkonů, a i přes slibný začátek jsou Kobelevovi svěřenci na nepohárové sedmé příčce. Proto není divu, že se klub začal poohlížet po nových posilách. První z nich by měl být hráč Bragy Luis Aguiar, vše dokonce potvrdil i prezident klubu Salvador. K tomuto zápasu však Uruguayec nezasáhne, stejně jako zraněný Kowalczyk a vykartovaný Kolodin - nad složením obraných řad tak zůstává viset menší otazník.
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Parejko - Katynsus, Smirnov, Jokič, A.Ivanov - Klimov, Mičkov, Charitonov, Skobljakov - Maznov, Kornilenko.
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Gabulov - K.Kombarov, Tanasijevič, Fernandez, Granat - Kokorin, Wilkshire, Chochlov, Svěžov, D.Kombarov - Keržakov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 2.60 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Lokomotiv Moskva - Spartak Moskva  (sobota 12:00)
Na dva fotbalové svátky se mohou těšit fanoušci ruského fotbalu. Zatímco v nedělním utkání mezi CSKA a Rubinem Kazaň se bude bojovat o trofej ruského poháru, o den dříve si to rozdá v moskevském derby Lokomotiv a Spartak.

Spartak Moskva je po špatném vstupu ve výborné formě, mužstvo tvořené kolem nepostradatelných Brazilců Alexe a Wellitona naposledy koncertovalo proti Amkaru Perm, který rozstřílelo 5:1. Trenér a zároveň generální ředitel Spartaku Valerij Karpin přesto není úplně spokojen. "Úplně se mi nelíbil žádný z našich zápasů, dobré momenty byly v každém zápase. V některém jich bylo méně, v některém více..."

To počet marodících hráčů nutí Karpina mnout si ruce. Zraněn je pouze pravý záložník Sergej Paršivljuk, jeho konkurent Jevgenij Makajev už naplno trénuje.

Lokomotiv před derby prohrál s mistrovskou Kazaní 2:0 a klesl na deváté místo. Zklamání z první prohry pod novým lodivodem Maminovem ale přebil návrat trenérské legendy Loko Jurije Sjomina. Ruský Sir Alex Ferguson se do Čerkizova vrátil z úspěšné štace v Dynamu Kyjev a je považován za spasitele už několik let se trápících červenozelených. "Dal mi radu, jak porazit Spartak. Prozrazovat vám ji však nebudu," řekl prozatímní trenér Maminov, který se po příchodu Sjomina vrátí do funkce asistenta.

Maminov bude muset sáhnout ke změnám v sestavě. Mimo déle zraněných záložníků Torbinského a Biljaletdinova nemůže postavit v posledním ligovém duelu vyloučenou dvojici Ďurica a Odemwingie. Slovenského reprezentačního obránce by měl nahradit Srb Marko Baša, do útoku místo Odemwingieho podle všeho nastoupí Minčenkov. Talentovaný Minčenkov má o motivaci postaráno. "V rodině nemá nikdo z nás rád Spartak."

Statistiky historie vzájemných duelů jsou poměrně vyrovnané, čtrnáctkrát vyhrál Spartak, dvanáctkrát Lokomotiv a osmkrát utkání skončilo remízou...
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Čech - Janbajev, Baša, Rodolfo, Kuzmin - Kocis, St.Ivanov, Dujmovič, Glušakov - Syčev, Minčenkov.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Džanajev - Bojarincev, Stranzl, Jiránek, Fathi - V.Bystrov, Carioca, Pavlenko, Sajenko - Alex - Welliton.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.20 - 3.10 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Rostov - Těrek Groznyj  (sobota 12:00)
Na stadionu Olimp hostí překvapení prvních deseti kol FK Rostov ambice nenaplňující Těrek Groznyj. Čečenci v posledním kole vyhráli, teď však proti nim stojí minimálně nepříjemná statistika, svého nadcházejícího soupeře v první lize ještě nikdy neporazili.

Domácí sice v posledním zápase podlehli FK Moskva a přerušili tak svoji sérii bez porážky, stále je však nováček úžasným překvapením, nejenom co se samotných výsledků týče. V městě u řeky Don fanoušci fotbalu podlehli a fotbalisté se tak mohou opírat o fantastickou atmosféru, za kterou se divákům odměňují atraktivním fotbalem. Oleg Dolmatov nehodlá usnout na vavřínech a svůj tým dále posiluje. Na zkouškách je aktuálně Alexandr Salugin - bývalá velká naděje CSKA Moskva. Domácím budou chybět Mandrykin a opora defenzivních řad Rožkov.

V čečenské metropoli takovou idylku nemají, tým nenaplňuje potenciál a pod trenérem se houpe židle. Sám Groznyj však neviní ze špatných výsledků jenom hráče, ale i rozhodčí, kteří prý Těrek v zápasech poškozují. "Lidé chtějí klidný život v míru a poctivý fotbal. Zaslouží si to," prohlásil Groznyj, který v posledních týdnech svými prohlášeními vypadá jako paranoik. Hosté mají i kádrové problémy, kvůli zranění nenastoupí kvarteto Lika, Džabraljov, Cleber a Gvazava, k nim se přidal i karetní hříšník Smirnov.
FK Rostov - pravděpodobná sestava:
Gerus - Astafjev, Živanovič, Lengyel, Andželkovič - Gatskan, Kulčij, Osinov - Hong Yong Jo, Lebeděnko - Akimov.
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Dikaň - Zabavnik, Omeljančuk, Iliev, Miščenko - Petre, Georgijev, Margaritescu, Kobenko - Pancu, Prudnikov.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zenit Petrohrad - Kubaň Krasnodar  (sobota 12:00)
Trápící se Zenit Petrohrad hostí na stadionu Petrovskij Kubaň Krasnodar. Zelenožlutí si udělali respekt výhrami nad moskevskými giganty Spartakem, CSKA a Lokomotivem, venku však strádají...

Zenit Petrohrad prohrál tři z posledních čtyř ligových duelů a klesl na sedmé místo. Že je předloňský mistr v herní i výsledkové krizi je patrné na první pohled. Petrohradu kriticky chybí kreativita, její absence je po vážném zranění Portugalce Dannyho ještě viditelnější. Pro příklad nemusíme chodit daleko, v desátém kole proti Dinamu Moskva (0:1) si Zenit za celý zápas nevytvořil gólovou šanci.

V Petrohradu vedle ztracené formy hořekují nad ztrátami v kádru způsobené zraněním či karetními tresty. Advocaat dokonce musel povýšit tři hráče rezervního mužstva. "Při vší úctě k nim, nemyslím si, že zítra nastoupí," řekl nizozemský kouč, kterému bude kromě Dannyho scházet potrestaný kapitán Timoščuk a Denisov, obránce Križanac a kvůli špatnému přístupu k tréninkům do béčka přeřazený Fatih Tekke.

Kubaň nemá co ztratit, na stadionu Petrovskij může jen překvapit. Právě slovo překvapení se skloňuje v souvislosti s nováčkem často. Kubaň překvapivě porazil moskevské favority Spartak, Lokomotiv a CSKA, vybudoval si překvapivý pětibodový náskok na nesestupové pozice a to vše se mu daří za pomocí svižného, ofenzivního fotbalu. "Takové týmy dělají ruskou ligou složitou. Kubaň mně svoji hru překvapil,"vysekl poklonu soupeři Advocaat.

V sobotu bude Kubani chybět záložník Haminu Dramani, které se po svém příchodu z Lokomotivu okamžitě zařadil mezi jednu z opor. Větší tíha zodpovědnosti v ofenzívě tak bude kladena na Alana Kasajeva, mladičký záložník bude mít proti Zenitu dvojnásobnou motivaci, v minulosti se v Petrohradu marně prosazoval. "Pokud bude Kasajev pokračovat ve svém dosavadním tempu, může mnohé dokázat. Je to velmi talentovaný mladík, na tréninku mu říkám ruský Messi. Tak na něj i mluvím: Messi, dobrá střela!," řekl trenér Kubaně Barreto.
Zenit Petrohrad - pravděpodobná sestava:
Malafejev - Aňukov, Hubočan, Meira, Šírl - Semšov, Zyrjanov, Fajzulin - Ionov, Huszti - Pogrebňak.
Kubaň Krasnodar - pravděpodobná sestava:
Botviněv - Chaguš, Zasajev, Džinojev, Boaventura - Topči, Keita, Ušenin, Tlisov - Kasajev - Traore.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.40 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Křídla Sovětů Samara - FK Moskva  (sobota 14:30)
Zajímavou konfrontaci nabídne střet čtvrtých Křídel Sovětů a třetího FK Moskva. Oba celky v dosavadním průběhu ruské Premier-Ligy jedou nad plán. Utkání bude prestižní i proto, že v případě vítězství může jít jeden z nich do čela, zápas první Kazaně a druhého CSKA je kvůli finále ruského poháru odložen.

Hru obou týmů nezdobí moc hvězdných jmen, jejich síla je ve výborné organizaci a disciplíně. V sobotním duelu je mírným favoritem domácí Samara, která bude hrát na stadionu Metallurg na vítězství, hosté si pravděpodobně budou chtít odvést remízu a podle toho i přizpůsobí svojí taktiku.

"Je tady velmi silná liga. Mnoho technických fotbalistů hrající týmový fotbal. Adaptoval jsem se tady za několik měsíců, je tomu jinak než ve Francii. V Monaku, kde jsem hrál, jsem si nemohl zvyknout na tamní fotbal. Tam hrál každý hráč sám za sebe," prohlásil tahoun Samary Jan Koller, který je se třemi góly nejlepším střelcem klubu. Na druhé straně vládne střelcům vytáhlý Slovák Martin Jakubko se čtyřmi brankami na kontě.
Křídla S. - pravděpodobná sestava:
Lobos - Šiškin, Belozerov, Jarošík, Leilton - Bober, Kulik, Ivanov, Kalačev - Savin, Koller.
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Ževnov - Nababkin, Okoronkwo, Epureanu, Da Costa - Samedov, Tarasov, Rebko, Stavpec - Jakubko, Bracamonte.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.75 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň1063121:521
2.CSKA Moskva1061318:819
3.FK Moskva1054110:419
4.Křídla Sovětů Samara1061310:719
5.Spartak Moskva1052318:917
6.Dinamo Moskva105149:916
7.Zenit Petrohrad1043315:1015
8.FK Rostov103527:714
9.Lokomotiv Moskva1034311:1113
10.Kubaň Krasnodar103346:912
11.Těrek Groznyj103349:1312
12.Tom Tomsk103346:1212
13.Amkar Perm101547:158
14.Spartak Nalčik101456:97
15.FK Saturn101455:187
16.FK Chimki100468:204
Zbývající zápasy
30.05. 00:00FK Chimki - Rubin Kazaň (zápas odložen)
30.05. 00:00CSKA Moskva - Spartak Nalčik (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (15)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Evropská liga a Amkar Perm, toto spojení si pořád nedokážu představit a to se podzim pomalu blíží...

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si moc neviem predstavit Wolfsburg a Liga majstrov

Reagovat
smazaný uživatel

To je docela rozdil ne? Wolfsburg ma fantastickou formu a hraje vyborne, tak proc ne? Amkar Perm je ted uplne tragickej, budou radi kdyz se udrzej v lize.

Reagovat
smazaný uživatel

Oni nikdy nic moc nehráli ne?Jen jim vycházeli výsledky 1:0 atd ,te´d jim to přestalo vycházet

Reagovat
smazaný uživatel

Já si myslím, že zas tak jednoznačně to říct nejde. Přiznám, že je nesleduju, ale aby jen díky haluzáctví vybojovali čtvrtý flek v tabulce se mi nechce věřit.

Reagovat
smazaný uživatel

Rekove tak vyhrali cely EURO, tak proc ne

Reagovat
smazaný uživatel

Pořád je to 7 ku 30 Jak už jsem ale psal, vůbec je nesleduju, takže nemá cenu, abych se pouštěl do nějakých hlubších diskuzí. Zkusím Ti věřit

Reagovat
smazaný uživatel

Tak se koukni na "kvalitu" kadru anebo rovnou na jejich zapasy loni a uvidis sam

Reagovat
smazaný uživatel

Budu věřit dobrému slovu , zas tak nutně se přesvědčovat nemusím.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak haluzí to určitě neurvali, prostě byli za Božoviče vynikající v defenzívě, urputně se bránilo už od útočníku...

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle je podle me haluz

Reagovat
smazaný uživatel

A Rubin taky získal titul haluzově?

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli srovnavas fotbal Amkaru a Rubinu, tak to teda potes koste neni braneni jako braneni.

Reagovat
smazaný uživatel

Minulou sezonu (teď vypadá Rubin herně mnohem lépe) bránili podobným způsobem, s tím rozdílem, že Kazaň měla mnohem větší sílu v ofenzívě. Já bych neřekl, že Perm to získal haluzově, výkonnost prokazovali většinu celé sezony, samozřejmě se k nim přiklánělo i štěstí, ale jak říkám, zasloužili si to...

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, presne tak. Ale loni aspon meli vysledky, ta jejich taktika "reckyho fotbalu" jim vychazela stoprocentne. Ale s odchodem trenera Bozovice se jim to sesypalo a jsou zase tam kde patri.... jenom skoda, ze ted udelaj ostudu v Evrope a na jejich miste neni nekdo kdo by v Evrope hral dustojnou roli.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele